Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: Wujek_Pstrykacz
Sro 23 Sty, 2013
który obiektyw szerokokątny najlepiej się sprawuje do 2k
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   

lotofag napisał/a:
Po prostu muzyk nakręca Cię na jaśniejsze szkło.

i ostre.

Reklama

JasMik 
Nowy

lotofag - może mnie źle zrozumiałeś, nie miałem nigdy obiektywu szerokokątnego, 40d to będzie moja pierwsza własna lustrzanka, kamera z obiektywem fujinon niewazne jakim. ale z tych profi to nie to samo co aparat.

moje pytania pochodza stąd iż nastraszony jestem, ze obiektywem szerokokątnym będę miał ciężko lub nawet nie jest to możliwe sfocić z ręki. tak jak się foci "z palcem w dupe" np 17-50mm
i tylko potrzebuję by ktoś mi to wyjaśnił jak jest. bo nie chce kupić obiektywu gdzie nigdzie bez statywu nie da sie ruszyć

Cytat:
A po co ci F2.8 ?

Kup Tokinę 12-24/4

no tak ale tokina 12-24 kosztuje tyle samo co 11-16 i jest jaśniejszy a w pokojach jednak czasem to światło sie przydaje.

a na ta tańszą 10-20 sigmę nie mam co się patrzyć?

lotofag 
Optyczny

JasMik napisał/a:
lotofag - może mnie źle zrozumiałeś, nie miałem nigdy obiektywu szerokokątnego, (...)
moje pytania pochodza stąd iż nastraszony jestem, ze obiektywem szerokokątnym będę miał ciężko lub nawet nie jest to możliwe sfocić z ręki. tak jak się foci "z palcem w dupe" np 17-50mm
i tylko potrzebuję by ktoś mi to wyjaśnił jak jest. bo nie chce kupić obiektywu gdzie nigdzie bez statywu nie da sie ruszyć

Jeśli chodzi o dobór czasów takich by zmniejszyć ryzyko poruszenia, to jest to taki sam obiektyw jak każdy inny ;) W takiej Tokinie nie znajdziesz magicznego przycisku "teraz zrobię nieporuszone zdjęcie - mode on". Jak masz pojęcie o podstawach fotografii, to wiesz co powinieneś zrobić by uzyskać pożądany efekt.
JasMik napisał/a:
a na ta tańszą 10-20 sigmę nie mam co się patrzyć?

Dlaczego? Jak to mają być finalnie niewielkie zdjęcia do netu to nie ma się co spinać. Chyba, że masz na oku jeszcze inne cele...

dcs
[Usunięty]

JasMik napisał/a:
ale tokina 12-24 kosztuje tyle samo co 11-16

Coś takiego?

http://allegro.pl/listing...ng=tokina+12-24

kojut 
Entuzjasta

JasMik napisał/a:

Aż z ciekawości sprawdziłem. Ten sam pokój oświetlony żarówką 11W. Na 18mm i przysłonie 3.5 utrzymałem bez problemu (z wył. IS) czas 1/25. Zdjęcie wyszło podobnie naświetlone, ale musiałem podbić ISO do 800. Tokina/Sigma są szersze a więc- teoretycznie- powinieneś utrzymać trochę dłuższy czas ok 1/20 lub będziesz mógł zmniejszyć czułość lub trochę przymknąć obiektyw.
PS
Ale statyw i tak się przyda aby chociażby wypoziomować aparat.

septemberlicht 
Nowy

Korpus Samsung NX 100 + obiektyw NX 12-24. Komplet za 1800-1900 zł do kupienia bez problemu. Mały, lekki, poręczny zestaw, przyzwoita jakość obrazu. Oczywiście mowa o sprzęcie nowym, z gwarancją.

JasMik 
Nowy

Wysłany: Pon 21 Sty, 2013   

lotofag napisał/a:

JasMik - a na ta tańszą 10-20 sigmę nie mam co się patrzyć?

Dlaczego? Jak to mają być finalnie niewielkie zdjęcia do netu to nie ma się co spinać. Chyba, że masz na oku jeszcze inne cele...

przede wszystkim będę focił nieruchomości. ale też wykorzystam na wakacjach gdzie pozostaną gdzieś tam w kompie, a te fajne do drukarni na foto książkę i oczywiście w niedalekiej przyszłości chce wykonywać dla wymagających klientów panoramy sferyczne 360 -- acha i nie chce rybiego oka

i tu zaczynają się schody bo nie przelewa mi się z kasą i chce kupić najtańszy ale nie szmelc
i jeśli ten najtańszy ale dobry jest ta tokina 11-17mm no cóż weżnę ją.
bo tak naprawdę zostaje mi wasza pomoc bo nie mam takiego doświadczenia i sprzętu jak niektórzy z was co się zajmują fotografią pro.

temat poruszonych zdjęć pozostawmy na bok gdyż wziął się stąd iż wyczytałem gdzieś w necie ze na szerokim i tak trzeba statyw by wyszło nie poruszane choćbym migawkę miał na 1/90sec ale tak myślę, ze bujda to była.

Kojut - Serdecznie dzięki za fatygę a i spytam robiłeś to pełną klatką? bo jakoś szeroko chyba, ze już mi się zdaje.

dcs -- nowe są w podobnej cenie, tam znalazłeś dwie używki, chyba że kupić taka używkę nieporysowaną, nie wiem co byście zrobili, co prawda jak przez neta kupie mogę przez 10 dni zwrócić. było by to idealnie zaś któraś stówka w kieszeni.

na chwilę obecną proponowaliście mi
1. tokina 11-16/2,8 nowa ~2500
2. tokina 12-24/f4 nowa ~ 2300 (używka ~1500)
3. sigma 10-20/f4-5.6 nowa ~ 1800
4. sigma 10-20/f3,5 nowa ~2400

no i chyba tyle tego jest.

septemberlicht -- samsung odpada z uwagi na brak szkieł. dla mnie teraz i w najbliższe 2-3 lata sa ważne szkła i stąd dobre tanie body 40d. po skompletowaniu fajnych szkieł będę zbierał na body ala 7d może gdyby ta 60d była ze stopu magnezu, większa typu 50d/7d zaciągnął bym na nią kredyt, ale jest jak jest, a kredyt kredytem, wkoncu to ma być moje nowe hobby :)

Sunders 

JasMik napisał/a:
na chwilę obecną proponowaliście mi
1. tokina 11-16/2,8 nowa ~2500
2. tokina 12-24/f4 nowa ~ 2300 (używka ~1500)
3. sigma 10-20/f4-5.6 nowa ~ 1800
4. sigma 10-20/f3,5 nowa ~2400

To ja dorzucę canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM :smile:

JasMik 
Nowy

Sunders napisał/a:

To ja dorzucę canona EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM :smile:

no fakt nie pomyślałem o canonie
cena nowego ok 3k
używkę może kupie do 2k
coraz bardziej zastanawiam się nad używka! może nie jest to złe rozwiązanie?
jak co to zawsze jest serwis :) co na ten temat doradzicie?

temat Postu dotyczy jaki wybrać obiektyw szerokokątny
proporcjonalnie cena do jakości
najlepiej do 2k i będę wdzięczny bardzo za dobrą radę.

muzyk 

JasMik napisał/a:
najlepiej do 2k

Używaną Tokinę?

Sunders 

JasMik napisał/a:
używkę może kupie do 2k

Na allegro obecnie od 1649pln.

muzyk napisał/a:
JasMik napisał/a:
najlepiej do 2k

Używaną Tokinę?

Na allegro niestety obecnie tylko nowe od 2499pln, ale jest jedna używka w dziale sprzedam za 1900pln z dobrym "rodowodem" :smile: .

JasMik napisał/a:
jaki wybrać obiektyw szerokokątny
proporcjonalnie cena do jakości
najlepiej do 2k

IMO jeśli zależy Ci na jasnym to bierz tokinę, jeśli może być nieco ciemniejszy ale o szerszym zakresie ogniskowych to bierz canona. :smile:

:smile:
Ostatnio zmieniony przez Sunders Pon 21 Sty, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

rafisko 
Rozmowny
ignorant

A tamron 10-24? nowy poniżej 2k kupisz.

muzyk 

rafisko napisał/a:
A tamron 10-24

Nie jest to szczególnie udany obiektyw.
Nie polecałbym.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Ja bym poszedł w tą "muzykową" tokinę. Daje na prawdę świetny obrazek.
Czasem sobie ją pożyczam ;)

dcs
[Usunięty]

JasMik, Chodziło mi o używaną.

Odpowiedz do tematu