Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pią 22 Lut, 2013 Sprzęt do reporterki do 12 - 15 tys zł.
Witam!
Mam dylemat co kupić!
Potrzebuję sprzętu dla siebie, rodzinnego, okazjonalnie robię też zlecenia dla kogoś (głównie śluby, plenery, imprezy rodzinne itp).
Miałem już Canona 450D, Canona 50D, obecnie pracuję na pożyczonym nikonie D90 + 18-105.
Strasznie napaliłem się na nikona D600 - pełna klatka ....ale to pylenie matrycy...
Potem był na celowniku D7000 - mocny, nowszy, ale ten zakres tonalny...
Potem moje myśli poszły w stronę Canona 6D , fajny zwłaszcza ze szkłem 24-105... ale przeczytałem kilka niepochlebnych opinii, że to "dziadostwo" dla mas.
Pomyślałem jeszcze o 5D MarkII - ale ten autofocus...
Na uwadze są jeszcze 5DMIII i Nikon 800D, ale to puszki strasznie drogie.
Cały czas myślę jeszcze realnie nad 300S - tylko trochę stary, co myślicie?
Teraz zdaję się na Was.
Podsumowując.
Potrzebuję wszechstronnego aparatu dającego dobre odwzorowanie kolorów, niskie szumy, szybkość ponad 4 kl/s, (tryb wideo obojętny - bez znaczenia). Niekoniecznie musi być super wytrzymały i wodoszczelny, ale całkowicie plastikowych też nie lubię. Ważny dla mnie jest zakres tonalny, dobre odwzorowanie kolorów i niskie szumy do 6400.
Interesuje mnie też kwestia, czy jest realnie zauważalna różnica w zdjęciach np z reportażu ślubnego pomiędzy APS-C a pełną klatką, czy warto dokładać te kilka tys za lepszej klasy matrycę?
Przy wyborze korpusy patrzę też na szklarnię. Bardzo podoba mi się Canon 24-105 - jego uniwersalność i jakość. Nie wiem, czy Nikon ma podobny odpowiednik.
Za te 12-15 tys chciałbym kupić puszkę, dwa szkiełka (szerokokątny zoom + stałkę 35 lub 50) i lampę (najwyższej klasy danego producenta).
Gruby, d7000 nie jest nowszy od d600. poza tym kurzenie ustaje z czasem no i warto miec swiadomosc, co tak naprawde pokazuja te strasznie wygladajace obrazki w necie i w jakich sytuacjach kurz moze wyjsc na zdjeciach. jak ktos sie jednak tego boi to jak zwykle polecam http://www.amazon.co.uk/E...s/dp/B0046VBEE0
pes [Usunięty]
Wysłany: Pią 22 Lut, 2013
odkup tego pożyczonego D90 i zainwestuj w szklarnię, serio
D90 nie mogę odkupić, bo kumpel na niej pracuje.
Ale o D300 s myślę dość realnie.
Jeżeli chodzi o szkło 24-105 to jest bardzo uniwersalne na pełną klatkę, a przy reportażu światło 4 też nie za bardzo przeszkadza, zwłaszcza, gdy za alternatywę ma się szkło 2.8 nie z najwyższej półki, które i tak trzeba przymykać do 4-5.6 aby zdjęcia wychodziły ostre jak należy. Poza tym pisałem też o stałce 35-50 14 lub 1.8.
Na śluby za mniejsze pieniądze to Canon 6D plus Tamron 24-70/2.8 z VC i systemową lampą.
Druga wersja to D700 z jakimś 24-70/2.8.
Najlepsze szkła to oczywiście systemowe, ale te kosztują.
Za tą górną granicę budżetu to osobiście wziąłbym:
C6D + S35mm/1.4 + C85mm/1.8 (razem ok. 12.500 i zostaje budżet na pożądną lampę i akcesoria)... minus brak szerokiego kąta, plusy: jasny standard + jasna portretówka
lub po prostu
C6D + C24-70/2.8 II (razem ok. 15.000pln)
Dopiero teraz doczytałem to:
Gruby napisał/a:
Za te 12-15 tys chciałbym kupić puszkę, dwa szkiełka (szerokokątny zoom + stałkę 35 lub 50) i lampę (najwyższej klasy danego producenta).
6D (7.200) + C16-35/f2.8 (5.200) + C50/f1.4 lub C85/1.8 (analogicznie 1.400 lub 1.500) + na lampę ponad tysiaczek zostanie.
Na śluby za mniejsze pieniądze to Canon 6D plus Tamron 24-70/2.8 z VC i systemową lampą.
Druga wersja to D700 z jakimś 24-70/2.8.
Najlepsze szkła to oczywiście systemowe, ale te kosztują.
To co będzie lepsze 6d czy D700?
A może jednak d7000?
D600 odpada całkowicie ze względu na wiadome problemy eksploatacyjne.
D600 odpada całkowicie ze względu na wiadome problemy eksploatacyjne.
Te problemy występują z niejednakową intensywnością we wszystkich puszkach, poza tym podobno można sobie z nimi radzić. Po opublikowaniu noty serwisowej/ http://www.optyczne.pl/56..._serwisowa.html /, można też chyba bez problemu, skorzystać z pomocy serwisu, także z tego powodu bym go nie wykluczał.
Innym problemem może być gorszy niż w D700 uchwyt, przeszkadzający szczególnie z cięższymi obiektywami, do których AF-S 24-70 mm f/2.8G też się zalicza
Jak do reporterki ślubnej, to może jednak 6D (o ile się da przełkonąc dziadostwo dla mas). Wysokie ISO (potrzebne często na ślubach) chyba tam całkiem dobre.
Z tego co piszesz to cieżko będzie wybrać.
Bo drogi za drogi, a tanszy gorszy od drogiego
Co to za propozycje? D7000 ? Po 1. Zainwestuj w porządne szkła. Po 2. Kup aparat do reporterki czyli sprawdzony i z niezawodnym AF czyli D700.
D700 byłby chyba najlepszy, ale ciężko go dostać z przyzwoitym przebiegiem.
Cały czas myślę jeszcze o D600, ale ten syfy na matrycy..
Nie maiłem jeszcze okazji popstrykać C 6D.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,04 sekundy. Zapytań do SQL: 10