Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Nowicjusz prosi o pomoc
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Wto 22 Sty, 2013   

muzyk napisał/a:
Nie rozumiem, jak można tak ofensywnie bronić... martwej natury jaką jest kawałek szajsu zwanego aparatem fotograficznym?
Nie bronię niczego - prostuję brednie.
muzyk napisał/a:

Weź do ręki - bez porównywania do czegokolwiek i sam się przekonaj.
Obsługuje się oba kółka super ergonomicznie? Ja twierdzę, że nie.
Tak, tak "technika skupionej dłoni" itd... :razz: Mówiłem Ci już, że masz podejście spaczone ergonomią Canona.

Reklama

rufigekru 
Nowy

muzyk napisał/a:
kup sobie d7000, bo wydaje się być najciekawszą propozycją.
rufigekru napisał/a:
I dalej nie wiem. Już byłem zdecydowany na Nikona d7000, ale po lekturze "książek", które napisano o chlapaniu olejem i problemach z autofokusem, już nie jestem taki pewien.

Jestem przekonany, że z czasem Nikon poprawił te przypadłości, a jeśli jednak nie...
to również nie widzę sensu wywalania sporych jednak pieniędzy na aparat który jest źle zrobiony.

No właśnie. Nie wiem czy poprawili, a sam na pewno tego nie zweryfikuję :/

muzyk napisał/a:
I Jeśli już przymierzasz się do takiego sprzętu, warto, żeby też mieć chociaż jakiś jeden jasny obiektyw, np. 35 bądź 50 mm.

18-105 VR jest ostry, tylko że ... ciemny. :roll:
Jeśli nie przeszkadza Ci światło f5.6 przy 105 mm, które w długich obiektywach jest np. przy 400 czy 500 mm.

Jeśli rzeczywiście ambitnie podchodzisz, to rozglądnij się za czymś jaśniejszym.
Polecam 35 1.8 - ok, stałka, ale bardzo fajna i niedroga.

Myślałem o:
Nikon Nikkor AF 50 mm f/1.8D
Koszt znośny, ale to i tak z czasem. Najpierw nauka, a później dodatkowe szkła. 18-105 mimo, że ciemny, to bardziej uniwersalny - pozwoli mi określić preferencje.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Napisałem: bez porównywania do czegokolwiek.
Patrz z czym porównuje pytający.

muzyk 

jaad75 napisał/a:
prostuję brednie.

To przyjmij to do wiadomości, że Twoja ręka nie jest jedyną na tym świecie, którą możesz wartościować ergonomię aparatu.

Jeśli ktoś pisze, że ma zastrzeżenia do tej ergonomii, to nie oznacza, że zaraz brednie, czy głupoty wypisuje tylko ma swoje zdanie, wyrobione na podstawie kontaktu z danym sprzętem.

jaad75 napisał/a:
Tak, tak "technika skupionej dłoni" itd...

Nie rozumiem po co powtarzasz coś, czego nie rozumiesz.
Kółka w d7000 są moim zdaniem niezbyt ergonomicznie ustawione, tzn. tylne bardziej na skraju korpusu, a przednie w połączeniu z tak a nie inaczej wyprofilowanym uchwytem, nie daje się tak świetnie manewrować. Tyle.
Jeśli ktoś chce się przekonać, niech weźmie sam do rąk i zobaczy jak to jest.
jaad75 napisał/a:
Mówiłem Ci już, że masz podejście spaczone ergonomią Canona.

Pisząc tak namiętnie o głupotach, spaczeniach, bredniach itd. widocznie masz taki styl.

Jeśli dokładnie weźmiesz pod lupę "trzymanie" d7000 zauważysz, że przez to iż tylne kółko jest bardziej na skraju korpusu, kciuk je obsługujący powoduje jeszcze większe wyginanie dłoni na zewnątrz.
jaad75 napisał/a:
Patrz z czym porównuje pytający.

Przecież dlatego zaproponowałem d7000 z zaznaczeniem, że "ergonomią nie grzeszy". Jednak.
jaad75 napisał/a:
Nie bronię niczego - prostuję brednie.

Nie prostujesz tak naprawdę teraz nic, tylko bezpodstawnie używasz obraźliwych słów.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk, to przyjmij do wiadomości, że dłoń na korpusie można układać w różny sposób i w zależności od tego ułożenia inaczej umiejscowione manipulatory będą wygodne. Gdybyś jeszcze pisał o umiejscowieniu przycisku ISO, którego nie można obsłużyć jedną ręką, to byłby jeszcze cień merytorycznych zarzutów, a tak... :roll:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

muzyk napisał/a:
Kółka w d7000 są moim zdaniem niezbyt ergonomicznie ustawione, tzn. tylne bardziej na skraju korpusu, a przednie w połączeniu z tak a nie inaczej wyprofilowanym uchwytem, nie daje się tak świetnie manewrować.
A dla mnie to żaden problem. Co więcej, bardziej problematyczne jest dla mnie używanie EVF niż te różnice między ergonomią C i N...
muzyk napisał/a:
kciuk je obsługujący powoduje jeszcze większe wyginanie dłoni na zewnątrz.
Ale przeca nie ma talerzyka więc nie ma powodu by nie chwycić głębiej gripa... Jak nie podginasz nadgarstka to i kciuk nie wykręca łapy. Przynajmniej takie są moje wrażenia...

muzyk 

hijax_pl napisał/a:
Ale przeca nie ma talerzyka więc nie ma powodu by nie chwycić głębiej gripa...

To jest oczywiste. Nie napisałem wyżej, że porównuję do talerzyka, tylko że kółko tylne jest mocno w prawym górnym rogu i przekręcenie nim wymaga nieco odchylenia nadgarstka na zewnątrz.
hijax_pl napisał/a:
Co więcej, bardziej problematyczne jest dla mnie używanie EVF niż te różnice między ergonomią C i N...

No EVF jest, że tak to ujmę nieciekawym rozwiązaniem.
jaad75 napisał/a:
przyjmij do wiadomości, że dłoń na korpusie można układać w różny sposób i w zależności od tego ułożenia inaczej umiejscowione manipulatory będą wygodne.

Tja... i mówisz to komuś, kto na ergonomii ułożenia dłoni zjada zęby i nawet plomby (bez chwalenia się, tylko jako stwierdzenie faktu) przy każdym rozczytywanym utworze muzycznym - czyt. przy zastosowaniu odpowiedniej aplikatury. :neutral:
Być może przez to zbyt restrykcyjnie podchodzę do ergonomii uchwytu i najważniejszych przycisków w aparacie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk, rozumiem, że to samo "ergonomiczne" ułożenie dłoni stosujesz przy graniu na każdym instrumencie... :roll: Albo trzymając siekierę i jedząc pałeczkami? :razz:

muzyk 

jaad75 napisał/a:
rozumiem, że to samo "ergonomiczne" ułożenie dłoni stosujesz przy graniu na każdym instrumencie...

Co innego jest grać na organach np. Schnitgera, a co innego na uniwersalnych, czy klawesynie.
Napisałem wyżej:
Cytat:
przy każdym rozczytywanym utworze muzycznym - czyt. przy zastosowaniu odpowiedniej aplikatury.

jaad75 napisał/a:
Albo trzymając siekierę i jedząc pałeczkami?

:zalamany:

jaad75 
Klub Pierdzieli

muzyk napisał/a:
Co innego jest grać na organach np. Schnitgera, a co innego na uniwersalnych, czy klawesynie.
Co innego jest ułożyć rękę optymalnie do obsługi Canona, co innego Nikona, Pentaksa, czy czegokolwiek innego. Ba, różnica jest również w przypadku klas, czy modeli w obrębie jednej firmy...

muzyk 

jaad75 napisał/a:
Co innego jest ułożyć rękę optymalnie do obsługi Canona, co innego Nikona, Pentaksa, czy czegokolwiek innego.

Wreszcie to napisałeś.

Zatem piszę, że ergonomia, czyli owa optymalność jaką sobie wymyślił Nikon (konkretnie w d7000) jest moim zdaniem nie najlepsza (bez porównywania do jakiegokolwiek innego aparatu).

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

A ja sobie pozwolę z Twoja opinią się nie zgodzić ;)
I przy okazji podkreślić, że ergonomią jest bardzo subiektywną cechą a jako taką trudno o niej dyskutować o ile nie mówimy o braku jakiejkolwiek ergonomii ;)

moronica 

Pomogła: 106 razy

rufigekru, odnosnie d7000 to tu na forum juz od dawna nie widzialam narzekan na chlapanie olejem i niecelny AF. a jesli chodzi o ta wojenke o ergonomie to nie masz sie czym przejmowac, nie masz wpojonych zadnych nawykow czy przyzwyczajen lustrzankowych to sie szybko przyzwyczaisz obojetnie co wybierzesz. d7000 i tak ma lepsza ergonomie od jakiegokolwiek Nikona dxxxx czy Canona xxxd. a jesli chodzi o 60d to sami canonowicze narzekaja na jego obsluge w porownaniu do 50d i wczesniejszych

muzyk 

hijax_pl napisał/a:
A ja sobie pozwolę z Twoja opinią się nie zgodzić ;)

I szanuję to.

Podejrzewam, że wymiana poglądów wraz z przykładami w "realu", byłaby bardziej przekonywująca.

MG77MG
[Usunięty]

Wojmistrz napisał/a:
MG77MG, ale mowa cały czas o auto?

Tak, na razie auto. Dopiero próbuje okiełznać inne możliwości.

Odpowiedz do tematu