Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Wybór porządnej, amatorskiej lustrzanki
Autor Wiadomość
Lotta 
Nowy

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   Wybór porządnej, amatorskiej lustrzanki

Witam,

Mam okazję kupić aparat w okolicach 1000$ (mieszkam w Stanach). Do zakupu namawia mnie tata, posiadacz Canona 5d Mark II, wstępnie omawialiśmy więc aparaty Canona - 50D, T4i (650D) i ewentualnie 7D, prawdopodobnie z obiektywem kitowym.

Po obejrzeniu 60-tki i 650-tki na żywo, tata dorzucił do puli Nikony: D5200 i D7000, i odradza jednak Canona. Ponieważ moja ostatnia lustrzanka to Praktica starsza ode mnie, której nie odkurzałam od jakichś 10 lat, nie mam pewności, czy dokonuję słusznego wyboru.

Używany D7000 w zestawie z obiektywem 18-105mm DX VR wydaje mi się lepszym pomysłem, bo chciałabym jednak lustrzankę, na której mogę nauczyć się robić poprawne technicznie zdjęcia. Przez ostatnie kilka dni czytam powoli o zaletach i wadach rozważanych modeli, i rozumiem, że d7000 ma przewagę nad d5200 właśnie pod względem "profesjonalności" robienia zdjęć. Chciałabym mieć również możliwość robienia porządnych zdjęć produktów, jeśli zdecyduję się na otworzenie firmy.

Jak wiele osób zadających podobne pytania na forum, mam dwójkę małych chłopców, których chciałabym również filmować. D5200 (również z 18-105mm) wydaje się być lepszym aparatem pod tym kątem, choćby ze względu na znacznie większą ilość klatek / sek przy większości rozdzielczości, cichy AF, i nagrywanie dźwięku w stereo.

Aparat raczej planuję kupić z obiektywem kitowym, choć D5200 nie jest jeszcze dostępny na amerykańskim rynku w zestawie z [18-105 3.5/5.6g Af-s Dx Ed Vr] - skończy się jeśli już nowym body i używanym obiektywem. Używany D7000 tym samym obiektywem kosztuje w zasadzie tyle samo, więc koszt aparatu nie ma znaczenia przy wyborze. Wielkość i waga również nie mają znaczenia - czytam, że 5200 to "damski" aparat ze względu na rozmiar, ale... to akurat dobrze.

Bardzo ucieszyłaby mnie odpowiedź typu: kup 5200! albo - zdecydowanie 7000! ... ale wiem jak to wygląda - czytałam inne podobne tematy. ;) Wypunktuję więc to, z czym mam problem:

* D7000 to aparat z 2010 roku, zastanawiam się, czy nowszy aparat niższej klasy nie będzie rozwiązaniem niwelującym różnice pomiędzy klasami?

* Czy różnica jakości wideo jest aż tak duża, że dla samego wideo warto wybrać 5200?

* Z tego co czytam, aparaty warto wymieniać co 2-3 lata. Mogę więc zacząć od 5200, a za jakiś czas przejść o klasę wyżej, jeśli będzie to miało sens (czyt: będę czuła potrzebę dodatkowej kontroli nad aparatem). Czy takie podejście ma sens, czy lepiej zacząć od czegoś w stylu d7000?

* Obiektywy do 5200 muszą (ok, powinny, jeśli nie chcę ustawiać nic ręcznie) mieć wbudowany silnik. Czy to bardzo ogranicza mnie, jeśli chciałabym w przyszłości dokupować coś do kolekcji?

Czyli: podoba mi się D7000, ale nie wiem, czy za wcześnie nie rezygnuję z D5200...

Z góry przepraszam, jeśli obraziłam czyjeś uczucia, lub gorzej - honor profesjonalnego fotografa, ale chciałabym w pełni wykorzystać okazję kupienia lustrzanki. To dość kosztowny zakup, i wolałabym za 2 miesiące nie myśleć - "a mogłam kupić ten drugi".

Dziękuję za pomoc.

Reklama

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

A jakie szkła ma tata do tego 5D mkII?

Lotta 
Nowy

Nie wiem, wspomniałam o jego aparacie, bo to był powód wstępnego rozważania Canonów.

Wojmistrz 
Obserwator

Dlatego zastanawia mnie dlaczego nie Canon a Nikon? Kup 7D i po ptokach :)

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
Dlatego zastanawia mnie dlaczego nie Canon a Nikon?

Lotta napisał/a:
Po obejrzeniu 60-tki i 650-tki na żywo, tata dorzucił do puli Nikony: D5200 i D7000, i odradza jednak Canona.
W sumie rozsądnie.

Wojmistrz 
Obserwator

Rozsądne? Rozsądnym było by namawianie na 5D MK ll/lll, 6D czy poczekanie kilku tygodni na 7D MK ll jeśli koniecznie musi być APS-C. Zmiana systemu... to chyba jako domowe doświadczenie.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz, może tata nie jest zadowolony ze swojego Canona? A może jest zwyczajnie obiektywny? :razz:

Lotta 
Nowy

Wojmistrz napisał/a:

Ok. :)

[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 14:43 ]
Wojmistrz napisał/a:

Dlaczego Nikon w miksie (z tego, co czytam w sieci - doświadczenia własne mam zerowe)?

Canon 650D jest fajny, wideo jest oceniane jako na prawdę niezłe, ma dotykowy ekran, ale brakuje w nim kontroli, jaką daje no, 60D.

Canon 60D jest oceniany jako słabą formę przejściową pomiędzy 600D a 7d, i generalnie odradzany w porównaniach 600/650 / 60D.

Canon 7D wydawał mi się poza zasięgiem finansowym, ale:

Używany 7d i używany obiektyw [Canon Ef 28-135 3.5/5.6 Is Usm] kosztują ok 1050$. (Używany Nikon D7000 z obiektywem [Nikon 18-105 3.5/5.6g Af-s Dx Ed Vr] 950$.)

Ponieważ nowe 7D zaczynają się w okolicach 1500$, nie braliśmy go poważne pod uwagę, i nie rozważałam też wcześniej aparatu używanego, Canony D650 i D60 wypadły słabo porównane na żywo z Nikonami 5200 i 7000. D5200 jest fajną zabaweczką, ale ma te same wady co Canon 650D, natomiast Nikon D7000 wydawał się poważnym kandydatem. Jeśli jednak różnica w cenie nie jest aż tak duża, Canon 7D jest chyba najlepszym rozwiązaniem.

Wojmistrz napisał/a:
Rozsądne? Rozsądnym było by namawianie na 5D MK ll/lll, 6D czy poczekanie kilku tygodni na 7D MK ll jeśli koniecznie musi być APS-C. Zmiana systemu... to chyba jako domowe doświadczenie.

Jasne, tylko nie stać mnie na pełną klatkę - mam ok 1000$ z małym plusem, i nawet 7D jest lekkim naciąganiem budżetu.

Natomiast jeśli wiadomo coś o dacie premiery 7D MK II, to chętnie poczekam parę tygodni, bo wtedy ceny 7D powinny znacznie spaść...

[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 14:54 ]
jaad75 napisał/a:
Wojmistrz, może tata nie jest zadowolony ze swojego Canona? A może jest zwyczajnie obiektywny? :razz:

Tak jak pisałam - porównania Canona 650D i Nikona D5200, i C 60D z N D7000, wypadły pomyślnie dla Nikonów. Podoba mi się pomysł wymiany obiektywami, kiedy jesteśmy na tym samym kontynencie, ale nie zdarza się to za często, więc nie musimy mieć aparatów tej samej marki.

Tata z Canona jest bardzo zadowolony. ;)

Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   Re: Wybór porządnej, amatorskiej lustrzanki

Lotta napisał/a:
* Czy różnica jakości wideo jest aż tak duża, że dla samego wideo warto wybrać 5200?

W video różnica jest bardzo duża. W D5200 praktycznie nie występuje zjawisko mory i aliasingu. Lepiej sobie też radzi jeśli chodzi o szumy (pod tym względem deklasuje Nikony D600 i D800).

D800 ISO 6400:

http://img801.imageshack....d800iso6400.jpg

D5200 ISO 6400:

http://img24.imageshack.u...5200iso6400.jpg

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   

Lotta napisał/a:
Nikon D7000 wydawał się poważnym kandydatem. Jeśli jednak różnica w cenie nie jest aż tak duża, Canon 7D jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
Z pewnością nie, jeśli chodzi o matrycę.

lotofag 
Optyczny

Wysłany: Nie 10 Lut, 2013   Re: Wybór porządnej, amatorskiej lustrzanki

Lotta napisał/a:
chciałabym jednak lustrzankę, na której mogę nauczyć się robić poprawne technicznie zdjęcia. Przez ostatnie kilka dni czytam powoli o zaletach i wadach rozważanych modeli, i rozumiem, że d7000 ma przewagę nad d5200 właśnie pod względem "profesjonalności" robienia zdjęć.

Zaciekawiła mnie ta "profesjonalność robienia zdjęć", ciekawe sformułowanie ;)

Lotta 
Nowy

jaad75 napisał/a:
Lotta napisał/a:
Nikon D7000 wydawał się poważnym kandydatem. Jeśli jednak różnica w cenie nie jest aż tak duża, Canon 7D jest chyba najlepszym rozwiązaniem.
Z pewnością nie, jeśli chodzi o matrycę.

Przez ostatnie dwie doby przeczytałam tyle opinii, że jak zamykam oczy widzę wszędzie szóstki i siódemki. Ewentualnie 18, 50, 105 i 135-ki. Jak pisałam - mam zerowe doświadczenie, więc nie wiem na co zwracać uwagę.

Piszesz o matrycy - w jaki sposób jest ona lepsza w Nikonie? Czytam o za dużej liczbie MP w 7d, i że ma to wpływ na RAWy, ale czy aż tak, że amatorowi zrobi to aż taką różnicę?

Czytam o AF w wideo w D7000, ale przykłady w większości pokazują gubiący się AF, który owszem, ustawia się automatycznie, ale nieźle przy tym hałasuje i działa skokowo. Więc to też nie jest zaletą Nikona.

lotofag napisał/a:
Zaciekawiła mnie ta "profesjonalność robienia zdjęć", ciekawe sformułowanie ;)

Miałam na myśli więcej pokręteł i migających światełek... ;)

[ Dodano: Nie 10 Lut, 2013 09:46 ]
Fatman73 napisał/a:
Lotta napisał/a:

W video różnica jest bardzo duża. W D5200 praktycznie nie występuje zjawisko mory i aliasingu. Lepiej sobie też radzi jeśli chodzi o szumy (pod tym względem deklasuje Nikony D600 i D800).

Dziękuję za odpowiedź. 5200 z kilku powodów wyleciał z zestawienia (nie mogę edytować tematu pierwszego postu), choć przykładowe filmy i wiele opcji nadal podoba mi się bardziej, niż w innych aparatach.

Sunders 

Lotta napisał/a:
Tata z Canona jest bardzo zadowolony.

Nie chce Ci pożyczać szkieł :?: :smile:

Lotta 
Nowy

Sunders napisał/a:
Lotta napisał/a:
Tata z Canona jest bardzo zadowolony.

Nie chce Ci pożyczać szkieł :?: :smile:

Widujemy się średnio co 8 miesięcy, więc pożyczanie jako takie nie jest argumentem.

Argumentem jest (cytuję): Możliwość wymiany lub otrzymania obiektywu po ojcu.

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Lotta napisał/a:
otrzymania obiektywu po ojcu.
Nie spiesz się tak.

Odpowiedz do tematu