Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Sa szkla lepsze od tego. Szczegolnie do nikona i canona (mam na mysli superzoomy).
Co konkretnie kolega P_M_ ma na myśli?
Zauwaz ze sigma ma kilka wariantow tego superzooma. Ten bez OS jest gorszy. Nie wiem, jak wyglada to dzisiaj, ale jakis czas temu obiektyw z OS byl tylko do nikona i canona wlasnie.
Ten obiektyw radze kupowac swiadomie, bo jesli nam nie przypadnie do gustu, to bedzie problem z odsprzedaza.
kolega ma i uzywa go gdy jedzie na wycieczkę
o ładny widoczek... motylek... a teraz lasek zrobie... o... itd
nie ma dobrego swiatła, a na końcu ciemno
i tyle, problem później z odsprzedażą
jesli chcesz rozwijac swoje umiejętności to nie tędy
jęsli to ma byc koniecznie sigma to już lepiej 17-70
pozrdo
Wysłany: Sob 07 Cze, 2008 Re: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC
Piozmu napisał/a:
Witam,
Czy ktoś mógłby przedstawić swoją opinię na temat obiektywu: Sigma 18-200 mm f/3.5-6.3 DC. Pozdr.:)
Już kilkakrotnie się wypowiadałem na temat takiego typu obiektywów. Szkło o takim zakresie ogniskowych będzie przede wszystkim kiepskie optycznie, ten konkretnie model Sigmy jest poza tym ciemny jak noc listopadowa. Dla pokrycia takiego zakresu to trzeba mieć dwa szkła. Mój kumpel swego czasu jak zaczynał przygodę z cyfrówką zakupił sobie to właśnie szkło do alfy. Bardzo później żałował bo jak porównał zdjęcia z innymi obiektywami niekoniecznie górnych lotów to się okazało że był to marny zakup. Obiektywy zmienno ogniskowe kupuję się z max 4-krotnym zoomem. Im większy tym coraz gorszy optycznie.
A czy lepie canon kita bez stabilizacji bo krotsza ogniskowa czy jednak ta sigma jesli chodzi o optyke i jakosc otrzymywanych zdjec. Zalezy mi na tanim szerokim kacie ale jak koniec ma 200 mm i nie jest gorzej niz na kicie to jestem gotowa to kupic. Ma ktos takie porownanie?
A czy lepie canon kita bez stabilizacji bo krotsza ogniskowa czy jednak ta sigma jesli chodzi o optyke i jakosc otrzymywanych zdjec. Zalezy mi na tanim szerokim kacie ale jak koniec ma 200 mm i nie jest gorzej niz na kicie to jestem gotowa to kupic. Ma ktos takie porownanie?
Mam taki oiektyw. Poczatek nie jest zly. Schody zaczynaja sie od 100mm, gdzie rozdzielczosc robi sie srednia.
Wierz nam lub nie, ale lepiej kupic 17-70 i tamrona 55-200.
Wierze ze 17-70 itp. bedzie lepiej ale to juz nie 300- 600 zl tylko 1200 Chodzi mi tylko o wybor miedzy kitem canona a ta sigma. Jesli jest koniec cienki to w sumie nic sie nie zyskuje kupujac s zamiast kita. Czy sie myle?
Dominika, w porownaniu do kita Canona 18-55, to Sigma 18-200 jest zdecydowanie lepsza w zakresie powyzej 55mm
A tak na powaznie, to lepiej kupic od razu jakies sensowne szklo, a nie potem odsprzedawac i tracic na tym. Serio.
Widze ze nikt nie rozumie Dominiko twojego pytania. Kit czy sigma 18-200. Przeciez gdybys chciala wywalic 1500 zl na konkretne szklo nie zadawala bys pytania kit czy S. Tylko jakie szklo uniwersalne jasne 17-70 np?
Jesli natomiast chodzi o kita i sigme. Piszesz ze chcesz szeroki kat - zakladam wiec ze na dluzszy koniec juz jakas szklarnia masz. Jesli tak to kit bedzie taniej a jakoscia nie bedzie odbiegal od sigmy ktora ostroscia nie powala. I im wezej tym gorzej. Jesli natomiast ma to byc twoje jedyne szklo i nie masz zamiaru lub mozliwosci przez najblizszy rok kupic nic. Wtedy sigma- masz szeroki kat i od biedy 200 mm.
Widze ze nikt nie rozumie Dominiko twojego pytania. Kit czy sigma 18-200.
Tez odnioslam takie wrazenie Prawda mam kilka szkie. Sigma 30 f/1,4 canon 50 f/ 1,4
potrzebny mi tani szeroki kat ewentualnie wlasnie sigma z dlugim koncem. Ale jak czytam na forach sigma jest kiepska na dlugich ogniskowych a na szerokim jak kit. Wiec placi sie za dlugi koniec ktory nie jest wiele przydatny. Kit jak widze na forach wlasnie na szerokim kacie jest ok. Oczywiscie nie bedzie jak S30 czy C 50 ale to ma byc tylko szeroki kat do mojego zestawu. 90 % zdjec robie 30mm na cropie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 11