Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 05 Lut, 2013 Jaki aparat do zdjęć produktowych (do 1600 zł)
Witam,
poszukuję aparatu do zdjęć produktowych. Specyfika jest taka, że robię to przy oświetleniu ciągłym, z odległości ok pół metra (kilka zdjęć do obejrzenia tutaj:
dotychczas robiłem to aparatem Olympus SP-510UZ. Niestety aparat się zepsuł a z racji wieku nie ma co już go naprawiać. Zooma w ogóle nie używałem, ale kupując go z 6 lat temu twierdzono, że dobrze kupić aparat z dużą optyką, żeby robił dobre zdjęcia przy takim sobie oświetleniu.
Wymagania:
- Zależy mi na dobrych zdjęciach przy nie za mocnym oświetleniu (dotychczas problemem było właśnie to, że część wychodziła niedoświetlona, wyprowadzałem to programem).
- Zdjęcia robię z ręki - tak więc dobra ostrość, w miarę szybki focus (tutaj czytałem, że jeden z moich typów Canon Powershot SX40HS ma z tym problem), dobra stabilizacja (?),
- Balans bieli wg wzorca (kalibracja na wzorcu w kolorze białym), choć w tym przedziale chyba wszystkie to będą miały, dobre odwzorowanie kolorów
- Na zoomie mi nie zależy, tak samo jak na filmach i innych dodatkowych funkcjach. Zdjęcia dotąd robiłem w trybie P - dostosowując ekspozycję na bieżąco, w zależności od koloru fotografowanego przedmiotu i tła operowałem tylko tym ustawieniem. Specyfika tych zdjęć wymagała zrobienia kilkuset fotek w godzinę-dwie
-plusem byłaby gorąca stopka (być może wskazane byłoby oświetlenie błyskowe - ale to przyszłość)
Aparat muszę kupić jak najszybciej stąd moja prośba na forum. Na razie mam pare typów (ale może powinienem iść w zupełnie inną stronę i odpuścić ultrazooma ?):
-Canon Powershot SX40HS - choć poczytałem, że ostrość zdjęć pozostawia trochę do życzenia i czasami trzeba mu pomagać (opinie na agito)
-Nikon P510
- ewentualnie coś innego? Jeśli jest coś co na pewno będzie lepsze od reszty, mogę zapłacić i do 2000. Tylko pomóżcie proszę, bo jak zacząłem się zagłębiać w temat to coraz głupszy jestem...
z góry dziękuję
Do fotografii produktowej zainwestowanie w choćby najprostszy statyw to naprawdę niegłupi pomysł. Zamiast martwić się słabym oświetleniem będziesz robił na dłuższym czasie, ale na bazowej czułości, czyli osiągniesz najlepszą możliwość jakość w danym aparacie.
To pomiń kompakty, kup najtańszy korpus lustrzanki Nikona D3100 albo Canona 1100D. Masz chociaż gwarancję doskonałej jakości obrazu (w porównaniu do kompaktów).
Jeżeli nie chcesz lustrzanki i na pewno ma tyo być kompakt, no to wypadało by kupić z matrycą 1/1.7" lub jeszcze większą i jasnym obiektywem. Z najtańszych chyba będą Samsungi EX1 (1000zł) i Samsung EX2F (1250zł), Lumix DMC-LX7 (1800zł).
po przeczytaniu testów powyższych propozycji ten aparat wygląda chyba najbardziej zachęcająco. Niestety stwierdzam, że jestem idealnym klientem z punktu widzenia działów marketingu ;] Naczytałem się testów na optycznie.pl i aparat tej właśnie klasy - lepszy kompakt to jest coś, ku czemu bym się skłaniał. Czy taki robi lepsze zdjęcia niż wspomniane przeze mnie ultrazoomy (konkretnie w warunkach o jakich pisałem?). Dużo jest porównań w ramach danej klasy, ale ciężko się zorientować jakiej klasy powinienem ten aparat kupić czy n.p. ultrazoom lub taki kompakt jak DMC-LX7.... Co do lustrzanki + obiektyw, budżet rośnie znów o 1000 zł, ale tak można w nieskończoność ;]
Dziękuję za pomoc, może ktoś jeszcze się wypowie?
[ Dodano: Wto 05 Lut, 2013 16:44 ]
czy ewentualnie Olympus XZ-2 byłby jeszcze lepszym wyborem? (minimalnie ponad budżet)
O co chodziło z tymi cenami lustrzanek +1000zł?
NIKON D3100 + obiektyw AF-S DX 18-55 VR 1399,00 zł
CANON 1100D + obiektyw 18-55mm IS II 1442.99 zł
Olympus XZ-2 może być, też będzie dobry ale kosztuje około 2176zł, Równie dobrze możesz kupić XZ-1, ten sprawi ci się tak samo dobrze, a kosztuje 1147zł
Do robienia zdjęć w słabych warunkach, potrzebne są: czuła matryca i jasna optyka. Tak jak już kolega wspomniał, najlepiej jest zainwestować z statyw. W Polsce, można kupić wystarczający do takiej fotografii statyw w granicach 30 zł (gdzieś komuś na tym forum szukałem i znalazłem za 29zł z przesyłką). Przy takim statywie i takiej fotografii, może ci wystarczyć byle jaki aparat za 300zł.
Chyba, że kolega mimo wszystko rozszerzy zakres zastosowań owego aparatu o np: wakacje
Co zmieni postać rzeczy.
Za 3 stówy nie osiągnie
Cytat:
- Zależy mi na dobrych zdjęciach przy nie za mocnym oświetleniu (dotychczas problemem było właśnie to, że część wychodziła niedoświetlona, wyprowadzałem to programem).
- Zdjęcia robię z ręki - tak więc dobra ostrość, w miarę szybki focus (tutaj czytałem, że jeden z moich typów Canon Powershot SX40HS ma z tym problem), dobra stabilizacja (?),
- Balans bieli wg wzorca (kalibracja na wzorcu w kolorze białym), choć w tym przedziale chyba wszystkie to będą miały, dobre odwzorowanie kolorów
- Na zoomie mi nie zależy, tak samo jak na filmach i innych dodatkowych funkcjach. Zdjęcia dotąd robiłem w trybie P - dostosowując ekspozycję na bieżąco, w zależności od koloru fotografowanego przedmiotu i tła operowałem tylko tym ustawieniem. Specyfika tych zdjęć wymagała zrobienia kilkuset fotek w godzinę-dwie
-plusem byłaby gorąca stopka (być może wskazane byłoby oświetlenie błyskowe - ale to przyszłość)
no miło by było jakbym go mógł zabrać na wakacje, czy w góry na rower. Ale priorytet to zdjęcia j.w. Muszę do końca tygodnia kupić i pewnie będzie mi służył przez kolejne 5-6 lat, tak więc jak mam dopłacić 500 zł a widocznie to wpłynie to na lepsza jakość zdjęć to czemu nie. Czyli na razie wiem, że z ultrazooma rezygnuję...
no już widzę - kilka dni siedzenia nad tym sprzętem, żeby opanować co i jak. I pierwsza sprawa 30 sek. live view mi się nie podoba. Mam nadzieję,że jakość fot mi to zrekompensuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 13