Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Otwarty przez: Wujek_Pstrykacz
Czw 06 Wrz, 2012
Canon 5D Mark II - test cyfrowej lustrzanki
Autor Wiadomość
Raideur 
Rozmowny

Wysłany: Wto 22 Sty, 2013   

nienietaktak To ze posiadam ten aparat nie oznacza ze bede go wychwalal, poprostu oceniam go na swoj sposob? Moze zle odbierasz, bo nikogo nie chce urazic?
Sam tez przed zakupem MKIII czytalem jak sie co niektorzy zachwycaja ta funkcja, choc po zakupie nie zrobila ona na mnie zadnego wrazenia, no moze jesli porownalbym to z klapnieciem 5DMKII?;)
Nie zaprzeczam jednak ze nie jest przydatna czasami. :mrgreen:

Reklama

studioP 
Bywalec

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

Wpadłem ostatnio na szatański pomysł wymiany 5D mark II na 1D mark IV.
Powodem jest fakt, że 90% zdjęć robię na długich ogniskowych, które i tak są zawsze zbyt krótkie. Szczególnie ważny jest dla mnie zestaw typu spacer-zoom w wersji dla fotografii przyrodniczej. W lesie ciemno, więc 100-400 mi się nie sprawdzi. Postawiłem na 70-200 f2.8 ale w zestawieniu z FF jest jednak trochę... krótki. Założyłem konwerter 1.4x i w ten sposób fociłem przez rok, ale to dalej krótko. Pomyślałem, że może podratować się cropem i stąd pomysł, żeby 70-200 z konwerterem podpiąć do marka IV. Na długim końcu będzie 364 mm - zawsze ciut lepiej.
W tym momencie olśniło mnie, że przecież ciągle mam C50D... pomyślałem, że zanim coś namieszam w sprzęcie to dam odpocząć nieco piątce i pobawię się pięćdziesiątką.
Tak też zrobiłem, ale w głowie był jakiś... niesmak. Jak to, mam wrócić do przeszłości i zapiąć do drogiego szkła tani korpus, ograniczając możliwość korzystania z wysokich ISO?

Postanowiłem rzecz zbadać empirycznie. Wykonałem szereg ujęć banknotu używając obydwu korpusów i tego samego szkła. Spodziewałem się, że 50-tka da więcej szczegółów (gęstsza matryca). Ku mojemu zdziwieniu, zdjęcia z 5-tki są lepsze. Nieznacznie, ale lepsze.
Siadłem do kompa i zacząłem porównywać wszelkiej maści wykresy i zdjęcia testowe - głównie szacownego serwisu Optyczne.pl
Doszedłem do wniosku, że matryca 5D mark II to ciągle jedna z najlepszych matryc na rynku, która może swobodnie stawać w zawody z najnowszą, wpakowaną do 1DX.
Jakakolwiek zamiana na innego Canona, w tym również wszelkiej maści jedynki, nie zmieni na lepsze jakości obrazowania. Każdy crop wypada gorzej. Porównywalnej jakości obraz mamy tylko z 5D mark III, 1Ds mark III i 1DX.
Pierwsza więc moja konkluzja - trzymajcie swoje 5-tki bo szkoda je oddawać za psie pieniądze.
Drugiej konkluzji nie będzie, zamiast tego pojawi się pytanie.
Otóż nie rozumiem jednej rzeczy. Jak to możliwe, że na wykresach, wraz ze wzrostem pikseli rośnie rozdzielczość matrycy, ale jeśli popatrzeć na wykresy rozdzielczości układu jako całości to już tak nie jest? 50D ma matrycę o rozdzielczości 50 lpmm, ale rozdzielczość układu matryca - obiektyw jest zdecydowanie gorsza od zestawu C5DmarkII z obiektywem, a przecież matryca tego korpusu ma mniejszą rozdzielczość.
Laik jestem w optycznych kwestiach, dlatego bardzo liczę na rozjaśnienie głowy.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

studioP napisał/a:
Porównywalnej jakości obraz mamy tylko z 5D mark III, 1Ds mark III i 1DX.

a 6d?

Ponoć... bardzo ładne obrazki daje.

jaad75 
Klub Pierdzieli

studioP napisał/a:
Otóż nie rozumiem jednej rzeczy. Jak to możliwe, że na wykresach, wraz ze wzrostem pikseli rośnie rozdzielczość matrycy, ale jeśli popatrzeć na wykresy rozdzielczości układu jako całości to już tak nie jest? 50D ma matrycę o rozdzielczości 50 lpmm, ale rozdzielczość układu matryca - obiektyw jest zdecydowanie gorsza od zestawu C5DmarkII z obiektywem, a przecież matryca tego korpusu ma mniejszą rozdzielczość.
Laik jestem w optycznych kwestiach, dlatego bardzo liczę na rozjaśnienie głowy.
Bo w jednym przypadku podajesz przeliczenie na wysokość kadru, a w innym ilość par linii na milimetr.

Raideur 
Rozmowny

studioP napisał/a:
...W tym momencie olśniło mnie...Spodziewałem się, że 50-tka da więcej szczegółów (gęstsza matryca). Ku mojemu zdziwieniu, zdjęcia z 5-tki są lepsze...

Powiedzmy ze to odkrycie roku :mrgreen:

studioP 
Bywalec

Sam się śmieję z tego "odkrycia" :) Różnica nie jest duża, ale rozdzielczość to nie wszystko. Wysokie ISO w pięćdziesiątce to nie ta liga.

@muzyk - masz rację. 6D powinien dołączyć do tego zestawienia.

Swoją drogą, siądę kiedyś i z ocen aparatów robionych przez Optycznych wybiorę tylko te, które determinują jakość obrazu. Rozdzielczość, balans bieli, zakres tonalny i jakość RAW. Zsumuję i popatrzę kto w takim zestawieniu wygrywa. Rozumiem, że obudowa, guziczki, wyświetlacze są ważne, ale... ciekaw jestem jakie aparaty (marki) zajęły by podium...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

studioP napisał/a:
Rozdzielczość, balans bieli, zakres tonalny i jakość RAW. Zsumuję i popatrzę kto w takim zestawieniu wygrywa.
WB i RAW się ze sobą kłócą ;)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

studioP napisał/a:
ciekaw jestem jakie aparaty (marki) zajęły by podium...
Wcale niekoniecznie te, które faktycznie wypluwają najlepszy obrazek. Optyczni odejmują punkty za brak "gaussowskiego dzwona" w RAW. :razz:

muzyk 

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

studioP napisał/a:
6D powinien dołączyć do tego zestawienia.

Tak sobie przeglądam tu i ówdzie obrazki z 6d i wychodzi na to, że po 1Dx to najlepsza matryca u Canona, tzn. ekhmm dająca najlepszy po 1dx obrazek. :roll:

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 13 Mar, 2013   

Dyskusja na temat Wifi została wydzielona do wątku Użyteczność Wifi w aparacie przy pracy studyjnej.

Odpowiedz do tematu