Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Wto 12 Lut, 2013 Fotografowanie na uwięźi
Witam wszystkich serdecznie .
Od pewnego czasu nastawiam się by zacząć robić zdjęcia z aparatem na uwięzi tzn. by zdjęcia wędrowały od razu do komputera i były wyświetlane na monitorze.
Zależałoby mi jednak by nie być ograniczonym przez kabel a raczej dwa bo dwie osoby na zmianę pstrykają.
Poczytałem trochę o dostępnych zabawkach jak karty wifi oraz transmittery. Jednak jakieś paranoje są wypisywane że ten sprzęt wysyła zdjęcia na jakieś zagraniczne serwery skąd dopiero można je pobrać lub transmisja danych jest strasznie wolna nawet do 30sek pliki RAW.
Spotkał się ktoś z Was z jakimś sensowniejszym rozwiązaniem?
I takie drugie pytanie, w razie gdyby przez kabel USB było jedynym sensowym rozwiązaniem. to są jakieś przeciwwskazania w przypadku kilkumetrowych kabli jak np 5-10metrowe? Oraz jak sprawa wygląda z prędkością zapisu RAWów.
Na koniec jeszcze jedno pytanie.
Jakie są minimalne wymagania sprzętowe dla laptopa by w miarę szybko wyświetlał 21mb. rawy na systemie XP . bo nie chciałbym by to muliło i jak już wspomniałem chodzi o dwie osoby.
Canon ma coś takiego:
WFT-E7
Z tym że tanie, to to nie jest.
Natomiast chyba jednak odradzałbym bieganie po studiu z aparatem na kablu. Długość kabla USB to max. ok. 5 m. Łatwo się potknąć, zahaczyć o kabel i nieszczęście gotowe. Można też zainwestować w repeater USB. Wtedy, łącząc ze sobą repeatery, możemy mieć nawet kilkudziesięciometrowy kabel USB, ale to oczywiście kosztuje, poza tym nie eliminuje niebezpieczeństwa zahaczenia nogą o kabel. Jeśli kabel, to aparat raczej na statywie, a sam kabel lepiej przymocować jakąś taśmą klejącą do nogi statywu, a z drugiej strony do nogi od stołu.
manolo [Usunięty]
Wysłany: Wto 12 Lut, 2013
gdybyś napisał przesyłanie zdjęć z aparatu na komputer miałbyś wcześniej tą jedyną pożądaną właściwą odpowiedź..
np. http://www.cyfrowe.pl/apa...ye-fi-4-gb.html
musisz mieć WI-FI, to ma większość nowych komputerów, często dostaje
się router wi-fi z internetem, można dokupić wi-fi na usb w ostateczności,
i wtedy działa bardzo dobrze kilkanaście metrów bez żadnych kabli.
FotoTomek, Dzięki za link, widziałem inny transmiter i też jaja z nim były bo łączył się z zewnętrznym serwerem. Ale poczytam o tym co ludzie piszą.
manolo z tego co o tym cudzie wyczytałem to nie jest nic wart. Raz że musisz kupić adapter do CFa co skraca znacznie jego zasięg, dwa że fotki w tych tańszych wersjach muszą być jpg.trzy że zdjęcia lecą na zewnętrzny serwer z którego sobie możesz później je zgrać a nie na Twój komputer. cztery wysyłając taki 21mb rawa to pół dnia bym stracił.
Doczytałem się też że z długimi kablami USB również są problemy. Pytanie tylko co oznacza długi kabel bo widziałem nawet 10metrowe.
Lubię dynamicznie kadrować stąd wolałbym radiowo, poza tym już mi się pałęta masa kabli, ale przeboleje nawet kolejny byle było to kilka metrów a nie max 150cm
Super, ale czy to działa w taki sposób, że po wciśnięciu spustu zdjęcie od razu przesyłane jest do kompa? Chyba nie. A może się mylę?
http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11
To tyle w temacie. Jak widac na dolaczonej tabelce 802.11ad moze przeslac rawa z hasselblada w sek. tylko kart takich nie wymyslili jeszcze
Jesli mowa o 802.11n to 2 do 3 sek. powinien trwac transfer rawa
widziałem inny transmiter i też jaja z nim były bo łączył się z zewnętrznym serwerem. Ale poczytam o tym co ludzie piszą.
Z opisu wynika, że jednym z trybów pracy tego gadżetu jest tryb "EOS Utility". Wtedy aparat pracuje, jakby był podłączony do kompa niewidzialnym kablem USB. Transmisja jest dwukierunkowa, czyli pewnie można naciskać spust migawki w komputerze i za chwilę oglądać zrobioną fotkę.
Dlaczego WFT-E7 zrobili tak głupio z kablem z boku zamiast portem na spodzie obudowy, jak w poprzednich modelach? I kształt zupełnie nie pasuje do 5DIII. Czyżby jednak był jakiś uniwersalny a nie dedykowany do 5DIII? Niestety zakładka Specifications mówi: Technical product specifications are currently unavailable. Jak zwykle na europejskiej stronie Canona…
Masz racje kolego komor w dodatku cena jak za złoto, pozostaje w takim przypadku kwestia tego repeatera USB czy to się sprawdzi. bo czytałem że długie kable nie dają sobie rady z tym przesyłem danych.
A bardzo mi zależy by zacząć fotografować na uwięzi bo zbyt wiele detali nie jest dostrzegalnych przez te małe wyświetlacze a skanowanie na powiększeniu też jest mało efektowne.
Macie jakieś rady co do specyfikacji laptopa? bo też nigdzie nie pisze jaka jego moc powinna być
90's czas przesąść się na 6D, tam jest możliwość przesłania zdjecia na komputer.
Tyle, że przesyłanie RAW-ów jest ponoć równie wolne, co w przypadku tych bezprzewodowych kart...
manolo [Usunięty]
Wysłany: Sro 13 Lut, 2013
90s napisał/a:
manolo z tego co o tym cudzie wyczytałem to nie jest nic wart. Raz że musisz kupić adapter do CFa co skraca znacznie jego zasięg, dwa że fotki w tych tańszych wersjach muszą być jpg.trzy że zdjęcia lecą na zewnętrzny serwer z którego sobie możesz później je zgrać a nie na Twój komputer. cztery wysyłając taki 21mb rawa to pół dnia bym stracił.
Doczytałem się też że z długimi kablami USB również są problemy. Pytanie tylko co oznacza długi kabel bo widziałem nawet 10metrowe.
karty Lexara z serii pro nie potrzebują internetu, wystarczy wi-fi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9