Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Przesiadka ze starej lustrzanki
Autor Wiadomość
Bucz 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Lut, 2013   

no myślałem nad D90. Ktoś mi go odradzał ze względu na już dość stary system (mam na myśli np. matrycę). Za to ergonomia fajna. Słyszałem, że lepiej D5100 mimo gorszej ergonomii.

Reklama

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

O np. takiego: http://allegro.pl/nikon-d...3039278986.html

Wojmistrz 
Obserwator

D90 ma gorszą ergonomię od D5100? :mrgreen: a to dobry żart. W D5100 to chyba na + jedynie odchylany ekranik.

Sunders 

Bucz napisał/a:
Słyszałem, że lepiej D5100 mimo gorszej ergonomii.

Na ten temat zdania są podzielone. Ergonomia i możliwości "przemawiają" za D90, matryca za D5100. Jednak matryca D90 w stosunku do tej z D40 to dużo większy skok jakości niż między D90 a D5100.

lotofag 
Optyczny

Wojmistrz napisał/a:
D90 ma gorszą ergonomię od D5100? :mrgreen: a to dobry żart.

A gdzie coś takiego padło?
Wojmistrz napisał/a:

W D5100 to chyba na + jedynie odchylany ekranik.

Przede wszystkim matryca, chyba że odnosiłeś się tylko do "ergonomii"...

[ Dodano: Nie 17 Lut, 2013 15:33 ]
Sunders napisał/a:
Jednak matryca D90 w stosunku do tej z D40 to dużo większy skok jakości niż między D90 a D5100.

Ten między D90a D5100 też niemały ;) Tylko nie tak oczywisty, bardziej dotyczący sytuacji gdzie naprawdę trzeba forsować czułość i/lub zdać się na elastyczność RAW przy obróbce.

Wojmistrz 
Obserwator

lotofag, no rzeczywiście odwrotnie przeczytałem :) mój błąd, ale tez potwierdzam, że D90 jest lepsze w użytkowaniu. Na temat samych "flaków" odpowiedzialnych za jakość obrazowania się nie wypowiadam, tylko namacalnej przyjemności użytkowania tego modelu.

Sunders 

Wojmistrz napisał/a:
odwrotnie przeczytałem

Monitor się wywrócił :???:

Bucz 
Nowy

akurat odchylany ekranik w D5100 mnie ni ziębi ni grzeje...
D90 bardzo fajny.
Cena też już niezła.
Tylko czy przyszłościowy pod kątem możliwości matrycy?
Ergonomia mi pasuje.

Wojmistrz 
Obserwator

Sunders napisał/a:
Wojmistrz napisał/a:
odwrotnie przeczytałem

Monitor się wywrócił :???:

Nie, czytałem od tyłu :twisted:

Na odchylany ekranik psioczyłem, ale teraz już często potrafię docenić jego zalety.

Sunders 

Wojmistrz napisał/a:
czytałem od tyłu

To czemu piszesz, że odwrotnie :?:

Wojmistrz 
Obserwator

Sunders, udało mi się przeczytać i opacznie zrozumieć treść, jak wielu ludziom na tym forum. Przyznałem się do błędu, sprostowałem, więc dalszy ot jest nie potrzebny. Szkoda tylko przy okazji, że dla innych moja postawa nie jest przykładem.

Bucz 
Nowy

no więc odpowiedź jest jedna, co do moich wątpliwości odnośnie X10. Nie mam sensu go kupować. Może jako drugi aparat.
Najlepiej więc dozbierać do D7000 (to trochę potrwa) i wtedy mam zero kompromisów lub D5100 (trochę mniej zbierania) ale ergonomia już nie ta. Do tego na początek może 35 f/1.8 bo to całkiem fajne amatorskie szkiełko choć może być czasami trochę wąskie (miałem go pożyczonego w D40 przez jakiś tydzień).

Miesza mi w szykach trochę D90 bo już od dawna się za nim oglądałem, ale go skreśliłem z listy potencjalnych "ofiar zakupu" po wielu głosach wychwalających nową matrycę w D5100 (że taka rewelacyjna i świetnie sobie radzi w trudnych warunkach - w końcu jest też w D7000 więc...). Ale sama matryca to nie wszystko dlatego atrakcyjna cena D90 i jego ergonomia trochę mi namąciły, a przy moim ograniczonym budżecie to woda na młyn.

Jakby dobrze poszukać to za 2k mam fajny komplet i bazę do dalszej rozbudowy.

hmmmm......

Sunders 

Bucz napisał/a:
sama matryca to nie wszystko dlatego atrakcyjna cena D90 i jego ergonomia trochę mi namąciły, a przy moim ograniczonym budżecie to woda na młyn.

Jakby dobrze poszukać to za 2k mam fajny komplet i bazę do dalszej rozbudowy

Myślę podobnie. Jeśli chcesz kupić obiektyw, karty pamięci, zapasowy akumulator,itd., to raczej nie powinieneś spłukać się już na samo body.

Wojmistrz napisał/a:
udało mi się przeczytać i opacznie zrozumieć treść, jak wielu ludziom na tym forum. Przyznałem się do błędu, sprostowałem, więc dalszy ot jest nie potrzebny

Wojmistrz O.K., chodziło mi tylko o to, że rozbawiłeś mnie swoimi problemami z rozróżnieniem "odwrotnie" i "od tyłu" :mrgreen: Z mojej strony również EOT.

Odpowiedz do tematu