Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Jeśli będą gotowi z technologią na tyle, by nie pogorszyć obrazu per pixel, to oczywiście.
Mógłbyś rozwinąć co dokładnie masz na myśli, matryca jest dobra to w czym problem ? Kwestia elektroniki, separacji itp., to znaczy może jest taka, ale niedostępna w tej klasie ?
Ja się poddaję , masz na pewno rację, ale ciężko mi zrozumieć zwiększanie Mpix do 24, jeszcze 15 akceptuję . Powinni udoskonalać mniej upakowaną matrycę, przez co nie potrzeba lepszego procesora- szybszego no i szybkostrzelność byłaby lepsza, ale przecież to aparaty dla amatorów to nie mogą tego mieć, dlatego będziemy zwiększać MPix, to czysty marketing!.
Powinni udoskonalać mniej upakowaną matrycę, przez co nie potrzeba lepszego procesora- szybszego no i szybkostrzelność byłaby lepsza, ale przecież to aparaty dla amatorów to nie mogą tego mieć
Obecna szybkostrzelność (zwłaszcza w aparatach amatorskich) jest bardziej ograniczona mechanicznie oraz szybkością zapisu, niż czytania matrycy. Zresztą do zastosowań amatorskich właśnie, szybkości powyżej 5fps są w zasadzie niezbyt potrzebne i to pójście w kierunku wysokich fps można nazwać marketingowym chwytem.
paul80 napisał/a:
dlatego będziemy zwiększać MPix, to czysty marketing!.
Jeśli zwiększana jest ilość megapikseli, przy pogorszeniu pracy pojedynczych pikseli, to tak, natomiast obecnie obserwujemy raczej poprawę tej pracy, a przynajmniej utrzymanie poziomu poprzednika, przy zwiększeniu rozdzielczości, czyli jak wspomniałem ogólną poprawę osiągów.
muzyk, nie opowiadaj dyrdymałów, tylko sciągnij sobie RAW-a z 7D (choćby z DPreview, czy IR) i sprawdź. ISO3200 z 7D jeszcze da się do czegoś użyć, z 40D już trudniej... Już pomijam, że 18MPix matryce Canona mają o wiele naturalniejszy obraz również w niskich czułościach, porównując do starych "maślanych" CMOS-ów Canona.
Już pomijam, że 18MPix matryce Canona mają o wiele naturalniejszy obraz również w niskich czułościach, porównując do starych "maślanych" CMOS-ów Canona.
To ja wolę te stare i maślane. Nie lubię matrycy 7D. Zaczynam przez to nie lubić APS-C
Bo używałeś od początku cyfry canonowych CMOS-ów. Dla mnie ten obraz był początkowo nie do przejścia w porównaniu z CCD. Nie podobał mi się, był sztuczny i brak mu było niskokontrastowych szczegółów i tekstur. Początkowo zresztą byłem przekonany, że to cecha charakterystyczna matryc CMOS. Dopiero ostatnie, wysokorozdzielcze matryce Canona pozbyły się tego "masła", mają więcej feelingu znanego z CCD i nawet szumią jakoś ładniej. Jedyny poważny problem, to banding i DR... Ale to się pewnie niebawem zmieni.
muzyk napisał/a:
Nie muszę. Sam pstryknę kilka 7D i ten sam kadr 40D.
Pstryknij i wtedy pogadamy.
muzyk napisał/a:
ISO 3200 jest nie za ciekawe w 40D, to fakt, ale też nie przesadzałbym z tym z 7D, bo szumi i to ostro.
Może szumieć, ale da się go do czegoś wykorzystać, to z 40D słabo...
No, tu oczywiście się zgadzam.
Zdjęcie z linku pokazuje jednak nieco większe szumy 7D wobec 40D - bez resamplowania.
Oczywiście, że dużych różnic nie ma... ale
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9