Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Zdjęcia produktów, jaki sprzęt, lustrzanka i co potrzebne?
Autor Wiadomość
aimon 
Nowy

Wysłany: Sro 20 Lut, 2013   Zdjęcia produktów, jaki sprzęt, lustrzanka i co potrzebne?

Wybaczcie że zapytam o wszystko ale dużo tematów by otwierać więc może tutaj się uda.
Jestem totalnie zielony.

Główne cele:
Potrzebuje lustrzanki do wykonywania zdjęć produktów cena z obiektywem do 3000 chyba że będzie mega różnica.
Do tego myślę żeby kupić jakiś namiocik bezcieniowy z alledrogo, ale takie namioty działają? jak dużym przedmiotom da się zrobić zdjęcia?
Do tego chciałem jakieś zdjęcia rodzinne.
I osobiście lubię filmy kleić ale to nie jest priorytetem.
Waham się między tym co zawsze d90 a d5100,

Reklama

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Wysłany: Sro 20 Lut, 2013   

Szukałeś na forum? Np:
http://forum.optyczne.pl/...ight=produktowa
http://forum.optyczne.pl/...ght=produktowej
http://forum.optyczne.pl/...ght=produktowej

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Lut, 2013   

Aparat to jedno, a potem obróbka fotografii, to drugie. Aby osiągnąć dobre rezultaty, mając jedynie skromne wyposażenie studia musisz nauczyć się obrabiać zdjęcia. Gimp, Paint Shop Pro, Photoshop Elements, a w nich podstawowe operacje na warstwach. Sam aparat zarejestruje Ci obraz podobny do tego, który zobaczysz oczami, a więc załamania na ściankach namiotu bezcieniowego, niedoskonałości stołu, kurz..

jaad75 
Temu Panu już podziękujemy
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Aparat to jedno, a potem obróbka fotografii, to drugie. Aby osiągnąć dobre rezultaty, mając jedynie skromne wyposażenie studia musisz nauczyć się obrabiać zdjęcia. Gimp, Paint Shop Pro, Photoshop Elements, a w nich podstawowe operacje na warstwach.
Zasadniczo, do typowych zdjęć, wystarczy aparat, światło i Lightroom.

Tutejszyn 
Optyczny

Wysłany: Czw 21 Lut, 2013   Re: Zdjęcia produktów, jaki sprzęt, lustrzanka i co potrzebn

aimon napisał/a:
Do tego myślę żeby kupić jakiś namiocik bezcieniowy z alledrogo..
Jaad, tu jednak przyda się wycinanie z tła. Namiot zwykle jest pognieciony jak.. jak.. no strasznie jest pognieciony i to na zdjęciu wyłazi.
Jesli ma się studio, albo bardziej komfortowe warunki, to oczywiscie, że wystarczy tylko światło i Lightroom.

Arek 
Redaktor

D5100 z 1.8/50 będzie bardzo dobrym zestawem. Do tego stoliczek bezcieniowy lub taki zestaw: http://quantuum.pl/detal....ang=pl&curr=PLN

jaad75 
Klub Pierdzieli

Tutejszyn napisał/a:
Namiot zwykle jest pognieciony jak.. jak.. no strasznie jest pognieciony i to na zdjęciu wyłazi.
Na prawidłowo naświetlonym zdjęciu jest to bez większego znaczenia, a zamiast szparowania można zwyczajnie prześwietlić tło (w razie czego nawet lokalnym pędzlem w LR). Wszystko zależy do czego ma być ta fotografia produktowa i jaka dokładność wykonania jest potrzebna...

aimon 
Nowy

Robiłem już wcześniej coś bez cienia. tzn 2 brystole na stół, z boków halogeny budowlane wrzuciłem żarówki, które dawały najbardziej białe światło, jednak miałem nadal problem z cieniem. A myślę że dłuższy czas migawki by pomógł, żeby tło było bardziej jednolite. Dość długo zajmowało mi wycięcie tego elementu, może brak skilla. Jeden produkt zajmuję mi ok 30min a czasami muszę obrobić 30 takich. a mam trochę oszczędności to postanowiłem zakupić sprzęt pod tym kątem, jak i do nauki i zabawy fotografią.
Produkty mam różnych rozmiarów od 7cm do ok 60cm.
Pracuję w gimpie, Photoshop lepiej sobie radzi z takimi rzeczami?
i co do dokładności to tak ok 300dpi, bo tyle wchodzi na druk, chociaż przy banerach potrzebna jest lekko większa.

przykład.JPG
taki efekt uzyskałem.
Plik ściągnięto 8013 raz(y) 64,73 KB

jaad75 
Klub Pierdzieli

aimon napisał/a:
wrzuciłem żarówki, które dawały najbardziej białe światło
Halogeny zawsze dają światło w okolicach 3200K, ale od czego masz balans bieli w aparacie?
aimon napisał/a:
jednak miałem nadal problem z cieniem.
Jaki?
aimon napisał/a:
A myślę że dłuższy czas migawki by pomógł, żeby tło było bardziej jednolite.
Byłoby mocniej naświetlone (podobnie jak sam przedmiot), ale to nie znaczy, że bardziej "jednolite".
aimon napisał/a:
Dość długo zajmowało mi wycięcie tego elementu, może brak skilla.
W jakim celu wycinałeś te przedmioty z tła? Tylko po to by było ono jednolite?
aimon napisał/a:
Jeden produkt zajmuję mi ok 30min a czasami muszę obrobić 30 takich.
Kwestia "skilla" i stopnia skomplikowania przedmiotu oraz jakości fotografii, ale 30 minut to przeważnie grubo za długo.
aimon napisał/a:
Produkty mam różnych rozmiarów od 7cm do ok 60cm.
Jakie ma być przeznaczenie tych zdjęć? Allegro? Sklep internetowy? Czy może coś bardziej poważnego?
aimon napisał/a:
Pracuję w gimpie, Photoshop lepiej sobie radzi z takimi rzeczami?
Jak napisałem wyżej, zazwyczaj (jeśli nie składasz reklamy i nie potrzebujesz wyszparowanych wklejek), nie trzeba do tego ani Gimpa, ani Photoshopa, ale z pewnością Photoshop jest bardziej zaawansowanym programem...

[ Dodano: Czw 21 Lut, 2013 22:43 ]
aimon napisał/a:
i co do dokładności to tak ok 300dpi, bo tyle wchodzi na druk, chociaż przy banerach potrzebna jest lekko większa.
Akurat do banerów to zwykle nie używa się 300dpi, ale nieważne. To zdjęcie jest po pierwsze, niedoświetlone, po drugie, źle oświetlone, a po trzecie w takich najprostszych układach na tło używa się większego kartonu zawiniętego tak, by nie było krawędzi. Nie bardzo też wyobrażam sobie, jak chcesz je użyć na banerze, no ale może masz jakiś pomysł. Nie jestem pewien, czy zakup nowego aparatu akurat do produktów coś tu zmieni, wydaje mi się, że przede wszystkim potrzebujesz oświetlenia i nauki panowania nad nim.

aimon 
Nowy

Wysłany: Pią 22 Lut, 2013   

jaad75 napisał/a:
Halogeny zawsze dają światło w okolicach 3200K, ale od czego masz balans bieli w aparacie?

Mam cyfrówkę która ledwo zipie, nie wiele da się z niej wyciągnąć.Kilka razy pożyczałem lustro i biały był biały. Dlatego chce kupić lustro, z wskazaniem pod robienie produktów, jak i do nauki fotografii( w tej kwesti jestem zielony :oops: )
jaad75 napisał/a:
W jakim celu wycinałeś te przedmioty z tła? Tylko po to by było ono jednolite?

Tak,głownie to wycinam na alphe. Nie ma problemu później z dopasowaniem do tła.
jaad75 napisał/a:
Kwestia "skilla" i stopnia skomplikowania przedmiotu oraz jakości fotografii, ale 30 minut to przeważnie grubo za długo.

To było uśredniając prace, głownie problem pojawia się na szkle i porcelanie.
jaad75 napisał/a:
Jakie ma być przeznaczenie tych zdjęć? Allegro? Sklep internetowy? Czy może coś bardziej poważnego?

Aktualnie gazetka promocyjna, i szykuję powoli stronę internetową ale tam jakość nie wymagana.Gdzie w gazetce są małe okienka z produktami, i powinien być on dobrze widoczny.
Czyli podsumowując:
Większość lustrzanek da sobie z tym radę, wszystko zależy od światła?
jaad75 napisał/a:
Akurat do banerów to zwykle nie używa się 300dpi, ale nieważne.
może przesadziłem, ale coś ostatnio robiłem i prosili w takiej rozdziałce ;)

Usjwo 
Optyczny

Wysłany: Pią 22 Lut, 2013   

aimon napisał/a:

Czyli podsumowując:
Większość lustrzanek da sobie z tym radę, wszystko zależy od światła?

Zdecydowanie światło poprawiłoby znacznie Twój przykład.
Zauważ że większość kadry jest biała (a raczej powinna być :smile: ), wiec aparat niedoświetlił Ci zdjęcia (pomimo prawie podręcznikowego histogramu) - poczytaj co i jak mierzy światłomierz.
Tak jak jaad75 juz napisał, uzyj jednego kawałka tła zagięlego łagodnie do góry (koszt białego to grosze, ja ostatni kupiłem 20m2 za 30PLN, wiec nawet w PL nie bedzie kosztować majątku).
Podświetl mocniej tło, zeby było białe, a nie szare. Czesto przy takich zdjeciach tlo się prześwietla, wtedy łatwiej można coś innego podłozyć .

smo 
Nowy

Wysłany: Pon 04 Mar, 2013   

Witam,

jaki aparat do robienia zdjęć produktów do max 1500zł?
Produkty mało wymagające, bo głównie wyrobi cukiernicze na stronę, ulotki.
Do tego jaki namiot bezcieniowy z allegro?
Nie interesuje mnie przepłacanie za sprzęt, gdyż pewnie wykonam ok. 100 zdjęć, potem sporadycznie parę nowych produktów w roku i aparat będzie odpoczywał, gdyż nie mam raczej zacięcia do bycia Japończykiem, a nawet jeśli to zadowoli mnie każda jakość zdjęcia zrobionego jakąkolwiek lustrzanką.

Dzięki

kozidron
[Usunięty]

smo napisał/a:
Nie interesuje mnie przepłacanie za sprzęt, gdyż pewnie wykonam ok. 100 zdjęć, potem sporadycznie parę nowych produktów w roku i aparat będzie odpoczywał, gdyż nie mam raczej zacięcia do bycia Japończykiem, a nawet jeśli to zadowoli mnie każda jakość zdjęcia zrobionego jakąkolwiek lustrzanką.

Dzięki

TYM bardziej zleć to jakiejś firmie, w tym budżecie się nie da, chyba że wyłapiesz jakiś mocno uzywany sprzęt a wyroby cukiernicze to wcale nie jest łatwy temat.

smo 
Nowy

Firma zewnętrzna nie wchodzi w grę.
Wstępne próby zwykłą cyfrówką już były. Więc myślę że coś z mniejszymi szumami + namiot bezcieniowy dadzą radę i po PS będzie to wyglądało dobrze... bo głównie chodzi mi o 300dpi.

Co polecacie?

kozidron
[Usunięty]

smo napisał/a:
Wstępne próby zwykłą cyfrówką już były. Więc myślę że coś z mniejszymi szumami + namiot bezcieniowy dadzą radę i po PS będzie to wyglądało dobrze

lustrzanka + obiektyw + min 2 lampy+ namiot raczej nie równają się temu budżetowi.

smo napisał/a:
bo głównie chodzi mi o 300dpi.

to w końcu na internet czy do druku, bo zgłupiałem ?

smo napisał/a:
Co polecacie?

w tym budżecie szukałbym na allegro jakiegoś szrotu ale moim zdaniem ciężka misja robić takie coś bez lamp błyskowych o regulowanej mocy.

Odpowiedz do tematu