Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Mała lornetka 7x duży odstęp źrenicy
Autor Wiadomość
maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

Generalnie używam lornetki 7x45LP PZO. Przeważnie opisuje się jej wady (ciężka, żółta i tak dalej) ale ma jedną cudowna zaletę - przykłada się ją do oczu i nie wie się, że ma się przed nimi lornetkę. Mam kilka lornetek i przez kilka innych z wyższej półki patrzyłem - ale żadna nie daje tego komfortu. Niesamowita głębia ostrości, regulowana naturalnie oczami. Niestety, jest po prostu za ciężka do tego, żeby np. brać ją na biegówki.

Pewne cechy chciałbym jednakowoż mieć. Jedną z nich jest szerokość pola widzenia. Nieważne, czy to będzie 40 stopni, czy 45, ważne, żebym nie patrzył przez dziurkę od klucza. Ostrość na całym polu nie jest istotna. Normalnie używana lornetka, trzymana w rękach, może mieć ostrość tylko w centrum. Naturalnym odruchem jest patrzenie w środek i przesuwanie lornetki, jeśli coś zwróci nasza uwagę. Poza żółtą plamką rozdzielczość ludzkiego oka spada tak znacznie, że ostrość lornetki poza centrum nie ma znaczenia, chyba, że tkwi ona w statywie.

Reklama

kivirovi 
Optyczny
http://birdfair.pl/

Wysłany: Pon 11 Lut, 2013   

maziek napisał/a:
Jedną z nich jest szerokość pola widzenia. Nieważne, czy to będzie 40 stopni, czy 45, ważne, żebym nie patrzył przez dziurkę od klucza.

No właśnie o to chodzi, że do 50st. to jest wąsko, a poniżej to nawet dziurka od klucza. Od 60 stopni jest szeroko. To jakie oczekiwania masz, bo juz nie wiem sam?
Pod względem pola, głębi ostrości, wygody używania w okularach i ceny, to Nikona Action EX 7x35 będzie nie do pobicia. Tyle, że nie jest on mały pod żadnym względem. Z małych podtrzymuję to co pisałem wcześniej. Tu takie porównanie, mało użyteczne bo Zenka i Diamodback nie znajdziesz a i tak były drogie. Za to Oly nawet przyzwoity. Chyba jednak lepszy od Action VII.
http://www.optyczne.pl/po...=1118&add4=1291

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wysłany: Wto 12 Lut, 2013   

Tzn. ja w tym sensie, że w tanich lornetkach dachowych odstęp źrenicy jest tak mały, że po prostu nie widzę całego pola. W tym sensie przez dziurkę od klucza. Wiadomo, że mała lornetka będzie kompromisem w stosunku do dużej jeśli idzie o optykę, jeśli chodzi o zbliżony poziom cenowy przynajmniej.

kimek27 
Optyczny

http://www.ebay.co.uk/itm...984.m1423.l2649
Niestety trzeba doliczyć koszt akcesorii.
Takie 7x35 ex nikona trzeba na dobrych szelkach trzymać np jak wspomniałeś "na biegach" komfort rewelacja 800 gram dyndające na szyji.
Ja ciągle obstawiam na malucha i zakupił bym wspomnianego wcześniej olka 8x25 pc I. Jeśli 25mm to za mało to 32mm ale wybrał bym tylko lekki model, a tu za wiele modeli nie ma, wspomniany wyżej Opticron, lub bliźniacze Opticron Traveller 8x32 ( ostra, kontrastowa mala i solidna, z sporą dystorsją i AC) i Fujinon 8x32 LF. Najlepiej jak byś mial mozliwosc podjechania do sklepu i przymiarki, duzo z wymienianych, w postach modeli lornetek jest dostepnych od reki. Ja używam dwa maluchy Pentaxa 8x22 dcf mc i Nikona 10x25 HGL ( wcześniej 8x32 Traveller) obie bez większych problemów używam z okularami przeciwsloneznymi. Lornetki te polem widzenia nie grzeszą ale sie tym nie przejmuje gdyż są to lornetki do zerkania( na wakacje, w góry, do kieszeni, zawsze w torbie foto) a nie do dłuższej obserwacji chociaż przez okulary pole to jest widoczne cale i ostre po brzegi(hgl)

lech pepliński
Rozmowny

I tego słowa mi brakowało. Potrzebuję lornetkę Do Zerkania , a nie do śledzenia . :grin:
I do 350 - 450 zł

Andrzej_X 
Bywalec

Lech, do zerkania (w dzień) poleciłbym kieszonkowego Nikona Sportstar EX 8x25 lub Olympus WPII 8x25. Ewentualnie z mniejszych lornetek klasy 32mm masz Fujinon HCF 8x32 lub Vixen Atrek 8x32. Jak coś większego w porro to w tym budżecie warto rozważyć Delta Optical Titanium 8x42 lub 10x42 oraz Nikon Action EX 8x40.

lech pepliński
Rozmowny

Ja już pół roku rozważam i nic . Im głebięj w las , tym więcej drzew . :grin:

kimek27 
Optyczny

Ja nie wiem co uczestnicy tego forum widzą w Nikonie Sportstar EX 8x25 dla mnie to najgorsza optycznie mała lornetka z jaką miałem do czynienia, o komforcie "zerkania" nie wspomne.

Andrzej_X 
Bywalec

No cóż, nie można mu odmówić szerokiego pola widzenia. Olympus jest pod tym względem znacznie gorszy. Sam posiadam (niestety) Sportstara EX i jak kiedyś napisałem tu, że ma bardzo słabą ostrość to inni posiadacze odezwali się, że wcale tak nie jest (pomyślałem że może mój egzemplarz jakiś niedorobiony). Tak czy siak za niecałe 300PLN to jest i tak niezła opcja biorąc pod uwagę gabaryty.

BTW Kimek, jakiego koloru masz powłoki na obiektywach Legenda?

kimek27 
Optyczny

10x42 legenda hd już sprzedałem, ale napewno na obiektywach miał niebiesko-fioletowe, na okularach nie pamiętam ale napewno nie były zielone.
Dla mnie sportstar ex 8x25 jest nie ostry wogóle ( miałem 3) jak ktoś twierdzi że jest powinien iść do okulisty. Andrzej_X jak napisałeś poza polem i gabarytami dla mnie on nie oferuje nic.
Za cene 100 złotych każde odwrócone porro (np jak Nikon Sprint IV 8x21 też z dużym polem widzenia) bije go na głowe.
Ostatnio zmieniony przez kimek27 Wto 12 Lut, 2013, w całości zmieniany 1 raz  

Andrzej_X 
Bywalec

Tak

Abs 
Optyczny

Wysłany: Sro 13 Lut, 2013   

kimek27 napisał/a:
...
Dla mnie sportstar ex 8x25 jest nie ostry wogóle ( miałem 3) jak ktoś twierdzi że jest powinien iść do okulisty. Andrzej_X jak napisałeś poza polem i gabarytami dla mnie on nie oferuje nic.
...

Jeśli nie będzie miarodajnej informacji o rozdzielczości lornetek to będziemy mogli sobie podywagować tak jak o urodzie poszczególnych przedstawicieli gatunku ludzkiego. W przypadku lornetek takie pomiary można zrobić. Na dzień dzisiejszy wiem, że Ex jest ostrzejszy od BPC a mniej ostry od np. Vortexa Diamondback. Posługujemy się skalą odniesienia - dla kogoś kto miał do czynienia z bazarówkami obraz z Nikona będzie satysfakcjonujący a jak ktoś miał Fujinona to optyką Ex-a może być zawiedziony. Gdy porównywałem z bliźniaczym Olympusem WP różnica w rozdzielczości obrazu na korzyść WP była minimalna.

Andrzej_X 
Bywalec

Wysłany: Sro 13 Lut, 2013   

Abs, niestety akurat mój Sporstar EX jest uszkodzony i przygotowany do wysyłki do serwisu więc akurat nie mogę porównać bezpośrednio z BPC. Natomiast z pamięci to powiedziałbym raczej, że BPC jest ostrzejsze od EXa. Póki sam nie zobaczę i nie porównam ze znanym mi sprzętem to ciężko cokolwiek wnioskować po opiniach. Ja lornetki, które aktualnie mam w domu tak bym ustawił pod względem ostrości:
1. Opticron SR.GA
2. Nikon EII
3,4. BPC5 lub Tento (nie pamiętam już, która z nich jest ostrzejsza)
5. Nikon Sportstar EX

Abs 
Optyczny

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

Zadałem sobie odrobinę trudu i zrobiłem "siatkę" liniową ze znakami graficznymi trochę na wzór air force resolution target i porównywałem rozdzielczość BPC i Nikona. W przypadki moich egzemplarzy lepszą rozdzielczość liniową prezentuje Nikon Ex 8x25 choć różnica nie jest duża. Ogólne wrażenia optyczne w tym jasność powierzchniowa także na korzyść Nikona. Moja BPC5 8x30 jest wiekowa i być może to także obniża jej wartość optyczną, która pomijając zażółcenie obrazu nie jest taka zła.

Odpowiedz do tematu