Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Olympus Stylus XZ-2
Autor Wiadomość
isomet 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Sty, 2013   OLYMPUS XZ-2 wrażenia z zakupu :-)

Witam,
Jakiś czas temu, wąchałem się pomiędzy Panasonikiem LX7 a Olympusem XZ-2. Ostatecznie wybrałem Xz-2 i jestem zadowolony.

Moje spostrzeżenia w 90% pokrywają się z licznymi testami aparatu w sieci.
Dodać jedynie muszę wady jakie zauważyłem w stosunku do konkurujących modeli.
Na początek obiektyw 28mm - w pomieszczeniach trochę przeszkadza robienie szerokokątnych zdjęć, ale za to nie są one pokrzywione na krawędziach zdjęcia.
Przycisk "play" do oglądania zrobionych zdjęć - powinien on działać bez wzbudzania obiektywu, tak jak to ma miejsce w samsungach. Można oglądać zdjęcia bez wysuniętego obiektywu.
Podłączenie aparatu do komputer - bezsensowne pogmatwane menu, a wystarczyło by tylko "ładuj", "zapis na komputer".
Ładowanie aparatu - dano dziwną ładowarkę, która składa się z 3 części i wygląda nie estetycznie.
Tryb fotografowania panorama jest bez sensu (być może coś źle robię) zdjęcia nie łączą się same w aparacie.
Tryb HDR - czasami działa rewelacyjnie, innym razem nie widać efektów.

Aparat posiada masę funkcji, opcje konfiguracji są bardzo duże, to bardzo pomaga spersonalizować aparat.
Na początku denerwowało mnie, że nie wysuwa się automatycznie lampa błyskowa, ale obiektyw f1.8 jest rewelacyjny (jak dla mnie) i dobrze zbiera światło.
W większości wypadków zdjęcia można robić w trybie iAUTO - działa bardzo dobrze.
Aparat bardzo sprawnie łapie ostrość, tutaj wręcz świetną rzeczą jest dotykowy ekran, który można używać na kilka sposobów: łapanie ostrości, robienie zdjęć prze dotknięcie.
Obsługa aparatu jest prosta (w trybie iAUTO) nawet dla kobiety.
To dobry aparat, choć nie bez wada.

Jakość zdjęć pozostawiam do oceny, większość robiona w ruchu. Nie jestem zawodowcem, więc proszę o łagodne opinie ;-)

Nocne zdjęcia

Zdjęcia sklepowe

Pozdrawiam

Reklama

dcs
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Sty, 2013   Test aparatu Olympus Stylus XZ-2

Test aparatu Olympus Stylus XZ-2

http://www.optyczne.pl/in...rat&test_ap=201

krisv740
[Usunięty]

Wysłany: Pon 28 Sty, 2013   

pierwsza strona-czwarty akapit od końca- warto zmienić ZX na XZ - to nie cytryna...

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Już zmienione ;)

Swoją drogą coś same iksy w tych ostatnich sprzętach.... XZ-2, EX2, XF1 itp, itd ;)

krisv740
[Usunięty]

fajny....
ale wolę cegłę..
choć może kiedyś...
ładne obrazowanie jak nataką pchełkę...

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 29 Sty, 2013   

Niestety przegrał z LX-7 i EX-2 z kretesem na zakresie 24 mm...

Porównujecie osiągi różnych szkieł - tzn o róznych zakresach owszem można ale dla osób potrzebujących szerszego kąta widzenia to nieco bez sensu i tak XZ-2 nie kupią bo "za wąski".

Może XZ-3 zaoferuje 24 mm to stanie się interesujący.

Przerażająca jest cena wizjerów zewnętrznych. Skoro tak to może jednak wewnętrzne byłyby tańsze?

Okienko w narożniku korpusu jakoś by się upchało.

Niestety wciąż na rynku nie ma aparatu który spełnia bazowe ergonomiczne potrzeby fotografa jak wizjer, dobry ekran, nastawy migawki przysłony, zoomu i ostrości itd. itp. za to dużo gadzetów i wodotrysków o prawie zerowej przydatności.

Marketingu nie idź tą droga...
Aparat pokroju Xz-2 itp. winny być pomyślane nie jako małpki tylko jako narzędzia do fotografii a niestety tak nie jest.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 31 Sty, 2013   

A ja myślę i myślę, i nie potrafię się zdecydować... LX7 czy XZ-2 ? No i mało zdjęć z XZ-2 w sieci, a te z LX7 są naprawde fajne.

Chris62 
Entuzjasta

Pan_Żabka napisał/a:
A ja myślę i myślę, i nie potrafię się zdecydować... LX7 czy XZ-2 ? No i mało zdjęć z XZ-2 w sieci, a te z LX7 są naprawde fajne.

Zależy do czego.
Ja bym wybrał LX-7 z uwagi na 24 mm.
W pomieszczeniach i w przypadku niemożności oddalenia się od obiektu jest bardzo przydatne.
Tele tak po japońsku "jako tako" zawsze można skompensować cropem zbyt wąskiego kąta widzenia niestety nie można.

Idealnie by bylo jakby XZ-2 oferował 24 mm.
Tak ogólnie to kompakcik 24-120 F1,4-F2 mógłby wreszcie ktoś stworzyć...

Pan_Żabka 
Entuzjasta

To ma być głównie aparat dla mojej kobiety, bo D300s ją onieśmiela :-) No i aparat na urlop, żeby nie trzeba było taszczyć dużej puchy i obiektywów ze sobą.
Pozatym będe podbierał do kieszeni na przejazdzki motocyklowe i jakieś fajne lanszafciki klepał jak się trafią.
No musi też być dobry w słabym świetle.
Oba one spełniają te warunki, ale ciężko porównać bo jak pisałem wyżej - mało zdjęć z XZ-2 w sieci :cry:
Filmowanie ponoć słabo wypada w XZ-2 no i znowu - prawie w ogóle filmików na YT z tego aparaciku.

dcs
[Usunięty]

Pan_Żabka, a XZ-10?

[ Dodano: Czw 31 Sty, 2013 15:50 ]
dopiero zobaczyłem że to to ma inną matrycę

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Pią 01 Lut, 2013   

Pan_Żabka napisał/a:
T
No musi też być dobry w słabym świetle.

LX - F1,4
XZ - F1,8

2/3 EV zysku?.

isomet 
Nowy

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

Chris62 napisał/a:
Niestety przegrał z LX-7 i EX-2 z kretesem na zakresie 24 mm...

Racja z tym 28mm, jest to raczej trudne w małych pomiszczeniach.

Jeśli chodzi o F1.8 vs F1.4 w L7, to wygrywa XZ-2.
Ogólnie LX7 ma minus za brak ruchomego dotykowego ekranu.

Co do ceny, to piszecie, że jego cena jest wygórowana - zgadzam się z tym, za 2400 zł na pewno bym go nie kupił. Na amzonie znalazłem, za $549 w promocji, niestety bez oryginalnego pudełka, ale za to z dwuletnią gwarancją, do tego był shipping free :-)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

isomet napisał/a:
Jeśli chodzi o F1.8 vs F1.4 w L7, to wygrywa XZ-2.

To odważne stwierdzenie... a "dlaczemu"? że się tak zapytam. :wink:

isomet napisał/a:
Ogólnie LX7 ma minus za brak ruchomego dotykowego ekranu

Co tam dla kogo ważne. Dla mnie minus ma XZ-2 za jakość filmów.
Ostatnio zmieniony przez Wujek_Pstrykacz Sro 06 Lut, 2013, w całości zmieniany 2 razy  

isomet 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

ad.1 to wystarczy porównać sobie na jakimś portalu zdjęcia...
ad.2 to jak chcesz zrobić zdjęcie od dołu to nie musisz kucać, tylko ekran odchylasz.

ad.3 to ma być aparat czy kamera cyfrowa, bo już się zgubiłem :-)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

No właśnie dobrych zdjęć z XZ-2 nie znalazłem za wiele... Jak są to z tym różowym zafarbem brzydkim i ciężko sobie zdanie wyrobić w tym przypadku. Dlatego w ogóle go wykluczyłem z tej trójki i skończyłem z RX100.

Co do odchylania ekranu... Jestem gibki w talii jak nie przymierzając Nicole Scherzinger, więc czasem tam się mogę schylić :razz:

Co do pytania czy to ma być aparat czy kamera - też tak mówię, żeby ukryć swoje zakłopotanie nikczemnym trybem filmowania w moim D300s więc łączę się w bólu :mrgreen:

Odpowiedz do tematu