Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Bo co mają fotografowie robić ze swoimi zdjęciami?
Autor Wiadomość
mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   

Jezisicku, o co chodzi w ogóle w tym wątku?

Weź się zastanów ilu osobom w ogóle się chce chociażby przebrać zdjęcia z wakacji, żeby nie pokazywać 2000 zdjęć tylko 50? Spróbuj teraz oszacować ilu będzie miało dodatkowy zapał, żeby album przygotować.

Powszechność fotografii cyfrowej nie ma tu nic do rzeczy. Wg mnie liczba pasjonatów, chcących czegoś więcej pozostała podobna.

[ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 17:45 ]
kozidron, w kosztach wystawy uwzględniasz koszty druku i oprawy zdjęć? :P

Reklama

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

kozidron napisał/a:
czy ty naprawde widzisz tak kolosalną róznicę miedzy porządnie zrobionym i oprawionym albumem a fotoksiązką

To jest pytanie o gusta, a o tych dżentelmeni nie dyskutują :grin:
kozidron napisał/a:
Soniak10, ulzyj rodzinie i zrób sobie wystawę

Mam za dużo swietnych zdjęć, żeby się zmieściły w chałupie i to w dodatku "w formacie wystawowym" :wink:
Ale jak już tak-se-gadamy (a adrenalina, jak sądzę, opada...), to pozwól że wykorzystam (bezczelnie :wink: ) Twoje doświadczenie drukarsko-edycyjne i wtrącę pytanie z innej beczki: jaką funkcją (w menu są chyba ze 3 dostępne) i jakie wartości parametrów ustawić żeby osiągnąć jak najkorzystniejszy efekt odszumiania niedoświetlonych partii zdjęcia w PSEv10? Kombinuję jak łysy koń pod górkę a efekt widzę niewielki... :cry:

[ Dodano: Nie 20 Sty, 2013 17:59 ]
mozer napisał/a:
ilu osobom w ogóle się chce chociażby przebrać zdjęcia z wakacji, żeby nie pokazywać 2000 zdjęć tylko 50?

No, wiesz - tak jest dzisiaj, ale za pare lat ludzie mogą zacząć dojrzewać i bylejakość moze ich zacząć nudzić a może nawet drażnić. Poza tym - wejdź na link, który podałem w jednym z poprzednich postów i zobacz ile tam jest ciekawych przykładów takich fotoksiążek. Więc jednak komuś się chciało... :!:

komor 
Moderator

Soniak10, Kozi z wrodzonym sobie wdziękiem zareagował na Twoje posty :) ale nie oszukujmy się, jeśli właśnie odkryłeś istnienie możliwości zamówienia sobie przez internet fotoalbumu wydrukowanego cyfrowo, to o parę dobrych lat się spóźniłeś.
Mam jeszcze pytanie, co masz na myśli pisząc „wydawnictwo” w tym zdaniu:
Soniak10 napisał/a:
wraz z popularyzacją tej oferty ceny z pewnością spadną, bo przecież wydawnictwo praktycznie nie ponosi żadnych kosztów przygotowania materiału do druku

mozer 
bo Pentax

Soniak10 napisał/a:
ludzie mogą zacząć dojrzewać i bylejakość moze ich zacząć nudzić a może nawet drażnić

Ha! Można pofantazjować, ale na razie to wszystko idzie w kierunku "pstryknąć, przesłać prosto na FB, zapomnieć".

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

komor napisał/a:
co masz na myśli pisząc „wydawnictwo”

Firmę / przedsiebiorstwo / podmiot gospodarczy (niepotrzebne skreślić), które żyje z przygotowywania materiałów do druku. Np coś takiego jak Wydawnictwo Helion, PWN czy inne :roll:
komor napisał/a:
o parę dobrych lat się spóźniłeś.

No, jeżeli "o parę" - to się mogę zgodzić :grin: Zastanawiam się nie nad samym faktem pojawienia sie tej oferty na rynku, tylko perspektywami jej rozpowszechnienia. Czy w ogóle ono nastąpi i jakie ewentualnie wywoła skutki na wszystko, co wiąże się z branżą fotograficzną. Bo np rozpowszechnienie fotografii dzięki technice cyfrowej juz zaowocowało tym, że media coraz częściej korzystają ze zdjęć ciekawych/zaskakujących wydarzeń, wykonanych przez tzw "zwykłych pstrykaczy". Po prostu gdziekolwiek by się coś ciekawego nie działo, to jakiś człowiek - zwykle z "małpka" w ręku - jest w pobliżu i odruchowo naciska spust migawki. A zawodowiec zwykle przybywa "po obiedzie". Np tak się mają rzeczy przy okazji wszelkich katastrof.

komor 
Moderator

Soniak10 napisał/a:
Np coś takiego jak Wydawnictwo Helion, PWN czy inne

Co ma w takim razie takie wydawnictwo wspólnego z usługą druku cyfrowego w Empiku kalendarza czy albumu na prezent gwiazdkowy?

(Tak przy okazji to wydawnictwo nie żyje z przygotowywania materiałów do druku tylko z procederu ich wydawania, skutecznie zakończonego sprzedażą.)

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
kozidron, w kosztach wystawy uwzględniasz koszty druku i oprawy zdjęć?

Tak, wydruk eco(rozdziałka druku 720), bez oprawy, naklejane na kape, prezentuje się dość porządnie. Około 50 prac w formacie 50x70, pewnie mozna taniej ale lepiej wydrukować na lepszej folii.
Wiadomo, prace do druku musisz przygotować sam, najlepiej jak też ulozysz na rolkę i tak zapiszesz do tifa, do tego wyklejenie ich na kapie komus kto zajmuje się fotografią nie powinno sprawić kłopotu, przecież skoro posługujesz sie aparatem obsługa rakli nie powinna stanowić problemu.

mozer, mieszkasz w Polsce ? Bo to dość dziwne pytanie, jeżeli chodzi o cenę za m2 druku.

komor 
Moderator

kozidron napisał/a:
mozer, mieszkasz w Polsce ? Bo to dość dziwne pytanie, jeżeli chodzi o cenę za m2 druku.

Myślisz, Kozi, że wszyscy na bieżąco z wypiekami na twarzy śledzą koszty druku wielkoformatowego? :)

mozer 
bo Pentax

kozidron napisał/a:
Bo to dość dziwne pytanie, jeżeli chodzi o cenę za m2 druku.

Raczej nie dziwne dla kogoś kto nie zajmuje się drukiem zdjęć ;)

Wiem, że tzw. odbitki bywają dość drogie.

Jeśli chodzi o druk to ja spotkałem się z cenami za 50x70 rzędu 70 zł. DURST EPSILON PLUS 254 dpi.

Ty mówisz, że taki format da się zrobić za 14 zł???

dcs
[Usunięty]

Dojrzewać?

To musieliby mieć jakąś wiedzę o estetyce, kompozycji czy historii sztuki -też by nie zawadziło.

W czasie gdy wszystko musi być szybko, łatwo i przyjemnie pstrykacze takimi ...... sobie głowy nie zawracają. Nawet sztuki popularnej nie kumają, a przecież miała być ona dla niedouczonych i mało wrażliwych odbiorców.
Dodatkowo wychowywali się w brzydkich miastach, jak zahaczyli o jakąś wystawę to było wydarzenie.
Przyjrzałem się jakiś czas temu zwykłym mieszkańcom Paryża i Mediolanu -są bardziej wysmakowani niż nasi rodacy

mozer 
bo Pentax

dcs napisał/a:
zwykłym mieszkańcom Paryża i Mediolanu -są bardziej wysmakowani niż nasi rodacy

Kiedy to było? Bo z tego co zauważyłem to w Paryżu ludzie ubierają się jak szmaciarze w porównaniu z polskimi miastami...

dcs
[Usunięty]

mozer, Zaobserwowałem to paręnaście lat temu. Dziś jest tak samo.

może z klosiami miałeś do czynienia :wink:

kozidron
[Usunięty]

mozer napisał/a:
Jeśli chodzi o druk to ja spotkałem się z cenami za 50x70 rzędu 70 zł. DURST EPSILON PLUS 254 dpi.

mozer, ja twierdze, że za 35 ziko masz m2 dobrej jakości druku, nie mam pojęcia jak wygląda druk z DURST EPSILON PLUS 254 dpi.
Czyli 0,7x0,5 =0,35m2 około 9 ziko i własnie tyle to powinno kosztować(+ koszt nosnika na którym prezentujesz pracę). Jeżeli kosztuje więcej powinno to być zwiazane z jakimiś twoimi "fanaberiami"(w dobrym znaczeniu tego słowa), czyli jeżeli zyczysz sobie laminat, lepszej jakości nośnik to własnie to powinno byc uzasadnieniem dla wyższej ceny.

mozer, mój kolego forumowy, na amatorskie wystawy prac, wydruków się nie laminuje i nie drukuje się na nie wiadomo jakich nosnikach, oczywiscie są wyjatki, kiedy to wystawa ma kilka odsłon ale my tu mówimy o zaspokojeniu potrzeb Soniak10 :wink:

jaad75 
Klub Pierdzieli

Soniak10 napisał/a:
Zaglądałeś na linka, którego podałem w poprzednim poście?
Nie muszę zagladać - widziałem conajmniej kilkanaście fotoksiążek i to niekoniecznie ślubnych. :roll:
Soniak10 napisał/a:
czy autorzy tych fotoksiążek to idioci, którzy niepotrzebnie zamówili takie albumy ze swoimi "rodzinno-wakacyjnymi pstrykami" zamiast powiekszyć te zdjęcia do formatu, dajmy na to 30x40cm i je wystawić?
Autorzy mogli równie dobrze przygotować prezentację sieciową - wygodniej szybciej i (zazwyczaj) lepiej. Generalnie, fotoksiążki swoją funkcjonalnością niczym nie różnią się od tradycyjnych albumów ze zdjęciami, które wraz z rozpowszechnieniem się fotografii cyfrowej stopniowo wymierają. To, że lepiej wydane i potencjalnie lepiej wyglądające, nie daje im żadnej przewagi w kwestiach użytkowych. No i wciąż są to dość małe zdjęcia. Oczywiście rozumiem sens tworzenia np. fizycznego portfolio w przypadku profesjonalnego fotografa, nie rozumiem potrzeby drukowania czegoś takiego z np. wakacyjnymi/rodzinnymi pstrykami, choćby nawet bardzo poprawnymi technicznie i atrakcyjnymi wizualnie.
Soniak10 napisał/a:
Tylko gdzie? W domu? Na klatce schodowej wieżowca, w którym mieszkają? Na podwórku? :roll:
Jak mi braknie miejsca w mieszkaniu (nie zanosi się), to sobie np. powieszę na klatce schodowej. :razz: BTW, starsze zdjęcia można stopniowo zastępować nowszymi/lepszymi itd...
Soniak10 napisał/a:
Zresztą - problem chyba nie tylko mój, bo przeciez uczciwie wyjaśniłem na wstępie, kto takie pytanie postawił: donkiszot pod newsem na Optycznych.
donkiszot, to znany troll.

Soniak10 
Optyczny
A700, X-S1, G90

dcs napisał/a:
To musieliby mieć jakąś wiedzę o estetyce, kompozycji czy historii sztuki

Ooo! I to się da zmienić! A że jest tak jak napisałeś, to niestety ale winne są media, które karmią ludzi brzydotą i bylejakością, próbując przedstawiać je jako "sztukę". Jaskrawym, skrajnym przykładem są tzw "instalacje", w których byle, za przeproszeniem, g*** trafia do muzeów, galerii, a nastepnie na ekrany TV i łamy "gazet g*ównego nurtu". A że przecietnemu Kowalskiemu nie chce się (a często po prostu nie ma czasu) szukać alternatywnych źródeł wiadomości, nie mówiąc już o pieknie, więc tej większosci się wydaje, że tak teraz musi byc i to g*** należy nazywać "sztuką". Wiesz, byłem jakiś czas temu na pewnej "sztuce" w teatrze, podczas której padło więcej przekleństw i wulgaryzmów niż słyszę w ciągu roku w mojej pracy, nie wyłączając słów typu "K***a: czy "spie**aj". Takie to teraz mamy "świątynie sztuki". Chciałem wyjść w antrakcie i juz nie wrócić, ale okazało się, że autorzy przewidzieli taką reakcję i sztuka była... jednoaktowa, bez przerwy! :twisted:
Odważę się zaryzykować stwierdzenie, że we wspomnianym przez Ciebie Mediolanie i Paryżu jednak sztuka, co by nie mówić, stoi średnio na nieco wyższym poziomie i dlatego ich mieszkańcy lepiej sobie radzą z odróżnianiem piękna od brzydoty. Bo ta umiejętność nie jest cechą wrodzoną - ją się nabywa przez obcowanie z pięknem. A gdzie tego piekna przeciętny Polak może doświadczyć? Oglądając "Kiepskich"? Albo w reklamach "środków wzmagajacych potencję", serwowanych pomiedzy wiadomościami sportowymi a prognozą pogody w czasie najwyższej oglądalności TV i podczas przerw w meczach? Zwróć uwagę, że jednak media zachodnie aż tak bezczelne nie są i wulgarnych reklam aż tyle tam nie ma, przynajmniej nie w takich godzinach.
Pozdro

Odpowiedz do tematu