Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
który sony cybershot wybrac
Autor Wiadomość
kolkasia 
Nowy

Wysłany: Czw 14 Lut, 2013   który sony cybershot wybrac

witam
już parę razy Was o radę pytałam, ale aparatu jeszcze nie kupiłam. Wciąż się waham i wciąż czytam testy, opinie i wczytuję się w parametry. Moje oczekiwania to:
robienia zdjęć w złym świetle
robienia zdjęć szybkim gdy jest się w ruchu

obracam sie wśród aparatów sony cybershot. Moim faworytem jest DSC-HX20V lub HX10V 9który z tych dwóch jest lepszy ) ? tylko one mają on obiektyw firmy Sony G a nie wiem czy obiektyw Carl Zeiss® nie jest dużo lepszy (tak czytałam) i nie wiem czy lepiej nie szukać kompaktów z tym obiektywem. np. TX20 lub DSC-WX60. Proszę o radę czy to ma takie znaczenie i proszę doradzcie co mam wybrać.
Aha i jeszcze coś na stronie sony piszą, że wymagany jest adapter-co to jest ten adapter
http://www.sony.pl/produc...-techniczne#tab
Cena tez gra rolę

Reklama

Crystof 
Bywalec

Wysłany: Czw 14 Lut, 2013   

Witaj, podaj jeszcze jak możesz maksymalną kwotę, jaką chcesz wydać, i czy koniecznie musi być to Sony? Dodatkowo fajnie by było gdybyś określiła, czy zależy Ci na zoomie, i czy gabaryty mogą być większe, czy ma być to maksymalnie mały kompakt?

kolkasia 
Nowy

Wysłany: Pią 15 Lut, 2013   

tak 1100-1200 zł
wolałabym, żeby był mały a zumie mi aż tak bardzo nie zależy. Tak sobie wymysliłam sony, ale jestem otwarta. :)

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

kolkasia, zacznij od wiedzy. Było o tym w dziesiątkach tematów i warto zaznajomić się z zasadami panującymi w fotografii. Do twoich potrzeb
kolkasia napisał/a:
robienia zdjęć w złym świetle
robienia zdjęć szybkim gdy jest się w ruchu
sprzęt musi mieć jasny obiektyw i wysoką czułość matrycy. Zerknąłem na tego DCS-HX20V i powiem tyle, f/3,2-5,8 to "zabawka", a ISO w automacie także nie powala.

kolkasia 
Nowy

to jakie powinien miec f i jakie ISO. Mozesz jakieś konkretne modele mi podasz? Gdybym się znała to sama bym sobie poradziłą, a poniewaz sie nie znam to pisze tutaj.

Crystof 
Bywalec

kolkasia napisał/a:
to jakie powinien miec f i jakie ISO. Mozesz jakieś konkretne modele mi podasz? Gdybym się znała to sama bym sobie poradziłą, a poniewaz sie nie znam to pisze tutaj.

Jak najmniejsza wartość - 1.8 najlepiej bo niżej raczej ciężko znaleźć... problem w tym, że w tym przedziale cenowym ciężko znaleźć jakieś konkretne modele, ale OK, próbujemy:

Benq G1 - f1.8 na szerokim końcu, nieco gorzej na max zoomie, zdjęcia nienajgorsze no i fajna cena + odchylany LCD. Dodatkowo zależy Ci na gabarytach, ten jest mały :) .
Olympus XZ-1 - f1.8 - f2.5 - bardzo jasny obiektyw. Fajne zdjęcia, możliwość zapisu w RAW czyli większe możliwości obróbki. Cena wyższa niż Benq, ale i jakość lepsza. Gabarytowo mały.
Nikon P300 - f1.8 - f4.9 czyli identycznie jak BenQ. Swoją drogą aparaty mają bardzo podobną charakterystykę, jak i zdjęcia podobnej jakości. Tak jak w BenQ brak RAW, i tak na prawdę to jest to dla niego po prostu alternatywa.
Samsung EX1 - f1.8 - f2.4 - bardzo fajny obiektyw, bardzo ładne zdjęcia, nienajgorsza cena. Minus to kręcenie filmów wideo najwyżej w rozdzielczości VGA (640x480), no i szkoda, że matryca nie jest w technologii CMOS. Daje możliwość zapisu w RAW podobnie jak Olympus.

Dzieląc na pary powstają Ci 2 półki cenowe, pierwsza tańsza - BenQ G1 vs Nikon P300 i druga, droższa - Olympus XZ-1 vs Samsung EX1. Teraz w zależności od tego jak dla Ciebie liczą się filmy, i czy potrafisz albo chcesz się nauczyć obróbki RAW, wybierzesz odpowiedni dla siebie aparat.

Wojmistrz 
Obserwator

Prawie dobrze, ale jeszcze warto pamiętać o znaczku /, bo f1.8 to nie to samo co f/1.8. f1.8 to f*1.8, a nie f:1.8. Poza tym o to chodzi ty była jak największa światłosiła, czyli ilość światła, która przechodzi przez obiektyw.

BenQ G1 tak jak Nikon P300, ma światło od f/1.8 do f/4.9, czyli pomimo tego, że przy szerokim kącie dają niezłe efekty, tak ich węższy kąt staje się mało użyteczny.
Z wymienionych przez kolegę Olympus XZ-1 i Samsung EX1 oba są godne polecenia, ale sam wybrał bym XZ-1.

Crystof 
Bywalec

Wojmistrz, masz rację, oczywiście podstawy matematyki i fizyki. Lenistwo mnie dopadło stąd pisanie bez / ;) .

Co do tańszych, to dlatego napisałem, że jest gorzej na maksymalnym zoomie. Na początku myślałem o wymienieniu tylko XZ i EX, ale doszedłem do wniosku, że koleżanka może jednak chcieć wydać troszkę mniej stąd moje propozycje na niższej półce cenowej. Jeżeli o mnie natomiast chodzi... ciężko byłoby mi się zdecydować pomiędzy XZką i EXem... zapewne poszedłbym do sklepu i zdecydowałoby leżenie w ręce/ergonomia, no chyba że chciałbym kręcić nim filmy, wtedy tylko Olek. Inna sprawa, że ja raczej wolałbym coś większego z wizjerem ;) .

kolkasia 
Nowy

Wysłany: Sob 16 Lut, 2013   

dziekuję za rady, ten xz ma bardzo dobre opinie. Czy zdjęcia są dobre również w pełnym świetle?

Wojmistrz 
Obserwator

Czym lepsze światło, czyli np słoneczny dzień, tym nawet gorszy aparat zrobi dobre zdjęcie. Ten aparat robi świetne zdjęcia, więc i przy dobrym świetle będzie robił dobre (pewnie jeszcze lepsze) zdjęcia.

Crystof 
Bywalec

kolkasia napisał/a:
dziekuję za rady, ten xz ma bardzo dobre opinie. Czy zdjęcia są dobre również w pełnym świetle?

Pewnie, wtedy będą jeszcze lepsze, bo zostanie wykorzystane niższa czułość ISO co spowoduje mniejsze szumy.

kolkasia 
Nowy

a czy jego obsługa nie jest za bardzo skomplikowana?
da się tego wszystkiego łatwo nauczyć?

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Nie 17 Lut, 2013   

Warto przeczytać instrukcję obsługi, i pogrzebać troszkę w menu. Przyda się książka do fotografii lub chociaż trochę filmików na YouTube.

Crystof 
Bywalec

Wysłany: Nie 17 Lut, 2013   

Obsługa tego typu kompaktów zazwyczaj jest dość łatwa, a w razie czego zawsze posiada tryb auto, no i tak jak Wojmistrz wspomniał - warto pooglądać filmiki na YT + poczytać serwisy foto na temat techniki fotografii.

kolkasia 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

a jeszcze jedno pytanie. czy zdjęcia aparat robi szybko? czy przy ruchliwym dziecku zda egzamin?

Odpowiedz do tematu