Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Troche statystyk
Autor Wiadomość
cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   Troche statystyk

Rynek lustrzanek (czerwonawe) i bezlusterkowców (szare) w tysiacach sztuk.

Ten sam rynek, tym razem w milionach Euro

Kompakty - ilość sprzedanych sztuk w milionach

Kampakty w milionach Euro

Obiektywy - ilość sprzedanych sztuk w tysiącach

Obiektywy - w milionach Euro

Lampy błyskowe - ilość sprzedanych sztuk w tysiącach

Lampy błyskowe - w milionach Euro

Statywy - ilość sprzedanych sztuk w tysiącach

Statywy - w milionach Euro

Reklama

komor 
Moderator

Wysłany: Sro 27 Lut, 2013   

Weltweit? In Deutschland? In Polen? :)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   

In Deutschland. Tak jak w opisie tematu: "Niemiecki rynek foto w wykresach".

SeraphimLoki 
Nowy
Nitael

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   

Niezrozumialy jezyk, niezrozumiale tabelki(jak dla mnie ofc). Nic tu nie widze nie jestem w stanie wyciagnac zadnych wnioskow:(

MC 
Temu Panu już podziękujemy

Z tego nie należy wyciągać samodzielnie jakichkolwiek wniosków. Wystarczy fakt, że jest tabelka.

Tutejszyn 
Optyczny

SeraphimLoki napisał/a:
Niezrozumialy jezyk, niezrozumiale tabelki(jak dla mnie ofc). Nic tu nie widze nie jestem w stanie wyciagnac zadnych wnioskow:(

Rynek kompaktów się kurczy. Ludzie kupują coraz chętniej sprzęt dający obrazy lepszej jakości. Sprzęt tanieje, staje się coraz bardziej dostępny. Tylko się cieszyć. No, może będzie trochę więcej artystuff, oferujących swoje usługi, ale tak jest wszędzie. Już lepiej trafić na kiepskiego fotografa, niż chirurga..

SeraphimLoki 
Nowy
Nitael

Aaaaa, to do tego nie byly mi potrzebne Deutshe tabelen :roll:
old news.

komor 
Moderator

Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

Tutejszyn napisał/a:
Rynek kompaktów się kurczy. Ludzie kupują coraz chętniej sprzęt dający obrazy lepszej jakości.

A przypadkiem nie dlatego, że zdjęcia z telefonów komórkowych są coraz bardziej znośne?

Tabelka za tabelkę. Amerykańska za niemiecką. :)

źródło: http://www.flickr.com/cameras

90s 
Optyczny
www.s999art.com

Wysłany: Wto 05 Mar, 2013   

komor z tabelki wynika że tylko iPhony dają radę:) ale prawda, sam często pstrykam 4s i obraz jest na prawdę przyjemny, nawet GO można się pobawić.
Choć już taki zachwycony nie jestem jak to wrzucę na kompa ;)

cybertoman 
Optyczny
AmatorFotografowania

Wysłany: Sro 06 Mar, 2013   

Moja uwage zwrocila pierwsza tabelka, z ktorej nie wynika, ze bezlusterkowce opanowuja rynek, a lustrzanki odchodza w niepamiec. Raczej wyglada na to, ze bezlusterkowca dokupuja posiadacze lustrzanek ?

TS
[Usunięty]

cybertoman napisał/a:
nie wynika, ze bezlusterkowce opanowuja rynek

Hmm, dla mnie właśnie wynika: stosunek szarego słupka do czerwonego rośnie (roczny wzrost szarego o ok 50% wobec 5-10%...). Ale na pewno daleko do opanowania, rynek mają wyraźnie konserwatywny. Ciekawe jak w innych krajach.

cybertoman napisał/a:
Raczej wyglada na to, ze bezlusterkowca dokupuja posiadacze lustrzanek ?

Albo użytkownicy kompaktów przesiadają się - niektórzy na lustra, niektórzy na bezlustra. Albo przechodza na smartfony, a rynek aparatów z wymienną optyką rośnie z powodu nowych użytkowników, choc lustrzankowy - wolniej (bo albo mniej jest nowych, albo dotychczasowi przesiadają się na bezlusterkowce)
Ciężko coś więcej powiedziec :)

Tutejszyn 
Optyczny

cybertoman napisał/a:
Moja uwage zwrocila pierwsza tabelka, z ktorej nie wynika, ze bezlusterkowce opanowuja rynek, a lustrzanki odchodza w niepamiec.
Sprzedaż lustrzanek cały czas rośnie, choć gdzieś nastąpił podział rynku. To, że lustrzanki mają niepewną przyszłość przed sobą wynika z informacji z innych źródeł i przeświadczenia o tym, że lustro staje się coraz bardziej niepotrzebne. Swoją drogą, gdyby to ode mnie zależało, to wypuściłbym na rynek obok np. Nikona D7100, wersję D7100K - z klinem i soczewką Fresnela.

Odpowiedz do tematu