Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki system Wybrac? Prosze o pomoc.
Autor Wiadomość
muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Nie 20 Sty, 2013   

lotofag napisał/a:
"bo to stałka" albo "bo jest tani".

Zgadza się.
PYTONIK napisał/a:
Czyli stalka Nikkor 35mm 1.8G na poczatek nie jest zlym rozwiazanie do tego D5100?

Na 99% będzie super, ale pytanie j.w., czy ta ogniskowa jest Ci potrzebna?

To jest ... jedna ogniskowa. :!:

Reklama

lotofag 
Optyczny

dcs, obecnie lab też potrafi wiele spieprzyć i co, mam z tego powodu używać jpg? ;)

muzyk, normalnie nie poznaję - ostatnio wszędzie wciskałeś rzeczone stałki, a tu takie raczej ostrzeżenie...

muzyk 

lotofag napisał/a:
normalnie nie poznaję

Hmm... bo w tym przypadku... kupi, a stwierdzi, że beeee, to nie to.
Lepiej wziąć, wypróbować, zrobić parę zdjęć z bliska przy 1.8...

Kupić? :roll:

Lepiej ze światłem 1.4 "coś" :idea:
Więcej zabawy :razz:

lotofag 
Optyczny

muzyk napisał/a:

Lepiej ze światłem 1.4 "coś" :idea:
Więcej zabawy :razz:

Wiesz, to też po pewnym czasie przestaje podniecać. Chyba, że dla kogoś papierowa GO jest celem samym w sobie ;)

PYTONIK 
Nowy

Staloogniskowy obiektyw planowalem kupic do zdjec robionych w domu gdzie ma dosc slabe oswietlenie i dosc malo miejsca, troche portretu i reporterki w centrum Londka. Czytalem o tych obiektywach i obilo mi sie o uszy ze 35mm jest bardziej uniwersalny od 50mm. Niestety ale 1.4 jasnosc to nie na moja kieszen. Przynajmniej narazie. 1000 funtow za obiektyw hm kto wie moze za kilka lat.

lotofag 
Optyczny

PYTONIK napisał/a:
Czytalem o tych obiektywach i obilo mi sie o uszy ze 35mm jest bardziej uniwersalny od 50mm.

Na APS-C 35mm jest bliżej standardu. Lubię tę ogniskową, choć nieraz wydaje mi się że wolałbym jednak ciut szerzej (np. Sigma 30/1.4 - nie taka znowu droga).

muzyk 

lotofag napisał/a:
Chyba, że dla kogoś papierowa GO jest celem samym w sobie

Co Ty z tą papierową??? :lol:

Szeroki kąt (mam na myśli 24, 28, 35 na ff) do tego 1.4, 1.8 - to jest to. Nie wow efekt, tylko poszerzenie możliwości kadrowania.

PYTONIK 
Nowy

Dzieki lotofag. Teraz ty mnie zmieszales. Rzeczywiscie nie jest taka droga ta Sigma. Znowu bede mial temat do analizy.

lotofag 
Optyczny

To teraz zaczniesz czytać o kalibracji :mrgreen:

muzyk 

PYTONIK napisał/a:
Znowu bede mial temat do analizy.

Tu nie ma co wiele analizować.

Idziesz w sklep, wzzzzzzzt psztyk, szkło na puszkę i próbujesz.
Jeśli nie zamierzasz na ff ... 30 1.4 jest - cool.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

Kolega napisał, że robi architekture, więc ja bym polecił 18-105, który jak na szkło kitowe jest ostry, i mocno lepszy od 18-55. Do tego tą 35/1.8 i zaczac fotografować. Zobaczyć, czy zaczyna brakowac ogniskowej, i jeśli tak, to za 250-300 funciaków kupić używanego 70-300VR, a jak zabawa ze stałką się spodoba, i naprzykład dużo portretów będzie leciało, to za 300 funcików 50/1.4G i będzie git.

Najważniejsze, to nie kupować całej szklarni naraz. Zobaczyć co najczęściej / najchętniej fotografujemy i pod to kupić szkiełko, a nie dlatego, że w zestawie.

Odpowiedz do tematu