Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Canon e40d czy Pentax k20D + obiektyw (USA)
Autor Wiadomość
hskprzemek 
Nowy

Wysłany: Wto 10 Cze, 2008   Canon e40d czy Pentax k20D + obiektyw (USA)

Z koncem czerwca lece do Stanow na wakacje i chcialem sparawic sobie aparacik.
Moj fundusz to 1800$-2000$.
Jestem w pełni amatorem czy te może nawet laikem jeśli chodzi o styczność z lustrzankami.
Zastosowanie tego aparatu to można powiedzieć normalne strzelanie fotek plus jakieś krajobrazy , przyroda.

Po dłuższych rozmyslaniach, przegladaniu for, artykulow na polu boju w zasadzie zostaly(nie jest to wybor ostateczny) canon eos 40d i pentax k20d.

Tak myslę , że jako amator nie bez znaczenia pozostaje dla mnie stabilizacja obrazu ( tutaj plus dla pentaxa, który ma stabilizację w body, dzieki czemu nie trzeba się o to martwić o to w obiektywie,
natomiast w Canonie pozostaja obiektywy Canona IS lub jakies inne??).

Obiektyw

Tutaj najważniejsze pytanie, czy kupować body i szukać obiektywu oddzielnie, czy body z obiektywem
W zestawach Canona można często spotkać takie obiektywy:
- EF-S 17-85mm IS f/4-5.6 USM
- EF 28-135mm f/3.5-5.6 IS USM
- EF-S18-55mm F3.5-5.6 IS USM

Czy moze cos ciekawego Tamrona czy Sigmy??

Czym dluzej czytam tym więcej mam wątpliwości, tak więc licze na waszą rzeczową pomoc.

Jeszcze pytanie poza konkursem , czy znacie adresy jakis w miare tanich i solidnych sklepow internetowych w USA??

Dzieki za wszelka pomoc.

Pozdrawiam

Reklama

MichalP 
Optyczny
foto&moto

Wysłany: Wto 10 Cze, 2008   

Zaraz mnie pewnie zjadą, ale za nieco wyższą cenę jaką chcesz wydać (2139 USD), wziąwszy pod uwagę amatorskie wykorzystanie, polecam Nikona d300 + kit 18-200VR. Aparat jak najbardziej godny polecenia a i obiektyw (mimo, że niektórym pachnie herezją) nie należy do najgorszych. Do amatorskiego wykorzystania odradzam dual-kit w stylu 18-55, 55-200 lub 70-300 bo zmiana obiektywów może się wiązać np ze stratą ciekawego ujęcia podczas ich zmiany no i sam aparat (matryca, matówka, lustro) jest bardziej narażony na zanieczyszczenia. Nie mówiąc już o targaniu się ze sprzętem.

http://cameras.pricegrabb...duct/sv=button/

Myślę, że będziesz bardziej zadowolony od Canona 40D, chociaż jest tańszy i byś lepsze szkiełko mógł dokupić, ale uważam, że przy amatorskim robieniu zdjęć nie ma to żadnego znaczenia. Jeśli się decydujesz na Canona to możesz do niego dokupić 17-55 2.8 IS (bardzo zacny obiektyw) ale skazany jesteś tym samym na dokupienie tele (jeśli masz taką potrzebę) albo kupujesz 24-105L f4 IS i masz nieco dłuższe tele (uważam że już całkiem przyzwoite) kosztem nieco gorszego światła i szerokiego kąta. Oba zestawy kupisz poniżej 2000 USD.
Ostatnio zmieniony przez MichalP Wto 10 Cze, 2008, w całości zmieniany 4 razy  

krisv740
[Usunięty]

w tym zakresie cenowy i zakładając że tylko i włącznie do uzytku okazjonalnego , amatorskiego bez wychodzenia w przyszłość pentax k20/k10 w zestawie z dwoma obiektywami. jakość za rozsądną cenę i zakres potrzebny w 95% dla amatora.
ewentualnie dobry kompakt/hybryda-da to podobną (pocztówkową) jakość zdjęć w 90 % zastosowań. - IMHO.
sklepów kupa, w zależności gdzie będziesz.

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 12:24 ]
michałip a po cholerę?
jak kupi p to zostanie mu kasy na jeszcze parę gadgetów do aparatu

MichalP 
Optyczny
foto&moto

A po co mu gadżety do aparatu skoro wykorzystanie amatorskie? Uważam n za całkiem przyzwoity aparat za przyzwoite pieniądze (zwłaszcza w USA), który starczy na długo, długo albo i jeszcze dłużej. Pentaxa nie znam, dlatego się nie rozpisywałem (całkiem możliwe że masz rację)

No dobra - z niechęcią ale niech będzie Canon i starczy jeszcze na jakąś torbę i zacną pamięć, uff.

Jeśli chodzi o cięcie kosztów to równie dobrze kolega mógłby kupić coś naprawdę taniego (np Canona 400D) i na jeszcze więcej by starczyło dodatków. :razz:

krisv740
[Usunięty]

michał
na całkowicie amatorskie zastosowanie d300?
a nie lepiej dokupić parę kart, data bank(tani) statyw i pare filtrów?
to sa gadgety w moim zrozumieniu-przecież nie breloczkii wstążki :mrgreen:
d300 i 18-xxx to wg. tego forum mała profanacja
ja zresztą też przy zakupie tej puchy celowałbym w lepsze szkła.
k10 i pochodny sa uszczelnione i b.dobrze wykonane
dla amatora bez dalszych perspektyw rozwoju - dokonały :cool:

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 12:39 ]
nie doczytałem
a po jaka ch.... mu kwakon?
d40 fajny, ale bez rewelacji i do tego szkła?
pentax jest ze szkłami -lepsze niż kit-y canona - i kosztuje z nimi bardzo fajne pieniądze-opłaca się wydawać więcej?
a może rzeczywiście pomysleć o jakiejś lepszej hybrydzie?

hskprzemek 
Nowy

kris

a jakie szkła do tego pentaxa mógłbyś polecić??

MichalP 
Optyczny
foto&moto

To że 18-200VR na tym forum to profanacja dla D300 to ja już wiem, ale nie dla amatora, który jednym obiektywem się zadowoli i uszczęśliwi. Owszem zgodnie z obecnymi trendami do d300 kupuje się 17-55 2.8 i 70-200 2.8VR ale to znacznie wykracza poza założony przez kolegę budżet.

Ja myślę, że kolega hskprzemek sam wybierze czy potrzebny mu tylko aparat z obiektywem, czy również dodatki. Myślę, że absolutne minimum to filtr UV choćby dla ochrony szkła. Karta - najlepiej dwie w razie, odpukać, jakiejś awarii na wycieczce.

hskprzemek 
Nowy

michalp

Zastanawialem sie nad d300 , tylko troche mi ucieka za wzgledu na cene.

MichalP 
Optyczny
foto&moto

To w takim razie faktycznie lepiej będzie kupić tego Pentaxa z dobrymi, skądinąd, szkiełkami kitowymi (bodajże najlepszymi na rynku). Tylko jak pisałem wcześniej, w Twoim przypadku dobrze byłoby kupić jeden uniwersalny obiektyw (kwestia jego zmiany, tachania szkiełek, zanieczyszczeń, straty ujęć)

Zastanów się dobrze czy chcesz robić zdjęcia czy żonglować szkiełkami.

Może w tym przypadku rzeczywiście lepiej kupić dobry P&S w stylu Fuji s100fs (niecałe 700USD)

dopisek - i kilka baterii, bo wydajność jest taka sobie :mrgreen:

krisv740
[Usunięty]

wybór szkiel do pentax (nowego) jest łatwy - bierzesz zakres od 17-18mm do 150-200 mm -kitowe 18-xx i xx-150 i masz z głowy - są w zestawach
popatrzyłem w necie i w adoramie jest zestaw (ale rozbudowany) za ponad 2400 usd z tymi szkłami. można poszukać jeszcze k10 (bardzo ciężko) ale może sie udac na e-bay.
jeden warunek nie kupowaćbody ze szkłami innymi niż pentax!

lub kupić k10/k20 a obiektywy osobno!
wywalczyć rabat i cieszyc się robieniem zdjęć :cool:

hskprzemek 
Nowy

Kupując tego pentaxa zaplace za body jakies 1100$.
Zostaje jakies 700-800$ dolarów na obiektyw.
Co byscie polecili , jeden bardzuej uniwersalny??
Czy dwa??

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:04 ]
kriis

Dzieki

krisv740
[Usunięty]

dwa!
patrz wyżej :lol:

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:07 ]
popatrz na:
http://www.bhphotovideo.com/
http://www.adorama.com/

[ Dodano: Wto 10 Cze, 2008 13:09 ]
znam obadwa :mrgreen: te sklepy
adorame fizycznie b&h wirtualnie i sa ok.
adorama chyba droższa
ale jest tez kupa innych jak będziesz to nawet w mall możesz kupić pentax w dobrej cenie w zestawie

MichalP 
Optyczny
foto&moto

krisie miał być bardziej uniwersalny a nie dwa. Ja przystaję przy jednym, ale powyżej przeciętnej. Uważam, że dla, jeszcze RAZ powtarzam, amatora, takie rozwiązanie jest najlepsze.

Różnicy w zdjęciach na małych odbitkach pomiędzy dwoma obiektywami nieco lepszej jakości a jednym nieco gorszym się nie uświadczy. Mało tego - wygoda posiadania jednego obiektywu nad dwoma - bezcenne. :mrgreen:

Jeśli chodzi o testy obiektywów pentaxa zajrzyj TU http://www.photozone.de/R...%20Lens%20Tests

krewzszafy 
Rozmowny

d80+18-200

krisv740
[Usunięty]

michał
a jaka jest trudnośc wymiany obiektywu?
natomiast jeden do wszystkiego?
jestem zwolennikiem markowych obiektywów/aby ewentualnie uniknąć problemów FF/BF/ a w oryginałach ciężko wyszukać coś godnego polecenia, chyba że rzeczywiście d80+18-200?
a nie - jest 18-250 kochanego mojego pentax, ale co do jakości to nie wiem :roll:

Odpowiedz do tematu