Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
c.e., widzę, że jesteś i stąd pytanie. Trzymałeś już jakiegoś NEX'a w ręce? Pytanie nie jest głupie. Po prostu można nie polubić aparatu za jego kształt. Ja w swoim czasie myślałem o NEX 3, ale po prostu nie leży mi w łapie.
Patrzyłem tak jeszcze na inne aparaty ale ten NEX-5N jest wyśmienity i praktycznie się zdecydowałem i ciężko będzie już wybrać inny niemniej jednak mam jeszcze do forumowiczów trzy prośby prośby zanim zamkne temat i kupię.
Pierwsza taka czy ktoś może wie gdzie kupic go taniej niż za 2049zł bo za tyle najtaniej znalazłem na allegro z obiektywem 18-55.
Druga - może ktoś posiada takie cacko i by się jeszcze przed moim zakupem wypowiedział na temat aparatu - byłoby to potwierdzenie, że dobrze wybieram.
Trzecia to może ktoś jeszcze znajdzie alternatywę - choć już się napaliłem na ten NEX.
Bo cena wzrosła potężnie.
Ogólnie mam nadzieję, że jeśli kupię to nie będę rozczarowany zakupem ani nie okaże się, że przepłaciłem bo była alternatywa o wiele tańsza itd.
Te ponad 2000 zł to nie jest luźny wydatek i chciałbym by aparat słuzył przez lata itd.
I jeszcze mam pytanie dodatkowe - czy może mi ktoś powiedzieć czy tego typu aparaty, które nie są lustrzankami, nadają się do robienia zdjęć ptaków? To takie pytanie nie z tej beczki.
Nigdy się nie zajmowałem czymś takim ale brat wpadł na pomysł takiego hobby by zająć się fotografią ptaków, a dokładniej to postawił sobie takie zadanie i chce uchwycić wszystkie 450 gatunków ptaków jakie można spotkać na terenie polski na zdjęciu (ciekawostką jest, że zalicza się do nich nawet flaming, który ponoć czasem przylatuje do Polski). Chce zdjęcia każdego ptaka w upierzeniu letnim zimowym itd. A pytam czy ten aparat się nada bo jeśli tak i moglibyśmy kożystać obaj to zakup wyszedłby mi taniej. Ale nie chcę mu wciskać, że aparat się nadaje jak np. lustrzanka daje o wiele lepsze rezultaty.
Proszę o pobierzną odpowiedź a do tego pytania najwyżej założe osobny wątek albo poszukam na necie informacji.
Poprostu pytam jak już kupuję o mozliwości tego aparatu.
Acha i odpowiadam Wojmistrzowi - nie trzymałem i to było pierwsze co mi się nasunęło jak zobaczyłem aparat że z większym obiektywem może być niewygodny.
Mam zamiar jeszcze przed zakupem iść do jakiegoś sklepu i potrzymać i oglądnąć go na żywo więc sprawdzę ale pozostałe atuty przebijają niewygodę w trzymaniu - tak mi się wydaje.
Ogólnie to najbardziej lubę trzymać lustrzanki canona i nikona (takie miałem okazję) - jakbym urodził się z nimi w ręku - jakby były integralną częścią mojej osoby
[ Dodano: Pią 15 Mar, 2013 14:40 ]
Witam wszystkich,
Minęło trochę czasu, którego nie zmarnowałem.
Chcę zakończyć temat bo dokonałem zakupu.
By podsumować trochę się rozpiszę - to ostatni post w tym temacie więc wybaczcie - pozatym może się komuś przydać to co napiszę - nie musicie czytać, aczkolwiek się rozpiszę:
Obejżałem sony NEX, bo jak się okazało znajomy posiada - świetny aparat.
Przyjżałem się też dokładniej kilku innym aparatom u znajomych i wiele grzebałem w porównywarkach aparatów itd.
Jak chodzi o aparat - nielustrzankę to nie mam wątpliwości, że Sony NEX 5n to najlepszy wybór.
Odkryłem jednak wiele nowych rzeczy i oglądałem wiele zdjęć z różnych aparatów.
Po wszystkim - między innymi wielu namowom znajomych co zdjęcia robią lustrzanką, postawiłem na lustrzankę a do kręcenia filmów na kamerę, a nie aparat.
Moje podejście się bardzo zmieniło.
Oczywiście można kupić dziś lustrzankę co kręci filmy ale do filmów chyba jednak lepiej mieć osobny sprzęt. Nie wiem bo nie testowałem kręcenia filmów lustrzanką.
Kamery jeszcze nie posiadam ale mam już lustrzankę.
Opiszę w skrócie co i czemu wybrałem.
Ogólnie postanowiłem na początek wziąść coś z niższej klasy by się nauczyć dobrze obsługiwać tego typu aparaty i wybrałem markę Canon model 3cyfrowy.
Chciałem kupić 650d nowy ale po głębszej lekturze stwierdziłem, że kupię starszy model i kupiłem w świetnym stanie 450d. Od 650d różni się wiele, ale patrzyłem na to z tej strony:
Dotykowy i obrotowy wyświetlacz, kręcenie filmów i tym podobne to bajery nie wpływające na jakość ZDJĘĆ, jak chodzi o lepszą matrycę - porównywałem zdjęcia z obu i dla mnie nie ma znaczącej różnicy. Natomiast różnica w cenie jest ogromna. Co prawda nie ma jak dostać 450d nowego ale mnie się udało jak nowy.
Wybrałem 450d bo dla mnie to model na pograniczu:
- 400d byłby praktycznie taki sam ale 450d ma nowy standard kart pamięci o wiele wygodniejszy, więc wolałem 450d.
- zaś 500d maj uż o niebo lepszy wyświetlacz i AF w live view, kręci filmy i do tego można dostać nowy ale:
filmy są 20-30 klatek/s
AF w live view w tym modelu ponoć słaby - poza tym ja wolę wizjer
zostaje zatem lepszy wyświetlacz.
I wolałbym ten lepszy wyświetlacz.
Niestety musiałbym dać 2x tyle co za 450d dla tego wyświetlacza.
A dodatkowo drażnił by mnie fakt że kręci filmy ale kiepskie (450d nie drażni bo nie kręci).
Pozatym po zastanowieniu ten gorszy wyświetlacz nie ma większego znaczenia jak nie kożystam z trybu live view, a zdjęć na aparacie szczegółowo nie przeglądam. Tylko z grubsza.
Uważam, że dobrze wybrałem.
Sam aparat (body) po przeliczeniu (bo kupiłem w zestawie) wyszedł mnie jakieś 550zł.
Oczywiście wydałem o wiele więcej bo nakupiłem pełno badziewa - to wciąga!
Na chwilę obecną mam cały wór: pilot, wężyk, filtry, statywy małe, statyw duży, zestawy czyszczące, osłony na obiektyw etc.
Mam też do niego obiektyw kitowy 18-55 IS i niedługo kupię do tego 55-250 IS.
Mam też adapter na m42 i bawię się starszymi teleobiektywami i telekonwerterem (ogólnie słabizna ale planety robi nieźle).
Oczywiście moje podejście się zmieniło bo wcześniej te bajery jak wyświetlac obrotowy i dotykowy itd. były dla mnie pożądane. Chciałem też mieć w aparacie kamerę.
Niemniej jednak pomyślałem w ten sposób, że to pierwsza lustrzanka i z niższej półki.
Wolę potestować, a potem albo kupię nowy model z bajerami (może nawet lepszy od 650d jak wyjdzie) albo jeśli będzie mi za mało to kupię model z wyższej półki 2 cyfrowy.
Uważam, że na start 450d jest idealny.
Co do obiektywów:
Stwierdzam, że nawet ten kitowy najtańszy obiektyw (18-55 IS - taki posiadam) robi dobre zdjęcia.
Zakres ogniskowych jest idealny do domu tak jak chciałem.
Jak dokupię 55-250 IS to będę jeszcze bardziej zadowolony bo oprócz w domu zacząłem też robić zdjęcia na zewnątrz i czasem przydało by się powiększenie lepsze.
Nie zamierzam inwestować na początku w droższe obiektywy.
Muszę wycisnąć z tych co się da.
Ogólnie jestem zadowolony i polecam szczerze 450d, a jeśli ktoś chce nowy z tej półki to 650d albo poczekać na jeszcze nowszy - bo 450d był podsumowaniem (moim zdaniem) pewnego etapu rozwoju tej półki a kolejne (w których wyszły dodatkowe opcje jak filmowanie lepsze wyświetlacze, AF w live view, obrotowy i dotykowy wyświetlacz) się jeszcze rozwijają i czuję, że 700d jak wyjdzie będzie podsumowaniem kolejnego etapu.
Na dzień dzisiejszy mam jeszcze kilka luk w wiedzy i będę pytał w inych wątkach.
Podsumowując - lustrzanka wciąga jak orzeszki.
Jestem przekonany, że jak ktoś lubi robić zdjęcia to lustrzanka będzie udanym wyborem.
Nawet podstawowe obiektywy są w stanie zapewnić zakres ogniskowych i jakość, która zadowoli każdego, kto zaczyna zabawę.
Nie żałuję, że nie mogę kręcić nią filmów - kupię kamerę.
Dziękuję wszystkim za wypowiedzi i pozdrawiam - do następnego tematu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9