Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Nie musze jej jeszcze kupowac. Na poczatku kusil mnie eos, bo zdjec troche robie,a s9600 to jednak na ptak niezbyt sie nadaje. A tu byl cashback, plus siostra aparat nafakture na firme by wziela.
A do kiedy radzisz poczekac??
A, no i kumpela akurat jedzie w te wakacje do usa, wiec korzystajac z niskiego dolara, chcialem stamtad obiektyw.
Canoe, - to jak ci sie tak zebralo to kupuj teraz - potem moze dolar podskoczyc (naprzyklad )
a ile zdjec stracisz - takie rady "czekaj" to sa o kant d. potluc
Nie musze jej jeszcze kupowac. Na poczatku kusil mnie eos, bo zdjec troche robie,a s9600 to jednak na ptak niezbyt sie nadaje. A tu byl cashback, plus siostra aparat nafakture na firme by wziela.
A do kiedy radzisz poczekac??
A, no i kumpela akurat jedzie w te wakacje do usa, wiec korzystajac z niskiego dolara, chcialem stamtad obiektyw.
Kupuj, ciesz się że masz i ciesz się tym co kupisz.
Co najmniej do jesieni. Zobaczysz co się pojawi na Photokinie, a ma się kilka rzeczy pojawić.
A tak naprawdę to radzę czekać z cyfrą aż się pojawią lustrzanki bez filtrów AA. To będzie sygnał, że zaczynają dorównywać rozdzielczością najlepszym obiektywom. Na razie tak nie jest. No i ich ceny są chore, zatem będą musiały zacząć spadać.
Dlatego teraz lepiej wydać kasę na książkę Petersona "Ekspozycja bez tajemnic", aby pracując nadal na filmach, nie marnować klatek filmowych, a za resztę pieniędzy kupić najlepszy obiektyw na jaki cię stać. Żadna małoobrazkowa cyfra nie będzie w stanie wykorzystać rozdzielczości takiego obiektywu, a przy okazji jak będzie trzeba zrobisz z filmu większe powiększenie z tonalnością, o której małoobrazkowa amatorska cyfra może tylko pomarzyć.
A tak naprawdę to radzę czekać z cyfrą aż się pojawią lustrzanki bez filtrów AA.
Takie lustrzanki istniały już dawno temu - np. Kodaki DCS 14n i DCS Pro SLR, a z nie lustrzanek, masz choćby Leicę M8... Większość średnioformatowców jest również pozbawiona filtra AA...
Za 8000 zł do takich celów i z takimi wymaganiami to zestaw 40D plus 100-400L nie będzie miał rozsądnej konkurencji. Zostaje jeszcze opcja tego korpusu z Sigmą 100-300/4 plus TC 1,4 na specjalne okazje lub stałka 300/4 IS L. Na mojego nosa to w Canonie niedługo pojawi się 400/.5,6 L z IS-em, ale to tylko moje gdybanie i nie można się tym sugerować.
Takie lustrzanki istniały już dawno temu - np. Kodaki DCS 14n i DCS Pro SLR, a z nie lustrzanek, masz choćby Leicę M8... Większość średnioformatowców jest również pozbawiona filtra AA...
O tym że takie są wiedziałem. Do twojej wyliczanki dodam jeszcze Sigmę. Leici nie wymieniłem bo to nie lustrzanka i cena dwa razy większa od podanego limitu cenowego. Średnioformatowych tym bardziej nie było sensu wymieniać. Mogłaby być Sigma, ale z oczywistych chyba powodów, o których już pisał Arek, nie było sensu jej wymieniać, zwłaszcza że na Photokinie ma być nowa (dlatego, i z powodu nowego Sony m.in., wspomniałem o czekaniu do jesieni).
Co najmniej do jesieni. Zobaczysz co się pojawi na Photokinie, a ma się kilka rzeczy pojawić.
A tak naprawdę to radzę czekać z cyfrą aż się pojawią lustrzanki bez filtrów AA. To będzie sygnał, że zaczynają dorównywać rozdzielczością najlepszym obiektywom. Na razie tak nie jest.
A wszyscy dookoła mówią, że wyścig na megapiksele jest głupi i niepotrzebny To jak to w koncu jest?
A wszyscy dookoła mówią, że wyścig na megapiksele jest głupi i niepotrzebny To jak to w koncu jest?
Wyścig na megapiksele jest głupi wtedy, gdy prowadzi do pogorszenia jakości.
Na tej samej powierzchni pakują większą ilości pikseli zmniejszając ich wielkość. Nawet w lustrzankach zeszli już poniżej 6 mikronów np. Alfa 350 i spodziewana Alfa 900.
W tej chwili wygląda na to, że zejście poniżej sześciu mikronów pogarsza jakość, a najlepszą dają te, które mają 8-10 mikronów.
Wyścig na megapiksele jest głupi wtedy, gdy prowadzi do pogorszenia jakości.
Na tej samej powierzchni pakują większą ilości pikseli zmniejszając ich wielkość. Nawet w lustrzankach zeszli już poniżej 6 mikronów np. Alfa 350 i spodziewana Alfa 900.
W tej chwili wygląda na to, że zejście poniżej sześciu mikronów pogarsza jakość, a najlepszą dają te, które mają 8-10 mikronów.
No wszystko super, tylko proponujesz czekac z cyfrą do momentu w którym korpusy beda mialy rozdzielczosc jak najlepsze obiektywy. Czyli jaką?
Dla różnych mocowań może ona być różna. Myślę że dla Leici i Zeissa będzie nie mniejsza niż dla innych. Mam obiektyw Leici, który ma conajmniej 65 par linii na mm.
Najprostszym kryterium niewystarczającej rozdzielczości wydaje mi się obecność filtru AA.
Dla różnych mocowań może ona być różna. Myślę że dla Leici i Zeissa będzie nie mniejsza niż dla innych. Mam obiektyw Leici, który ma conajmniej 65 par linii na mm.
Najprostszym kryterium niewystarczającej rozdzielczości wydaje mi się obecność filtru AA.
Z jednej strony masz racje - filtry AA sa stosowane miedzy innymi dlatego, ze rozdzielczosc obiektywów jest wieksza niz rozdzielczosc matryc. Ale z drugiej dojscie do takiej rozdzielczosci, zeby to obiektry byl swoistym filtrem AA jest niczym innym jak wlasnie wyscigiem na megapiksele.
Zauwaz, jaką rozdzielczosc podaje sie dla obiektywu Zeissa 50/1.4 ZF. I jaką musialby miec rozdzielczosc korpus, zeby bez AA ją strawic.
Zauwaz, jaką rozdzielczosc podaje sie dla obiektywu Zeissa 50/1.4 ZF.
A jaka to jest rozdzielczość? Pytam bo tego nie wiem.
Wydaje mi się, że w praktyce wystarczyło by powyżej 65 par linii na mm. Zauważ, że Foveon teoretycznie już daje 63 pary linii na mm. Bayer'y po prostu sobie nie radzą, i to one są winne temu co się wyprawia z pikselami. Na razie, jeśli nie nastąpi jakiś przełom w ich technologii, nie potrafią rozdzielczością dorównać najlepszym obiektywom małoobrazkowym.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 10