Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
jak zrobiono te zdjęcie ?
Autor Wiadomość
jradzio 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   jak zrobiono te zdjęcie ?

Mam pytanie jak zrobiono zdjęcie poniżej?
Zdjęcie nie jest moje pochodzi z portalu http://www.flickr.com/pho...@N03/6985760965

Aparat nikon D90 obiektyw Nikkor 1,8/50mm
ustawienia 1/100s ; f/4,5; ISO 200; 50mm

Jakie światło musiałobyć żeby uzyskać taki efekt ? szarości wpadające w niebieski.
czy może uzuskujemy to zafałszowanym ustawieniem pomiaru balansu bieli ?

nakierujcie mnie prosze :)

Reklama

pes
[Usunięty]

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

wynik post-procesu, najprawdopodobniej jest to sklejka z kilku ekspozycji lub poprostu "mocno wymęczone" w Lightroomie lub Photoshopie (lub to i to). Dużą rolę odgrywał zapewne suwak "clarity" ;) Kolory nie zależą tylko od ustawienia WB.

EDYTA

Nawet w EXIF-ie masz info: Adobe Photoshop CS5 Windows

jradzio 
Nowy

pes napisał/a:
Nawet w EXIF-ie masz info: Adobe Photoshop CS5 Windows

Ok dzięki. z ciekawości jeszcze spytam. Na stronie tego nie ma i musiałbym ściągnąc zdjęcie i odczytać exifa w jakimś graficznym programie żeby zobaczyć to info o Photoshopie ?

pes
[Usunięty]

Nie, na flickr klikasz w "settings" i otwiera się nowa strona. Jak fota ma EXIF-a to wszystko tam widać ;) Ewentualnie zapisujesz na dysku "original" i prawym przyciskiem myszy klik -> właściwości -> podsumowanie ;)

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

jradzio, ściągnij sobie plugin do przeglądarki odczytujący EXIF.

komor 
Moderator

jradzio napisał/a:
Na stronie tego nie ma i musiałbym ściągnąc zdjęcie i odczytać exifa w jakimś graficznym programie żeby zobaczyć to info o Photoshopie ?

Jest:

pes
[Usunięty]

No tak, albo tak jak komor napisał :)

jradzio 
Nowy

Super. dzięki.

Tutejszyn 
Optyczny

pes napisał/a:
...Dużą rolę odgrywał zapewne suwak "clarity"...
...i filtr górnoprzepustowy :)

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

Dwa źródła światła z tyłu (po prawej ocieplone), jedno prawdopodobnie z góry, od dołu mogłaby być blenda, ale nie odbija się w oczach, więc może i ciągnięte w PP przy wysokim ambiencie. Do tego obróbka pod Dragana i tyle.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

Nie bardzo wiem, co to znaczy "obróbka pod Dragona", a nie mam za bardzo czasu teraz szukać w sieci.. Jestem przekonany, że w tym przypadku 50% to PS. Tło zmienione i rozświetlone pędzlem, a nie lampą. Dym dorobiony.. Przy cybuchu porażka. Tutaj autor się jednak lekko zdradził. Wydaje mi się, że filtrem górnoprzepustowym i mieszaniem warstw, powyciągane są pory i detale skóry.

Aparat fotograficzny, zdjęcie, to zaledwie początek..

[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 05:36 ]
Już wiem, co to Dragon.. ŁAŁ :)

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Tutejszyn napisał/a:
Aparat fotograficzny, zdjęcie, to zaledwie początek..

W fotografii najważniejsze jest światło :wink:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

I stąd ta pogoń za coraz wyższymi ISO... ;)

Tutejszyn 
Optyczny

rafisko napisał/a:
W fotografii najważniejsze jest światło :wink:
Niby fotografia to "malowanie światłem", ale stwierdzenie, że w fotografii najważniejsze jest światło, to jest zbyt duże uproszczenie. Zresztą ja bym powiedział, że ważniejszy jest cień. Jakieś światło jest zawsze, gorzej bywa z cieniem. Dobra, zostawmy to..
Chodzi o to, że teraz w dobie cyfrowej fotografii i cyfrowego post procesu, dostaliśmy do rąk możliwość zmiany rzeczywistości. Wystarczy nie do końca udana fotografia aby zrobić z tego coś... jak choćby tutaj, z tej fotografii, coś intrygującego. Zaraz potem nasuwa się pytanie, gdzie kończy się fotografia, a zaczyna po prostu obraz..

pes
[Usunięty]

Im więcej post-procesu tym zazwyczaj łatwiej o sztuczność, szczególnie na początku przygody z fotografią co chyba jest niezależne od czasu i przestrzeni ;)

Odpowiedz do tematu