Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Pentax K-5 II i K-5 IIs
Autor Wiadomość
lotofag 
Optyczny

Wysłany: Sob 19 Sty, 2013   

jaad75 napisał/a:

A co do Limitedów AIV, jak widać egzemplarze są bardzo nierówne - są takie trzymające parametry MIJ (były nawet sample w komentarzach pod testami), a są i takie jak te w teście (a może nawet i gorsze).

Co ciekawe Limitedy DA są chyba od początku produkowane w Wietnamie i jakoś nie słychać o jakichś jazdach z nimi ;) Za to o FA MIV różnie się mówi...

Reklama

cube007 
Rozmowny

mozer napisał/a:
35/2 - zawodny autofokus, choć optycznie rzeczywiście super
50/1.4 - mydło na pełnej dziurze, aberracje chromatyczna, duża koma

Dawno temu, jako posiadacz k100d, wyskoczylem na wesele zabierajac ze soba FA35/2. Kilka dni wczesniej pocztalem troche "peanow" na czesc AFu w Pentaxie. Bylem absolutnie przekonany, ze tacham ze soba sprzet bez potrzeby, bo nic ze zdjec nie bedzie... Na sali okazalo sie ze cos jest nie tak - nie dosc ze dziala przy slabym swietle, to jeszcze trafia tam gdzie powinien. Oczywiscie, w swoim tempie ;)
Mielem tez FA50/1.4 - na pelnej dziurze miekko, ale nie na tyle abym specjalnie unikal F1.4. Aberracja ponizej F2 mogla przeszkadzac w czesci kadrow. AF w slabym swietle - rozpacz: mala GO+ciezkie szklo robily swoje.

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wszystko co piszecie tylko potwierdza, że z kontrolą jakości musi być poważny problem od dawna. Tym bardziej chciałoby się osobiście sprawdzić sprzęt, który się kupuje.

[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 10:08 ]
jaad75 napisał/a:
Nigdy nie miał nic jaśniejszego i szerszego od FA*24/2

Miałem na myśli, że właśnie szkła o takich parametrach nie ma w aktualnej ofercie. Może być 23 lub 25 ;)

[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 10:10 ]
jaad75 napisał/a:
No jeszcze nie ma UWA f/2.8

No takie cuś na APSC to chyba tylko Tokina robi...

lotofag 
Optyczny

mozer napisał/a:
Wszystko co piszecie tylko potwierdza, że z kontrolą jakości musi być poważny problem od dawna. Tym bardziej chciałoby się osobiście sprawdzić sprzęt, który się kupuje.

Oszczędzanie na QC to nie tylko przypadłość Pentaksa, tylko u nich bardziej wyłazi to w obiektywach, a u konkurencji w puszkach ;)

mozer napisał/a:

Miałem na myśli, że właśnie szkła o takich parametrach nie ma w aktualnej ofercie. Może być 23 lub 25

396020_10151169813777693_726001341_n.jpg
Plik ściągnięto 5903 raz(y) 79,1 KB

jaad75 
Klub Pierdzieli

kojut napisał/a:
Ale i tak nie wymieniłbym AF jako wady tego obiektywu.
Ja też nie.
kojut napisał/a:
Ma on kilka innych denerwujących.
A co Cię konkretnie denerwuje? Bo ja poza głośnością, plastkowością, czy ogólną stylistyką, nie widzę czegoś co można by wymienić... No może bokeh mogłoby być ładniejsze, ale to raczej porównując do FA31, bo jak na 6 listków, to i tak jest niezłe.
lotofag napisał/a:
Co ciekawe Limitedy DA są chyba od początku produkowane w Wietnamie i jakoś nie słychać o jakichś jazdach z nimi ;) Za to o FA MIV różnie się mówi...
O DA* też... A i zwykłe DA mają rozrzut... Być może o FA Limited mówi się więcej dlatego, że ludzie mają odniesienie do legendarnej niemal jakości MIJ.
mozer napisał/a:
Wszystko co piszecie tylko potwierdza, że z kontrolą jakości musi być poważny problem od dawna.
Nie powiedziałbym. Przypuszczam, że w kwestii AF - problem miał raczej testowy K20D, bo wszystkie szkła wypadały na nim nienajlepiej. Wg. mnie, to szkło trafiało na K10D precyzyjniej niż FA50, w którym Optyczni bardzo dobrze ocenili celność AF (3% pomyłek) - swoją drogą, ciekawe jak to ocenili, skoro testowy K10D miał wyraźny BF... :razz:
Generalnie nie ma większego problemu z rozrzutem jakościowym obiektywów MIJ (choć oczywiście też się zdarzają - sam wymieniałem jednego FA43 z powodu FF, czy BF), problematyczna jest raczej produkcja wietnamska (poza może DA Limited), chociaż z drugiej strony nie trafiłem tu na żadnego bubla AIV, a mam tych szkieł tyle samo co MIJ...
Może znaczenie ma fakt, że nie kupowałem tych szkieł w Polsce... :roll:
mozer napisał/a:
Miałem na myśli, że właśnie szkła o takich parametrach nie ma w aktualnej ofercie. Może być 23 lub 25 ;)
Ja bym chciał, żeby było DA(*)20/2 (mogłoby być wyraźnie większe niż DA21/3.2 Ltd) - póki co, można rozważyć Sigmę 20/1.8, albo poczekać co wyjdzie z FF-em, bo coś szerokokątnego kryjącego pełną klatkę będą musieli wypuścić.
mozer napisał/a:
No takie cuś na APSC to chyba tylko Tokina robi...
Ale nie pod Pentaksa - pod Pentaksa miał wyjść DA*11-16/2.8 i najwyraźniej przepadł gdzieś po drodze... No jest jeszcze nowy Samyang 10/2.8 (a właściwie będzie)...

[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 11:38 ]
lotofag napisał/a:
Oszczędzanie na QC to nie tylko przypadłość Pentaksa, tylko u nich bardziej wyłazi to w obiektywach, a u konkurencji w puszkach ;)
U większości wychodzi i tu i tu.

komor 
Moderator

jaad75 napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
nie każdy mieszka i zarabia za granicą...
Ja nie mieszkam...

I wszystkie swoje szkła kupiłeś po powrocie do Polski? :)

jaad75 napisał/a:
ja za moją w 2006 roku zapłaciłem $150 (nowa, ze sklepu oczywiście), teraz kosztuje tyle co inne 50/1.4..

No właśnie, usiłujesz bronić dostępności i jakości systemu na podstawie swoich zakupów sprzed dobrych paru lat, kiedy mieszkałeś i pracowałeś poza PL, a szkła Pentaksa produkowane były w Japonii…

BAWARCZYK.pl napisał/a:
Każdy kupuje tak jak lubi, dlatego są różne możliwości ale głównie kupuję w internecie, jak mi się nie podoba odsyłam mam na to 14 dni a i po miesiącu nie ma problemu...

Mieszkasz w Polsce, Bawarczyku? :) U nas dbałość o klienta nie wygląda tak samo jak w DE i dalej na zachód.

kojut napisał/a:
A po co? Potrzebujesz? Bo ja nie (a pentaxa mam)

Obrona systemu ma polegać na stwierdzeniu, że Ty czegoś nie potrzebujesz? :)

Mnie się podobają puszki Pentaksa, szczególnie jak teraz mają tak dobre osiągi matryc. Te wszystkie bajery w sterowaniu i konfiguracji są w sam raz dla takiego geeka jak ja. Ale jak miałbym się przesiąść z Cwanona to bałbym się tych szkieł dostępnych u nas. A Sigmy 30 i 50 i tak bym pewnie kupił ponownie pod system P. :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

komor napisał/a:
I wszystkie swoje szkła kupiłeś po powrocie do Polski? :)
Nie, tylko jedno szkło i dwa korpusy... :razz:
komor napisał/a:
No właśnie, usiłujesz bronić dostępności i jakości systemu na podstawie swoich zakupów sprzed dobrych paru lat, kiedy mieszkałeś i pracowałeś poza PL, a szkła Pentaksa produkowane były w Japonii…
Ale FA50/1.4 w PL dostępna jest nawet bardziej niż wtedy (made in Japan oczywiście), tyle, że 2x droższa, podobnie zresztą wygląda kwestia dostępności i ceny FA35.
komor napisał/a:
U nas dbałość o klienta nie wygląda tak samo jak w DE i dalej na zachód.
Jak do tej pory mogę mówić w samych superlatywach jeśli chodzi o sklepy online w PL (i to nie tylko sklepy foto).
komor napisał/a:
A Sigmy 30 i 50 i tak bym pewnie kupił ponownie pod system P. :)
I z dużą dozą prawdopodobieństwa współpracowałyby lepiej niż Canonem... :wink:

BAWARCZYK.pl 
Uczestnik

komor napisał/a:
BAWARCZYK.pl napisał/a: Mieszkasz w Polsce, Bawarczyku? :) U nas dbałość o klienta nie wygląda tak samo jak w DE i dalej na zachód.
Mieszkam w Bawarii, ale Bawarczykiem nie jestem tylko Polakiem i to zawsze podkreślam mam atut w ręce nie pijam alkoholu a Oni nas z tym kojarzą więc im mówię, że mają błędne zdanie o Polakach są zaskoczeni, to tak na marginesie. Co o dbałość klienta to w sklepach internetowych nie mam zastrzeżeń, ale z innymi to bardzo byś się bardzo zdziwił jak podchodzą do klienta i kłamią, lać wodę też potrafią ale nie będę o tym pisał... :smile:

muzyk 

BAWARCZYK.pl napisał/a:
a Oni nas z tym kojarzą

Tja... zeby... a nie ze zlodziejstwem?

BAWARCZYK.pl napisał/a:
ale z innymi to bardzo byś się bardzo zdziwił jak podchodzą do klienta i kłamią, lać wodę też potrafią ale nie będę o tym pisał...

A dziwisz sie? Chca sprzedac.
Ostatnio bylem swiadkiem doradztwa jednego pana w m.markt - znawcy w temacie Nikona.
Oj ... co on tam nie opowiadal o 18-105... tylko ani slowa o swiatlosile. :mrgreen:

BAWARCZYK.pl 
Uczestnik

muzyk napisał/a:
BAWARCZYK.pl napisał/a:
a Oni nas z tym kojarzą

Tja... zeby... a nie ze zlodziejstwem?
Tak też mówią, ale szybko ich ustawiam w szeregu gdy im przypominam co oni nam ukradli w latach 1939-1945, gdybyśmy im ukradli wszystkie auta to i tak nie pokryje to naszych strat. Jest też miło bo Bawaria przez ponad 900 lat była najlepszym przyjacielem Polski i odwrotnie. :wink:

[ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 18:45 ]
Pentax udostępnił aktualizację oprogramowania dla aparatów K-5II, K-5IIs, K-30, K-01, K-5 i K-r.Aktualizaje Pentax K-

Odpowiedz do tematu