Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie jest "ciut" lepsze. Jest wyraźnie lepsze, bo mówimy nie tylko o szumie średniej szarości, ale również o cieniach - a tu nawet D3200 bije na głowę 40D.
paul80 napisał/a:
czyli chcąc uzyskiwać dużo lepszy obrazek trzeba skalować
Zawsze trzeba skalować - czy to do sieci, czy do druku.
paul80 napisał/a:
oczywiście pomijam w tej chwili możliwości detektora IMX071.
Nowa matryca Nikona ma jak widać możliwości niewiele ustępujące najlepszej jak do tej pory implementacji IMX071, a przewyższające własną implementację tej matrycy w D5100.
paul80 napisał/a:
Reasumując low light ISO "dla mniej rozgarniętych"z 24MPix D5200 będzie np. 800
Jaką czułość uważasz za maksymalną użyteczną w 40D?
paul80 napisał/a:
Jak myślicie, na ilu MPix zakończy się wojna w APS-C?
Oby nie zakończyła się nigdy, jeśli jakość per piksel nie będzie spadać, a tym bardziej, jeśli będzie rosnąć. Więcej pikseli to znacznie lepsze możliwości obróbki i możliwość całkowitej rezygnacji z filtrów AA.
[ Dodano: Sob 19 Sty, 2013 14:15 ]
Sunders napisał/a:
jaad75, chodziło mi o to jak przeliczasz "per pixel" np. wykres DR?
Jaką czułość uważasz za maksymalną użyteczną w 40D
do ISO 800 maksymalna, chodź skłaniam się ku 500 .
Jaad75 wiesz jaka jest konsekwencja zwiększania Mpix i naprawdę nie mam zamiaru trzaskać tak dużych zdjęć, być może nie będzie wyjścia, wyjście jest Nikon D700 bidulka ma tylko 12
do ISO 800 maksymalna, chodź skłaniam się ku 500 .
Do jakiej wielkości wydruku?
paul80 napisał/a:
Jaad75 wiesz jaka jest konsekwencja zwiększania Mpix i naprawdę nie mam zamiaru trzaskać tak dużych zdjęć
Ja mam nadzieję, że matryce będą coraz gęstsze i nie gorsze niż to, co mamy teraz w IMX071, a ta 24-ka jest tego bardzo bliska. Obecna szybkostrzelność w zupełności mi wystarczy - byle by się znacząco nie pogorszyła, podobnie jak nie pogarszały się parametry per piksel i znikały filtry AA, a będę bardzo zadowolony.
No Jaddu , ale w Canonie coś nie widzę tej poprawy zwiększania MPix i resamplingu, co ładnie pokazuje DxoMark. Nie wiem czy do końca piszesz prawdę, chcesz mi powiedzieć że jak Nikon z tej matrycy z D5200 uaktywni 50MPix to obraz będzie jeszcze lepszy w kwestii 8MPix? Zdaje się że to nie tylko kwestia zwiększania MPix.
Tutaj masz przykład i mam dylemat czy to MPix czy elektronika wpływa na lepszość
Dxomark
Ostatnio zmieniony przez paul80 Sob 19 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9