Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Do fotografowania w domu głównie dziecko i imprezy
Autor Wiadomość
c.e. 
Nowy

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013   Do fotografowania w domu głównie dziecko i imprezy

Witam wszystkich jako nowy użytkownik.

Jak w temacie poszukuję aparatu do fotogafowania głównie dziecka w domu i imprez okolicznościowych.

Rozglądam się od dawna i poświęciłem dziesiątki godzin na szukanie i w każdym aparacie jest coś nie tak.

Ja potrzebuję czegoś co się sprawdzi w domu nie na zewnątrz (wtedy na zewnątrz tez się zapewne sprawdzi).

Atuty, które musi posiadać aparat to:

- możliwość fotografowania wewnątrz mieszkania z dobrą jakością zarówno w dzień jak i w nocy przy oświetleniu sztucznym z lampy sufitowej

- możliwość nagrywania filmów - tylko z prędkością większą ni ż 30 klatek/s
Nie musi to być full HD 60klatek/s bo takiego nawet nie widziałem ale HD 60klatek/s + full HD 30klatek/s byłoby OK.

Nie musi mieć zooma wybitnego.

Dodatkowym atutem ale nie koniecznością było by gdyby miał obrotowy wyświetlacz
Jeszcze lepszym atutem byłby wizjer + obrotowy wyświetlacz.
Kolejnym dodatkowym atutem byłoby gdyby miał możliwość ręcznego nastawiania przysłony i czasu naswietlania - taki pełny manual nie tylko auto.
Fajnie by było także gdyby miał możliwość montażu dodatkowej lampy.
Mógłby też nagrywać stereo.
Ale to tylko dodatkowe atuty.
Podstawą są jak mówię bdb zdjęcia w mieszkniu przy różnym oświetleniu i bdb jakościowo filmy 50-60 klatek/s z rozdzielczością HD lub wyżej - opcja fullHD 30 klatek/s to dodatkowy atut.

Podsumowując aparat jak domniemam powinien posiadać:
- BDB optykę
- jasny obiektyw
- BDB stabilizację obrazu
- dużą fizycznie matrycę nie koniecznie dużo MPIX - może CMOS zamiast CCD
- małe szumy przy większym ISO
- być może dobrą lampę błyskową
- szybki autofocus

Poprostu bym mógł spontanicznie o każdej porze wyjąć i zrobić BDB zdjęcie w mieszkaniu, które się nadaje na większą odbitkę - tzn. jest ostre, ma ładne kolory, nie ma szumów. Żeby też dobrze na kompie wyglądało na dużym ekranie.
A także żebym mógł nagrać płynny film z dzieckiem czy znajomymi który ma odpowiednią jakość by go bez wstydu pokazać na tv.

Oczywiście jeszcze nie podałem ceny.

Więc jak chodzi o cenę to ciężko określić.
Nie może być za wysoka bo przy dużej cenie zamiast kompaktu zaczyna się powoli opłacać kupić lustrzankę.
Taże jak zaczynałem szukać to napaliłem się na Canon SX220, który kosztuje ok. 750zł ale potem gmerałem na forum i w necie i z godziny na godzine zmieniałem zdanie i wybierałem coraz bardziej doskonałe aparaty i coraz droższe aż doszedłem do 1800zł.
Ale coraz to chciałem więcej w tej cenie i zaczęła dalej rosnąć.
Także myślę że z podstawowymi założeniami czyli jakość zdjęć jaką opisałem i filmy jw. to cena 750-1000zł. Jeśli dojdą gadżety jak obrotowy ekran czy dotykowy etc. to cena może być większa - powiedzmy że max 1500zł.
Jednakże jeśli ktoś zna wybitny aparat co spełni podstawowe założenia a jest naprawdę wybitny do moich potrzeb a jest droższy niż 1000zł mimo że nie ma tych dodatkowych gadżetów to też będę zainteresowany. Jeśli zaś ktoś znajdzie i wybitny i z gadżetami i droższy od 1500zł ale już taki, że mucha nie siada to też będę zainteresowany.

Podsumowując już ostatnie dwa zdania.
Mi zależy na tych podstawowych dwóch rzeczach:
-Rewelacyjne zdjęcia w domu
-Świetne filmy o dobrej rozdzielczości.
Cena jest drugorzędną sprawą.
Jednakże, że nie jestem milionerem to 1000-1500zł byłoby ok.

Jeśli ktoś będzie przedstawiał propozycje to prosze w poście pisać oprócz linka czy nazwy aparatu do której kategorii się on zalicza. Czyli cena i funkcje jakie posiada oprócz moich podstawowych założeń - poprostu krótki opisik i czy aparat był sprawdzony osobiście itd.
Byłoby bardzo miło.
Oczywiście każdą propozycję rozważę i przeczytam parametry aparatu i testy itd. Potem powiem jeśli będę miał jakieś zastrzeżenia by było łatwiej mi pomóc.

Rozpisałem się strasznie także przepraszam.

Proszę uprzejmie o pomoc i z góry BARDZO dziękuję za każy czas włożony by mi pomóc.
Bo czas to pieniądz.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie.

PS. Oczywiście gabaryty aparatu nie mają znaczenia.

PS2. Rozważałem też zakup lustrzanki i jeśli miałbym jakąś kupić to byłaby to canon 650d z obiektywek kitowym ale nie jestem pewny czy to dobry pomysł bo po pierwsze cena byłaby za zestaw około 2500zł (za tyle mam gdzie kupić) a tu już musiałbym się szarpnąć mocno i nie byłoby mnie przez długi czas stać na lepszy obiektyw a po drugie mam wielkie wątpliwości co do jakości tego obiektywu w zestawie. Nie przebolałbym gdyby zdjecia z obiektywem z zestawu były do kitu.
Proszę więc także o wypowiedź na temat tej opcji, którą nie do końca odrzuciłem.
mianowicie prosze o napisanie jak się przedstawia możliwość robienia zdjęć w opisanych warunkach tym aparatem i jak z jakością filmów robionych tym aparatem.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Pią 18 Sty, 2013   

Uff... zmęczyłem.
Przez pół postu chciałem ci zaproponować Samsunga EX1, ale te filmowanie... no leży i kwiczy, chociaż fotki warte uwagi.
Kup sobie za 2200zł Nikona D3200 z 18-105VR i masz wszystko. Bardzo dobra jakość zdjęć, stabilizowany obiektyw, sensowny pierwszy obiektyw. Wstydu przed znajomymi nie będzie.

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Nex3+18-55
Nadaje się do zdjec w domu-tak do iso 3200 spokojnie wyrabia
Kręci filmy HD (nie, nie wiem ile kl/s)
Zmieści się w 1500

Mam i polecam

LINKA

c.e. napisał/a:
Rozpisałem się strasznie także przepraszam.

Przynajmniej masz baaaardzo konkretne wymagania :wink:

c.e. 
Nowy

Dzięki za pierwszą odpowiedź.
Więc co do Samsunga EX1 to przez chwilę rozważałem ale czytałem test i parametry i te filmy mnie zniechęciły. Potam czytałem test i parametry EX2F i mnie bardziej zachęcił bo miał więcej gadżetów i był w testach lepszy. Ale kosztuje około 1700zł i co do filmów to ma niby te full HD ale jest 30 klatek/s najszybciej nawet przy HD. A to że rozdzielczość filmu jest duża to za mało, wolę mniejszą ale płynniejszą. Np. jak właśnie w lustrzance Canon 650D i Nikon D3200. Jest full HD i 30 klatek/s ale jest i HD 60 klatek/s. Poza tym oglądałem testowe filmy z kilku aparatów i np. w tych Samsungach obu silnik wyje jak się zoom zrobi i to się nagrywa. Wiem, że aparat to nie kamera ale dzisiaj jak juz robią aparaty co dobrze nagrywają to fajnie byłoby mieć jak się już płaci trochę kasy w miare dobre nagrywanie tych filmów. Nie będę tym kręcił kinowej produkcji ale pamiątka dla dziecka jak podrośnie by była. A co do lustrzanki Nikon D3200, którą proponujesz to mam pytanie, bo też ją oglądałem ale jednak wolałem porównując Canon 650D. Co do filmów oba sa w 100% OK i spełniają moje wymagania i przy filmach obiektyw nie gra aż tak wielkiej roli ale mam pytania:
1. Co do zdjęć (pomijając narazie obiektyw) to czy matryca w Canon nie jest lepsza?
2. Ogólnie (nadal pomijając obiektyw) czy ten Canon 650D nie jest lepszy trochę? Mam na myśli body.
Plus ma dużo lepszy wyświetlacz i to mnie bardziej korci.
Ogólnie czy możesz (lub ktoś inny także) porównać mi w skrócie te dwa body?

No i oczywiście chciałbym poznać różnicę w kitowych obiektywach tych dwóch zeztawów.
Słabo znam ich parametry i nie wiem w czym jest lepszy ten od Nikona od tego w Canon.
Chciałbym też wiedzieć jak jest ze stabilizacją obrazu w obu aparatach i jak jest z obiektywem jak bym chciał np. kupić samo body i dokupić obiektyyw do moich potrzeb jakiś w miare ok.
Ile by taki kosztował itd.
Ostatnio zmieniony przez c.e. Pią 18 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Wojmistrz 
Obserwator

No tak, jeszcze uchylany/obrotowy wyświetlacz. No to D5100 z podanym wcześniej obiektywem. Cena podobna.

kojut 
Entuzjasta

Jak chcesz mieć filmowanie to odpuść sobie lustrzanki. Najlepszy AF "filmowy" ma Panasonic z 14-42: http://www.ceneo.pl/Apara...j-panasonic+gf3
Posiada także w miarę szybki AF i migawkę (co ważne przy dzieciach). Minusem jest obrazek na wysokich ISO, ale i tak zdecydowanie przebija ten z kompaktów z matrycą 1/1.7" (EX-1).
Następnym świetnym wyborem w Twoim budżecie będzie któryś z Nex-ów z 18-55:
http://www.ceneo.pl/Apara...ukaj-sony+nex+3
Jest jeszcze Olympus: http://www.ceneo.pl/Apara...j-olympus+e-pm1 malutki, z bardzo dobrym AF ale trochę gorszym filmowniem.

c.e. 
Nowy

Co do Nikon D5100 to ma niby wyświetlacz uchylny ale gorszy aparat i przedewszystkim nie kręci nic 60klatek/s bo to starszy model. Już lepszy 3200D. Ale nadal chciałbym jak w poprzednim moim poście porównanie z Canon 650D ialbo link gdzie ktoś porównywał i porównanie tych obiektywów kitowych i jak się mają te ceny obiektywów i stabilizacja jak w poprzenim moim poście napisałem.
Co do NEX3 to ładny i niezłe parametry ma ale tu się pojawia więcej pytań.
Mianowicie jest to kompakt z wymienną optyką i pytanie brzmi z jakim obiektywem kupić?
Ogólnie czy sprzedają go z obiektywem kitowym czy się raczej osobno kupuje itd. Prosiłbym o coś więcej na ten temat jak chodzi o moje zastosowanie po ewentualnym zakupie.
Poza tym to mam tu jeszcze pytanie dość nurtujące mnie od jakiegoś czasu. O co chodzi z podawaniem w parametrach prędkości zapisu w megabitach/s? Ja rozumiem klatki/s ale nie umiem przeliczyć megabitów na klatki. Czy ktoś mi wyjaśni co jest odpowiednikim itd?

Co do tego lumixa DMC-GF3 to wygląda i zapowiada się imponująco.
Oczywiście poczytam dokładniej wszystkie propozycje i odpowiem.
Natomiast np. właśnie w parametrach tego aparatu piszą także prędkość nagrywania w megabitach/s ale też cos takiego jak 60i lub 60p. Co to znaczy?

Wklejam tu z opisu:

AVCHD:
• 1920x1080 (Full HD, NTSC), 60i (FSH: 17Mbps)
• 1920x1080 (Full HD, PAL), 50i (FSH: 17Mbps)
• 1280 x 720 (HD, NTSC), 60p (SH:17Mbps)
• 1280 x 720 (HD, PAL), 50p (SH:17Mbps)

Wojmistrz 
Obserwator

No i znowu, jeśli masz kupić kit 650D+18-55IS, to lepiej 600D+18-135IS

kojut 
Entuzjasta

Cytat:
Co to znaczy?

No wiesz co? Żeby takim leniem być...:
http://pl.wikipedia.org/wiki/HDTV
http://pl.wikipedia.org/w...High_Definition

c.e. 
Nowy

Poczytałem i jak narazie to wygrywa Sony nex-f3k

http://www.chip.pl/testy/...owe/sony-nex-f3

Proszę jeśli można w skrócie o napisanie mi (kojut powinien wiedizeć) jak będzie w praktyce z cytuję:

"Możliwości trybu filmowania są zgodne z obecnymi standardami. Możliwe jest rejestrowanie klipów w rozdzielczości Full HD z szybkością 25 pełnych klatek bądź 50 półobrazów na sekundę."

Jak rozumiem półobraz to przeplot na zmianę parzyste i nieparzyste - lepsza płynność itd. Czy na kompie jak odtworzę na lcd to będzie to jakoś mrugać itd czy jak?

Chodzi mi o to czy z przeplotem takie 50i jest oglądalne i czy jest płynne itd. Jak to będzie wyglądać?

Bo aparat jest wyczesany.

No i jakby mi ktoś powiedział jeszcze czy obiektyw jak w linku:

http://allegro.pl/sony-ne...2953040503.html

jest ok do moich potrzeb czy szukać inego zestawu?
O ile inne zestawy istnieją jako startowe.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

c.e. napisał/a:
Jak rozumiem półobraz to przeplot na zmianę parzyste i nieparzyste - lepsza płynność itd
I tak i nie. Płynność może i większa ale przy dynamicznych obrazach masz grzebienie na krawędziach.
c.e. napisał/a:
Czy na kompie jak odtworzę na lcd to będzie to jakoś mrugać itd czy jak?
Nie będzie.
c.e. napisał/a:
Chodzi mi o to czy z przeplotem takie 50i jest oglądalne i czy jest płynne itd. Jak to będzie wyglądać?
np tak: http://pliki.optyczne.pl/...100/video_1.mts

manolo
[Usunięty]

na przyszłość radzę zamieszczać na forum syntezę swoich przmyśleń co do oczekiwań, a resztę do pamiętniczka.

Nikon 3200 albo Nex3 oba w kicie, nie piszę uzasadnienia,
po prostu się nadają.

c.e. 
Nowy

Filmik z linku wygląda ok ale chciałbym zobaczyć filmik na którym śledzony jest ruch czegoś aparatem.
Chodzi mi o to żeby aparat był w ruchu.
Czy ma ktoś taki link gdzie bym zobaczył coś takiego z przeplotem 50i?
Może ktoś ogólnie ma taki aparat i by się wypowiedział?

Acha i cym najlepiej ten film odtwarzać bo jak włączam pod vlc to przy najeździe zoomem obraz faluje a w innych (mplayer bestplayer subeditplayer) odtwarzaczach obraz ok ale nie ma dźwięku.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

c.e. napisał/a:
Filmik z linku wygląda ok ale chciałbym zobaczyć filmik na którym śledzony jest ruch czegoś aparatem.
Zauważyłeś co się dzieje z przejeżdżającym ciemnym samochodem i tym słupem trakcji tramwajowej po prawej stronie ekranu? Przypatrz się - Jak będziesz śledził aparatem to cały obraz taki będzie...

c.e. 
Nowy

Zauważyłem co się dzieje ze słupem i czarnym samochodem - falują okropnie.
Ale tak się dzieje jedynie jak odtwarzam w VLC player i mam wtedy dźwięk.
Jak odtwarzam pod subedit, mplayer, bestplayer to obraz jest płynny i doskonały ale nie ma dźwięku.

OK,

Obejżałem na Youtube filmy z 25p 30p 50i 60i 60p

Nie mam teraz wątpliwości o co chodzi z jakością.
Potrzebuję 60p lub 50p.

NEX-7 zaspokaja moje potrzeby ale cena prawie 5000zł więc odpada.

No i lipa z NEX-F3K.
Świetny aparat a 25p albo 50i.

Przynajmniej wiem już że aparat MUSI mieć 50/60p by mnie zaspokoić.

==============================================

Znalazłem coś co wydaje się łączyć cechy NEX-F3K i jakości filmu 60p

Czyli Sony NEX-5N

Ten model wydaje się być niemal identyczny jak NEX-F3K tyle że ma FullHD 60p i jest starszy. Cena około 1800zł z obiektywem.

Mnie się wydaje że to to co szukam ale proszę o wypowiedzi i porównanie obu NEXów.

http://www.optyczne.pl/po...=1417&add1=1591

w powyższym linku parametry techniczne obu.

Aparaty wydają się byc identyczne za wyjątkiem tego że 5N ma osobną lampę błyskową w zestawie i ma fullHD 60p co mi odpowiada.

Proszę o wypowiedź czy jest ten 5N w czymś gorszy od tego F3K

Bo byłbym skłonny kupić ten 5N

Cena to już max jak na nielustrzankę

No i czy obiektyw w zestawie taki jak ten:

http://allegro.pl/sony-ne...2936909809.html

jest ok?

Ten aparat zaspokoiłby mnie w 100% jeśli nie macie do niego uwag ani innej alternatywy z 60p.

Odpowiedz do tematu