Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Pisałem już wcześniej że ma to być aparat do pstrykania zdjęć z imprez rodzinnych wypadów wakacyjnych itp. Nie będzie używany zarobkowo czy do pstrykania zdjęć nie wiadomo czemu i zachwycaniu się itd. Fotografia to nie moje hobby więc nie wymagam nie wiadomo czego. Wcześniej miałem jeszcze kompakt do pstrykania ale po ostatnim weselu ktoś usiadł na torbę z aparatem i zbił się wyświetlacz więc jestem teraz zmuszony do zakupu aparatu. Wybór aparatu ma być przemyślany bo nie wiem jak inni ale ja zarabiam 1000zł na miesiąc więc taki wydatek dla mnie jest sporym wydatkiem ale zawsze staram się dążyć do zaplanowanych celów którym ostatnio postawionym jest zakup aparatu. Budżet to 1500zł ale jak trzeba to te 100zł dołożę. Warunek taki że ma aparat być nowy nie chcę używki bo z tym różnie bywa. Wydam 1500zł i padnie po kilku miesiącach. A tak przynajmniej 2 lata gwarancji mam i spokoju.
Jeśli nikt nie potrafi mi pomóc w wyborze sprzętu proszę zamknąć temat i tyle bo widzę ze osoby które nie zajmują się fotografią hobbystycznie lub zawodowo, na tym forum nie mogą liczyć tu na pomoc.
Warunek taki że ma aparat być nowy nie chcę używki bo z tym różnie bywa.
Zatem, musisz brać pod uwagę najtańsze z obiektywem ala 18-55.
Canona 1100D wielu gani na wejściu, bo plastik i w ogóle... ale sam zobacz testy, czy jakość zdjęć Ci odpowiada. Pamiętaj, by 18-55 był z IS.
Jeśli bezlusterkowiec, to Olympus może - ma stabilizację matrycy, szybki af.
Może Panasonic - stary i pierwszy GF1 jeślibyś dostał jeszcze nowy ...
owszem, używalne ISO to ok 400-800.
Jest solidnie wykonany.. Do tego jakiś 14-40 czy coś w ten deseń.
P.S.
Co do używek...
kupowałem 4 lustrzanki XXD Canona używane - najmniejszy przebieg poniżej 2000 wyzwoleń, największy ok 25000.
Z żadnym z tych aparatów nie miałem najmniejszych problemów, no może raz w 30D obluzowany był gumowy krążek zębaty na górnym kółku - kropelka kleju i po sprawie.
Także, nie odżegnywałbym się do końca od używanego.
Wczoraj wieczorem przestudiowałem porównanie tych trzech aparatów na optyczne.pl Canon 1100D Nikon D3100 iSony A37. Najwięcej pkt zdobył sony z nich średnia to 4,68pkt trochę mniej Nikon 4,65pkt a Canon już znacznie odstawał 4,39pkt. Więc biorę pod uwagę teraz sony i nikona. Tylko teraz pytanie co wybrać. czy opłaca się wziąć sony ze względu na to że ma więcej Mpix trochę większą matrycę i stabilizację w puszce czy zapłacić mniej o te 50zł i wziąć nikona który ma wizjer lustrzany. Po za tym czytałem że sony ma szybszy AF co by mi się przydało przy robieniu zdjęć z meczu lub wyścigów samochodowych.
Doładnie tak.
Te aparaty są do siebie tak podobne że można rzucać monetąktóry wybrać.
Trzeba poprostu potrzymać włapkach, obejżeć i już wiadomo.
Mi bardziej podszedł Nikon, ale Sony też fajny
Ale RB zawsze podkreślał żeby zajrzeć w wizjer przed zakupem. A „jeden pies” pisał w kontekście obrazowania przy przeciętnie standardowych umiejętnościach użyszkodnika.
Tak właśnie jest, jak komor prawi... obrazowaniem i punktami to się ten akurat pytacz (z takimi potrzebami, umiejętnościami i chęciami aby więcej potrafić) niech w ogóle nie przejmuje. Ale niech 'postuka' w aparat i popatrzy w wizjer... bo d3100 i a37 to są zupełnie inne aparaty, które 'zrobią' właściwie takie same zdjęcia.
BTW - niekiedy warto zajrzeć do tego archiwum, zanim się coś napisze
bo d3100 i a37 to są zupełnie inne aparaty, które 'zrobią' właściwie takie same zdjęcia.
Poza kazusem SLR vs SLT IMHO tak samo przeciętne aparaty. Ale to niestety nie są w stanie zauważyć co po niektórzy... Ergonomia jest pojęciem abstrakcyjnym o ile się jej nie doświadczy.
Aparat dziś zakupiony. Lepiej w ręku trzymało mi się Sony A37, jakoś lepiej leżał jak dla mnie niż Nikon. Dodatkowo do sony w komplecie było: Karta 16GB i mały statyw taki z giętkimi nóżkami. Byłą myśl jeszcze nad nexem F3 ale w porównaniu w ręku A37 i Nex lepiej mi się trzymało A37.
bo d3100 i a37 to są zupełnie inne aparaty, które 'zrobią' właściwie takie same zdjęcia.
Poza kazusem SLR vs SLT IMHO tak samo przeciętne aparaty.
Racja. Cóz, problemem jest własnie czy kwestia SLR - SLT to jest 'tylko' czy 'aż'
hijax_pl napisał/a:
Ergonomia jest pojęciem abstrakcyjnym o ile się jej nie doświadczy.
I dlatego wszyscy pytacze zamiast tełoretyzować przez n tygodni powinni łaskawie ruszyć się i... obejrzeć. I w zasadzie tu ich wybór powinien się kończyć, w tej klasie sprzętu , zastosowań i oczekiwań oczywiście.
czaja napisał/a:
Dodatkowo do sony w komplecie było: Karta 16GB i mały statyw taki z giętkimi nóżkami.
ten pierwszy Extras ma sens, ten drugi to taki gibaniec co się do tego aparatu w zasadzie zupełnie nie nadaje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,02 sekundy. Zapytań do SQL: 9