Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Sony RX100 czy Lumix LX7
Autor Wiadomość
Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   Sony RX100 czy Lumix LX7

Pomyślałem, ze zapytam o zdanie kolegów obcykanych w kompaktach :-)

Tak więc D300s wraz z plecakiem obiektywów jest czasem za duży, że już nie wspomnę o tym, że kobieta nawet do niego nie podchodzi po uzyskaniu odpowiedzi na pytanie: "a on nie ma tego zielonego kwadracika na którym sam zdjęcia robi???"

Chcę coś co będzie dobre dla kobiety, dla mnie na urlopie jak nie będzie mi się chciało taszczyć cegły, i co będę mógł w kieszeń wsadzić podczas przejazdzek motocyklowych i walnąć jakiś pejzażyk jak się trafi :-)

Ma być dobry do:
- urlop, czyli dużo słońca, dobre światło.
- światło zastane, czyli jakieś pomieszczenia czasem dobrze oświetlone czasem gorzej.
- Lubię portrety, ja wiem, ze kompaktem to nie to samo co D300s + sigma 85/1.4, ale czasem będzie wena i trzeba robić kompaktem :-)
- filmiki mają wyglądać dobrze i mieć możliwość robienia efektu spowalniania (sorry - nie nagrałem żadnego filmiku aparatem i nie wiem nawet jak to się nazywa :razz: )
- panoramy. Lubię :-)
- 3D - dobrze by było jakby było, ale nie jest koniecznością.

Oczywiście oczekiwania co do jakości wygórowane. Cenowo - jestem w stanie zaakceptować cenę RX100 ale nic droższego.

Po przeczytaniu mnóstwa testów, często zaprzeczających sobie utknąłem w martwym punkcie...
Najpierw były trzy aparaty z olympusem XZ-2 włącznie, ale jego wykluczyłem ze względu na rzekomo mizerny tryb filmowy i brak auto panoram. Do tego jeszcze mało zdjęć w necie i jedyne jotpegi dobrej jakości mają według mnie taki lekki zafarb czerwonawy, który mnie się nie podoba. Choć przyznam, ze głównym argumentem przeciw jest słaby tryb filmowy.
Zostały więc dwa.

Pozwólcie, ze podsumuję je moim zdaniem, a Wy powiecie czy mam rację czy mylę się.

LX7
Mocne punkty w porównaniu do RX100:
- jasniejszy obiektyw (to jest według mnie karta przetargowa lumixa)
- wbudowany filtr ND (jak znalazł na słonecznej plaży kiedy chce się trochę odseparować osobę fotografowaną od drugiego planu - wiem - rewelacji nie będzie ale chyba lepiej niż RX100?)
- zdjęcia w necie z lumixa wyglądają na lepiej naświetlone (choć jednocześnie ze słabszą saturacja jak z RX)

Słabe punkty w porównaniu do RX100:
- mniejsza rozdzielczość przez co mniej detali na landszaftach
- szumy na wyższych czułościach jakby większe niż w RX100 jak tak patrzę na zdjęcia w necie... sam nie wiem.

RX100
Mocne punkty w porównaniu do LX7:
- wyższa rozdzielczosć - ostrzej z większymi detalami.
- wszystkie zdjęcia w necie nawet na iso 1600 wyglądają świetnie a na 3200 klapnięcia urlopowe też by mnie satysfakcjonowały.

Słabe punkty w porównaniu do LX7:
- ciemny obiektyw na długim końcu (z separacji choćby najmniejszej w portrecie nici zdaje się)
- brak filtra ND
- najmniejsze iso 125 (w połączeniu z brakiem ND może przeszkadzać?)
- zdjęcia przykładowe i w necie jakby ciut za ciemne jak na mój gust.

Co tutaj wybrać panowie.... co?

Reklama

Aszex
[Usunięty]

Wysłany: Sob 02 Lut, 2013   

http://www.dpreview.com/a...compact-cameras

i testy dla poszczególnych modeli; w podsumowaniu można wybrać porównanie

brakuje tam:

http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pan_Żabka, weź pod uwagę jeszcze Olka XZ-2 oraz Fuji XF1. Szczególnie ten ostatni jest ciekawy...

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Pan_Żabka napisał/a:
LX7
- wbudowany filtr ND (jak znalazł na słonecznej plaży kiedy chce się trochę odseparować osobę fotografowaną od drugiego planu - wiem - rewelacji nie będzie ale chyba lepiej niż RX100?)
- zdjęcia w necie z lumixa wyglądają na lepiej naświetlone (choć jednocześnie ze słabszą saturacja jak z RX)

Dodałbym:
-lepszy zakres ogniskowych/od ekwiwalentu 24mm/
-lepsza stabilizacja
-zdjęcia 3D
-czas migawki 1/4000 s
i z tej dwójki wybrałbym Lumixa :smile:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Pan_Żabka, jak chcesz sobie porównywać "separacje" to przelicz sobie wg cropa. Wyjdzie na to, że RX100 ma ekwiwalent obiektywu 28-101/5-13 podczas gdy LX7 24-90/7-12. Jasność maksymalną f/49 RX100 osiąga już od okolic 90mm czyli LX7 daje na długim końcu (matematycznie) mniejszą głębię ostrości. Dla przykładu przy odległości ostrzenia 2m RX100 będzie miał głębię ostrości równą 37cm podczas gdy LX7 - 31cm. Różnica aptekarska, bo i nie ważne tylko jaka jest głębia, ale jak szybko ulega rozmyciu obraz im dalej się od tej głębi ostrości oddalamy....

Podsumowując - optycznie te dwa aparaty są bardzo porównywalne czy wręcz identyczne. Rożnica tylko w rozdzielczości matrycy drzemie.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Aszex napisał/a:
http://www.dpreview.com/articles/2367736880/roundup-enthusiast-zoom-compact-cameras

i testy dla poszczególnych modeli; w podsumowaniu można wybrać porównanie

brakuje tam:

http://www.dpreview.com/reviews/canong1x/

Czytałem, czytałem :-) Oczy sobie wypatrzałem w ten test i sample :-)

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 10:32 ]
Sunders napisał/a:
Pan_Żabka napisał/a:
LX7

Dodałbym:
-lepszy zakres ogniskowych/od ekwiwalentu 24mm/
-lepsza stabilizacja
-zdjęcia 3D
-czas migawki 1/4000 s
i z tej dwójki wybrałbym Lumixa :smile:

I właśnie dokładnie z tych powodów (zapomniałem napisać o wszystkim bo póżno było :-) ) Mam spory dylemat. Bo we wszystkich możliwych opiniach i wynikach testów Lumix jednak wypada słabiej jeśli chodzi o IQ... Zresztą same zdjęcia w necie też są dosłownie "ciutkę" gorsze... pytanie tylko czy te plusy powyżej będą w stanie mi to wynagrodzić.

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 10:37 ]
hijax_pl napisał/a:
Pan_Żabka, jak chcesz sobie porównywać "separacje" to przelicz sobie wg cropa. Wyjdzie na to, że RX100 ma ekwiwalent obiektywu 28-101/5-13 podczas gdy LX7 24-90/7-12. Jasność maksymalną f/49 RX100 osiąga już od okolic 90mm czyli LX7 daje na długim końcu (matematycznie) mniejszą głębię ostrości. Dla przykładu przy odległości ostrzenia 2m RX100 będzie miał głębię ostrości równą 37cm podczas gdy LX7 - 31cm. Różnica aptekarska, bo i nie ważne tylko jaka jest głębia, ale jak szybko ulega rozmyciu obraz im dalej się od tej głębi ostrości oddalamy....

Podsumowując - optycznie te dwa aparaty są bardzo porównywalne czy wręcz identyczne. Rożnica tylko w rozdzielczości matrycy drzemie.

Liczyłem na Ciebie Hijax :wink:
Dzięki wielkie za to, coś czułem, ze gdzieś jest pies pogrzebany ale nie mogłem sobie tego racjonalnie wytłumaczyć. Więc kwestia głębi ostrosci jest wobec powyższego nieistotna przy wyborze. No a co myślisz o braku filtra ND? Bo to teraz jakby pierszoplanowy argument przeciw...

[ Dodano: Sob 02 Lut, 2013 10:40 ]
hijax_pl napisał/a:
Pan_Żabka, weź pod uwagę jeszcze Olka XZ-2 oraz Fuji XF1. Szczególnie ten ostatni jest ciekawy...

No masz... zaraz się zacznie szukanie sampli znowu :-) i znowu będę siedział przed monitorem. A na serio, to o olku już wyżej napisałem... ponoć filmowanie słabo wypada i to dla mnie jest spory argument przeciw, a XF1 sprawdzę, ale tak jak napisałeś wyżej - w przypadku sony jego rozdzielczości nic nie przebije wychodzi na to, więc w lanszafcikach wycieczkowych będzie zdaje się idealny. Ale sprawdzę XF1, nie powiem - ciekawym :-)

Aszex
[Usunięty]

Pan_Żabka, a filtr polaryzacyjny nie? :) Wybrane aparaty mają mocowanie na filtry?

Pan_Żabka napisał/a:
Ale sprawdzę XF1, nie powiem - ciekawym

jest pod zalinkowanym testem na dpreview; przeczytaj dokładnie ten test :P

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Aszex napisał/a:
Pan_Żabka, a filtr polaryzacyjny nie? :) Wybrane aparaty mają mocowanie na filtry?

Pan_Żabka napisał/a:
Ale sprawdzę XF1, nie powiem - ciekawym

jest pod zalinkowanym testem na dpreview; przeczytaj dokładnie ten test :P

Wiem, ze jest, z tego testu czytałem nawet całościowe testy aparatów (jeśli były dostępne), ale tylko tych, które wypadły w konkluzji najlepiej w kwestii "best all-rounder" bo zoom nie jest priorytetem, a kieszonkowosć posiada każdy z nich porównując do mojej cegły :-)

dcs
[Usunięty]

Pan_Żabka,

Za mniej niż 300$ brutto kupiłem nowy V1 z 10mm i zawieszającym się 10-30mm (jeszcze w nim nie grzebałem). Za kolejne siedemset parędziesiąt złotych dokupiłem 18.5mm. /V1 może wymienię na J3/ U nas jak widać też się da http://allegro.pl/super-o...2976707953.html

Teraz czekam na "portretówke".

Gdzieś linkowałem rozbiórkę RX100 -prowadnice obiektywu nie wyglądają solidnie. Ciekawe czy z czasem albo po lekkim puknięciu nie obwiśnie.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

V1 z 10-30 można mieć już za około 1500zł.

dcs
[Usunięty]

Chciałem zestaw z 10mm, bo sam sporo kosztuje.

Myślałem też o E-PL5 z 14mm, 20mm i 45mm, ale: ~1800$ za zabawkę to trochę drogo, ze starymi obiektywami filmowymi musiałbym dużo kropować, no i mam Nexa.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

hijax_pl napisał/a:
V1 z 10-30 można mieć już za około 1500zł.
Koretka - widzę właśnie, że już za 1100zł chodzi nawet. Rozumiem, że swojego V1 z jakiegoś ibeja wziąłeś?

dcs
[Usunięty]

Tak -mam kolegę pilota, więc wysłali mu do hotelu w usa i zapłaciłem ich podatek.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Ale rzecz w tym, że to ma być kompakt. Ma być w sam raz do damskiej torebki i do kieszeni kurtki motocyklowej. Inna sprawa, że chcę uniknąć kolejnej zabawki ze zmienną optyką, bo to uzależnia... jeszcze do D300 musze mieć dwa obiektywy za 7 tysięcy złotych więc tamten temat jeszcze nie zamknięty i nie chce kolejnego otwierać :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

najmniejszy i najlżejszy a przy okazji najbardziej damski jest imho XF1

Odpowiedz do tematu