Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Jaki obiektyw do Canona 650D
Autor Wiadomość
Ssierotowicz 
Nowy
S\lawek

Wysłany: Czw 14 Lut, 2013   

Witam. zakupilem ten model lustrzanki (pierwszy aparat ,jestem amatorem)i chcialbym dopasowac obiektyw i wogule potrzebuje troche informacji na temat fotografowania.Pozdrawiam

Reklama

krisv740
[Usunięty]

Ssierotowicz, zacznij od instrukcji obsługi- to pomaga.
obiektywy z mocowaniem canona EF lub EF-S.-też w instrukcji masz zestawienie obiektywów....

romulus_79 
Nowy

Ssierotowicz napisał/a:
Witam. zakupilem ten model lustrzanki (pierwszy aparat ,jestem amatorem)i chcialbym dopasowac obiektyw i wogule potrzebuje troche informacji na temat fotografowania.Pozdrawiam

Kupilem ten model z obiektywem 18-35mm f/3.5 - 5.6. Dokupiłem SIGMA 30mm f/1.4 doskonały do zdjęć we wnętrzach. Kolejny palnuję SIGMA 18-250mm, standard, nie MAKRO. Musisz pamiętać o typie montowania. Najlepiej w sklepie "przymierzyć" obiektyw. W sieci kupisz taniej ale ... zawsze trochę kłopotu z oddaniem. W dobrym sklepie płacisz, dostajesz i masz kilka dni na zwrot bez dyskusji dlaczego itp.
W sieci jest wiele fotoporadników. Wpisz w google fotopradnik i wybierz taki, który będzie Ci odpowidał.
Powodzenia

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

romulus_79 napisał/a:
Dokupiłem SIGMA 30mm f/1.4 doskonały do zdjęć we wnętrzach. Kolejny palnuję SIGMA 18-250mm, standard, nie MAKRO

Po co ci taki wynalazek? Masz dobrą szeroką, jasną stałkę i planujesz kupić najgorszą ciemnicę? Lepiej odłóż ten zakup, to z niego zrezygnujesz.

muzyk 
Temu Panu już podziękujemy

Ssierotowicz napisał/a:
i wogule potrzebuje troche informacji na temat fotografowania.

Masz w internecie od liku informacji.

lexus 
Rozmowny
Bez podtekstów

Wysłany: Pią 15 Lut, 2013   

@ Ssierotowicz, nie zapomnij o słowniku bo serce się kraje :cry:

romulus_79 
Nowy

pioroon napisał/a:
romulus_79 napisał/a:
Dokupiłem SIGMA 30mm f/1.4 doskonały do zdjęć we wnętrzach. Kolejny palnuję SIGMA 18-250mm, standard, nie MAKRO

Po co ci taki wynalazek? Masz dobrą szeroką, jasną stałkę i planujesz kupić najgorszą ciemnicę? Lepiej odłóż ten zakup, to z niego zrezygnujesz.

Zobacz na stronnach optyczne.pl parametrytej Sigmy 18-250. Ma tam opinię jednego z najlepszych zoomów w kategorii 18-2XX. A potrzebuję go do zdjęć krajobrazów latem, gdy jest słoneczny dzień (do tego 18mm) oraz do "przybliżania" obiektów, do których nie mogę podejść, również latem w terenie i do tego owe 250mm. Biorąc pod uwagę rozmiar matrycy - APS-C, to 18-250 jet równoważne 29mm do 400mm dla kaltki 35mm. Czyli umiarkowany szerokokątny do porządnego tele.
Oczywiście są lepsze obiektywy dla zbliżonych ogniskowych ale cena.... kilkadziesiąt tysięcy zlotych, to bez sensu, gdyma się "amatorską" lustrzankę.

muzyk 

romulus_79 napisał/a:
Sigmy 18-250.

Zawsze jest lepiej taki zakres ogniskowych wypełnić przynajmniej dwoma obiektywami, np. 17-70 i 70-300 np. "tampon" 70-300 VC USD. Zawsze jest szansa, że jakość obrazu pomiędzy tymi 70 i 250 mmm będzie lepsza niż w przypadku absurdalnego zoomu 18-250 czy 270 :razz:

romulus_79 
Nowy

muzyk napisał/a:
romulus_79 napisał/a:
Sigmy 18-250.

Zawsze jest lepiej taki zakres ogniskowych wypełnić przynajmniej dwoma obiektywami, np. 17-70 i 70-300 np. "tampon" 70-300 VC USD. Zawsze jest szansa, że jakość obrazu pomiędzy tymi 70 i 250 mmm będzie lepsza niż w przypadku absurdalnego zoomu 18-250 czy 270 :razz:

Wiem, że najlepiej mieć komplet obiektywów ale znowu cena decyduje. Dla zawodowca to żaden problem, gdyż zarabia robieniem zdjęć ale gdy ktoś fotografuje dla przyjemności... Do tego całodzienna wycieczka ze statywem i kompletem obiektywów staje się umęczeniem. No i wspomnę o niebezpieczeństwie zakurzenia matrycy częstym zmienianiem obiektywów.

muzyk 

romulus_79 napisał/a:
Wiem, że najlepiej mieć komplet obiektywów ale znowu cena decyduje. Dla zawodowca to żaden problem, gdyż zarabia robieniem zdjęć ale gdy ktoś fotografuje dla przyjemności... Do tego całodzienna wycieczka ze statywem i kompletem obiektywów staje się umęczeniem. No i wspomnę o niebezpieczeństwie zakurzenia matrycy częstym zmienianiem obiektywów.

Nikt tu nie pisze o zawodowstwie, tylko o dwóch obiektywach pokrywających zakres 18-250 mm zamiast jednego.
Statyw też nie jest od razu konieczny.

Owszem, cena może mieć decydujące znaczenie, ale czy oznacza to, żeby wywalić kasę w błoto na absurdalny zoom?

To może lepiej kupić kompakt?
romulus_79 napisał/a:
No i wspomnę o niebezpieczeństwie zakurzenia matrycy częstym zmienianiem obiektywów.

Weź... :mrgreen:

romulus_79 
Nowy

muzyk napisał/a:
romulus_79 napisał/a:

Nikt tu nie pisze o zawodowstwie, tylko o dwóch obiektywach pokrywających zakres 18-250 mm zamiast jednego.

Owszem, cena może mieć decydujące znaczenie, ale czy oznacza to, żeby wywalić kasę w błoto na absurdalny zoom?

romulus_79 napisał/a:
No i wspomnę o niebezpieczeństwie zakurzenia matrycy częstym zmienianiem obiektywów.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

romulus_79 napisał/a:
Zobacz na stronnach optyczne.pl parametrytej Sigmy 18-250. Ma tam opinię jednego z najlepszych zoomów w kategorii 18-2XX. A potrzebuję go do zdjęć krajobrazów latem, gdy jest słoneczny dzień (do tego 18mm) oraz do "przybliżania" obiektów, do których nie mogę podejść, również latem w terenie i do tego owe 250mm. Biorąc pod uwagę rozmiar matrycy - APS-C, to 18-250 jet równoważne 29mm do 400mm dla kaltki 35mm. Czyli umiarkowany szerokokątny do porządnego tele.
Oczywiście są lepsze obiektywy dla zbliżonych ogniskowych ale cena.... kilkadziesiąt tysięcy zlotych, to bez sensu, gdyma się "amatorską" lustrzankę.

Ja to doskonale wiem (że to dobry instrument w tej klasie mega zoomów), jednak zdania nie zmienię, że kasę za to można lepiej zainwestować.
Co do kilkudziesięciu tysięcy to przesada. Bierzesz sigmę 17-70 + 70-200/f4 i masz lepsze światło i lepszą optykę w całym zakresie a płacisz za te dwa szkiełka 4 tysiaczki :)

romulus_79 
Nowy

muzyk napisał/a:
romulus_79 napisał/a:

romulus_79 napisał/a:

Mam 3 kompakty, takie średniej i wysokiej klasy. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że 18-250 to "absurdalny" zoom, to około 14x. WYdaje mi się, że portal optyczne.pl jest renomowanym i wiarygodnym źródłem informacji a tam ten zoom jest b. wysoko oceniany.
Ale każdy może oceniać wg własnego uznania. Ja pozostaję przy swoim. Ten zoom jest doskonałym obiektywem dla amatora.

muzyk 

pioroon napisał/a:
Bierzesz sigmę 17-70 + 70-200/f4 i masz lepsze światło i lepszą optykę w całym zakresie a płacisz za te dwa szkiełka 4 tysiaczki :)

Już nie chciałem pisać o tym 70-200, stąd "tampon", który na pewno budową ustępuje, ale jakość obrazka jest niczego sobie, do tego stabilizacja i napęd ultradźwiękowy.
romulus_79 napisał/a:
Mam 3 kompakty, takie średniej i wysokiej klasy. Nie zgadzam się z twierdzeniem, że 18-250 to "absurdalny" zoom, to około 14x. WYdaje mi się, że portal optyczne.pl jest renomowanym i wiarygodnym źródłem informacji a tam ten zoom jest b. wysoko oceniany.
Ale każdy może oceniać wg własnego uznania. Ja pozostaję przy swoim. Ten zoom jest doskonałym obiektywem dla amatora.

Hej. Proszę. Nie porównuj zoom ileśtakrotnego w kompakcie, do zoomu typu 18-250, czy 18-270 dla lustrzanki...

romulus_79 napisał/a:
Ten zoom jest doskonałym obiektywem dla amatora.

Zgoda, jeśli amator nie ma żadnych ambicji co do jakości obrazu.

romulus_79 
Nowy

muzyk napisał/a:
pioroon napisał/a:
Bierzesz sigmę 17-70 + 70-200/f4 i masz lepsze światło i lepszą optykę w całym zakresie a płacisz za te dwa szkiełka 4 tysiaczki :)

Już nie chciałem pisać o tym 70-200, stąd "tampon", który na pewno budową ustępuje, ale jakość obrazka jest niczego sobie, do tego stabilizacja i napęd ultradźwiękowy.
romulus_79 napisał/a:

Hej. Proszę. Nie porównuj zoom ileśtakrotnego w kompakcie, do zoomu typu 18-250, czy 18-270 dla lustrzanki...

romulus_79 napisał/a:

[ Dodano: Pią 15 Lut, 2013 12:11 ]
muzyk napisał/a:

romulus_79 napisał/a:

Fotografuję przeważnie ze statywu gdyż karoobrazy rejestruję:
z bracketingiem i zapisuję jako pliki RAW.
Ta skromna technika daje zdjęcia wystarczajacej, dla mnie, jakości.
Myślę, że nie ma sensu dalej przekonywać się, kto ma rację, bo nie o to chodzi w dyskusjach na forach. Niech Czytelnicy wyciągną sobie wnioski dla siebie z tej wymiany zdań.

Odpowiedz do tematu