Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki flash i wyzwalacz na początek?
Autor Wiadomość
Crystof 
Bywalec

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   Jaki flash i wyzwalacz na początek?

Witam,
Jestem nowym userem tego forum, chociaż już od dłuższego czasu korzystam z serwisu optyczne w celach informacyjnych. Aczkolwiek w tym poście chciałbym zadać pytanie.

Więc od początku - jestem szczęśliwym użytkownikiem Canon EOS 400D, którego zakupiłem z kitowym obiektywem i Tamronem 100-300 i niskim przebiegiem po dobrej cenie. Wymiana aparatu pewnie nastąpi za rok, może dwa jak podszkolę swoje umiejętności. W między czasie chciałbym zakupić troszkę akcesoriów (zdecydowałem się pozostać w systemie Canona), bo w kwestii obiektywów to pewnie 50mm 1.8/1.4 i 17-50 albo coś podobnego 2.8 zostanie przeze mnie zakupione. Na razie jeżeli chodzi o specjalizację to próbuję wszystkiego - plener, natura, a i na modelki pewnie przyjdzie czas.

Aczkolwiek - w najbliższym czasie w moich planach jest zakupienie zewnętrznej lampy błyskowej z uwagi na to, że ostatnimi czasy zdarzają mi się fajne pomysły i możliwości w miejscach gdzie nie ma za dużo światła - i tu moje pierwsze pytanie, bo chciałbym wydać 600-650 zł maksymalnie na początek na lampę, chociaż im mniej tym lepiej, ponieważ nie zarabiam zbyt dużych pieniędzy. Po przeczytaniu kilku recenzji, obejrzeniu wideo i przejrzeniu Allegro, moją uwagę przykuły dwie lampy - Yongnuo YN560 i YN565EX - różnica cenowa między nimi ogromna, taka sama liczba przewodnia... różnicę zauważyłem chyba tylko w tym, że 560 nie posiada E-TTL w przeciwieństwie do 565EX. Czy jeszcze są jakieś różnice? Czy warto zapłacić dużo więcej za 565? A może polecicie jakieś inne modele lamp? Prosiłbym bardzo o podpowiedzi, i wzięcie pod uwagę punktu drugiego, czyli:

Zakupienie bezprzewodowych wyzwalaczy - chciałbym nimi zarówno móc wyzwalać aparat, jak i tą lampę którą chcę zakupić. Znowu - poczytałem, obejrzałem kilka wideorecenzji, i z mojej analizy (chciałbym się zamknąć w 200zł za nadajnik i odbiornik) wynikło, że są trzy modele interesujące mnie: YongNuo RF-603 (http://allegro.pl/rf-603-...2981121652.html) - dwa nadajniko-odbiorniki... wygląda na fajne, YongNuo CTR-301P (http://allegro.pl/wyzwala...2990529333.html) - jeden nadajnik, jeden odbiornik - dla mnie wygląda na najgorszą opcję, ale mogę się mylić, oraz Pixel Soldier TF-371 (http://allegro.pl/radiowy...3004646579.html) - znowu jeden odbiornik, jeden nadajnik, ale ma już obsługę TTL, i różne konfiguracje wyzwalania. Do tego podobno bardzo długo działa na wymaganej baterii (CMOS - taka jak do płyty głównej). Który system polecacie? Może jakiś inny model?

Z góry chciałbym podziękować za wszelkie pomocne odpowiedzi które się tu znajdą, i pozdrawiam :) .

Reklama

mozer 
Temu Panu już podziękujemy
bo Pentax

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

Crystof napisał/a:
tylko w tym, że 560 nie posiada E-TTL

Wiesz co to jest E-TTL?
W lampie bez tego systemu będziesz do każdej ekspozycji musiał dobierać moc ręcznie. Wymaga to sporej wprawy. Jakie ma być zastosowanie tej lampy - studyjne, czy reporterskie?

Crystof 
Bywalec

Tak - akurat moja wiedza już jest na tyle duża, że termin E-TTL znam :) . Właśnie tu jest ten myk, i moja wątpliwość, bo jedni uważają, że na manualu dużo więcej można się nauczyć, inni że dla kogoś bez dużego doświadczenia jest to zupełnie nietrafiony sposób, i lepiej zacząć od automatu, czyli właśnie TTL.

Jeżeli chodzi o zastosowanie, to na pewno nie studyjne, bo studia nie posiadam. Tak jak pisałem na razie nie mam konkretnej specjalizacji - więc będzie używana zarówno w budynkach - jakieś portrety, zdjęcia przedmiotów, zwierząt itp. jak i w plenerze, plus w perspektywie jest wypad z znajomymi na porobienie ciekawych zdjęć na Śląsku, m.in wewnątrz starych fabryk i innych budowli, gdzie tego światła będzie mało.

Więc moje pytanie brzmi - ile jest prawdy w tym, że zaczynanie od lamp manualnych spowoduje brak późniejszych problemów z jakimikolwiek lampami? No i bardzo bym także prosił o poradę w kwestii wyzwalaczy, YongNuo czy Pixel Soldier?

mozer 
bo Pentax

Crystof, ale nikt nie broni Ci przestawić lampy TTL w tryb manualny :) Wg mnie dobrze mieć przynajmniej jedną lampę z TTL - szczególnie jak czasem chcesz szybko coś pstryknąć.

Jeśli chodzi o wyzwalacze to pytanie, czy chcesz, żeby przenosiły pomiar TTL? To pewnie zależy jaką lampę wybierzesz, nie? ;)

A Pixel Soldier TF-371 nie przenosi pomiaru TTL do odbiornika. Takie zabawki to zaczynają się gdzieś od 500 zł za zestaw.

Crystof 
Bywalec

mozer, czyli Twoim zdaniem, biorąc pod uwagę, że będzie to pierwsza lampa dobrze wybrać jednak wersję EX, tak? :) Oczywiście nikt nie broni, tylko właśnie pytanie jest, ile razy zdarzy się potrzeba takiego szybkiego pstryknięcia z zewnętrzną lampą... wiesz, z jednej strony fajnie mieć jakąś funkcję, ale z drugiej płacić dwa razy więcej za coś, z czego skorzysta się raz na rok... to mnie troszkę niepokoi. Jeszcze tak tylko zapytam - czy jeżeli w przyszłości zdecydowałbym się na parasolkę/softbox czy inny modyfikator światła - czy wtedy obsługa TTL przez lampę zewnętrzną działa równie dobrze?

Hmm, to mnie troszkę z tym TF-371 zmartwiłeś. Myślałem po opisie na Allegro, że przekazuje pomiar. W takim razie kupno tego zestawu wydaje się być gorszą opcją od YongNuo ze względu na dwa transceivery i łatwość dokupienia nowych w razie potrzeby... A skoro już mówisz o wyzwalaczach z przekazem pomiaru TTL do odbiornika - stawiam, że wtedy trzeba by wydać powyżej mojego ustalonego na ok. 200zł budżetu, czy się mylę? ;)

mozer 
bo Pentax

Crystof napisał/a:
Twoim zdaniem, biorąc pod uwagę, że będzie to pierwsza lampa dobrze wybrać jednak wersję EX, tak?

Czytaj lepiej uważnie, żeby uniknąć niespodzianek - one obie są EX, różnią się ostatnią cyferką (0 vs 5) ;)

Crystof napisał/a:
jeżeli w przyszłości zdecydowałbym się na parasolkę/softbox czy inny modyfikator światła - czy wtedy obsługa TTL przez lampę zewnętrzną działa równie dobrze

Tak - właśnie na tym polega pomiar TTL, że mierzy ile światła wpadło do obiektywu, a nie ile wydostało się z lampy.

Crystof napisał/a:
z przekazem pomiaru TTL do odbiornika - stawiam, że wtedy trzeba by wydać powyżej mojego ustalonego na ok. 200zł budżetu, czy się mylę?

Przecież napisałem wyżej - najtańsze to koszt lekko ponad 500 zł.

Crystof napisał/a:
płacić dwa razy więcej za coś, z czego skorzysta się raz na rok

Dlatego pytałem jakie główne zastosowanie - do studia można spokojnie się obejść bez ttl, w reporterce często ciężko, szczególnie przy zmiennych warunkach oświetleniowych, odległości itp.
Niestety decyzję musisz podjąć sam ;)

Crystof 
Bywalec

Wysłany: Sob 09 Lut, 2013   

mozer napisał/a:
Czytaj lepiej uważnie, żeby uniknąć niespodzianek - one obie są EX, różnią się ostatnią cyferką (0 vs 5)

Hmm? Z tego co ja znalazłem, to 560 nie ma nazwy EX, przynajmniej ta o której ja mówię - Yongnuo 560, dlatego tak napisałem ;) .

mozer napisał/a:
Tak - właśnie na tym polega pomiar TTL, że mierzy ile światła wpadło do obiektywu, a nie ile wydostało się z lampy.

Fakt, pytałem ze względu na to, że jak wiadomo modyfikatory światła przy okazji je osłabiają, więc wolałem zapytać o możliwe przekłamanie pomiaru.

mozer napisał/a:
Przecież napisałem wyżej - najtańsze to koszt lekko ponad 500 zł.

Nie wyświetliło mi na początku, dopiero po odświeżeniu doczytałem. W takim razie chyba te RF-603 będą najlepszym wyborem, jak myślisz? Bo skoro Pixele i tak nie przekażą pomiaru do odbiornika, to większą funkcjonalność ma YN.

mozer napisał/a:
Dlatego pytałem jakie główne zastosowanie - do studia można spokojnie się obejść bez ttl, w reporterce często ciężko, szczególnie przy zmiennych warunkach oświetleniowych, odległości itp.
Niestety decyzję musisz podjąć sam

No tak, wiadomo, że jeżeli robi się fotki dla gazety czy w sytuacjach gdzie jest duża dynamika to takie funkcje są niemal niezbędne, a przynajmniej pożądane. Ja jednak myślę, że raczej takich momentów kiedy będę musiał zrobić zdjęcie w ułamek sekundy będę miał niewiele, więc chyba aż tak mi ta funkcja nie będzie potrzebna. Jeszcze się konkretnie zastanowię, ale raczej wezmę 560-II, a jeżeli będzie mi potrzebne TTL to w przyszłości dokupię 565EX, albo coś lepszego. Tego rozwiązania jestem najbliższy po Twoim rozjaśnieniu sprawy. Byłbym też wdzięczny za ewentualne alternatywy, jeżeli są jakieś lampy godne uwagi, z krótkim wypisaniem wad/zalet :) .

Dzięki za odzew, pomógł poleciały.

mozer 
bo Pentax

Crystof napisał/a:
Hmm? Z tego co ja znalazłem, to 560 nie ma nazwy EX, przynajmniej ta o której ja mówię

Z tego co widzę to występuje zarówno wersja 560, jak i 560EX.

Zastrzel, ale nie mam pojęcia czym się różnią - trzeba by doczytać. :)

Crystof napisał/a:
W takim razie chyba te RF-603 będą najlepszym wyborem, jak myślisz?

Ja mam wcześniejszy model 602 i jestem zadowolony.

Crystof napisał/a:
Byłbym też wdzięczny za ewentualne alternatywy

Generalnie to te lampy mają najkorzystniejszy stosunek możliwości do ceny. Jeśli szukasz czegoś solidniejszego to są jeszcze np. Metzy, ale to już sporo drożej.

PS. A, już wiem. Wersja EX: "However, as a wireless flash it is capable of TTL with either a Canon or Nikon commander."

komor 
Moderator

Crystof napisał/a:
jedni uważają, że na manualu dużo więcej można się nauczyć, inni że dla kogoś bez dużego doświadczenia jest to zupełnie nietrafiony sposób, i lepiej zacząć od automatu, czyli właśnie TTL.

Do zastosowań „reporterskich” warto mieć przynajmniej jedną silną lampę TTL. Chodzi o imieniny cioci, występ córki w przedszkolu czy nawet imprezę z przyjaciółmi w knajpie. Na Twoim miejscu najpierw wziąłbym lampę z TTL, tym bardziej że dokupienie później, jako drugiej, lampy YN 560 już tak nie boli, bo jest tania.

Crystof napisał/a:
na pewno nie studyjne, bo studia nie posiadam

Studio można mieć w przedpokoju lub w parku. :) Zabawa z modelkami, parasolkami itd. może być fajna w ciekawym otoczeniu, a nie tylko w studio.

Crystof 
Bywalec

mozer, o widzisz :) . Mi chodziło o wersję bez EX-a. Ta 560EX też nieźle wygląda, szkoda tylko, że na gorącej stopce nie ma TTL... to powoduje, że trzeba wrócić do 560-II vs 565EX :) . Co do wyzwalaczy to jestem już zdecydowany na RF-603... wielu ludzi je poleca, bo potem to już Pixel Kingi albo Canonowe z TTLem, ale to wydatek 400zł+...

mozer napisał/a:
Generalnie to te lampy mają najkorzystniejszy stosunek możliwości do ceny. Jeśli szukasz czegoś solidniejszego to są jeszcze np. Metzy, ale to już sporo drożej.

Z Metza mam gdzieś folder reklamowy, faktycznie wyglądają fajnie, pod względem parametrów też wydają się git, ale ich cena troszkę odstrasza ;) . Więc chyba perspektywa zakupu Metza to dalszy plan.

komor napisał/a:
Do zastosowań „reporterskich” warto mieć przynajmniej jedną silną lampę TTL. Chodzi o imieniny cioci, występ córki w przedszkolu czy nawet imprezę z przyjaciółmi w knajpie. Na Twoim miejscu najpierw wziąłbym lampę z TTL, tym bardziej że dokupienie później, jako drugiej, lampy YN 560 już tak nie boli, bo jest tania.

Mhm, czyli kolejny głos za 565EX... cóż, może faktycznie lepiej dołożyć do lepszej lampy, i tak jak mówisz później ewentualnie rozbudować zestaw o 560tki. Tym bardziej, że rozmawiając z znajomym (używa systemu nikona i SBków, więc nie potrafi mi pomóc w wyborze lampy do Canona) sądzę, że ta pierwsza lampa to początek, potem jakieś modyfikatory typu softbox i beauty dish, i może coś dalej się będzie budowało :) .

komor napisał/a:
Studio można mieć w przedpokoju lub w parku. Zabawa z modelkami, parasolkami itd. może być fajna w ciekawym otoczeniu, a nie tylko w studio.

No to jeżeli mówisz także o takich studio "naturalnych" ;) , to jak pisałem - w plenerze fotki na pewno będą, i w przyszłości jak troszkę jeszcze podszkolę swoje umiejętności i dokupię portretówkę, to na pewno wykorzystam płeć piękną :D . A może i uda się zbudować gdzieś jakieś prowizoryczne studio i porobić coś kontrolowanego bardziej, niż w naturze.

Dobra, myślę, że sprawę mam dostatecznie rozeznaną, jakby znalazły się jeszcze jakieś pomysły, czy opcje to oczywiście prosiłbym o odzew. Dziękuję mozerowi i komorowi za poświęcenie czasu i doradzenie :) .

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

mozer napisał/a:
Crystof napisał/a:
Hmm? Z tego co ja znalazłem, to 560 nie ma nazwy EX, przynajmniej ta o której ja mówię

Z tego co widzę to występuje zarówno wersja 560, jak i 560EX.
Zastrzel, ale nie mam pojęcia czym się różnią - trzeba by doczytać. :)

EX można zdalnie starować za pomocą st-e2 i st-e3, czyli podczerwień canonowska

Za 550PLN mozesz mieć 565EX, wyzwalacz YN622 330PLN.
Manaualna lampa dobrze sie zprawdza w studio, ale reporterka z manualem może meczyć

Dżozef 
Entuzjasta

Lampa YN560EX to chyba najgorsza opcja z całej serii. Płacisz za TTL ale nie podepniesz jej do korpusu ani radia aby to wykorzystać. W studio TTL nieużyteczny w plenerze sterowanie błyskiem systemowym jest zawodne a czasem niemożliwe, natomiast do trybu mieszanego wystarcza zwykła fotocela.

mozer 
bo Pentax

Usjwo napisał/a:
EX można zdalnie starować za pomocą st-e2 i st-e3, czyli podczerwień canonowska

Już wiem, nie doczytałeś posta do końca ;)

kozidron
[Usunięty]

Dżozef napisał/a:
Płacisz za TTL ale nie podepniesz jej do korpusu ani radia aby to wykorzystać.

dlaczego ?

Dżozef napisał/a:
W studio TTL nieużyteczny w plenerze sterowanie błyskiem systemowym jest zawodne a czasem niemożliwe, natomiast do trybu mieszanego wystarcza zwykła fotocela.

a ja bym raczej powiedział, że korzystanie z fotoceli jest zawodne i co najwyżej sprawdza się w studio, z tym że sporo zalezy od tego na jakich uchwytach i jak rozstawione są lamy i czy modyfikator nie utrudnia tematu.

Usjwo 
Optyczny

kozidron napisał/a:
Dżozef napisał/a:
Płacisz za TTL ale nie podepniesz jej do korpusu ani radia aby to wykorzystać.

dlaczego ?

Bo w 560EX TTL tylko przez podczerwien sie przenosi, w stopce jest tylko mozliwosc wyzwolenia blysku. nie ma ttl'a

Odpowiedz do tematu