Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Gdzie? Porównując do zakupu szkła w cenie samochodu?
Nie zmienia to wszystko faktu, że sprzęt należy przemyśleć. Daj ci panie kolego, byś miał z niego radochę i pstryki dobre czynił, cokolwiek wybierzesz i by na inwestycje też zawsze ci starczało.
Ja mam kilka lustrzanek i robię nimi teraz może ze 20% wszystkich zdjęć. Oczywiście są przypadki kiedy jest niezastąpiona, ale wygoda i waga przemawia u mnie na rzecz małego lekkiego pstrykadełka.
Wojmistrz, no jak piszesz o kompakcie z obiektywem o ekwiwalencie ogniskowych 25-600mm i o swietle f/2.8 jako o alternatywie dla lustrzanki i tak przypadkiem napomykasz o obiektywie 600mm f/4 i ze to f/4 jest gorsze od f/2.8 no to do jakiegos innego wniosku mozna dojsc? zostaw takie porownania dla piszacych do folderow reklamowych, niech oni przekonuja, ze za ulamek ceny mozna miec to, za co inni placa rownowartosc samochodu
moronica, i ty, i ja i dziesiątki osób na tym forum wiemy, że to nie to samo. Nie zmienia to niestety faktu, że przy budżecie 1700zł na cuda liczyć nie można. Jeszcze jak ktoś się zna i WIE czego potrzebuje, to jakoś może się zorganizować, tylko że lustrzanka jako aparat do wszystkiego...
Wojmistrz, ale pytajacy tu wiedziec nie bedzie wiec po co mu tego lumixa porownujesz do 600/4? no i czy tobie czegos ubedzie jesli "zwykly smiertelnik" sobie lustrzanke kupi?
Nie, no co ty. Nie moja kasa, nie moje zmartwienie. Dałem tylko pod rozwagę zakup nie-lustrzanki. Za kit Olka dałem 120 funtów. Pierścień do M42 6 funtów. 40-150 52 funty i czego ma mi brakować do szczęścia Czego również brakowało by do szczęścia koledze, jeśli by kupił sobie takiego Lumixa G, czy megazooma z pełnym manualem. Wagi? Noszenia tony klamotów? Może lansu?
Na pewno chcę lustrzankę, raczej którąś z tych o których pisałem wcześniej. Postawić na nikona 5100 w kicie, czy 3100 z fajniejszym obiektywem 18-105, a może sony a37 i do niego dokupić coś z niedrogich obiektywów jakie są oferowane chociażby na allegro ? Czy może zacząć od używki pokroju nikona d90 albo d5000, czy też canona 450d ? Ciągle się waham...
Ja bym zaczela w takim razie od tego link a potem dokupila to link 2
...zaraz niektorzy mnie zlinczuja, ze proponuje Canona
Jeśli kupować Canona, to poniżej xxD trzeba się liczyć z zakupem drogiego gniota. Albo kupić jakiegokolwiek - najprostszy/najtańszy i uczyć się obsługi i bolączek systemu, kompletując co sensowniejsze szkła, albo co najmniej 30D. Dla mnie na pierwszy aparat Canona bardziej nadaje się 1000D niż np 650D, jeśli ktoś będzie do tego podchodził rozważnie. Dlaczego? Każdy zrobi zdjęcia. Te same szkła zastosuję do większości lustrzanek Canona (problemy tylko przy ewentualnym przejściu na pełną klatkę lub kupienia zabytkowych D30/D60/10D) - jak będzie wiedział czego mu brakuje to kupi korpus pod siebie. Obsługę ma prostą jak budowa cepa - nie można się zgubić w tym menu. Cena nie odstrasza.
Nie, no co ty. Nie moja kasa, nie moje zmartwienie. Dałem tylko pod rozwagę zakup nie-lustrzanki. Za kit Olka dałem 120 funtów. Pierścień do M42 6 funtów. 40-150 52 funty i czego ma mi brakować do szczęścia Czego również brakowało by do szczęścia koledze, jeśli by kupił sobie takiego Lumixa G, czy megazooma z pełnym manualem. Wagi? Noszenia tony klamotów? Może lansu?
znaczy sie nie wracasz do lustrzanki? trzymam za slowo
Bo jest wybitnie zniechęcająca do samodzielnego zmieniania czegokolwiek. Stopnień zagrzebania w menu skłania uzytkowników do zdania się na mądrość programistów. Trzeba mieć dużo samozaparcia aby w to nie wpaść.
Podobno miało nie być kompromisów... ta półka to jest najbardziej kompromisowa z możliwych opcji
[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 00:05 ]
Wojmistrz napisał/a:
ale dla zwykłego śmiertelnika, może okazać się wystarczający.
proponuję starego canona a590is. Dla zwykłego śmiertelnika...
a odstąpię takiego za 5 dych.
Nareszcie ktoś trafił w sedno sprawy w tym temacie. Po co kupować kolejnego kompakta o takiej sobie (w najlepszym wypadku) ergonomii czy podstawową lustrzankę z wszystkimi parametrami ukrytymi w menu? Ja osobiście wciągnąłem się w fotografię dzięki temu, że mój pierwszy aparat nie zniechęcał mnie do zmiany parametrów. Miałem D90 i dzięki jego ergonomii miałem ochotę się uczyc. Kiedyś wzięłem do ręki D5000... szlag mnie trafił przy próbie obsługi tego i naprawdę skończyło się pstrykaniem "na zielono".
Jeśli autor wątka jeszcze tu zagląda nie zniechęcony ekstremalnymi skrajnościami (porównywanie obiektywu 600mm f4 do megazooma) to wracając do zadanego pytania - używka D90 najlepiej z kitowym 18-105 i zobaczyć na jakiej ogniskowej najczęściej pracujemy / lubimy i wtedy jakaś stałka lub tele.
Miałem D90 i dzięki jego ergonomii miałem ochotę się uczyc. Kiedyś wzięłem do ręki D5000... szlag mnie trafił przy próbie obsługi tego i naprawdę skończyło się pstrykaniem "na zielono".
Naprawdę taką słabą ergonomię mają niskie Nikony? Bo 3-cyfrowe Canony owszem, są mniej wygodne od 2-cyfrowych, ale używanie ich w trybie AV czy M nie stanowi aż takiego wyzwania…
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 10