Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Megazoom z pierścieniem zmiany ogniskowej podany jako przykład udanego zakupu czyli Fuji HS30. ......Obrazek ma się ładnie oglądać na telewizorze fullhd....
Śliczna focia!:-) Świetny przykład jak super zdjęcia ten aparat robi.
Właśnie do takich zdjęć ten fuji jest niezastąpiony. Wyobrażasz sobie biwakowanie nad jeziorem ze wszystkimi lustrzankowymi klamotami? Z obawą czy nikt nie ukradnie albo czy nie zostaną zalane lub w inny sposób zniszczone. A tak jeden aparacik, wygodny, nie rzucający się w oczy z mega ogromnym zoomem i jeszcze do tego takie super fotki wypuszczający. Czego chcieć więcej?
PS
Wrzuciłem zdjęcie na telewizor fhd. Bardzo mi się podoba co ten aparacik potrafi.
To spójrz na szczegóły np po lewej stronie, także lewy dół i na wygląd oddalonych drzew - dla mnie paskudne oddanie detali. Zmniejszając jeszcze o ponad połowę w końcu da się oglądać, ale do takich fotek wystarczy aparat w telefonie.
Ja pierdykam. Toż to kompakt z małą matrycą i nie najlepszym obiektywem i takie rzeczy: http://pix.ie/kojut/3113405/size/1024 lub takie: http://pix.ie/kojut/3113397/size/1024 to dopiero przynajmniej w m4/3. Ty się jakości i szczegółu jak z lustrzanki spodziewałeś? Za ułamek ceny jaką musiałbyś zapłacić za podobny sprzęt z matrycą przynajmniej APS-C? No trochę po bandzie pojechałeś:-)
Właśnie do takich zdjęć ten fuji jest niezastąpiony..... A tak jeden aparacik, wygodny, nie rzucający się w oczy z mega ogromnym zoomem i jeszcze do tego takie super fotki wypuszczający. Czego chcieć więcej?
Lepszej jakości zdjęć, może jednak kosztem zoomu.
kojut napisał/a:
Wrzuciłem zdjęcie na telewizor fhd. Bardzo mi się podoba co ten aparacik potrafi.
Masz po prostu mniejsze wymagania co do jakości zdjęć. Rozumiem to.
kojut napisał/a:
Megazoom z pierścieniem zmiany ogniskowej podany jako przykład udanego zakupu czyli Fuji HS30. Jaka alternatywa jest dla tego kompaktu wśród bezlusterkowców lub lustrzanek? Zaznaczam, że chodzi o takie udogodniania, dla których ludzie kupują tego typu aparaty: szybkość zmiany ogniskowej- czyli w jednym momencie ładny szeroki widoczek a kilkanaście sekund potem ptak na dzwonnicy odległej o 500m i wypełniający cały kadr, wszystko ma się pomieścić w małej torbie a najlepiej na jednym pasku, ma być w miarę małe i lekkie ale żeby ergonomia nie kulała (wygląd a la lustrzanka). Obrazek ma się ładnie oglądać na telewizorze fullhd lub ekranie laptopalub na wydruku maks. 5"x7". Cena nie gra roli.
Prawie się z tym godzę, prócz z oglądaniem na telewizorze z fullhd. Już na 1280x1024 nie ogląda się ładnie.
kojut napisał/a:
Ja pierdykam. Toż to kompakt z małą matrycą i nie najlepszym obiektywem i takie rzeczy: http://pix.ie/kojut/3113405/size/1024 lub takie: http://pix.ie/kojut/3113397/size/1024 to dopiero przynajmniej w m4/3. Ty się jakości i szczegółu jak z lustrzanki spodziewałeś? Za ułamek ceny jaką musiałbyś zapłacić za podobny sprzęt z matrycą przynajmniej APS-C? No trochę po bandzie pojechałeś:-)
Eee przesadzasz. Dobre efekty już uzyskasz kompaktem z bardziej przemyślanym obiektywem i matrycą. Co Ci po krajobrazie nad wodą i jednocześnie ptaszkiem na wieży w całym kadrze, jeśli obrazek będzie niewyraźny? Ja bym nie kładł na szali kompromisów jakości zdjęć, bo ona jest najważniejsza i pewnego dolnego pułapu lepiej nie przekraczać. Taki kompromis chyba tylko dla naiwnych jest dobry. Skróć sobie zoom, a będziesz miał więcej ciekawych zdjęć. Chyba, że jesteś detektywem, to wtedy co innego.
No ale jak ktoś chce kupić Żuka to po co mu wciskać poldka z doczepką? Namawiałbyś do tego?
Po pierwsze nikogo do niczego nie namawiam tylko zwracam uwagę na alternatywy.
Po drugie w kwestii Twoich filozofii to - tak! Namawiałbym na Poldka o ile kupującemu by zależało też na tym aby móc czasem jeździć z prędkością 150 km/h i tu Polonez może podołać a Żuk? Nie za bardzo .
Aspekt możliwości przewozowych nie może być jedynym wyznacznikiem zakupu!
Znam wielu userów tzw hybryd które własnie mają ta zaletę szeroki kąt potem myk i już zbliżenie to niewątpliwa zaleta ale nie pozbawiona wad.
Wadą jest np. brak kontroli GO i wady które sa przypadłością małych matryc czyli zakres tonalny, niższa rozdzielczość itd.
W przyapdku wymiennej optyki z uwagi na te wady userzy rezygnują z zoomu 11x na rzecz dwóch obiektywów 3-4x pomimo że zmusza ich to przepinania szkiel co bywa upierdliwe.
Zależy więc na co ktoś kładzie nacisk.
Jak ktoś ze znajomych mnie pyta o to czy kupić taki aparat czy taki to pytam do czego i
za ile a itak radzę sprawdzić na spokojnie czy mu odpowiada jakość zdjęć.
Kręcenie zoomem? Jak wszystko ma zalety i ma wady o których pisałem.
Po to m.in.pisałem aby osoby wybierające takie rozwiązanie miały świadomość nie tylko zalet ale też i wad czyli zdecydowały ŚWIADOMIE.
BTW skoro już tak dywagujemy o zadach i waletach manualnego zoomu i hybrydach to podam nieco przemyśleń własnych, może komuś się do czegoś przyda...:
IMO zakup "brydża" jest coraz mniej sensowny bo jeżeli ktoś chce większy aparat to ma lepsze alternatywy a jezeli ktoś chce zooom i mały aparat to często lepszą jakość może uzyskac z kompakcika kieszonkowego.
Taki Sony HX20 zoom 20x ekw. 25-500 można zawsze w kieszeni trzymać i "cykać" kiedy coś ciekawego się napotka przy jakości nawet lepszej niz z takiego HS.
Olympus oferuje w takim kieszonkowcu nawet zoom 24x - nie wiem tylko jak wypada z jakością.
HSy są tak samo kłopotliwe jak lustrzanki z uwagi na gabaryty.
W przypadku bezlusterkowca można go przy pomocy nalesnika przeistoczyć w kompakt ze stałką i też umiescić w kieszeni.
Co więc tak naprawdę może przemawiac z hybrydą?
IMO bardzo duży zoom o dobrej śwaitłosile i bardzo dobry wizjer oraz możłiwość stosowania akcesoriów - filtry flashe konwertery itd itp.
A no własnie konwertery - taki detal: mocując takiego Raynoxa 2020 Pro 2,2x na obiektyw HS30 narażamy go na "wyłamanie" i obciążamy mechanizm przesuwu tubusu!
Do Panasonica FZ150/200 zamocujemy go na obudowę nie obciążając tubusu z soczewkami.
Fuji owszem ma pierścienie zoomu ale byłoby lepiej jakby oferowały optykę w stylu Panasonica FZ200....
Między F2,8 a F5.6 jest spora róznica zwłaszcza w tele.
Na ten moment w krotności zoomu przoduje Canon SX50 24-1200 mm
I co z tego że elektryczny?
Nic. Jeżeli komuś zależy na takim właśnie zakresie to i tak nie kupi HS30 zaledwie 30x
Wyścig na krotność zoomu jeszcze trwa pytanie kiedy dostaniemy zoom 100x....
Kilka wymienionych modeli ma zoom 11x no szał po prostu
Przeczytaj dokładnie co było pisane i napisz mi który aparat nie pasuje. Ominąłeś ważną informację - były takie modele miały pierścienie ale ... doczytaj sobie sam.
O ile HS25 można kupić w Biedronce za niecałe 700 PLN o tyle inny aparat tego typu jakim jest owszem bridge camera Fuji X-S1 (oferukący mniejszy zoom a lepszą jakość) jest 4 krotnie droższy.
Między HS25EXR, a HS30EXR jest przepaść. Po pierwsze lekki mały akumulatorek zamiast 4 paluszków, po drugie wizjer na którym da się pracować i kilka pomniejszych różnic. Co do Fuji X-S1 to lepiej zapytaj użytkowników czy warto było wydać na niego pieniądze. Znam nawet osobę, która sprzedała Canona 7D i całą szklarnię, kupiła X-S1 a za resztę baluje teraz gdzieś po świecie. Ma wrócić w marcu
Chris62 napisał/a:
Poza tym ostrzegałem przed doradzaniem komuś bo to że Wojmistrz nie filmuje nie oznacza, że ktoś inny też tak podchodzi do sprawy i jeżeli akurat na filmowaniu będzie mu zależało to po takim doradzeniu za tą poradę będzie Cię przeklinał.
Pół niedzieli biegałem z HS30EXR, fotografowałem i FILMOWAŁEM. Dla mnie super. Nie mam nic do zarzucenia tej konstrukcji, wręcz przeciwnie jeszcze bardziej mogę go polecić. Jak ktoś opanuje może nie najlepsze menu, to aparat staje się bardzo przyjazny. Zastanawiam się czy nie kupię sobie SH50EXR jak pojawi się w Brytyjskich sklepach
Chris62 napisał/a:
Miałeś w ręce bezlusterkowca z zoomem? W czym niby jak twierdzisz jest bardziej kłopotliwy?
Ja miałem w ręce, nawet mam codziennie. W czym był bardziej kłopotliwy? Na przykład w samym braku sensownego modelu, np z wizjerem w akceptowalnej cenie. Albo masz wizjer, albo nie masz stabilizacji itd itd. Rozumiem, że według ciebie to takie szkiełka np 14-150 to za darmo rozdają.
Jest kłopotliwy w utrzymaniu go w ręce zimą. Jedyny, który "mi leżał" to GH3 tylko ta cena...
Chris62 napisał/a:
Chyba nie jest prorytem to czy w trakcie zdjeć się kręci zoomem czy nie tylko to jakie otrzymamy zdjęcia w efekcie - prawda?
Zależy od celu zdjęć. Jak chcesz zdjęcia przy kotlecie odbijać w labie na 10x15 to nie ma najmniejszego znaczenia. Możesz i komórką zrobić też będzie dobrze, ale do dobrego człowiek się przyzwyczaja. Nie każdy jest onanistą sprzętowym i nie każdy musi oglądać piksel po pikselu jakie szumy itd. No chyba że dla szpanu. Z tej klasy aparatu najczęściej ludzie przesiadają się na lustrzanki, nie mają problemów i nie szukają "zielonego prostokącika".
Chris62 napisał/a:
Porównywałeś płynność pracy tegoż zoomu w kompakcie z płynnością pracy zoomu od lustrzanki?
Płynność zoomowania całkiem płynna (w HS30EXR). Męczy mnie tylko odwrotny kierunek kręcenia.
Chris62 napisał/a:
Dla mnieod zoomu ważniejsza jest kwestia manualnego ustawiania ostrości właśnie a to leży i kwiczy we wszystkich "brydżach".
Oczywiście, że leży i kwiczy. Tylko w porównaniu do ostrzenia przyciskami to Mercedes W-221 przy Fiacie 126p.
Chris62 napisał/a:
...S9600 którego troszkę używałem zoom 11x 28-300 mm z możłiwościa zoomowania pierścieniem a taki Nikon D90 lub jakikolwiek DX z zoomem 18-200 VR pełni takie same fotograficzne i przyczepy tu nie widzę.
Mam taki sam zakres zoomu? Mam!. Kręce pierścieniem? Kręcę.
Muszę przepinać szkła? NIE!
Pod tym względem nie ma różnicy.
Pod względem komfortu pracy jakości itd. są różnice ale na niekorzysć hybrydek.
Oczywiście... zobaczmy 30.01.2013 UK eBay...s9600 cena kup teraz 134.99 z wysyłką... Nikon D90... 289.99 ... 18-200 VR ... 299.99
134.99 vs 589,98
Już mi się dalej nie chce czytaj tej telenoweli
Ja miałem w ręce, nawet mam codziennie. W czym był bardziej kłopotliwy? Na przykład w samym braku sensownego modelu, np z wizjerem w akceptowalnej cenie. Albo masz wizjer, albo nie masz stabilizacji itd itd. Rozumiem, że według ciebie to takie szkiełka np 14-150 to za darmo rozdają.
Jest kłopotliwy w utrzymaniu go w ręce zimą. Jedyny, który "mi leżał" to GH3 tylko ta cena...
W kwestii ceny którą czasem używałem jako argument na korzyść NXa względem konkurencji to gdzieś ktoś coś pisał że za lepsze parmetry i jakość ludzie są skłonni zpałcić więcej, za takie np Fuji nawet 3x więcej a Ty nie jetsteś skłonny? - to jak to w koncu jest?
Co do wizjera i stabilizacji to nie będę się wymądrzał juz o innych systemch tylko dam przykład z własnego systemu - mam wizjer i mam stabilziację mało tego płynną przysłonę do filmowania i ciuchutki AF coby nie brzeczał na filmie no i zoomuje manualnie - koszt takiego obiektyw około 2 tys PLN...
Korpus do wyboru albo za grosze NX5 albo NX10 kurna jakimś cudem droższy niż 2 lata temu albo najnowszy NX20 choć wkróce powinien zostać zaprezentowany NX30. Tu widełki cenowe są baardzo duze. Kazdy coś dla siebie znajdzie aczkolwiek wizjer tym lepszy im drozszy korpus...
Zimą owszem spokojne da się go trzymać w ręce kilka dni temu robiłem w nocy zdjecia przy -12C i bardzij mi przeszkadzał metalowy statyw kiedy go brałem w ręce przenikliwie mroził po lapkach...
Można przyjąć że koszt będzie zbliżony do Fuji X-S1.
Fuji wygrywa zakresem ogniskowych.
Przegrywa natomiast w kwestii kontroli GO i rozdzielczości.
Ani jeden ani drugi nie jest wygodny w transporcie - są jak lustrzanki.
Pod tym względem lepiej wziąć do kieszeni Sony HX20 25-500 mm zakres nie jest taki zły.
Z kolei jeżeli ktoś chce mieć wizjer, zoom 30x i niską cenę to OK HS25/30 jest optymalny
Jak ktoś chce mieć światłlo ma Panasonica FZ200 (mój faworyt w tej klasie)
Co byśmy nie wybrali będzie to kompromis - nie zapomiajmy o tym.
Co lepsze dla Ciebie niekoniecznie dla mnie a ktoś inny może mieć jeszcze inne zdanie.
Nie przegadujemy się więc - bo nie ma to sensu.
Sens natomiast ma podanie alternatyw - wykazanie plusów i minusów kazdego rozwiązania.
Przy takim galimatasie ludzie mają teraz niezły zawrót głowy przy wyborze sprzęciku.
Stosownie do wymagań i potrzeb oraz możliwości coś wybierają i nie zawsze optymalnie dla siebie jak obserwuję.
Złotego Grala nie ma i szybko nie będzie.
X-S1 to ekstremalna zabawka - wielka i ciężka (ponad 800g) zapewniająca dość sensowny poziom zdjęć. Teraz sam się złapałem na wielkościach. Rozważałem ostatnio z żoną kilka wycieczek i widzę, z lustrzanką nie polecę. Waga korpusu i szkieł - bez sensu. Wezmę pewnie E-PL1 z 14-42 i 45-200 BO MAM i nie warto mi tego kolejny raz dublować.
Zakup aparatu to zawsze kompromis. Kto wie, może ktoś kiedyś wymyśli ciekawy system który dogodzi wszystkim. Prawdziwą hybrydę, którą dopasowujesz pod siebie. Teraz potrzebuję kompaktu biorę kompakt, przychodzę do domu potrzebuję dobrego stabilnego uchwytu to wkładam do specjalnej obudowy. Coś jak telefon Asus Padfone czy Motorola Atrax. To oczywiście tylko gdybanie. Wracając do Fuji, to trafiłem na fajną reklamę na youtubie: http://www.youtube.com/watch?v=rfnv9pRUJrU
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9