Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony A57 czy Nikon d5100?
Autor Wiadomość
anglo 
Nowy

Wysłany: Nie 27 Sty, 2013   Sony A57 czy Nikon d5100?

Witam.
Nie potrafię sie zdecydować między Sony A57 a Nikon d5100.
Do tej pory miałem malutkiego Canona Ixusa 50, więc dopiero wchodzę w systemy, wizjer elektroniczny to nie jest problem.

Do czego potrzebny mi jest aparat:
- filmy do videobloga (artykuły spożywcze, wywiady)
- zdjęcia dziecka (następną inwestycją będzie obiektyw Minolta 50 mm 1.7 lub Nikkor 1.8)
- wycieczki

Plusy i minusy tych dwóch aparatów:

Sony A57

Plusy:
1. bardzo dobre video, tryb 50p, 50i, 24p, 24i, zapis avchd, autofocus, tryby manualne w video
2. panoramy z ręki dzięki ilości klatek na sek. (istotne, bo na starym kompakcie, bardzie często tworzyłem panoramy)
3. lepsze HDR niż w Nikonie, gdzie są tylko 2 zdjęcia, chociaż i tak nie rewelacyjne
4. lepiej działający live view i funkcje w wizjerze, dzięki półprzepuszczalnym lustrom.
5. tanie stare obiektywy Minolty, no i wbudowany af, czego nie ma Nikon
6. świetna matryca 16 mpx od Sony

Plusy lub minusy
1. wbudowany mikrofon stereo, chociaż nie ma korekcji czułości dźwięku a dźwięk AF nagrywa podobno tak samo jak Nikon więc i tak w jednym jak i w drugim aparacie trzeba będzie pomyśleć o mikrofonie zewnętrznym.
2. wizjer elektroniczny, bo łatwiej będzie mi przejść na poziom lustrzanek z kompaktu, ale z drugiej strony fanboye Canikona, będą mi tłumaczyć, że skoro nie optyczny to nie lustrzanka. Mały minus również za szybkość, ale mały plus za pracę pod słońce.

Minusy:
1. marka (w zasadzie to zastanawiam się, dlaczego Sony nie dokonało rebrandingu swojego sprzętu foto/video na Minolta, przecież to zamknęło by usta fanboyom Nikona, Pentaxa, Olympusa i Canona)
2. w ciemniejszych warunkach i nie tylko podobno nie jest tak rewelacyjnie jak w d5100 z 18-105, jest po prostu bardzo dobrze, czyli minus tylko w porównaniu do Nikona, do codziennego użytku jakość na plus.
3. droższy od d5100 o 300 zł.
4. mniej klientów tego sprzętu co przekłada się na mniej informacji w internecie, być może w Sony też występuje back-focus, ale nikt jeszcze nie zdążył o tym napisać jak w przypadku d5100.

nie wpisywałem do minusów z powodu przegrzewania się matrycy podczas filmowania, ponieważ dowiedziałem się, że to był problem poprzednika a55, poza tym do montażu i tak potrzebuję filmy nie dłuższe niż 5 minut.

Nikon d5100

Plusy:
1. bardzo dobrze oceniany obiektyw kitowy 18-105
2. lampka wspomagająca af
3. marka (na imprezach rodzinnych każdy się będzie ze mną liczył:)
4. tańszy od A57 o 300 zł.
5. lepszy wybór nowych i tańszych szkieł niż w systemie Sony
6. na imaging-resource czerń na białym tle jest bardziej ostra niż w Sony, chociaż na zdjęciach z kolorami, kwadraty z takimi barwami jak biel czy jaskrawymi kolorami od Sony mają bardziej ostre kontury. Czy ktoś mógłby mi przy okazji wyjaśnić, dlaczego białe tło
na imaging-resource w Sony jest białe, a w Nikonie jest szare?
7. świetna matryca 16 mpx od Sony, ale podobno lepiej zaprogramowana.

Minusy:
1. kręcenie filmów tylko jako dodatek do pliku .mov. Nie wiem czy to mi wystarczy do kręcenia videobloga (produkty spożywcze), a przede wszystkim czy do montażu nie będę musiał robić stratnej konwersji.
2. AF w filmach nie tak rewelacyjny jak ten z Sony, chociaż słyszałem, że użytkownicy Sony i tak przechodzą na tryb manual, więc poziom obsługi ostrości w tych dwóch aparatach się wyrównuje.
3. powszechny, jak widzę, problem z back focusem; żona będzie na mnie krzywo patrzeć jeżeli świeżo zakupiony sprzęt będę wysyłał do serwisu na korektę ostrości
4. brak wbudowanego af, chociaż dla mnie to żaden problem, bo i tak do Nikona bym kupował nowe szkła z af.

Co ciekawe, 26 I 2013 pojawiła się gazetka promocyjna Media Markt, gdzie d5100 ze szkłem 18-105 był za 1999 zł! Sprawdzałem nawet
w katalogu internetowym i faktycznie. 1999 zł. Dzień później rano uruchamiam ponownie stronę Media Marktu, a tam stara cena z Saturna i Media Marktu czyli 2290 (coś w tej okolicy). Wygląda na to, że MM pomyliło się w gazetkach i na kilka godzin wystawiło d5100 18-105 w cenie d5100 18-55. Szkoda, bo różnica byłaby wtedy na poziomie 600 złotych, chociaż z drugiej strony i tak powinienem porównywać szkło 18-55 do tego kitowego Sony, a to faktycznie jest 600 złotych w obojętnie jakim sklepie. Chcę jednak podkreślić, że jestem w stanie wydać na body+kit 2600, więc nie cena to nie najważniejszy argument.

Dziękuję z góry za opinie i ocenę tego co napisałem o tych dwóch aparatach. Uprzejmie proszę nie odpowiadać w stylu "liczy się tylko Nikon, Sony to dno", "SLT to nie lustrzanka". "do filmowania to kamera a nie aparat".

Canon 600d i 650d odrzuciłem już wcześniej, więc wybór jest między a57 a d5100.

Pozdrawiam.

Reklama

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wysłany: Nie 27 Sty, 2013   

A57

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Jeśli pierwsze miejsce na liście potrzeb zajmują filmy, to też mi się wydaje że A57 będzie trafniejszym wyborem.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

A57

rafisko 
Rozmowny
ignorant

A57

anglo 
Nowy

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
A57

o, widzę, że Wujek_Pstrykacz jest z tego samego miasta co ja:)

Widzę, po odpowiedziach, że jednak powinienem celować w a57.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Z tymi preferencjami tak, tylko A57.

Kastom77 
Początkujący

anglo, Przynajmniej masz sprecyzowane potrzeby i zanim zadałeś pytanie dobrze się przygotowałeś :smile:

Jak do Twoich potrzeb to stawiałbym na A 57

anglo napisał/a:
następną inwestycją będzie obiektyw Minolta 50 mm 1.7

Rozważ jeszcze Sony 50 1.8. W prawdzie plastikowy ale za około 100 pln więcej masz 2 lata gwarancji. Sam kupiłem Minoltę, ale miałem okazję pobawić się obiektywem Sony. Różnicy nie ma oprócz już wcześniej wspomnianych.
anglo napisał/a:
a dźwięk AF nagrywa podobno tak samo jak Nikon

I tu się mylisz. Spójrz gdzie mają one umieszcone mikrofony. Jak używam A57 z 18- 135 jest cisza, z 35 1.8 w zupełnej ciszy już coś tam wyłapiesz, z Minoltą nie nagrywałem.
Bawiłem się D5100 i tam to słychać wyraźnie.
AF podczas filmowania sprawdza się dużo lepiej w Sony.

anglo napisał/a:
wizjer elektroniczny,

Jak dla mnie to plus, choć zanim zacząłem używać miałem obawy.

anglo napisał/a:
tanie stare obiektywy Minolty,

A z tym to już różnie bywa.

Do plusów Sony dodałbym jescze peaking ( ostrzenie manualne ) oraz podgląd ekspozycji zanim zrobisz zdjęcie.

anglo 
Nowy

To moje dobre przygotowanie się do tematu, to akurat jest największa zmora.
Zamiast kupić sprzęt już miesiąc temu, tylko zwiedzam zagraniczne fora i wczytuje się w jakieś dziwne niuanse, że gdzieś tam kolor pomarańczowy jest zbyt pomarańczowy w przybliżeniu x1000. Potem zamiast bawić się aparatem będę szukał dziury w całym.
Tak samo było kiedyś z telewizorem. Przez 3 miesiące zarywałem noce, żeby się jeszcze czegoś więcej dowiedzieć, tak że po zakupie nie mogłem przez miesiąc patrzeć na ten telewizor:)

Kastom77 napisał/a:
anglo, Przynajmniej masz sprecyzowane potrzeby i zanim zadałeś pytanie dobrze się przygotowałeś :smile:

Jak do Twoich potrzeb to stawiałbym na A 57

anglo napisał/a:
następną inwestycją będzie obiektyw Minolta 50 mm 1.7

Rozważ jeszcze Sony 50 1.8. W prawdzie plastikowy ale za około 100 pln więcej masz 2 lata gwarancji. Sam kupiłem Minoltę, ale miałem okazję pobawić się obiektywem Sony. Różnicy nie ma oprócz już wcześniej wspomnianych.
anglo napisał/a:
a dźwięk AF nagrywa podobno tak samo jak Nikon

I tu się mylisz. Spójrz gdzie mają one umieszcone mikrofony. Jak używam A57 z 18- 135 jest cisza, z 35 1.8 w zupełnej ciszy już coś tam wyłapiesz, z Minoltą nie nagrywałem.
Bawiłem się D5100 i tam to słychać wyraźnie.
AF podczas filmowania sprawdza się dużo lepiej w Sony.

anglo napisał/a:
wizjer elektroniczny,

Jak dla mnie to plus, choć zanim zacząłem używać miałem obawy.

anglo napisał/a:
tanie stare obiektywy Minolty,

A z tym to już różnie bywa.

Do plusów Sony dodałbym jescze peaking ( ostrzenie manualne ) oraz podgląd ekspozycji zanim zrobisz zdjęcie.

Kastom77 
Początkujący

anglo, nie myśl i nie czytaj za dużo :smile:

Tak jak koledzy Ci napisali i ja również, bierz A57 bo jeżeli chodzi o filmy to w tym przedziale kasowym SLT radzi sobie najlepiej.

anglo napisał/a:
marka (na imprezach rodzinnych każdy się będzie ze mną liczył:)
Zawsze można zakleić napis i zmienić pasek :smile:

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Kastom77 napisał/a:
bierz A57 bo jeżeli chodzi o filmy to w tym przedziale kasowym SLT radzi sobie najlepiej.
Niekoniecznie radzi sobie najlepiej, ale najprawdopodobniej najlepiej nada się do jego zastosowań.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Wysłany: Pon 28 Sty, 2013   

Dla kompletnie amatorskiego filmowania SLT jest najlepsze, zostało po to stworzone. W aparacie tym funkcje filmowania górują nad foto. Trzeba się tylko przyzwyczaić do małej Bravii zamiast wizjera. :razz:

anglo 
Nowy

Wujek_Pstrykacz napisał/a:
Dla kompletnie amatorskiego filmowania SLT jest najlepsze, zostało po to stworzone. W aparacie tym funkcje filmowania górują nad foto. Trzeba się tylko przyzwyczaić do małej Bravii zamiast wizjera. :razz:

Na dobrych zdjęciach też mi zależy, dlatego w temacie pojawił się również d5100. Zastanawiam się czy faktycznie różnica między zdjęciem z d5100 a A57 wykonanym w gorszych warunkach jest widoczna gołym okiem. Na ile szkła z Nikona przewyższają te od Sony/Minolta. Testy d5100 na optyczne pl wypadły bardzo dobrze jeśli chodzi o fotografię. Inna sprawa, że na youtube i tak wrzuca się pliki .mov, więc video z a57 i tak trzeba by było zepsuć do poziomu d5100?
Ciężka sprawa.

komor 
Moderator

anglo napisał/a:
Inna sprawa, że na youtube i tak wrzuca się pliki .mov

anglo, .mov to tylko kontener, który może zawierać materiał zakodowany różnymi kodekami, w różnej jakości i rozdzielczości. Nic więc nie trzeba psuć ani naprawiać.
A57 udostępnia kodeki AVCHD, MPEG-4. D5100 udostępnia H.264/MPEG-4. Przy czym AVCHD opiera się na H.264. YouTube pracuje w oparciu o kodowanie H.264 obecnie. Z całą pewnością jakość filmów wysyłanych na YT jest gorsza niż to, co rejestrują w plikach zarówno A57 jak i D5100.

Wujek_Pstrykacz 
Moderator
canonik

Nie, A57 też się nadaje do zdjęć, matrycę ma dobrą, ale zasada działania tego typu konstrukcji została bardziej przystosowana do filmowania :grin:

Odpowiedz do tematu