Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Test aparatu Samsung Smart EX2F
Autor Wiadomość
Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

Zakładamy jednak, że optymalizujemy w jakimś stopniu wielkość telewizora i odległość od siedziska. I wg mnie przy standardowej odległości od TV różnice są i to wyraźne, zwłaszcza przy szczegółowych ujęciach.
Filmy z LX5 są IMO kiepskiej jakości. Wystarczy pobrać sobie oryginalne sample LX5 (rozwijając download i pobierając MTS). Nie wygląda to najlepiej i na dodatek ma tylko 720.
Nie ma co porównywać do 1080 z EX2F
EX2F sample1
EX2F sample2

Reklama

pablolite 
Nowy

Wysłany: Sro 06 Lut, 2013   

@Jackiller

Nie skupiałbym się na samplach, bo w domowych warunkach (np. wieczorna impreza przy sztucznym oświetleniu) wyższa rozdzielczość oferuje "lepszej jakości" szumy i nic więcej.

Na zewnątrz przy dobrym oświetleniu, faktycznie jest lepsza jakość, ale filmy gównie kręcimy w domu, więc jak dla mnie nie ma tematu.

Zresztą wada to wada. Kupując kompakt z najwyższej półki (SAMSUNG) wymagam pełnej funkcjonalności każdej z funkcji.

@cube007
Żona jak na razie komórką robi zdjęcia i filmy... jak tak dalej pójdzie to zainwestuje w lepszą komórę dla niej ;)

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

@pablolite
Masz, to wiesz. Mnie chodziło jedynie o pokazanie różnic w podobnych warunkach w porównaniu do LX5

W każdym razie możesz sobie looknąc porównania video na Camera Labs - Gordon Lang ma też swój kanał na Vimeo
Znajdziesz tam porównania, w podobnych warunkach, ze światłem sztucznym i naturalnym, ponad 650 filmów. Tam też LX5 wypada słabo w restauracji.
Natomiast zaskakująco ładnie wypada Canon S110. Wrzuciłem ori MOVy na TV i wygląda to całkiem ładnie. Zwłaszcza fakt, że w czasie ruchu nie ma "skakania" obrazu jak w co niektórych aparatach kręcących 30p.

Polecam przejrzeć sample (pobrać ori pliki i na TV z nimi) i udanych bojów z Szajsungiem życzę. Jab bym walczył, bo ten defekt to porażka
BTW mamy w rodzinie model WB600. Przyznam, że on dość dobre kręci video 720. Ale to już dekada niżej, albo dwie.
Co do telefonów, to Sony Xperia ArcS ze swoimi 720p "jakoś tam" sobie radzi na imprezach. Jak chcesz sampla to Ci podeślę linka na priva. Public nie chcę wrzucać - wiesz, to imprezy ;)

pablolite 
Nowy

Wysłany: Czw 07 Lut, 2013   

@Jackiller

Dzięki za podpowiedzi. Oczywiście nie odpuszczę, nie zaakceptuje wad produktu.
Obiecałem sobie, że to ostatnia wysyłka z tytułu niezgodności towaru z umową,
kolejne będą pilotowane przez Rzecznika Praw Konsumenta.

wielbicielxx 
Rozmowny

Wysłany: Pią 08 Lut, 2013   

Arek napisał/a:
Chris62 napisał/a:
Ale wydaje mi się że wcale nie taki diabeł straszny jak go ten DCRAW maluje.

Jest straszny. Ten aparat nie ma po prostu RAW-a, co w połączeniu z nieudolnym traktowaniem JPEGów, dyskwalifikuje go jako sprzęt dla zaawansowanych amatorów.

Skoro nie ma RAW a w specyfikacji pisza ze jest. Skoro w HD miga obraz w czasie nagrywania to samsung albo powinien masowo zwracac kase za zakupione aparaty wg. niezgodnosci towaru z umowa lub wypuscic jakis soft niwelujacy problemy.
Czy serwisy takie jak optyczne widzac takie niedociagniecia w sprzecie maja jakis wplym na producenta- jakis list petycja pytanie reklamacja cokolwiek.

[ Dodano: Sob 09 Lut, 2013 22:00 ]
Napisalem do samsunga w sprawie problemu migotania zapisu video w HD oraz w sprawie RAW ktory zdaniem testujacych ten aparat nie jest formatem RAW ze wzgledu na poziom ingerencji w pliki.

Odpowiedz od samsunga:

"Szanowny Kliencie
W imieniu firmy Samsung, serdecznie dziękujemy za kontakt.
W odpowiedzi na zgłoszenie pragniemy poinformować:

Proponuję sprawdzić odtwarzanie filmu nagranego aparatem w różnych odtwarzaczach multimedialnych. Sytuacja może być spowodowana brakiem niezbędnych kodeków do odtwarzania filmów. Jeżeli mimo to nadal pojawiać się będzie problem z odtwarzaniem filmów, proponuję zgłosić naprawę urządzenia w ramach gwarancji. Odnośnie formatu RAW, pragnę poinformować, iż zdjęcie w tym formacie zapisywane jest na karcie pamięci bez kompresji, oraz zmian parametrów. Dodatkowo, proszę o sprecyzowanie na jakiej podstawie stwierdza Pan niezgodność systemu RAW w tym modelu aparatu. "

pablolite 
Nowy

Wysłany: Nie 17 Lut, 2013   

Cytat:
Proponuję sprawdzić odtwarzanie filmu nagranego aparatem w różnych odtwarzaczach multimedialnych. Sytuacja może być spowodowana brakiem niezbędnych kodeków do odtwarzania filmów. Jeżeli mimo to nadal pojawiać się będzie problem z odtwarzaniem filmów, proponuję zgłosić naprawę urządzenia w ramach gwarancji.

Hehe... obraz migocze nawet podczas nagrywania i odtwarzania na ekranie LCD aparatu,
więc może i są złe kodeki, ale w Samsungu :)

mrbungle 
Nowy

Wysłany: Pon 18 Lut, 2013   

u mnie pomógł update firmware do najnowszego z 24 stycznia - wydaje mi się ze migania przy HD już nie ma ale ostateczne testy przeprowadzę wieczorem

pzdr

[ Dodano: Pon 18 Lut, 2013 18:44 ]
Niestety w trudniejszych warunkach oswietleniowych, zauwazalne miganie, troche lepiej ale lipa :(

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 19 Lut, 2013   

Róznicę jakościw filmie między hD a full HD trudno jest zauważyć złasza w przypadku kiedy obraz jest upsamplowany do 1080p co czyni np mój amplituner Denon.
Prawdę mówiac trudno też zauwazyć różnicę między telewizyjnymi kanałami SD a HD.
Mam 51" FHD jakby kto pytał i oglądam z odległości 2,5-3 m

Trzeba wziać pod uwagę ze wyświetlanie filmów fullHD wymaga lepszego sprzętu.
Właśnie instalowałem soft firmowy do mojego LX-7 i na koniec instalacji miałem info, że mój komputer spełnia wymogi jakościowe dla oglądania filmów fullHD ale niezależnie od tego mogą wystąpić jakies tam zakłócenia jeżeli karta grafiki nie będzie odpowiednio skonfiigurowana itp.

Póki co jednak filmów nie kręcę niemniej dziwią mnie tu wsppmniane problemy bo testowałem też EX2 przed zakupem i nie widziałem problemów z filmami choć fakt że tak pobieżnie to sprawdzałem.
No nic zobaczymy jak w tej kwestii da rade LX-7.

Dominika LX-7 umożliwia używanie AF-C a nawet MF w trakcie filmowania.

pablolite 
Nowy

Wysłany: Nie 24 Lut, 2013   

Kasę zwrócili, szukam nowego kompakta o jasnym obiektywnie i z dobrze działającymi filmami :)

Jackiller 
Bywalec
posiadacz LX7

Wysłany: Nie 24 Lut, 2013   

LX7
Sample video pobierzesz sobie z VIMEO klikając "download original"

Chris62 
Entuzjasta

Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   

Filmy w LX-7 działają super choć tyl;ko opcję MP4 próbowałem 25 kl./sek. a do wyboru jest jeszcze 50 kl.sek - w FHD oczywiście.

Generalnie upewniłem się że LX-7 jest lepszym wyborem od EX2 po prostu bardziej spełnia potrzeby fotografa z uwagi na lepsze szkło, szerszy kąt dla proporcji 3:2 i 16:9 szybszy AF, wygodniejsze włączanie filtra ND w sumie wszystko oprócz niegibanego ekranu.
Jakby ktoś się wahał to między tymi dwoma modelami to ja radzę przyjrzeć się LX-7.

Odpowiedz do tematu