Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Panowie (i Panie, jeśli któraś zechce dołączyć do dyskusji), wydaje mi się, że dość jasno określiłem swoje potrzeby, jeśli jednak tego nie zrobiłem - może powinienem wrócić do lektury. W tej sytuacji poproszę o polecenie mi odpowiedniej, która pomoże mi lepiej się określić. Nie mam niestety takiego jak Wy doświadczenia w temacie. Potrafię jednak czytać i pisać - z pierwszej umiejętności skorzystałem zanim się odezwałem, z drugiej korzystam prosząc Was o pomoc.
Może sformułuję swoje pytanie w ten sposób:
Macie do dyspozycji około 1500zł i zdolności manualne pozwalające na zrobienie w swoim mieszkaniu mikro studia z w miarę przyzwoitym oświetleniem, stołem bezcieniowym i paroma tłami. Mieszkacie też w Pradze, która pełna jest magicznych miejsc i na każdym kroku widzicie gotowe, piękne fotografie - żywe portrety, wspaniałą architekturę i zapierające dech pejzaże. Do tego musicie sfotografować kolekcję porcelanowych lalek na blog Waszej wyimaginowanej młodszej siostry (stół bezcieniowy zrobicie sobie sami).
Nie macie jednak sprzętu, bo wszystko ukradli kosmici - musicie kupić statyw, body, trochę szkła (całe szczęście - wstrętni kosmici zostawili Wam komputer, jednak zwinęli całe oprogramowanie do obróbki grafiki... złośliwe bestie).
Cel - zakup sprzętu, który pozwoli na:
- robienie ostrych zdjęć, które będą pozbawione szumu jeśli tylko zapewnicie porcelanowym lalkom wystarczająco dobre oświetlenie
- uchwycenie magicznych momentów i miejsc nawet przy lekkim zachmurzeniu
Lepiej już chyba nie potrafię Naprawdę będę wdzięczny, jeśli podzielicie się ze mną Waszym doświadczeniem. Chciałbym za jakiś czas móc się z Wami podzielić tym, co widzą moje oczy, a czego jeszcze nie mam czym uchwycić.
z w miarę przyzwoitym oświetleniem, stołem bezcieniowym i paroma tłami.
Owe 500 zł wiecęj nie bardzo pomoże.
Załóżmy, że 20D 650 zł
statyw, to jakiś prościutki za powiedzmy 200 zł
Zostaje 650 zł - względnie 700, jeśli dobrze poszukasz.
Za to możesz kupić lampę 2x Yongnuo 460 - ok 280-300zł, Helios plus adapter m42 / eos - powinienieś się zmieścić w 150 zł (mnie udało się świetnego Heliosa za 50 zł kupić), do tego 3x wyzwalacz Yongnuo RF 603 ok 160 zł i za resztę dwa malutkie statywy dla lamp.
Pozostaje jeszcze kwestia jednego, czy dwóch pierścieni pośrednich, w razie gdybyś chciał tym Heliosem większe zbliżenie osiągnąć.
Stół bezcieniowy itd. musisz wykombinować z dostępnych w domu, czy tani kosztem w jakimś sklepie budowlanym czy podobnym materiałów.
Jeśli chcesz obiektyw z AF, to tniesz wszystko i kombinujesz, jakby kupić Tamrona 60 f2 i Canona 20D w budżecie 1500 zł
A całą resztę oświetlasz czym popadnie i ustawiasz na czym popadnie.
Może brzmi to wszystko zabawnie, ale trudno cokolwiek wykombinować, jeśli nie ma kasy, a ma się tyle wymagań.
lkor [Usunięty]
Wysłany: Pon 11 Lut, 2013
Za bardzo skomplikowałem Oświetlenie i tła mogę wygospodarować poza tym budżetem. 1500zł to budżet na body, szkło i statyw.
Cóż, mimo, że ktoś kiedyś wysuwał tezy, że Heliosem da się zrobić wszystko...
powinieneś rozważyć zakup 18-55 3.5-6.6 koniecznie z IS, wspomnianego Canona 20D bądź 30D, a na dokładkę Heliosa 58 f2 - do np. portretów - choć nie ukrywam, że łatwo nie będzie ze szkłem manualnym.
Do tego oczywiście adapter m42/Eos z potwierdzeniem ostrości.
A może nawet wystarczy na 50 1.8 II zamiast Heliosa i adapteru...
Ja bym polecił PANASONICA DMC-G1. Konstrukcja w miarę nowa. Jest to taka "lustrzanka", tyle, że bez lustra. Konstrukcja, która łączy w sobie wszystko: i tanio i dobrze i lustrzankowo.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9