Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Mocno niszowa ale może się przydać, jak chce się tanim kosztem rozbudować system Wireless E-TTL. Czyli kupujemy/posiadamy już jednego drogiego systemowego mastera typu 580EX II czy SB800/900 (albo puszkę ze sterownikiem) i dokupujemy tanie YN 560EX jako slave’y. Ciekawe tylko co stało na przeszkodzie w zaimplementowaniu pełnego TTL na stopce, skoro już to Yongnuo i tak umie robić.
Może YN czuje się już takim mocnym producentem, że zaczyna pozycjonować swoje produkty jak liderzy rynku, czyli sztucznie kastrować funkcjonalności, żeby było uzasadnienie dla droższego modelu.
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za odpowiedzi, mam jakieś 2 tygodnie do zakupu - czy w tym czasie jakieś premiery związane z lampami/wyzwalaczami są planowane? Bo na razie mój plan to 565EX + RF-603.
komor napisał/a:
Ciekawe tylko co stało na przeszkodzie w zaimplementowaniu pełnego TTL na stopce, skoro już to Yongnuo i tak umie robić.
Pełne TTL o ile dobrze myślę i czytam, to posiadają 565EX i 568EX . Zapewne dlatego 560EX jest tańsza od nich (choć IMO nieopłacalna) bo ma właśnie niepełny TTL, ale siłę tą samą. Gdzieś nawet przeczytałem, że konstrukcja jest ta sama . To tak samo jak właśnie między 565 i 568 - oczywiście o wersjach EX mówię - różnica to chyba tylko HSS.
Crystof, patrząc, że chciałeś kupić lampę do 600zł i wyzwalacz do 200zł, czyli razem 800zł, proponuję przemyśleć lampę Triopo TR-980C (e-TTL GN54 około 350zł) i wyzwalacz Yongnuo YN-622C (za komplet około 300zł).
Crystof, patrząc, że chciałeś kupić lampę do 600zł i wyzwalacz do 200zł, czyli razem 800zł, proponuję przemyśleć lampę Triopo TR-980C (e-TTL GN54 około 350zł) i wyzwalacz Yongnuo YN-622C (za komplet około 300zł).
O... dzięki za fajną alternatywę. Pytanie tylko gdzie w Polsce dostanę tego Triopo? Allegro widzi z tej firmy tylko tripody i paski :/. Wygląda bardzo interesująco, bo tak na prawdę jest tylko trochę słabsza od YN, resztę ma taką samą, a jest tańsza...
Popatrzałem też po sklepach typu Fotonia - też brak tej lampy.
Wojmistrz, pomógł dla Ciebie, faktycznie wychodzi około 300zł. Pytanie mam tylko - jak z gwarancją w takich przypadkach? Wiadomym jest, że może się coś zepsuć, i tylko to mnie jeszcze niepokoi przy kupowaniu przedmiotów z Chin.
No to mam nad czym myśleć :/. Z jednej strony cena super niska, wszystko fajnie, z drugiej kłopotliwa gwarancja w wypadku jakiegoś uszkodzenia -.-. Szkoda, że nie ma tej lampy w Polsce, bo zacna, myślę, że w przedziale 400-500zł schodziłaby na prawdę fajnie;p.
Coraz więcej jest przedstawicieli chińszczyzny. Mi na 5 lamp działa nadal 5 bez problemów, ale fakt, że nie zarzynam ich sesjami liczonymi w setkach czy tysiącach błysków (no chyba ze liczyć wszystkie na raz )
Akurat obecnie to chyba 70% rzeczy jest made in China . No, czasem trafi się Tajwan czy Japan (to ostatnie to chyba tylko w topowych produktach:P). Po prostu zastanawiam się, bo przy YN mam 2 lata gwarancji na terenie Polski i jest OK, a tutaj w razie czego wysyłka do Chin... co kosztuje chyba jakieś 100-200zł? Ale na pewno jakaś alternatywa jest, i trza przemyśleć, czy lepiej mieć 2 lata pewności działania (gwarancja), czy lepsze parametry za niższą cenę ;p.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 9