Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Czy SLT to lustrzanka?
Autor Wiadomość
Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

Wysłany: Nie 17 Lut, 2013   

Ale SLT i wizjerów, nie można sprowadzać tylko do modelu a99 (fakt, sam byłem nim zachwycony).

Reklama

MaciekNorth 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
W porównaniu do NEX-6 jest kolosalna różnica w jakości obrazu w wizjerze, zgadnij dlaczego?
Nie wiem. Nie miałem okazji jeszcze się bawić NEX6. Za to A99 bawiłem się też dłużej niż 5 min ;)
Mimo że w NEX-6/7 i A65/77 jest ten sam wizjer co w A99, to obraz dużo gorszy, bo po prostu sygnał jest ze słabszej matrycy ;)

Wojmistrz napisał/a:
Ale SLT i wizjerów, nie można sprowadzać tylko do modelu a99 (fakt, sam byłem nim zachwycony).
Tak, ale dla mnie już wizjer w A57 jest akceptowalny, choć wyraźnie gorszy od wszystkich modeli z OLED. Natomiast nie przekonuje mnie EVF w A33/35/37/55 o rozdzielczości 800x480 ze względu na niekorzystne proporcje do zdjęć, choć przy filmowaniu to nie przeszkadza.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Oprócz szumu z wysokiego ISO jak sygnał z matrycy wpływa na takie cechy EVF jak powiększenie, lagi, efekt tęczy itd? ;-)

Swoją drogą bawiłeś się nikonem V1? Oczywiście w temacie EVF?

ghost 
Optyczny
związkowiec :)

na laga wpływa znacząco.

Wojmistrz 
Obserwator

Zazwyczaj wyświetlacz w a57 mi nie przeszkadzał, ale gdybym miał wydać swoje pieniądze, mierzył bym w a65 lub a77.

MaciekNorth 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
Oprócz szumu z wysokiego ISO jak sygnał z matrycy wpływa na takie cechy EVF jak powiększenie, lagi, efekt tęczy itd? ;-)
NEX-6 w półmroku szumiał znacząco, A99 nie, nawet gdy do tego drugiego podpiąłem ciemne szkło. Różnica była na tyle wyraźna, że w domu jeszcze raz sprawdzałem, czy to aby na pewno taki sam wyświetlacz w wizjerze :lol: Lagów ani przebarwień nie zaobserwowałem, przynajmniej zjawiska te w najmniejszym stopniu nie zwróciły mojej uwagi, choć smużenie w a57 oczywiście zauważam. A sygnał z matrycy ma wpływ nie tylko na szumy, także na zakres tonalny sceny w wizjerze, prawda? :)

hijax_pl napisał/a:
Swoją drogą bawiłeś się nikonem V1? Oczywiście w temacie EVF?
Niestety, jeszcze nie miałem przyjemności.

Wojmistrz napisał/a:
Zazwyczaj wyświetlacz w a57 mi nie przeszkadzał, ale gdybym miał wydać swoje pieniądze, mierzył bym w a65 lub a77.
No widzisz, a ja wolę mieć ładniejszy obraz po zrobieniu zdjęcia, niż przed ;-)

Wojmistrz 
Obserwator

Rozumiem, że a77 jest gorsze od a57... no niech i tak będzie :mrgreen:

MaciekNorth 
Entuzjasta

Na pewno A77 ma odczuwalnie gorszą matrycę niż A57, więc z wysokimi czułościami tak nie zaszalejesz. A jakieś dodatkowe kółka, guziki czy wyświetlacze mnie nie podniecają :razz:

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MaciekNorth napisał/a:
A sygnał z matrycy ma wpływ nie tylko na szumy, także na zakres tonalny sceny w wizjerze, prawda? :)
W JPG? A to jakaś inna krzywa jest aplikowana?

Wojmistrz 
Obserwator

MaciekNorth napisał/a:
Na pewno A77 ma odczuwalnie gorszą matrycę niż A57, więc z wysokimi czułościami tak nie zaszalejesz. A jakieś dodatkowe kółka, guziki czy wyświetlacze mnie nie podniecają :razz:
To nie jest przypadkiem na zasadzie, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma? Na podstawie czego uważasz, że a77 ma słabszą matrycę od a57?

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

Wojmistrz, bo A77 ma 24Mpx a A57 - 16. W tej samej technologii ;)

MaciekNorth 
Entuzjasta

hijax_pl napisał/a:
MaciekNorth napisał/a:
A sygnał z matrycy ma wpływ nie tylko na szumy, także na zakres tonalny sceny w wizjerze, prawda? :)
W JPG? A to jakaś inna krzywa jest aplikowana?
A lepsza matryca nie oznacza też lepszych JPG?

Wojmistrz napisał/a:
To nie jest przypadkiem na zasadzie, że jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma? Na podstawie czego uważasz, że a77 ma słabszą matrycę od a57?
Nie mam SLT. Jeszcze. A twierdzę że ma słabszą matrycę na podstawie większych szumów :wink:

Wojmistrz 
Obserwator

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

MaciekNorth napisał/a:
Nie mam SLT. Jeszcze. A twierdzę że ma słabszą matrycę na podstawie większych szumów :wink:
Ja też nie mam i akurat jeszcze daleki jestem od potrzeby zakupu na własny użytek, za to nie doszukałem się informacji na temat tych szumów, o których piszesz.

jaad75 
Klub Pierdzieli

Wojmistrz napisał/a:
za to nie doszukałem się informacji na temat tych szumów, o których piszesz.
Weź sobie obejrzyj sample z A77 i A57.

hijax_pl 
Moderator
click-o-matic!

MaciekNorth napisał/a:
A lepsza matryca nie oznacza też lepszych JPG?
No nie jest jednoznaczne...

Odpowiedz do tematu