Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Nie 08 Cze, 2008 Wszystko o sofcie do FZ18
Tu proponuje pisać o sofcie i innych sprawach dotyczących softu jego wymiany, sprawdzania itp.
Poradniki.
Nadmieniam, że nie wszystkie są mojego autorstwa, ale autorzy nie będą, mam nadzieje mieli pretensji, że pozwalam sobie zacytować ich przydatne porady.
Sprawdzenie softu:
Postępujemy tak:
1. Wyłączamy aparat : OFF
2. Pokrętłem wybieramy : P :
3. Naciskamy JEDNOCZEŚNIE przyciski : AF makro/Focus oraz strzałkę w górę
4. Trzymając te dwa przyciski włączamy aparat: ON
5. Przekręcamy pokrętłem na Playback zdjęć - zielona strzałka.
6. Jeśli nie mamy żadnego zdjęcia - trzeba go zrobić.
Jeśli zdjęcie jest - naciskamy jednocześnie:
AF macro/focus i strzałkę dolną.
7. Pojawią się niebieskie napisy:
0010:0000
DMC-FZ18 : 4014
To właśnie pierwsza cyfra symbolizuje jaki mamy soft:
jeśli jest tu 4 to mamy 1.0.4
jeśli jest 5 to jest soft 1.0.5
Przykład:
Jest to soft 1.0.8
Tym programem można sprawdzić soft na podstawie zrobionego zdjęcia.
Po prostu zdjęcie wrzucamy do programu, który możemy pobrać ze strony: http://www.photome.de/download_en.html
Tak to wygląda:
Wykrzyknik:
Najprostszy sposób aby to usunąć.
Wyłączony aparat, pokrętło ustawione na P. Naciskamy i trzymamy dwa przyciski. AF/MACRO i strzałka w górę (nie joystick, tylko przycisk, ten od ekspozycji).
Włączamy aparat. Nie puszczając przycisków przełączamy pokrętło na odtwarzanie (zielony). Nie puszczając AF/MACRO i strzałki wyłączamy aparat. Logo Lumix wraca na miejsce.
Nie trzeba skakać po menu, ani ustawiać regionu.
Ostatnio zmieniony przez RobertO Pon 23 Cze, 2008, w całości zmieniany 5 razy
Ja jednak przestrzegam, przed wchodzenie w te opisane opcje. Razem ze sprzedawcą udało się w końcu po wielu próbach sprawdzić wersję [u mnie po przełaczeniu na Playback, trzeba było jeszcze wcisnąć "display"] i z tym aparatem wróciłem do domu. Tam się okazało, że mam tylko angielskii i wiadomy trójkącik. Korzystając z opisanych wcześniej porad pozbyłem się trójkąta, ale też i jęz. polskiego. Siedzę od 6 godz. i niestety nie mogę w żaden sposób wejśc w ustawienia regionu, ani spowodować pojawienia się trójkąta. Ponieważ rano wyjeżdzam a aparat miał być minn. na ten wyjazd, to jestem wkurzony na całą sytuację - głównie na siebie, bo jak zwykle co nagle to po diaable. Pozostaje pewnie już tylko serwis [bez zrobienia jednej sensownej fotki].
nie wiem czy dobrze pamietam - ale zeby nie pojawil sie przypadkowo zolty trojkat podczas bycia w menus serwisowym ( np sprawdzanie wersji oprogramowania) to nie wolno wylaczac paratu gdy np jest ten niebiski napis informujacy o wersji FW tylko wyjsc z niego i dopiero wtedy mozna wylaczac aparacik.
Namor, aby wejść w opcje regionu (P+AF+strzałka w górę[ekspozycja]..trzymasz klawisze i przełącz na "zieloną strzałkę"-jesteś w menu.wyłącz aparat(bez zamykania menu).Włącz ponownie i przy ustawionym inteligent auto+klawisze "set"+"prawa strzałka"wyłącz aparat....znowu masz menu regionu...LOL trochę nad tym posiedziałem.na moim amerykańcu działa.pozdrawiam
Mr. Martin
ŹLE, właśnie trzeba wyłączyć aparat jak wyświetla sie wersja softu, broń boże nic nie przełączać i wyłączyć aparat, bo wtedy wyjdzie trójkąt. Ćwiczyłem to w MediaMarkt specjalnie i zostawiłem im aparat z trójkątem
Dzieki za poprawe - wiedzialem ze czegos nie nalezy robic ale juz nie pamietal co Dobrze ze ktos czuwa
[quote="Mr.Martin"][quote="sluuurp"]Mr. Martin
ŹLE, właśnie trzeba wyłączyć aparat jak wyświetla sie wersja softu, broń boże nic nie przełączać i wyłączyć aparat, bo wtedy wyjdzie trójkąt. Ćwiczyłem to w MediaMarkt specjalnie i zostawiłem im aparat z trójkątem
Z tą polską wersją językową, która znika po trefnym wyjściu z trybu serwisowego sprawa okazała się banalna. Ponieważ przez cała prawie noc ćwiczyłem instrukcje z forum i nic nie wychodziło, zadzwoniłem następnego dnia do sprzedawcy z FotoYokera, co mam z tym zrobić, jak oddać do serwisu. Facet najpierw mnie op..... za włażenie w tryb serwisowy, a następnie powiedział, że w każdym aparacie poprzez zwykłe menu można ustawić dowolny język przewidziany przez producenta. Ja mu na to, że tu dziesiątki ludzi na forum ćwiczyło i że to skomplikowana procedura, która u mnie nie działa, że czasami blokuje się bezpowrotnie jakiś wybór itp. Facet się wkurzył drugi raz i kazał zadzwonić za pół godziny jak sprawdzi. I oczywiście wystarczy wejść w menu i banalnie ustawić polski.
A ja w 2006 kupiłem aparat z ekspozycji w MM, nie wiem jak teraz jest .Normalnie bym tego nie zrobił ale musiałem bo kupowałem 2 dni przed wyjazdem do Szwecji na ponad miesiąc a oparłem sie na konkretny model i cena dobra, szkoda ze wtedy jeszcze nie wiedziałem o takich rzeczach jak skąpce i inne takie (dopiero co neta wtedy podłączyłem wiec trochę zacofany bylem)
Te aparaty z ekspozycji półkowej w MM nie są na sprzedaż ( czasami dostają je pracownicy). Poza tym napisałem, że naprawiłem. A po to one tam są, żeby sobie poćwiczyć rożne takie.
a żebyś się zdziwił ale idą na sprzedaż... nie mówię że wszystko i wszystkie ale pracowałem kiedyś parę miesięcy w jednym z sieciowych sklepów, to wiem jak to wyglada.
Namor, nie zgadzam się z tobą w kwestii "języków",w normalnym menu mój aparat ma tylko dwie stronki z językami -brak polskiego.natomiast w serwisowym jest stronek 4 ry i tam właśnie jest język polski.mała uwaga mój aparat zakupiłem w stanach!!
Tak próbowałem i jak wyłączyłem aparat to był napis lumix ale jak potem załączyłem go i wyłączyłem to znowu pjawił sie wykrzyknik i tak jes cały czas .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 14