Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Problem - różnica pomiędzy ogniskową, a danymi z pliku
Autor Wiadomość
adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Sro 23 Sty, 2013   Problem - różnica pomiędzy ogniskową, a danymi z pliku

Zastanawia mnie pewna sprawa.

Otóż gdy na obiektywie 17-85mm ustawię ogniskową 17 lub 85mm, to w pliku również widnieje taka właśnie ogniskowa. Gdy ustawię ogniskową jako 24mm, to w pliku jest 26mm, przy 50mm na obiektywie, plik pokazuje 53mm, 70mm=72mm. Dlaczego tak się dzieje? Co więcej, posiadam obiektyw 50mm, ustawiłem aparat na statywie, zrobiłem zdjęcie stałką na 50mm, a następnie zmiennoogniskowy ustawiłem na 50mm. W pliku ze stałki jest napisane, iż zdjęcie zostało zrobione na 50mm, zaś w pliku ze zmiennoogniskowego widnieją 53mm. Ponadto zdjęcie wykonane zmiennoogniskowym, na ogniskowej 50mm (w pliku 53mm) obejmuje minimalnie szerszy kadr. Tak jak wspomniałem, na pewno nic nie przekadrowane. Aparat ciągle na statywie bez najmniejszych zmian położenia.

Dlaczego tak się dzieje? Czy wszystko jest w porządku czy jest to wynik jakichś zjawisk, których nie znam?

[ Dodano: Sro 23 Sty, 2013 22:22 ]
Dobra, problem częściowo rozwiązany.

Po prostu w 17-85 właściwa ogniskowa nie zaczyna się na środku napisu, tak jak w kicie, ale na pierwszel cyfrze. Czyli żeby mieć 35mm trzeba ustawić wskaźnik ogniskowej na cyfrze 3, a nie pomiędzy 3 oraz 5, itd.

Nadal zastanawia mnie, dlaczego 50mm w stałce jest węższe niż 50mm w zoomie.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Sro 23 Sty, 2013   

adf1985 napisał/a:
Dlaczego tak się dzieje? Czy wszystko jest w porządku czy jest to wynik jakichś zjawisk, których nie znam?
Niedokładność mechanicznego pierścienia (w sensie druku). Innymi słowy mierzysz grubość łebka szpilki centymetrem krawieckim...

adf1985 napisał/a:
Nadal zastanawia mnie, dlaczego 50mm w stałce jest węższe niż 50mm w zoomie.
A ostrzysz na nieskończoność?

adf1985
[Usunięty]

Wysłany: Czw 24 Sty, 2013   

Na nieskończoność nie, ale na ten sam obiekt, znajdujący się w tej samej odległości od aparatu. Spróbuję dziś na nieskończoność i wydaje mi się, że poznam odpowiedź :)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

adf1985, nie wiem jaką 50 posiadasz, ale jeśli f/1.8 to nie ma ona wewnętrznego ogniskowania, czyli ogniskowa jest stała. Natomiast 17-85 ma prawdopodobnie wewnętrzne ogniskowanie, co oznacza, że ostrość jest ustawiana poprzez zmianę ogniskowej całego układu, a podana wartość ogniskowych obowiązuje tylko dla nieskończoności.

adf1985
[Usunięty]

Tak, ten obiektyw zmiennoogniskowy ma wewnętrzne ogniskowanie. Czyli w sumie wszystko jest już dla mnie jasne. Dzięki za rozwianie wątpliwości. Pozdrawiam

Odpowiedz do tematu