Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy SLT to lustrzanka?
Autor Wiadomość
jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pon 28 Sty, 2013   

nienietaktak napisał/a:
Bo ma gotowe jpg z puszki w takim stylu, jaki jest preferowany przez użyszkodników i jaki im wystarcza?
A jaka lustrzanka nie ma?

Reklama

komor 
Moderator

nienietaktak napisał/a:
Prawda jest taka, że większośc posiadaczy lustrzanek i SLT nie wie nawet co to jest ogniskowa, przysłona, czas naświetlania czy ISO

A dla kogo jest zielony kwadracik w hiper-super-mega profesjonalnym Canonie 5D w edycji I i II? :) No fakt, że w Mark III zniknął… :)

nienietaktak
[Usunięty]

komor, wiesz dobrze, że te super hiper nie są ani wypasione, ani profesjonalne, więc sobie daruj.
jaad75, czy nie jest prawdą, że sprzęt różnych producentów w różny sposób interpretuje dane wejściowe do tworzenia domyślnych plików jpg (bez ingerencji użytkownika w wyostrzanie, kontrast, nasycenie i tony kolorów - tzw. domyślnych)?
Nie jest prawdą, że w jednym body mogę sobie łatwo i przyjemnie nastawić efekt sepia, dramatyczna scena, psychodeliczne kolory, słodkopierdzące wybrzeże, księzyc w pełni czy co tam jeszcze, a w innych nie da się tego zrobić i trzeba trochę posiedzieć przed komputerem?

jaad75 
Klub Pierdzieli

nienietaktak napisał/a:
jaad75, czy nie jest prawdą, że sprzęt różnych producentów w różny sposób interpretuje dane wejściowe do tworzenia domyślnych plików jpg (bez ingerencji użytkownika w wyostrzanie, kontrast, nasycenie i tony kolorów - tzw. domyślnych)?
Ale w każdym body można sobie ustawić te parametry do smaku.
nienietaktak napisał/a:
Nie jest prawdą, że w jednym body mogę sobie łatwo i przyjemnie nastawić efekt sepia, dramatyczna scena, psychodeliczne kolory, słodkopierdzące wybrzeże, księzyc w pełni czy co tam jeszcze, a w innych nie da się tego zrobić i trzeba trochę posiedzieć przed komputerem?
W których nie da się zrobić?

nienietaktak
[Usunięty]

jaad75 napisał/a:
Ale w każdym body można sobie ustawić te parametry do smaku.

Ale to już wymaga grzebania w menu, a z moich doświadczeń wynika, że większość nie wie co to jest menu.
jaad75 napisał/a:
W których nie da się zrobić?

a masz w swoim takie coś, a przynajmniej większośc z tego?:

iAuto, Auto z wyłączoną lampą, iAuto+, Program (P), Priorytet migawki (S), Priorytet przysłony (A), Manualny (M), Zdjęcia w trybie priorytetu zdjęć seryjnych Tele-zoom, Sweep Panorama (2D, 3D), Film,
• Programy tematyczne (SCN): Portret, krajobraz, makrofotografia, sport, zachód słońca, portret nocą, widok nocny, zdjęcia z ręki o zmierzchu
• Filtry cyfrowe: 11 trybów (15 efektów): posteryzacja (kolor, cz.-b.), kolor pop, zdjęcie retro, częściowy kolor (R,G,B,Y), obraz czarno-biały o dużym kontraście, aparat-zabawka, high-key, miękka ostrość, HDR, obraz czarno-biały z bogatymi przejściami tonalnymi, miniatura

jaad75 
Klub Pierdzieli

nienietaktak, inaczej nazwane (nie mam aż tylu trybów Auto) i bez np. specjalnych trybów do panoram oraz bez trybów tematycznych, ale mam. Filtrów cyfrowych, to mam nawet więcej, zwłaszcza do wołania RAW-ów w puszce. Tyle, że ja nie mam puszki EL, a o takich tu rozmawiamy.

nienietaktak
[Usunięty]

jaad75, tu rozmawiamy o tym czy SLT to lustrzanka, a w tej chwili o tym, dlaczego SLT jest przyjaźniejsze dla kompletnego laika (mylonego z amatorem). Musisz też przyznać, że nie wszystkie SLT plasują się w kategorii EL.
A ja większości nie mam. Co jest: style obrazów - auto, standard, portrety, krajobrazy, neutralny, dokładny, monochromatyczny z odpowiednikiem kilku filtrów barwnych i efektów tonalnych do tego jakiś HDR i wielokrotna ekspozycja.

pan.tadeusz
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
w tej chwili o tym, dlaczego SLT jest przyjaźniejsze dla kompletnego laika (mylonego z amatorem).

to nie lepiej skupić się na efektach pracy czyli zdjęciach?
sorry ale ta dywagacja prowadzi niezmiennie na manowce.
bo rozumiem, że tym zdaniem odmawiasz agat1, whisperowi czy mnie statusu amatora :roll:

większość osób zakładających takie tematy albo podejmujących podobne spory najczęściej próbuje się w jakiś sposób dowartościować. przy czym prawie w 100% są to osoby nie korzystające na co dzień z SLT i nie mające zamiaru inwestować w takie aparaty.
dodać należy, że to już ponad dwa lata odkąd Sony sprzedaje aparaty SLT i o dziwo jakoś brak tu realnych użytkowników skarżących się na mankamenty chętnie teoretyzowane przez użytkowników tradycyjnych lustrzanek.

nienietaktak
[Usunięty]

pan.tadeusz, nie zaczepiaj mnie, bo dojdzie do tego, że napiszę coś, czego nie chcę, a Ty póxniej powiesz, że ja prowokuję. nikomu niczego nie odmawiam. twierdzę tylko, że Sony robi przyjaźniejsze dla kompletnego laika aparaty. zlikwidowali tryb M, Av lub Tv? Zabraniają komuś korzystać z funkcji przeznaczonych dla amatorów, entuzjastów albo profesjonalistów?
Dlaczego przy każdej dyskusji na temat użytkowników wyciągasz whispera, a rezerwowo agat1? Nie uważasz, że to trochę mało? Oczywiście nawet nie będę próbował podważać pozycji w/w wymienionych, chociaż niekoniecznie tworzą w stylu, który by mnie porwał (zauważ słowo niekoniecznie)
A może teraz zastanów się, dlaczego nikt z realnych użytkowników Sony nie narzeka, a zdarzają się narzekania użytkowników Canona lub Nikona na sprzęt, który posiadają? jedno jest pewne: nie jest to spowodowane genialnością aparatów Sony, bo genialne nie są. I żeby nie było: złe tez nie. Mają swoje zalety i wady. Jak już się zastanowisz nad tym problemem, to nie omieszkaj przedstawić rozwiązania. Może czegoś nie wiem, a może nie rozumiem.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Osoby, które potrafią obsługiwać aparat będą tak samo obsługiwać Sony jak Nikona, Pentaxa czy Canona. I nie będą psioczyć bo rozumieją limitacje i potrafią z nimi żyć - bo efekt końcowy jest ważniejszy niż samo narzędzie, choć nie celują w sprzęt EL.

Osoby, które nie mają pojęcia o sztuce fotografowania, będą psioczyć na SLR a wychwalać SLT - bo to taki większy kompakt w ich mniemaniu (choć tego nie potrafią wyartykułować).

Ile jest tych pierwszych osób używających SLT? Kilku...
Ilu jest tych drugich kupujących SLT bo się zepsuł ulubiony kompakcik, ew "podjarali się" większą matrycą? Cała masa...

pan.tadeusz
[Usunięty]

nienietaktak napisał/a:
pan.tadeusz, nie zaczepiaj mnie, bo dojdzie do tego, że napiszę coś, czego nie chcę, a Ty póxniej powiesz, że ja prowokuję.

:mrgreen:

ten ostatni post dobrze to uzasadnił.
widzisz, słowo pisane nie ma tak jasnego kontekstu i ktoś mógłby to odczytać w zupełnie inny sposób.
generalnie zgadzam się z tym co napisałeś.
czy nie narzekają? narzekają i to w bardzo podobnym stopniu co użytkownicy tradycyjnych lustrzanek. pewnie dlatego, że po prawdzie niewiele ich różni :) i to będzie chyba najlepsza puenta tych rozważań nad SLT :wink:

kozidron
[Usunięty]

pan.tadeusz napisał/a:
to nie lepiej skupić się na efektach pracy czyli zdjęciach?
sorry ale ta dywagacja prowadzi niezmiennie na manowce.
bo rozumiem, że tym zdaniem odmawiasz agat1, whisperowi czy mnie statusu amatora :roll:

Nawet amator robi zdjęcia, status amatora mozna mieć wtedy kiedy jednak wciska sie ten spust migawki z wiekszym lub mniejszym powodzeniem :razz:

pan.tadeusz robisz zdjęcia ?

jaad75 
Klub Pierdzieli

nienietaktak napisał/a:
jaad75, tu rozmawiamy o tym czy SLT to lustrzanka, a w tej chwili o tym, dlaczego SLT jest przyjaźniejsze dla kompletnego laika (mylonego z amatorem). Musisz też przyznać, że nie wszystkie SLT plasują się w kategorii EL.
Temat się zmienił, wcześniej ta dyskusja dotyczyła konkretnych modeli EL, co zresztą łatwo sprawdzić cofając się nieco.

kozidron, ciągnięcie wątku w tę stronę jest kompletnie bez sensu - dobrze wiesz, że robi i to wcale nie takie złe, jak usiłujesz sugerować (przepraszam usiłujesz sugerować, że w ogóle nie robi :razz: ), a już z całą pewnością bardziej do rzeczy, niż wytwory posiadaczy sprzętów bardziej szacownych marek, których nicków z litości nie wymienię...

nienietaktak
[Usunięty]

jaad75, koniecznie musisz napisać jako ostatni i mieć rację? spokojnie, jak to Ci poprawi samopoczucire, to masz rację. niezależnie od obecnego tematu dyskusji.

kozidron
[Usunięty]

jaad75, co to za różnica czy slt to lustro ? To jest twoim zdaniem aż tak istotny temat do dyskusji, czy to pitu pitu, które w twoim mniemaniu jest konkretnym tematem ?

Odpowiedz do tematu