Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Lustro + manualne szkła dla amatora
Autor Wiadomość
matteo_dm 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   Lustro + manualne szkła dla amatora

Witam :)

Przeczytałem kilka wątków, ale nie za bardzo mogłem znaleźć to, co mnie interesuje.
Niedawno sprzedałem swój kompakt i jako że fotografia mnie wciągnęła bardziej niż się spodziewałem, chciałbym się przesiąść na coś lepszego.

Do dyspozycji mam 1500-1700(max) złotych na używany sprzęt. To co chciałbym i co głównie fotografuję to krajobrazy i architektura. Generalnie zazwyczaj nie są to jakieś bardzo dynamiczne sceny, chociaż czasami też potrzebuję aparatu do fotografia okolicznościowa/portretowej. Jakość JPGów nie ma dla mnie większego znaczenia, bo używam RAWów.

Niestety, jako że posiadam również inne dość drogie hobby, a jestem studentem, wpadłem początkowo na pomysł zestawu kitowego Samsunx NX10, plus ew. później stałka 30mm i manualne jasne obiektywy m42. Wiem, że użytkowanie aparatu w ten sposób wymaga pewnej nauki i wprawy, ale nie kupuję nowego sprzętu tylko po to, żebym używał go jako "point and shot". Niestety, nie miałem okazji zobaczyć, jak to jest w praktyce. Wiem, że niektórzy korzystają z takich obiektywów w swoich body i na rady takich ludzi liczę.

Po tym jak miałem okazję obmacać NX5, mój zapał trochę się ostudził - głównie przez wizjer, który nie odbiegał od tego co miałem w kompakcie i jakieś takie ogólne wrażenie. Wiem, że w NX10 jest lepiej, ale chyba nie aż na tyle by odczuć sporą różnicę.

Moją drugą koncepcją (i obecną) jest kupno Pentaxa K7 lub K-R
Z tego co już wyczytałem, najlepiej radzą sobie z manualną optyką zarówno w systemową, jak i z M42. Z racji lepszego wizjera, braku problemów z AF i ergonomii skłaniam się raczej bardziej ku K-7, chociaż szkoda nowszej matrycy w K-R, no ale to inny problem...

Tutaj dochodzę wreszcie do sedna sprawy
Czy biorąc pod uwagę moje potrzeby, w ogóle taka koncepcja ma sens? Czy lepiej nie bawić się w "kombinowanie" - pogodzić się z tym, że nie mając zbyt dużej kasy po prostu zapomnieć o jasnych stałkach i kupić np. Nikona D3100/D90 albo coś jeszcze innego?

Reklama

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

Do manualnych szkieł najlepiej Pentaxa. Frajdy sporo: potwierdzenie ostrości i ... stabilizacja.

Innymi słowy. Jeśli myślisz o manualnych, jasnych szkłach - Pentax.

A jakie szkła... hmm, jak się zdecydujesz - napisz. Trochę miałem do czynienia z takowymi :wink:

matteo_dm 
Nowy

Właśnie te argumenty do mnie przemawiają na korzyść Pentaxa. Piszę dlatego, że słyszę czasami opinię w stylu "no coś Ty, po co się pchać w manualne szkła - to porażka", "wybierasz system, gdzie nie ma dostępnej optyki (systemowej) albo jest droga", "weź Nikona, weź Nikona" :wink:

Jeżeli mogę zapytać, jakie są twoje doświadczenia z tego "typu" fotografią?
Tak jak mówiłem, jestem skłonny do nauki i dość cierpliwy, ale trochę mam wątpliwości, czy mnie to nie przerośnie, a wypróbować najpierw nie ma za bardzo jak.

Czy słusznie wnioskuję, że jeżeli chodzi o wygodę/ergonomię to lepszy będzie do manualnych szkieł K-7 od K-r?

rafisko 
Rozmowny
ignorant

Sony ma stabilizację a w puszkach SLT peaking. Do zabawy jasnymi manualami jak znalazł.

muzyk 

matteo_dm napisał/a:
Jeżeli mogę zapytać, jakie są twoje doświadczenia z tego "typu" fotografią?

Hmm, może tysięcy zdjęć szkłami manualnymi nie zrobiłem, ale od czasu do czasu - m42, Pentax m42, albo P Six na C40D albo Pan. GF1.

Ilość szkieł manualnych - spora, ale wiele rozdanych. Zostawiłem sobie w zasadzie Zeissy.

matteo_dm napisał/a:
Czy słusznie wnioskuję, że jeżeli chodzi o wygodę/ergonomię to lepszy będzie do manualnych szkieł K-7 od K-r?

Słusznie, z tymże który - zależy od Ciebie.
Bierzesz też pod uwagę k5 używany, czy to już za duża suma?

matteo_dm 
Nowy

Z tego co widzę, to ciężko dostać używanego K5, a jeżeli już to pewnie trzeba się liczyć z wydatkiem w granicach minimum 2400-2500, co jednak przekracza mój budżet dość sporo... Wiem, że różnica jest duża na korzyść K5, ale wolałbym może zacząć od tych trochę niższych modeli, czyli właśnie K-r/K-7.

Wciąż jestem jednak amatorem (co jeszcze zapewne długo się nie zmieni) i mam po prostu wątpliwości, czy chcę wydawać na sprzęt jednorazowo ponad 2tys. złotych.

Raczej optuję za K-7, ze względu na lepszy wizjer (100% pokrycia, lepsze powiększenie i pentapryzmatyczny, a w K-r lustrzany), dodatkowo więcej guzików i pokręteł. Jedynie na korzyść K-r przemawia niższa cena na rynku wtórnym i lepsza, mniej szumiąca nowsza matryca.

muzyk 

matteo_dm napisał/a:
Jedynie na korzyść K-r przemawia niższa cena na rynku wtórnym i lepsza, mniej szumiąca nowsza matryca.

No i nie wiem, czy nie poszedłbym tą drogą i kupił kr.

kojut 
Entuzjasta

Jeszcze dodam tylko, że do Pentaxa dostępne są matówki z klinem i rastrem, więc następny plus na korzyść zabawy z manualami.
Możesz zamiast pentaxa rozglądnąć się również na którymś z nex-ów. Mają one focus peaking, a ze względu na małą odległość mocowania od matrycy można przez odpowiednią przejściówkę podłączyć chyba każde szkło.

jaad75 
Klub Pierdzieli

matteo_dm, K-r do manuali to niespecjalny pomysł, ze względu na lustrzany wizjer i kiepską ergonomię, K-7 ze względu na kiepską, jak na dzisiejsze standardy matrycę. Używane K-5 można bez problemu kupić za 2000zł, lepszym wyborem mógłby być tylko K-30, ze względu na focus peaking w LV, ale tak czy inaczej polecałbym jednak zaopatrzyć się w matówkę z klinem i mikrorastrem.

[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 16:08 ]
rafisko napisał/a:
Sony ma stabilizację a w puszkach SLT peaking.
Pentax też. :roll:

matteo_dm 
Nowy

No i dlatego K5 jest najlepszym wyborem, bo łączy zalety obu modeli... Może rzeczywiście jeszcze przemyślę, zaczekam kilka miesięcy, dozbieram i uda mi się trafić okazyjnie jakiś używany K5 :roll:

Cytat:
Jeszcze dodam tylko, że do Pentaxa dostępne są matówki z klinem i rastrem, więc następny plus na korzyść zabawy z manualami.

Zdaję sobie z tego sprawę i rzeczywiście jest to fajna sprawa, że można jeszcze poprawić użyteczność w ten sposób. Dobrze, że również w K-r można wymienić matówkę, ale jednak układ lustrzany w wizjerze zniechęca :neutral:

Do NEXów nie jestem przekonany właśnie z powodu braku wizjera. Nie wyobrażam sobie za bardzo używania aparatu z "pozycji Zombie". Aczkolwiek doceniam to, że wprowadzili focus peaking - szkoda, że tylko w Sony mamy taki wynalazek, EDIT: a jednak wyższe Pentaxy też mają - nie wiedziałem :wink:
Ostatnio zmieniony przez matteo_dm Sob 09 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

jaad75 
Klub Pierdzieli

matteo_dm napisał/a:
Aczkolwiek doceniam to, że wprowadzili focus peaking - szkoda, że tylko w Sony mamy taki wynalazek.
Nie tylko, masz go również w Pentaksach (K-30, K-01 i Q) i np. w Olympusach OM-D.

matteo_dm 
Nowy

No tak, ale te modele są poza moim zasięgiem, albo nie spełniają wymagań (np. K-01)

jaad75 
Klub Pierdzieli

matteo_dm, jak koniecznie potrzebujesz peaking, to poszukaj używanego K-30, ale ja bym zdecydowanie optował za używką K-5 i matówką z klinem.

matteo_dm 
Nowy

No bo jest to zdecydowanie najlepsze rozwiązanie... Tylko jak tak sobie podliczam body K5 + kitowy obiektyw (który chciałbym jednak mieć) + matówka, nie wspominając o akcesoriach, to kurcze widzę, że muszę jeszcze trochę kasy odłożyć...

Trudno, na razie się jeszcze w takim razie wstrzymam (bo nie muszę mieć "na teraz"), a jak nie wystarczy mi cierpliwości, to po prostu wezmę K-7

jaad75 
Klub Pierdzieli

matteo_dm napisał/a:
a jak nie wystarczy mi cierpliwości, to po prostu wezmę K-7
Zdecydowanie odradzam.

Odpowiedz do tematu