Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pojęcie używane przez internetowy anglojęzyczny Świat foto "obok" innego skrótu EVIL.
Comapct System Camera - Kompaktowy aparat systemowy - w domyśle z wymienną optyką.
Coś o czym marzyli amatorzy używający wówczas Minlty A200/ fuji S7k/ Canona pro1 itd itp dawno temu i kiedy pisali o tym na forach że można by zrobić taki aparacik z wymiennymi szkłami to wmawiano im, że to niemożliwe.
domyśliłem się że chodzi o to, ale pewny nie byłem.
jedni o tym marzyli, inni nie..
no właśnie, w wielu wypadkach jest to tylko tak że jest to kompakt z wymienną optyką,
tak chyba tylko po to żeby zabawek było więcej
Chyba tylko Fuji udało się stworzyć coś funkcjonalnego, dającego wysoką jakość
zdjęć, mogącego konkurować z lustrzankami prawie pod każdym względem
oprócz celowania w trdniejszych warunkach. To wynika tylko z tego że Fuji
nie ma swojej linii DSLR, więc nie muszą się obawiać że jeden produkt zje drugi.
Miałem dziś X-E1 w łapie. Obrzydliwy jest ten wizjer. AF daje radę. Sama puszeczka bardzo przyjemna. Cena z kosmosu, chociaż kitowe szkło wydaje się konkretne.
Chyba tylko Fuji udało się stworzyć coś funkcjonalnego, dającego wysoką jakość
zdjęć, mogącego konkurować z lustrzankami prawie pod każdym względem
oprócz celowania w trdniejszych warunkach.
Nie wiem jakie jest to Fuji i się nie dowiem bo nigdy tyle co kosztuje za taki aparat nie zapłacę toż to budżet lustrzanki FF!!!
Używam Samsunga NX - taka minilustrzaneczka i dla mnie jest OK a szkiełka akceptowalne i stosunkowo tanie.
No i Samsung też lustrzanek nie robibo wycofał się zklonowania Pentaxa i całe szczęście
Ja dla Ciebie, blisko 100% różnicy w cenie to podobny budżet, to ciekawy jestem jaka różnica będzie zdecydowanie większa..
Niedawno w komentarzach niejaki thorgal jak stwierdził poszedł kupić Fuji X-E1 a wróćiłz D700....
Gdzie tu masz 100%? a obiektywy liczyłeś czy stosujesz techniki camera obscura??
kojut napisał/a:
Wiedz, że jest dużo ludzi, dla których cena nie jest podstawowym wyznacznikiem wyboru. Dla takich liczy się jakość i/lub wygląd i marka.
Ależ wiem. Dlatego przepłaciłem za Denona
Marka? cóż to jest? Magiczny napis? Napis oślepia jest takie powiedzenie "nie wszystko złoto co się świeci" ostatnio spor tego tombaku na rynku...
Wygląd? Ok rzecz gustu o tym się nie dyskutuje.
Jakość? No właśnie z tym to Fuji po prostu daje...
Ciekawe więc jak będzie z tym modelem. Zostaniesz na ochotnika beta testerem?
Jedno co uważam za plus to dobra jakość na wysokich ISO przynajmniej w kwesti liniii czarno-białych
Tak ogólnie to polecam przeczytanie artykułu "subiektywna ocena na rynku foto" jaką portal niedawno zapezentował - dużo tam mądrości o markach jakości itd itp.
Niedawno w komentarzach niejaki thorgal jak stwierdził poszedł kupić Fuji X-E1 a wróćiłz D700....
Gdzie tu masz 100%? a obiektywy liczyłeś czy stosujesz techniki camera obscura??
X-E1 z 18-55 kosztuje 5500 zł. Nowe D700 znalazłem najtańsze za 7950 zł. To robi już blisko 50% różnicy w cenie. A jaki obiektyw polecisz do tego Nikona z podobnym zakresem jak ten fuji i światłem 2.8-4? I jaka wtedy będzie różnica?
Thorgal mógł sobie napisać co chciał, ale ja się do tego odnosił nie będę, bo takie podejście mi się szczeniacko kojarzy.
Chris62 napisał/a:
Ależ wiem. Dlatego przepłaciłem za Denona
Denon stracił duużo przez ostatnie 10 lat. To już nie ta sama firma, która produkowała w miarę tani sprzęt a bardzo dobry.
Chris62 napisał/a:
Marka? cóż to jest? Magiczny napis? Napis oślepia jest takie powiedzenie "nie wszystko złoto co się świeci" ostatnio spor tego tombaku na rynku...
Co jak co, ale podoba mi się to co fuji robi na rynku foto.
Chris62 napisał/a:
Jakość? No właśnie z tym to Fuji po prostu daje...
No taki x100 to porządnie wykonany aparat dający bardzo dobre zdjęcia. Może AF chodzi Ci p głowie? Podejrzewam, że drugie wersje będą lepsze pod tym względem.
Chris62 napisał/a:
Ciekawe więc jak będzie z tym modelem. Zostaniesz na ochotnika beta testerem?
Znam kilka osób co go używają i nie narzekają. Mi się ten aparat nie podoba- wśród fuji mam już swój typ, który na pewno w tym roku zakupię.
Chris62 napisał/a:
Tak ogólnie to polecam przeczytanie artykułu "subiektywna ocena na rynku foto" jaką portal niedawno zapezentował - dużo tam mądrości o markach jakości itd itp.
No taki x100 to porządnie wykonany aparat dający bardzo dobre zdjęcia. Może AF chodzi Ci p głowie?
Nie, to jaki i inne kwestie ergonomia szybkośćpracy jakość zdjeć,
można sprawdzić przed zakupem i ocenić pasuje lub nie pasuje.
Konkretnie chodzi mi o awaryjność na poziomie chińskiego badziewia.
Nie byłbym zadowolony z czegoś co musialbym wysyłać do serwisu ,
zwłaszcza przy takiej cenie ...
Jeżeli to ma być porządnie wykonany aparat to dzięuję wolę mój badziwiasty przynajmniej działa kiedy potrzebuję
Osobiście i tak X100 nigdy bym nie kupił bo ma niewymienny obiektw = zabawka jednorazowa - już to przerabialem i no more..
X-E1 wyglada jednak intersująco - matryca wstępnie zapowiada sie ciekawie głównie na wyższych ISO tu już pal sześć korpus można przepłącić gorzej że optyka systemowa jest przewartościowana a inną trudno stosować bez Focus peakingu.
Flashe też nie cuda taki poziom Sunpacka (podobnie zresztą jesty w NX pod tym względem)
Jeżeli Canon uderzy w tym segmencie to obawiam się, że pozamiata rynek z uwagi na dostępnośc i parametry akcesoriów właśnie.
Fuji może mocno ziastnieć ale nie przy takich cenach....
Co do ceny D700 dyskutuj z thorgalem - za podobną kwotę jak podałeś to widziałem w MM lepsze lustrzanki też FF.
Konkretnie chodzi mi o awaryjność na poziomie chińskiego badziewia.
Nie byłbym zadowolony z czegoś co musialbym wysyłać do serwisu ,
zwłaszcza przy takiej cenie ...
Z tą awaryjnością x100 to tak jak z awaryjnością Alfy Romeo- każdy kto o tym mówi, to zna kogoś który zna kogoś kto ma szwagra/ kuzyna/ wujka, który to miał i jemu się zepsło. I nieważne, że użytkownicy mówią, iż jednak się nie psuje. Pisze to zadowolony były użytkownik AR 156
Chris62 napisał/a:
Osobiście i tak X100 nigdy bym nie kupił bo ma niewymienny obiektw = zabawka jednorazowa - już to przerabialem i no more..
A ja właśnie dlatego go rozpatruję.
Wymienne obiektywy mam przy lustrzance i następnego systemu dla siebie nie potrzebuję
Chris62 napisał/a:
X-E1 wyglada jednak intersująco
Ale nie ma wizjera optycznego, no i patrz wyżej.
Chris62 napisał/a:
Jeżeli Canon uderzy w tym segmencie to obawiam się, że pozamiata rynek z uwagi na dostępnośc i parametry akcesoriów właśnie.
Nie sądzę- Olympus i Sony raczej (w ciągu następnych kilku lat przynajmniej) miejsca nie oddadzą- Canon i nie tylko, ma dużo do nadrobienia.
Chris62 napisał/a:
Fuji może mocno ziastnieć ale nie przy takich cenach....
Coś na co przeciętny Polak musi pracować miesiąc, przeciętny Niemiec, Anglik, Japończyk czy Amerykanin może kupić za mniej niż "tygodniówkę". Dla mnie np. x100 można dostać w atrakcyjnej cenie- poniżej 600 euro.
Chris62 napisał/a:
Co do ceny D700 dyskutuj z thorgalem - za podobną kwotę jak podałeś to widziałem w MM lepsze lustrzanki też FF.
I z uniwersalnym zoomem o światłosile od f/2.8 niedużo droższe od X-E1 (niedużo to jak dla mnie maks. 25% więcej, na wszystko pow. tej wartości musiałbym mieć parcie i nie rozważałbym w tych kategoriach).
PS
X-E1 jest aparatem małym z dobrą, w miarę dużą matrycą. Jeżeli miałbym go kupić to w kierunku D700 nawet bym nie spojrzał. Nawet jakby był na półce obok za pół ceny Fuji. Ale nie dlatego, że Fuji jest lepsze (bo nie jest), ale dlatego, że Fuji rozpatruję w innych kategoriach niż lustro FF. D700 kupiłbym razem z X-E1 a nie zamiast. Dlatego podejście thorgala wydaje mi się trochę śmieszne.
Po blisko 10 latach spędzonych w systemie canona najpierw d60 następnie 7d, postanowiłem przesiąść się na bezlusterkowca, E-P1 nie ukrywam iż bardzo mi się spodobało to iz zawsze mogę go mieć ze sobą , jednak czegoś cały czas mi brakowało.
Po ostatnim trekingu w himalajach, gdzie miałem ze sobą 7d, 15-85/50 1,8/55-250 , databank i 4 baterie blisko 3 kg sprzętu i w tym systemie mniej się nie da .....
Mój nowy zestaw w podróże to X-E1 18-55 35/1,4, samyang 8 mm, i planuje jeszcze do tego 55-200 całość niecałe 1,5 kg, szkła nieporównywalne jakościowo zarówno jeśli chodzi o wykonanie jak i jakość optyczną.
Samo body , demon szybkości to to nie jest, do fotografii podróżniczej jest wystarczająco szybki. Brak wizjera optycznego...,nie przeszkadza mi EVF , a bezpośredni podgląd naświetlenia ma też swoje zalety.
Przesłona , czas naświetlania i korekta ekspozycji na osobnych manualnych pokrętłach genialna sprawa !!!!. 7d zawsze był chwalony pod względem ergonomii, Fuji zrobiło to Jeszce lepiej !!!.
Jakość zdjęć , matryca niewątpliwie szumi mało, brak filtra AA sprawia że zdjęcia są na prawdę ostre, w połączeniu z optyką Fuji daje na prawdę świetne rezultaty.
5d z L-kami da lepszą jakość zdjęć i szybszy AF, 7d pewnie też, z AF nieporównywalnym do Fuji, tylko : cały zestaw fuji waży 4 razy mniej !!!! i o ile nie fotografujemy sportu ptaków i wesel nie rekompensuje szybszego AF.
Niestety w systemie canona albo mamy wielkie drogie i ciężkie szkła tworzone pod FF, oferujące bardzo dobrą jakość optyczną i zazwyczaj dość jasne, albo plastikowe tandetne ciemne o przeciętnej jakości optycznej. Pod APS-C jest zaledwie kilka szkieł jednak nie odpowiednika 18-55 o światłe 2,8-4 i wadze 300 g !!! i jakości jak z L-ki.
Podsumowując to jest wreszcie sprzęt który może zastąpić lustro. Do wyjazdu w Nepal byłem przekonany że bnezlusterkowce to taka dziwna moda i nie zastąpią DSLR , teraz już nie mam takiej pewności ...
Miałem okazję pobawić się cudeńkami Fuji (X pro1 ; X100S; XE; XF; X10 i X20, hybrydy X nie brałem do ręki - poza zainteresowaniami ) i muszę powiedzieć że zarówno optyka jak matryce sprawują się całkiem przyzwoicie , AF również nie sprawiał kłopotu mimo braku czasu na obeznanie się z systemem i strzelania "z marszu" jasnymi obiektywami dość mocno otwartymi w słabym świetle - zdecydowana większość trafiła w punkt.
Osobiście zamiast lustra - mógłbym Xpro1 "zaadoptować". Optyka jasna i świetnie rysująca. Może mało trochę tych obiektywów - ale wszystkie bardzo dobrej jakości.
Jeśli komuś za drogo - jeszcze ma alternatywę - bo za 2k może jeszcze kupić Pentax K-01 z 40/2,8 , reszta optyki pasuje od lustrzanek pentaxa, nawet tych analogowych manuali.
Myślę że matryca z k-5 powinna każdego zadowolić. Tym bardziej że nieco osłabiono tu filtr AA.
d.prowadzisz [Usunięty]
Wysłany: Wto 30 Lip, 2013
Chris62 napisał/a:
http://vimeo.com/41869140# to jest marka i za to się płaci, nie za znaczek. Fuji się tak nie składa. Nie twierdzę oczywiście, że jego wartość użytkowa jest przez to mniejsza, oczywiście, że nie, ale jak ktoś lubi dobre rzemiosło to..
[ Dodano: Sob 03 Sie, 2013 12:16 ]
Chris62 napisał/a:
X-E1 wyglada jednak intersująco - matryca wstępnie zapowiada sie ciekawie głównie na wyższych ISO tu już pal sześć korpus można przepłącić gorzej że optyka systemowa jest przewartościowana a inną trudno stosować bez Focus peakingu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,13 sekundy. Zapytań do SQL: 9