Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
450D czy A300 i jakie tele ?
Autor Wiadomość
klysu 
Nowy

Wysłany: Pią 30 Maj, 2008   

Witam wszystkich forumowiczów.
Przymierzam się do zakupu pierwszej lustrzanki cyfrowej - ostatnim moim aparatem był panasonic FZ-50 i przyznam szczerze zacząłem czerpać nieodpartą radość z pstrykania, wszystko oczywiście amatorka i zabawa raczej.
Ale do rzeczy.
Mam Kochanego:) chrzestnego w usa który, postanowił mi kupić aparacik jaki będe chciał w prezencie.
Dużo czytałem i przeglądałem wątków i moje wybory padały na sony a300(pewnie w tamtej chwili decyzja podyktowanamarketingiem prowadzonym przez tą firmę, a także jej ceną, no isolidnością jaką zawsze mi się kojarzyła ta firma - choć wiem, że aparaty to niejest jest sztadarowy produkt), a później na chłodno zacząłem jednak wybierać między nikonem, a canonem(pentaksy jakoś mnie nie przekonują) i wybór padł właśnie na 450d.
Choć biorę pod uwagę, że nie jest on bez wad, to wydaje mi się, że jak na pierwszą lustrzankę mi wystarczy(ktoś już tu mówił, że to będzie dobry produkt właśnie dla tej grupy która przechodzi z kompaktów na lustrzanki i ja w pełni te słowa popieram). Co ważne np. dla mnie to to że jest to nowy produkt, z nowym procesorem itd. - może to złe myślenie, ale u takich bardziej laików w świece luster jak ja, przeświadcza się myśl, że im produkt nowszy tym bardziej dopracowany i pozbawiony jakiś błędów(oczywiście niewszystkich).
To chyba nie wątek na takie tematy, ale chciałbym znać Waszą których uważam trochę za wzorów opinie na temat drugiego szkła do tego aparaciku. Zależy mi na zużej ogniskowej - i tak na początku brałem pod uwagę szkło canona 75-300 III USM, później tak poczytał, a nawet obejrzałem sobie ranking czytelników optycznego dotyczący luster i wyszło że z tego przedziału ogniskowych to lepszym wyborem byłby Tamron Zoom Telephoto AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro Autofocus. Znów teraz patrząc na ceny, zaciekawiłem się Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS głównie ze względu na stabilizację, a także wypowiedzi niemal wszystkich, że tak naprawdę w szkłąch te które wymieniłem(w zakresach do 300), czy to też sigmie 70-300 tak naprawdę od 250 to te zdjęcia są kiepskie jak nie beznadziejne.
A może jakiś konwerter byście polecili do jakiegoś lustra z krótszą ogniskową.
Jestem wdzięczny za każde sugestie i propozycje i podrawiam serdecznie

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Jak widzę do wyboru Canona 450D sam jesteś przekonany i tylko potwierdzę, że to jest bardzo dobry wybór na początek.
Co do optyki to ważne jest jaką sumą możesz operować i czy masz zamiar kupić ten aparat z nowym kitem 18-55 IS USM czy też goły korpus.

Paweł_G 
Maniak

klysu napisał/a:

Mam Kochanego:) chrzestnego w usa który, postanowił mi kupić aparacik jaki będe chciał w prezencie.

W takiej opcji celowałbym w D3 plus wiadro stałek :mrgreen:

Ja bym jednak wybrał 40D - zdecydowanie lepiej leży w ręku no i ma szybki AF. O prędkości serii nie wspominając.

klysu 
Nowy

Paweł_G napisał/a:

W takiej opcji celowałbym w D3 plus wiadro stałek :mrgreen:

Ja bym jednak wybrał 40D - zdecydowanie lepiej leży w ręku no i ma szybki AF. O prędkości serii nie wspominając.

Co do Wujcia, to niechce go w tej materii tak wykorzystywać, bo przedmną niedługo ślub w niedalekiej przyszłości:)

Co do D40 to jak na tę chwilę to chyba zbyt zaawansowany dla mnie sprzęt i podejrzewam, że bym go niewykorzystał(ale niezamierzam robić zdjęć na auto:)

Wydaje mi się, że na tę chwilę spokojnie 450d spełni moje oczekiwania, a jak już zapałam zupełnie miłością bezwzględną, to wtedy zmienię korpus na bardziej zaawansowany.

Bardziej mnie zastanawia ten drugi obiektyw tele(MM 450d biorę z kitem). Sama puszka przybliża już z tego co pamiętam 1.6x więc chyba te 300 to aż niejest takie konieczne no chyba, że naprawdę warto tego Tamrona czy sigmę(na dodatkowy obiektyw mogę wydać coś do 300$, tak by zamkną się w całości na jakieś 1200$) no chyba, że polecilibyście jakiś inny szerokokątny fajny obiektywik(choć napewno w kitowym 450d kusi mnie to że ma to is i jak wyszło w testach jest dużo lepszy od jego poprzednika) i wtedy kupiłbym samo body.
Jak zawsze wszystkim jestem wdzięczny za sugetie i propozycje.

rafalg 
Rozmowny

klysu myślę że na początek nie ma co przesadzać i jakj już się zdecydujesz na 450D to możesz wziąść go z kitem i np. dokupić 55-250IS. W miarę zdobywania doświadczenia i możliwości finansowych można z czasem zacząć przechodzić na lepsze szkła. A później w zależności jakie szkła będziesz kupował (na matryce pełnoklatkowe czy APS) przesiąść się na lepszą puszkę. Ta taką drogę objąlem i myślę że to rozsądny plan. Zawsze zakup optyki, przy późniejszych inwestycjach powinien być pierwszym krokiem, natomiast zmiana puszki drugim.

MC 

klysu napisał/a:
Co do D40

raczej 40D, a to duza roznica.
A poza tym, to bierz C450D.

klysu 
Nowy

MC napisał/a:
klysu napisał/a:
Co do D40

raczej 40D, a to duza roznica.
A poza tym, to bierz C450D.

Oczywiście chodziło mi o 40D tylko mi się pomyliła kolejność - tak nawiasem mówiąc to nierozumiem polityki tej drugiej firmy (kto wprowadził pierwszy te oznaczenia z d , canon czy nikon)która wprowadziła podobne nazwy tylko z literką po drugiej stronie - chciała namieszać trochę na rynku?

Na 450D jestem już zdecydowany, tylko teraz mnie interesuje ten drugi obiektyw. Dobry to wybór wkońcu Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS czy lepiej np. ten Tamron Zoom Telephoto AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro Autofocus i resztę kasy odkładać na coś lepszego kiedyś?
A moze jakaś inna kombinacja szerokokątnego i tele?
Z góry dzięki za pomoc

MC 

Wysłany: Sob 31 Maj, 2008   

To D to najzwyczajniej skrot od Digital.
Swietej Pamieci Minolta miala D5D i D7D :mrgreen:

rafalg 
Rozmowny

klysu napisał/a:
Na 450D jestem już zdecydowany, tylko teraz mnie interesuje ten drugi obiektyw. Dobry to wybór wkońcu Canon EF-S 55-250 mm f/4-5.6 IS czy lepiej np. ten Tamron Zoom Telephoto AF 70-300mm f/4-5.6 Di LD Macro Autofocus i resztę kasy odkładać na coś lepszego kiedyś?

Tamrona sobie odpuść. Co do szerokiego to na cropa jeśli się chce mieć coś szerokiego to musi to być np. C 10-22. Samym szerokim i tele nie obskoczysz wszystkiego. Trzy obiektywy to standart. A kupowanie obiektywów typu 18-200 to sobie od razu wybij z głowy.

rysiu 
Bywalec
lynx

:wink: Pierwsze D wprowadziła Toyota (silniki disel D4D). A na poważnie skoro myślisz z czasem o zmianie korpusu to raczej Canon. Sony na razie ma niewielki wybór zaawansowanych korpusów (słownie jeden).

Konjarek 
Nowy

Wysłany: Wto 03 Cze, 2008   

klysu napisał/a:
Z góry dzięki za pomoc

Uważam dobrze wybrałeś korpus. Wprawdzie ma kilka ciekawych, niekoniecznie potrzebnych bajerów (paradoksalnie jest to koronny argument użytkowników Canona przeciw wspomnianej Alfie 350:) ), ale jest to jedna z lepszych lustrzanek w tej cenie.
Tamrona bym sobie odpuścił ze względu na paskudne odblaski. Raczej pomyślałbym w tej sytuacji o Sigmie z podobnym zakresem ogniskowych lub jednak Canon 55-250 z IS.

XGrzesX 
Początkujący

Wysłany: Sob 07 Cze, 2008   

Nie kupuj 450d z kitem !!!! Na chwilę obecną te zestawy mają problemy z AF. Miałem już 3 sztuki i wszystkie zwróciłem sprzedawcy a takich przypadków jak mój jest mnóstwo.

arietiss 
Optyczny
arietiss

Oby dwa wymienione obiektywy są ciemne! Musisz napisać do czego potrzebujesz tego tele? Takie ciemne szkła do wielu zastosowań się nie nadadzą... Jeśli chodzi o obiektyw do spacerów w pogodne dni, to Tamrona bym odpuścił. Canon 55-250 ma jedną zasadniczą wadę plastikowy bagnet i plastikowość konstrukcji. Użyte materiały wpływają na jego jakość (luzy przy przedniej soczewce) i trwałość (na dobrą sprawę nie wiadomo jak taka konstrukcja długo wytrzymuje).

klysu 
Nowy

[quote='XGrzesX']Nie kupuj 450d z kitem !!!! Na chwilę obecną te zestawy mają problemy z AF. Miałem już 3 sztuki i wszystkie zwróciłem sprzedawcy a takich przypadków jak mój jest mnóstwo.
[/quote]
Czy ktoś może wie, czy z tym AF to jest ogólny problem(światowy - moje 450d(a właściwie rebel xsi) będzie z USA) czy może to np. dotyczy tylko europejskich egzemplarzy?

arietiss napisał/a:
Oby dwa wymienione obiektywy są ciemne! Musisz napisać do czego potrzebujesz tego tele? Takie ciemne szkła do wielu zastosowań się nie nadadzą... Jeśli chodzi o obiektyw do spacerów w pogodne dni, to Tamrona bym odpuścił. Canon 55-250 ma jedną zasadniczą wadę plastikowy bagnet i plastikowość konstrukcji. Użyte materiały wpływają na jego jakość (luzy przy przedniej soczewce) i trwałość (na dobrą sprawę nie wiadomo jak taka konstrukcja długo wytrzymuje).

Hmm do czego potrzebuje: po trochu, do amatorskiej fotoreporterki, zdjęć na wyjazdach, ale nie tylko krajobrazu, ale też ludziom stąd jakis większy zoom by się przydał i ogólnie tak na codzień do pstrykania.

Wiem, że obiektywy canona z L na końcu są o niebo lepsze, tylko mnie zastanawia czy na razie(kto wie jak dalej rozwinie się u mnie to hobby) niesą za drogie, za ciężkie i czy będę umiał w pełni wykorzystać ich potencjał.
Bardziej bym tu się skłaniał do zdań osób które uważają, że na początek kupić sobie coś tańszego by później już wiedzieć czego tak naprawdę się potrzebuje i że ma sens wydawanie kilku tys. zł.

Dzięki wszystkim za pomoc i prosze o jeszcze jeżeli jakiś sprytnie dobry obiektyw sie komuś nasuwa - albo może jakiś mniejszy, a bardziej profesjonalne konwertery np. kenko byście polecali?
Pozdrawiam

kozidron
[Usunięty]

wiesz co chyba dobrze ci radzą z tym 40D, weź to pod uwagę ze on wcale aż tak nie różni się ceną od 450D a jest to aparat z wyższej pułki, wspominałeś coś o 55-250 is -canona -dzizus -nie bierz tego, pomimo ze tipa go nagrodziła w tym roku, on ma plastikowe mocowanie .......a canon sie trochę zanadto przechwala jego stabilizacją(wcale nie jest aż tak skuteczna przeczytaj na optycznych)

-------------------------------------------------
oWłOSiony pępek team !!!

Odpowiedz do tematu