Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
muzyk, ale akurat tu niewiele widać. Trzeba by pchnąć nieco te cienie na etapie wołania RAW-a, żeby wyszły wyraźne różnice. A obrazek z D800, to chyba jeszcze w ogóle był na starym procesie wołany, więc w tym porównaniu tym bardziej do niczego, bo odcięcie czerni było domyślnie znacznie wyżej w procesie 2010.
W sumie, można by sciągnąć te RAW-y z DPreview i zademonstrować, tylko nie za bardzo mi się w tej chwili chce.
W sumie, można by sciągnąć te RAW-y z DPreview i zademonstrować, tylko nie za bardzo mi się w tej chwili chce.
Jaad, nie śmiem prosić, ale jakbyś miał chwilę, to poproszę.
Chodzi mi zwłaszcza o 6d, d600 i 5dIII (no może jako ciekawostkę d800), bo widzę, że matryca w 6d jest jakoś dziwnie lepiej oprogramowana niż w 5dIII
Jaad, nie śmiem prosić, ale jakbyś miał chwilę, to poproszę.
Chodzi mi zwłaszcza o 6d, d600 i 5dIII (no może jako ciekawostkę d800)
Ale przecież możesz to zrobić sam - masz linki do RAW-ów i Lightrooma, co to za sztuka zrobić porównanie, zwłaszcza, jeśli Cię to wyjątkowo interesuje?
muzyk napisał/a:
bo widzę, że matryca w 6d jest jakoś dziwnie lepiej oprogramowana niż w 5dIII
W sumie tak, tylko wkur... fakt, że 5dIII jest lepiej wyposażony, a daje nieco gorszy obrazek - w temacie szumów.
Może chociaż ten jedyny punkt krzyżowy od -3EV sprawdziłby się...
Ale to Ty jesteś "na kupnie" któregoś z tych aparatów - wiedziałyś, czy jest dla Ciebie satysfakcjonująco, czy nie... Wiadomo, że jak pchnę glębokie cienie, to D600, czy D800 wypadnie lepiej, to wynika choćby z tego, co widać na DxO, kwestia tego, czy to "gorzej" Canona będzie wystarczająco dobre dla Ciebie...
muzyk napisał/a:
Może chociaż ten jedyny punkt krzyżowy od -3EV sprawdziłby się...
Biorąc pod uwagę, jaką poprawę czulsze sensory przyniosły w K-5II i czytając już kilkakrotnie opinie, że świetny ogólnie AF z 5D3 radzi sobie w słabym świetle podobnie słabo, jak ten z 5D2, to ten czuły środkowy punkt może być sporą zaletą 6D. Pytanie tylko, czy przy Twoim stylu fotografowania i tematach, które robisz te różnice będą w ogóle istotne...
Wiadomo, że jak pchnę glębokie cienie, to D600, czy D800 wypadnie lepiej, to wynika choćby z tego, co widać na DxO, kwestia tego, czy to "gorzej" Canona będzie wystarczająco dobre dla Ciebie...
Właśnie sobie oglądam RAWY z ISO 100 6D i 5DIII ... hmm, tutaj jeszcze 5dIII "daje radę"
Przewaga d600 nad 5dIII jest oczywiście - obraz w cieniach 5dIII jest po prostu bardziej zaszumiony przy ISO 100, a w d600 odpowiednio czystszy, ale tak szczerze, to jakiegoś strasznego dramatu z 5dIII nie ma.
jaad75 napisał/a:
świetny ogólnie AF z 5D3 radzi sobie w słabym świetle podobnie słabo, jak ten z 5D2
Może nowy firmware to poprawi?
jaad75 napisał/a:
Pytanie tylko, czy przy Twoim stylu fotografowania i tematach, które robisz te różnice będą w ogóle istotne...
No właśnie, że nie, tylko jakoś dziwnie zniechęcony jestem do np. kółkowybieraka w 6D (miałem już w rękach i wrażenie raczej negatywne ...), poza tym brakuje 100% pokrycia kadru (na czym mi zależy jednak), czas 1/4000 - wiem, że może to nie tak istotny parametr... ale od bidy, lepiej, żeby było 1/8000.
Synchronizacja błysku i tak jest w obu niska 1/180 i 1/200 w porównaniu z np. 30D - 1/250.
Może, w końcu nad tym pracują. Ale fizycznej czułości sensorów AF nie poprawią, mogą tylko dopracować algorytmy.
W sumie, ciekawe - zobaczymy.
muzyk napisał/a:
tylko jakoś dziwnie zniechęcony jestem do np. kółkowybieraka w 6D
Tak, pisałeś - do mnie akurat ten argument nie trafia.
muzyk napisał/a:
poza tym nie 100% pokrycia kadru (na czym mi zależy jednak)
To bardziej.
muzyk napisał/a:
czas 1/4000
A sprawdzałeś sobie statystykę zdjęć? W ilu zbliżasz się do tej wartości?
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Lut, 2013
Dla zakładającego wątek, takie arkana o jakich wspomina jaad75, nie będą miały znaczenie do momentu aż mu (jej) się migawka zestarzeje. Budżet jest na aps-c i jedno szkło a dywagacje są na co najmniej 3 lata do przodu jak dla Nikoli.
jaad75, nic nie pomogłeś Nikoli, bo i nie mogłeś, w życiu nie robiłeś dłużej zdjęć tymi korpusami niż 30 minut, to jak mogłeś wspomnieć o podstawowych przewagach nikona nad canonem, potrafisz tylko biadolić o lepszości w cieniach czy ~1ev większym DR, owszem masz rację (wytłuszczam żebyś się nie pienił) ale jakie to ma znaczenie jak kobita pewnie nie będzie szybko mogła wydoić tej lepszości matrycy i mówie tu o twoim wyjściu do dalszej przyszłości przy zakupie FF, co innego przy aps-c.
Jest kilka powodów dla których warto zostać przy nikonie i dla początkującego są to ważniejsze powody niż te o których wspomina jaad75,
Nikola, podstawowe różnice, które będą miały wpływ na twoja pracę z nikonem czy canonem to rozmieszczenie punktów af i skutecznośc tego af-u. O ile wątpliwa jest przewaga d7000 nad 60D czy 7d(w tej materii) o tyle kiedy juz przejdziesz na FF, tam rozłożenie punktów af i praca af-u w canonie może być dla Ciebie "nie do przejścia". Szkła, to powinien być kolejny punkt pod względem wyboru systemu.
Nikola napisał/a:
d90 i 50d zrobiłam jakieś 30 tyś zdjęć, jeden i drugi był mój, używałam ich do zdjęć reporterskich.
jaad75, ta kobita ma około 30 X większe doświadczenie w tej materii niż Ty, nie ma się co martwić wybierze nikona, nie musisz już walczyć o pietruszkę
Nie muszę, bo wiem, że rzadko trafia się scena, gdy przekracza się 1/4000, ale z drugiej strony ... od bidy.
No nie wiem, poczekam jeszcze na np. test optycznych. Mam nadzieje, że niebawem to nastąpi
jaad75 napisał/a:
Tak, pisałeś - do mnie akurat ten argument nie trafia.
Dla mnie zaś jest jednym z podstawowych na "nie". Wiem, wiem, pewnie dziwne to, ale tak mi się to widzi i nic na to nie poradzę.
Każdy ma tam jakieś swoje preferencje co do ergonomii.
Widze, że jesteś świeżo po zakupie szklanej kuli...
Oj tam świeżo, już mu się zakurzyła i porysowała.
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Widze, że jesteś świeżo po zakupie szklanej kuli...
ale nie możesz tego strawić, że ktoś kto pyta ma większe doświadczenie od ciebie w posługiwaniu się jakimiś korpusami w kategorii klasowej w której doradzasz
Nie trzeba szklanej kuli, żeby zauważyć, że nie posługiwałeś się tymi korpusami, widać po postach, że potrafisz dać tylko linka do dxo
Ja tam nie widzę w tym nic złego, fajnie że ktoś widzi tylko aspekty lepszości w kategorii jednego czy drugiego słupka, całkiem istotnego, nie powiem. Natomiast doświadczenie praktyczne masz bliskie zeru, jakby nie patrzeć Nikola, ma pewnie 30X większe
widać po postach, że potrafisz dać tylko linka do dxo
Przypomnijmy może czego tyczy się wymiana zdań, która doprowadziła do zalinkowania wyników z DxO:
Nikola napisał/a:
Czyli Nikon jest lepszy pod względem jakości zdjęć?
muzyk napisał/a:
Kup sobie Canona 6d to zobaczysz jakość zdjęć...
jaad75 napisał/a:
W porównaniu do czego? D600?
cybertoman napisał/a:
No pewnie.
jaad75 napisał/a:
Yhy...
Nikola napisał/a:
Czyżby różnica zdań? ;P
jaad75 napisał/a:
Stała, co innego może napisać fanboy Canona?
cybertoman napisał/a:
Merytoryczne argumenty się skończyły, jak widać.
jaad75 napisał/a:
cybertoman, merytoryczne są takie same jak zawsze, ale ile razy by ich nie przytaczać, zawsze fanboje widzą co innego:
DxO
Dopóki nie nauczysz się czytać, to te Twoje wtręty będą zawsze równie trafione...
kozidron napisał/a:
Natomiast doświadczenie praktyczne masz bliskie zeru, jakby nie patrzeć Nikola, ma pewnie 30X większe
Jeśli zrobiła 30k zdjęć D90 i 50D, to z pewnością zrobiła ich tymi korpusami więcej niż ja. Tylko jak widać niekoniecznie przekłada się to na jakiekolwiek doświadczenie skoro pisze:
Nikola napisał/a:
Oglądałam trochę zdjęć znajomych którzy korzystają z canona i nikona i mam wrażenie że zdjęcia z N są bardziej nasycone? a z C kolory są jakby mniej żywe ??? Pomożecie wybrać mi najlepszy system oraz jakiś obiektyw na sam początek ? i może jakiś program do obróbki
Musisz się jeszcze podszkolić w używaniu tej Twojej szklanej kuli... Tylko nie wiem, czy nie prościej byłoby po prostu poćwiczyć czytanie i zwykłe wyciąganie wniosków...
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Jeśli zrobiła 30k zdjęć D90 i 50D, to z pewnością zrobiła ich tymi korpusami więcej niż ja. Tylko jak widać niekoniecznie przekłada się to na jakiekolwiek doświadczenie skoro pisze:
Jest co najmniej kilkunastu uzytkowników tego foruma, którzy wypisują takie bajki o kolorach miedzy C i N i o ile te są nieszkodliwe, bo kobita nie wypisuje ich z równym przekonaniem co kilku nawiedzonych użytkowników tego foruma o tyle najzwyczajniej pyta o doświadczenia różnic miedzy uzywaniem obu systemowych. Zauważ, że nie zakłada równie debilnych wątków "o kolorach" jak kilku pozostałych w tym jeden wybitny, który nabił tu już ponad tysiąc postów.
jaad75, ja nie wnikam, że ty tylko potrafisz dać linka do dxo, bo takie są twoje doświadczenia w uzytkowaniu C i N, ja się z tego śmieje
jaad75 napisał/a:
Musisz się jeszcze podszkolić w używaniu tej Twojej szklanej kuli...
Ktoś pyta o doświadczenia z C i N a ty potrafisz tylko wkleić linka z dxo, nie ważne czy rozmawiasz z cybertomanem, Komorem czy kimkolwiek innym, ty rozpatrujesz temat tylko w kategorii twojej własnej "alergii", bo niby skąd masz mieć doświadczenie.
Ja jeszcze w przeciwieństwie do innych zgadzam sie z tobą że "lepiej nikon", tylko przynajmniej nie opieram się tylko na wykresach dxo
Wszędzie do znudzenia wałkujesz ten sam temat w taki sam sposób, podsumowując dyskusje, że wszyscy inni to fanboje. Wrzuć na luz i poczytaj się czasem albo obejrzyj kota moronicy
vulkanwawa [Usunięty]
Nikola napisał/a:
Staram się bazować na opiniach ale tak jak czytam czy pytam znajomych to jest pół na pół:/ przyda mi się ten zestaw w przyszłości już do studia. A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory? I jaki program do obróbki polecacie bo tak myślałam o Lightroom'ie.
...trafiłaś w sedno i właśnie dlatego że N ma tendencje do "przesycania" czyt. nienaturalne odwzorowanie barw (nie patrząc nawet na wykresy) szczególnie w kolorach skóry, wybrałem naturalną kolorystykę Canona - bo po prostu nie chce mi się tracić czasu na poprawianie składowych.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 10