Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesunięty przez: komor
Pią 08 Lut, 2013
Przesiadka z kompakta na lustrzankę
Autor Wiadomość
piernik89 
Nowy

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   Przesiadka z kompakta na lustrzankę

Witam, potrzebuję pomocy. Fotografuje amatorsko już od jakiegoś czasu, ale na razie operowałem tylko kompaktami. Chciałbym w końcu zainwestować w lustrzankę. Sporo się już naczytałem testów i moje pytanie jest podstawowe: Czy na początek lepszym rozwiązaniem będzie kupienie czegoś używanego jak np. nikon d90, o którym przeczytałem dużo dobrego, czy zakup zupełnie nowego np. nikona d3100 z obiektywem 18-105mm, albo sony'ego a37 z kitowym obiektywem ? A może macie jakieś ciekawsze propozycje?
Pozdrawiam i liczę na odpowiedź :)

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

piernik89, a jaki masz budżet na zakup kita :?:

piernik89 
Nowy

no chciałbym zamknąć się z całością w jakich 1500-1700 max. Wiem, że jest szansa kupić zupełnie nowego 3100 z fajnym obiektywem 18-105 za 1699zł na allegro. No więc myślę, że fajna oferta. Ale nie wiem jak wypada on w porównaniu np z nowszym soniakiem a37, a już zupełnie nie wiem jak porównywać go jakościowo ze starszymi używanymi konstrukcjami. Dlatego pytam tutaj :)

Wojmistrz 
Obserwator

Aparat to aparat, a obiektyw to obiektyw. Wszystko kwestia potrzeb i przeznaczenia. Uniwersalność kompaktu w lustrzance można osiągnąć, tylko po co. Napisz nam do czego chcesz ten aparat i jak widzisz swoje dalsze szanse rozwoju.

piernik89 
Nowy

To do czego póki co będzie używana lustrzanka to jakieś wyprawy, raczej fotografia przyrody, architektury. Sam nie wiem w jakim kierunku dalej to pójdzie, na pewno nie będzie to typowo profesjonalna fotografia studyjna itd. Raczej użytkowanie typowo hobbystyczne, choć nie ukrywam, że chciałbym posiąść większą wiedzę i umiejętności, poznać specyfikę wszystkich ustawień, opcji itp, ale wszytko z czasem. Dlatego na razie piszę o dużej uniwersalności sprzętu, bo ma posłużyć tak naprawdę do poznania fotografii na troszkę wyższym poziomie niż kompakt.

Wojmistrz 
Obserwator

To może lepiej zaawansowany kompakt? Dobre jasne szkła nawet do amatorskiej fotografii to wydatek liczony nie w dziesiątkach czy setkach złotych, a w tysiącach. Do poznawania fotografii nie trzeba koniecznie lustrzanki, często wystarczy kompakt z trybami preselekcji, pełnym trybem ręcznym i wizjerem. Może przemyśl zakup kompaktu typu hybryda/megazoom albo z wymienną optyką.

moronica 

Pomogła: 106 razy

moze jestem do tylu z kompaktami ale czy nie jest tak, ze megazoomy generalnie maja ciemne szkla wiec nie beda zadna alternatywa dla lustrzanki z tym jasnym szklem "za tysiace zl"? jak juz kompakt z jasnym szklem to z niewielkim zoomem (albo i zadnym) i z matryca aps-c

Wojmistrz 
Obserwator

Czy nie wystarczy taki?

moronica 

Wojmistrz, ale jak sie ten aparat ma jako alternatywa dla lustrzanki z jasnym szklem?

piernik89 
Nowy

Powiem szczerze, że nie biorę pod uwagę takich rozwiązań kompromisowych. Nie chcę kolejnego kompakta, zależy mi bardzo na tym żeby przesiąść się na typowe lustro. Dużo już przeglądałem i czytałem i stanąłem w takim miejscu, gdzie pozostało mi do wyboru kilka opcji i chciałem prosić abyście wskazali najlepszą. Budżet ok. 1700-1800zł, aparaty jakie mam do wyboru:
- nikon 5100 kit nowy
- nikon 3200 kit nowy
- nikon 3100 18-105vr nowy
- sony a37 kit nowy + ew. dokupienie jakiegoś niedrogiego obiektywu, tu nie powinno być problemu z tym w przypadku soniaka.
- w grę wchodzi jeszcze nikon d90, komplementowany na forach, ale to już starsza konstrukcja chyba no i tylko używka ok. 3-4 letnia.

moronica 

piernik89, musisz sie liczyc z tym, ze w tym budzecie niestety jestes skazany na rozwiazania kompromisowe. ale jesli jestes gotowy podejsc do tego ambitnie to czemu nie od razu kupic cos pokroju 35mm f/1.8? zamiast bawic sie w tanie zoomy. d90 to dobry aparat a uzywki wcale niekoniecznie musza miec 3-4 lata (dopiero chyba jakis rok temu ten aparat zostal wycofany ze sprzedazy). obrazek bedzie gorszy niz z d5100 ale wszystko inne bedzie lepsze - wizjer, 2 rolki, gorny wyswietlacz, cala ogolnie pojeta ergonomia

Wojmistrz 
Obserwator

To mnie rozbawiło. :mrgreen:
piernik89 napisał/a:
... zależy mi bardzo na tym żeby przesiąść się na typowe lustro.

piernik89 napisał/a:
- sony a37 kit nowy + ew. dokupienie jakiegoś niedrogiego obiektywu, tu nie powinno być problemu z tym w przypadku soniaka.

... to jak to było z tymi kompromisami?

komor 
Moderator

Wojmistrz, lepiej byś wytłumaczył czym się różni SLT od SLR, a nie tylko nabijasz się z osoby początkującej. Takie porady jak ta powyżej niewiele pomagają…

caro 
Początkujący
Caro

Wojmistrz napisał/a:
Czy nie wystarczy taki?

Na Twoim miejscu kupilabym tego Panasonica Lumix DMC-FZ200 co proponuje "Wojmistrz", robilam zdjecia tym aparatem, zdjecia sa "przepiekne". Nie zrobisz lepszych jakosciowo zdjec najprostrza lustrzanka Z KITOWYM OBIEKTYWEM, bedziesz zawiedziony i bedziesz chcial sie pozbyc kita. Do tego ten Lumix ma wszystko co potrzebuje "zaawansowany amator".

Pozdrawiam

Wojmistrz 
Obserwator

komor, masz rację, nie powinienem tak pisać i nie było w tym nic budującego.
caro, zawsze pozostaje kwestia zastosowania. Lustrzanką nawet ze szkłem 18-55 i światełm od 3.5, będzie miał zauważalnie płytszą głębię.
piernik89, lepiej po prostu wybierz system pod jaki będziesz kupować sprzęt i kup najtańszy korpus i sensowniejsze szkło, aczkolwiek na cuda nie licz. Wybór masz dziś spory i do robienia fajnych fotek, nie trzeba kupować lustrzanki. Możesz kupić równie dobrego Sony SLT, całą gamę bezlustrowców i naprawdę zaawansowane i profesjonalne kompakty. Wszystko sprowadza się do zastosowania, a technologia idzie do przodu. Dziś, szczególnie w tej sferze amatorskiej - niskobudżetowej fotografii, można wydać lepiej pieniądze niż na lustrzankę. Domeną lustrzanek była wielkość matrycy i każdy marzył by mieć "full frejma". Sony wypuścił kompakt z taką matrycą. Każdy chciał mieć super jasne obiektywy - dziś masz całe multum kompaktów z optyką od f/1.4. Proponowałem ci aparat ze stałą światłosiłę f/2.8. Cóż kupić nowy sportowy, czy jasny obiektyw do lustrzanki :) Podam ci taki przykład cenowy - sam sobie poszukaj jak nie wierzysz. Canon 600mm f/4 (czyli gorzej niż f/2.8) kosztuje w Polsce od jakiś 34000zł.

Odpowiedz do tematu