Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Aby uzyskać naturalną kolorystykę, trzeba RAWy z puszek obu systemów wywołać np. w Lightroomie.
Jeśli chodzi o jpg. - to już, zwłaszcza w zależności od oprogramowania danej puszki, ustawienia balansu bieli, dobór czasu - jeśli robi się zdjęcia nie na automacie.
A tak jak pytałam rzeczywiście tak jest że w N są bardziej nasycone kolory?
vulkanwawa napisał/a:
...trafiłaś w sedno i właśnie dlatego że N ma tendencje do "przesycania" czyt. nienaturalne odwzorowanie barw (nie patrząc nawet na wykresy) szczególnie w kolorach skóry, wybrałem naturalną kolorystykę Canona - bo po prostu nie chce mi się tracić czasu na poprawianie składowych.
jaad75, widzisz różnice w tych dwóch wypowiedziach ? (to pytanie odnośnie tego, że pytającemu/Nikoli zarzucasz lamerstwo)
Jest kolosalna różnica między kims kto pyta, czy bzdura powtarzana w internecie to prawda a kimś, kto w to uwierzył i z pełnym przekonaniem powtarza takie głupoty, przykładów na tym forumie jest sporo, nawet się nie spodziewałem, że kolega vulkanwawa dostarczy mi go zaraz po moim poście.
vulkanwawa napisał/a:
http://www.swiatobrazu.pl...ters-28296.html
Dobre vulkanwawa czy ten artykuł z "krainy cudów" ma dowodzić, że to co napisałeś w tym poście jest faktem ?
bo takie są twoje doświadczenia w uzytkowaniu C i N
kozidron napisał/a:
bo niby skąd masz mieć doświadczenie.
Możesz jeszcze zwrócić tę kulę?
Twoje wizje strasznie słabo pokrywają się z rzeczywistością...
BTW, mam teraz do obróbki sesję z D3s... Na podstawie tego co widzę na zdjęciach, strasznie słaby AF ma ta puszka...
[ Dodano: Wto 12 Lut, 2013 23:50 ]
kozidron napisał/a:
jaad75, widzisz różnice w tych dwóch wypowiedziach ? (to pytanie odnośnie tego, że pytającemu/Nikoli zarzucasz lamerstwo)
Założyłeś sobie jakąś wizję i wierzysz, że jest prawdziwa. Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem - no, ale który to już raz...
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Lut, 2013
jaad75 napisał/a:
Możesz jeszcze zwrócić tę kulę?
cięzko nie zapomnieć, że rozmawia się człowiekiem z przewlekłą alergią, czy te dolegliwości maja wpływ też na inną część ciała
jaad75 napisał/a:
BTW, mam teraz do obróbki sesję z D3s...
Co mnie to obchodzi, to jeszcze nie znaczy że robiłeś dłużej zdjęcia tym korpusem.
jaad75 napisał/a:
Na podstawie tego co widzę na zdjęciach, strasznie słaby AF ma ta puszka...
Nic nowego, Tobie dać 7d/5d2 to powiesz, że trzeba mieć koślawe ręce żeby tym robić zdjęcia. Canony są dla koślawych, wykrzywiają palce, może ten nikon trafił w ręce canoniera, nie mój interes.
jaad75 napisał/a:
Kompletnie nie zrozumiałeś tego co napisałem - no, ale który to już raz...
Ty znowu z tym swoim egocentryzmem, tu wszyscy w du.pie mają to twoje biadolenie. Ty naprawdę myślisz, że ja się odnoszę do twojej dyskusji cybertomanem ?
W kazdym wątku to samo, a jak kobita się zapytała, to stwierdziłeś, że musi byc słabo doświadczona.
Wolisz tak doświadczonych jak areka albo vulkanwawa ?
Zawsze kończy się tak samo: ja cię nie nie rozumiem, kilka osób to fanboje(tym razem grono mniejsze, bo zauważ, że coraz mniejsze grono strzępi język), komor cie podsumował, zresztą słusznie, bo biadolisz to samo non stop.
Weź ty sobie na spokojnie przeczytaj jeszcze raz bo potem będziesz pitolił, że to ironia była
to jeszcze nie znaczy że robiłeś dłużej zdjęcia tym korpusem.
W ogóle nie robiłem. Nawet krócej. Kompletnie nie jarzysz... Znowu.
kozidron napisał/a:
Ty znowu z tym swoim egocentryzmem, tu wszyscy w du.pie mają to twoje biadolenie.
Koleś który pisze "wszyscy", wyrażając swoje poglądy, to kto?
Kozi, weź się prześpij, bo znowu się ośmieszasz...
vulkanwawa [Usunięty]
Nikola cokolwiek wybierzesz, C lub N będzie to bardzo dobry wybór, osobiscie polecał bym od razu sprawdzone i niezawodne aparaty i to pełnoklatkowe -D700 lub 5D Mark II i tylko jedną stałkę np.50mm 1.8
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
W ogóle nie robiłem. Nawet krócej. Kompletnie nie jarzysz... Znowu.
że powtórzę:
kozidron napisał/a:
Co mnie to obchodzi, to jeszcze nie znaczy że robiłeś dłużej zdjęcia tym korpusem.
jaad75, to naprawdę nikogo nie obchodzi. Może co najwyżej wyjaśnia, dlaczego każda dyskusja kończy się tym samym, czyli:
komor napisał/a:
I wróciliśmy do punktu wyjścia, czyli bez wyciągania z cieni nie da się w ogóle zrobić zdjęcia i nic innego się nie liczy.
Czy masz coś do zaoferowanie w temacie używalności jakiegoś systemu poza twoimi doświadczeniami z tabelkami dxo czy dpreview oraz tym, że obrabiałeś jakieś zdjęcia z kilku puszek? Zdajesz sobie sprawę, że w aparacie poza matrycą są jeszcze inne czynniki, które mają wpływ na jakość pracy a nawet na efekt końcowy?
jaad75 napisał/a:
Koleś który pisze "wszyscy", wyrażając swoje poglądy, to kto?
czy ty naprawdę nie kumasz o co chodzi, ja mam gdzieś twoje wywody o wykresach czy linkach z Dxo, (tylko żeby było jasne z tą częścią się akurat zgadzam, nie ma co wałkować od nowa lepszości matryc sony) całe twoje doradzanie czy dyskusja z kimś "kto pyta" kończy się zawsze tak samo: canonem nie da się robić zdjęć a każdy kto twierdzi inaczej jest albo fanbojem albo cię nie rozumie.
jaad75, nie zauważyłeś, że napisało ci to już kilka osób w kilku wątkach, znasz straszliwy żart o rabinie ?
jaad75 napisał/a:
Kozi, weź się prześpij
Jak nie kula, to brak snu, argumenty iście elokwentne. Ty rzeczywiście myślisz, że jesteś błyskotliwy?
[ Dodano: Sro 13 Lut, 2013 08:59 ]
vulkanwawa napisał/a:
Nikola cokolwiek wybierzesz, C lub N będzie to bardzo dobry wybór, osobiscie polecał bym od razu sprawdzone i niezawodne aparaty i to pełnoklatkowe -D700 lub 5D Mark II i tylko jedną stałkę np.50mm 1.8
no tak, super zestaw, który zamyka temat FF + tania 50tka
nienietaktak [Usunięty]
a może tę 50tkę da się na scotch i ślinę do H4D jakoś dokleić?
A emotikon, o taki np. się gdzieś zawieruszył, jak mniemam?
I tak np. mam wywalać 6-7 tysięcy na korpus aby mieć jeeeedyny w swoim rodzaju pięciokątny bokeh z c50/1.8? To musi byc już artyzm, jam za mały, nie czuję tego w powietrzu...
Ludzie najwyraźniej lubią wydać tyle na korpus pełnoklatkowy, że im potem na porządny obiektyw nie starcza. Wtedy już muszą udawać, że są z takiego zestawu zadowoleni
Strasznie lubisz podpierać się innymi - czujesz się niepewnie?
kozidron napisał/a:
Ty rzeczywiście myślisz, że jesteś błyskotliwy?
Sądząc z tego, jak często mnie o to pytasz, musisz mieć tu spory kompleks...
Ja wiem, najbardziej wygadany chłopak na dzielnicy, itp... Twoja indolencja w tym wypadku musi Cię strasznie frustrować...
Ja naprawdę nie zamierzam się z Tobą licytować, na liczby używanych (i użytkowanych) aparatów, bo to dziecinada. Powiem tylko, że moje doświadczenie w użytkowaniu aparatów Pentaksa jest wg. Twoich kryteriów tylko trochę większe, niż doświadczenie pytającej koleżanki, a jeśli rozbić to na poszczególne modele, to z K-5 mam doświadczenie znikome, a z K-5IIs na poziomie pożyczania sprzętu od kolegi. Ba, z Druhem, którego mam od początku podstawówki, na poziomie sklepowych macanek, albo trochę poniżej...
No dobra, skoro argumenty zeszły na poziom licytacji to proponuję kwestię alergii i pokrewne pozostawić już zamknięte. Proszę już nie komentować tej kwestii.
Oho, widzę zamieszanie się zrobiło w moim wątku dużo nowego się nie dowiedziałam poprzez takie licytacje
kozidron [Usunięty]
jaad75 napisał/a:
Sądząc z tego, jak często mnie o to pytasz, musisz mieć tu spory kompleks...
Tam był znak zapytania.
jaad75 napisał/a:
Ja naprawdę nie zamierzam się z Tobą licytować, na liczby używanych (i użytkowanych) aparatów, bo to dziecinada.
Bo nie musisz a własciwie nie trzeba, po twoich postach wszystko jest jasne, twoje doświadczenie polega na przytoczeniu wykresów z dxo i tyle w temacie. Z ostatniej dyskusji z Tobą, okazało się, że porównywałeś pracę af-u miedzy pentaxem a canonem wtedy gdy canon na bagnecie miał założoną 50/1.4, tu nie ma nad czym dywagować
jaad75 napisał/a:
Strasznie lubisz podpierać się innymi
Robię to drugi raz odkąd dyskutuje z Tobą na tym forumie. Generalnie tego nie lubię, skoro uważasz że 2 razy to dużo, to co zrobić
jaad75, nie zauważyłeś że każda dyskusja z Tobą kończy się tak samo? Ja cię nie rozumiem, wszyscy to fanboje, canon jest zły a fotografia polega na wyciąganiu z cieni
Cytat:
o dobra, skoro argumenty zeszły na poziom licytacji to proponuję kwestię alergii i pokrewne pozostawić już zamknięte. Proszę już nie komentować tej kwestii.
jasne Komor już odpuszczam, bo na końcu okaże się, że to była ironia
vulkanwawa [Usunięty]
RB napisał/a:
vulkanwawa napisał/a:
A emotikon, o taki np. się gdzieś zawieruszył, jak mniemam?
I tak np. mam wywalać 6-7 tysięcy na korpus aby mieć jeeeedyny w swoim rodzaju pięciokątny bokeh z c50/1.8? To musi byc już artyzm, jam za mały, nie czuję tego w powietrzu...
... akurat miałem na myśli używany sprzęt, przepraszam faktycznie nie dopisałem.
Więc poniżej 5 tyś można mieć już porządny startowy zestaw i napisałem że np 50mm 1.8 więc proszę napisz kontr-argumenty i co byś zaproponował w tych "widełkach " cenowych?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,06 sekundy. Zapytań do SQL: 11