Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Publikacja zdjęcia bez zgody autora
Autor Wiadomość
pes
[Usunięty]

Wysłany: Wto 26 Lut, 2013   

Dzięki za odpowiedzi. Tak czy siak nie mogę się zgadzać z publikowaniem moich zdjęć bez podpisania, że ja je wykonałem. Dam znać jak rozwiązałem sprawę. Zajmę się tym w sb zaczynając od wizyty w salonie. Nie mam zamiaru palić mostów etc. ale cwaniactwa lub niewiedzy nie będę tolerował, proste. Mam dowody na to na jakich zasadach udostępniam im foty - mail. Poza tym foto z tego wątku wcale nie znajdowało się w zestawie, który otrzymali ;) więc... chyba cwaniactwo ;) Pobrali je być może z flickr, tego nie wiem. Poprostu oni nie są w żaden sposób uprzywilejowani i tyle, a redakcja była zapewniona, że foto jest autorstwa "salonu" ;)

[ Dodano: Wto 26 Lut, 2013 19:21 ]
Dostałem informację od redakcji, że jeśli przeprosiny na łamach ich pisma zamkną sprawę to naturalnie są gotowi to zrobić. Uzbrojony m.in. w tą wiedzę będę działał dalej.

Reklama

lvl3ha 
Rozmowny

Wysłany: Sro 27 Lut, 2013   

A moze sie dogadasz i jakies kolejne twoje zdjecie umieszcza z dopiskiem kto je zrobil :)

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

lvl3ha, dobrze gada. A jak nie będą chcieli to sprostowanie w kolejnym numerze :)

pes
[Usunięty]

Zobaczymy, narazie nic nowego nie wiem w temacie ;)

Sunders 
Temu Panu już podziękujemy

ping :smile:

pes
[Usunięty]

Dzięki za pinga :D

No to tak. Gadałem z pracownikiem salonu i... generalnie podejście typu "to nie możliwe, my tylko swoje zdjęcia mamy". Naturalnie stwierdził, ze właściciela nie ma i że to on kontaktuje się z prasą. Cóż to wiem od redakcji, że to właściciel. Najzabawniejsza była cisza w telefonie w pewnym momencie mojego zdania, halo halo... cisza i odłożenie słuchawki przez pracownika. Przy drugim telefonie po kilku godz. było już lepiej, grzecznie poinformowano mnie kiedy mogę pogadać z szefostwem, bo generalnie w tym celu zadzwoniłem :)

Na dzień dzisiejszy redakcja nie widzi swojej winy, twierdzą, że zdjęć w tekstach informacyjnych typu "news" nie podpisują, wyrazili tylko "telefonicznie" żal, że skorzystali nie ze swojej foty. Uważają też, że publikacja przeprosin nie ma sensu. naturalnie redakcja zgody na publikację nie ma, a jeśli to nie moją. Wogóle dziś już jakoś pokrętnie było bo nie do końca byli pewni czy to moja fota czy nie :mrgreen: dobre :D Poza tym zapytałem redakcję o ugodowe rozwiązanie, a oni na to "nie poczuwamy się do winy żeby Pana gratyfikować w żaden sposób" No więc o czym i z kim tu rozmawiać :lol: wsio normalno...

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

Ja tam bym ich pojechał właśnie za takie podejście...

pes
[Usunięty]

redakcja mnie ubawiła po pachy swoją bezczelnością :lol: dziwię się, że tak kozacko zagrali ;)

Wojmistrz 
Temu Panu już podziękujemy
Obserwator

pes, duży nakład jest tego czasopisma?

SeraphimLoki 
Nowy
Nitael

Tak szczerze to mysle ze niepotrzebnie sie spinasz, faktycznie nie bylo to ladne z ich strony nie tyle to ze uzyli twojego zdjecia ale to ze wypierali sie jako ze to nie ich wina etc. zamiast po prostu przeprosic Ciebie i pewnie bylo by po sprawie. Mowisz ze jestes hobbysta to powinenes sie tylko cieszyc ze wieksza grupa ludzi obejrzy twoje zdjecie, no bo przeciez o to w tym wszystkim chodzi:).
Ps. Kurde chcialem cos jeszcze dopisac ale jakos nie moge znalezc odpowiedniej puenty.
Ps2.
Watermark next time?

pes
[Usunięty]

Wysłany: Czw 28 Lut, 2013   

Wojmistrz, nakład 20.000 egzemplarzy.

SeraphimLoki, tak, jestem hobbystą i wiem, że moje zdjęcia motoryzacyjne jakoś się w tym światku moto-foto nawet podobają (sorry za nieskromność, staram się obiektywnie na to spojrzeć jaki jest odbiór moich prac). Nie zależy mi na publikacji w prasie itd. Jeśli chodzi o publikacje o wiele bardziej kręcą mnie te w journalach ekonomicznych, bo to wiąże się z moim zawodem etc. Poprostu nie mogę się godzić z tym, że ktoś wykorzystuje moją pracę i nie jest w stanie nawet podpisać, że to moje, poprostu tak się nie robi.

Podam w tym miejscu przykład dobrych praktyk. Mianowicie jest taki salon auto-sim. Mieli kiedyś pięknego Mercedesa 190 SL. Zadzwoniłem czy zgodziliby się na to żebym zrobił kilka zdjęć. Powiedzieli OK. Zdjęcia się spodobały i wrzucili na swoją stronkę naturalnie pisząc kto to zrobił. Brawo, jakie to proste. Oni zadowoleni bo była fajniejsza niż zwykle reklama Merca, który szybko się sprzedał, a ja miałem okazję uwiecznić w kadrze ładnego klasyka do mojej kolekcji i przy okazji już kilka razy słyszałem "aaa to Pan robił zdjęcia tego Mercedesa w auto-sim, fajne foty" proste i fajne wszystko za darmo na zasadzie ja wam foty wy mnie reklamę jako zapaleńcowi moto-foto. Dla mnie bardzo fajny układ i wpasowujący się w moje podejście do fotgrafowania aut, czyli chcesz moje zdjęcia, proszę bardzo umieść je na swojej stronie i zareklamuj, że są MOJE. Tutaj jest link do tych fotek na stronach auto-sim: http://www.auto-sim.com.p...ie_autosim.html Później kilka razy miałem telefony od auto-sim, że mają pomysł na sesję w plenerze, ale raz nie było mnie poprostu w kraju, a drugim razem byłem na urlopie, więc akurat wówczas nic z focenia nie wyszło ;)

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

Wydaje mi się, że nie jest Twoją rzeczą dochodzić, skąd oni mają to zdjęcie. Jeżeli chcesz coś z tym zrobić to zdjęcie opublikowała gazeta i oni się muszą tłumaczyć, skąd je mają i na jakiej podstawie je opublikowali - skoro Ty nigdy nie wyraziłeś na to zgody. Zupełnie za darmo o ile mi wiadomo można publikować/przedrukowywać jedynie "proste informacje prasowe", pod co Twoje zdjęcie nie podpada, przede wszystkim dlatego, że nigdy wcześniej, jak rozumiem, nie zostało opublikowane.

pes
[Usunięty]

maziek, zostało "opublikowane" na moim koncie flickr, Picasa, 3 forach fotograficznych, tyle.

pioroon 
Optyczny
nieOptyczny

pes napisał/a:
zostało "opublikowane" na moim koncie flickr, Picasa, 3 forach fotograficznych, tyle.

ale to nie zmiania faktu, że pełne prawa (jako jedyna osoba) masz do tej fotki Ty...
Tak swoją drogą, aż dziwię się, że to się nie stało np: z działu PTAKI, bo są tam na prawdę świetne prace ale cóż może to tylko faktycznie przypadek. Szkoda tylko, że tak zareagowali...

maziek 
Optyczny
zdjęcia robię głową

pes napisał/a:
maziek, zostało "opublikowane" na moim koncie flickr, Picasa, 3 forach fotograficznych, tyle.
Ja nie prawnik, ale wg mnie to zupełnie co innego i nie podpada pod "proste informacje prasowe". Gdyby podpadało, to każdy mógłby przedrukować dowolne zdjęcie gdziekolwiek opublikowane - a tak przecież nie jest. Przy czym nawet przy przedruku "prostych informacji" trzeba podać źródło - o co Ci w zasadzie chodzi. Z tym że moim zdaniem szkoda się szarpać. Chodziło mi tylko o to, że grzech popełniła gazeta, a Ty próbując dociekać skąd mają zdjęcie i na jakiej zasadzie robisz sobie tylko niepotrzebne tyły w salonie. Salon czy tam jego właściciel czy pracownik mógł dać te zdjęcia komukolwiek w dobrej wierze (tzn. nie do publikacji) a grzech popełnił ten, kto opublikował. Chyba, że salon dał razem ze zdjęciem oświadczenie, że dysponuje m. prawami autorskimi do fotki - ale to nie Twoja rzecz to sprawdzać. IMO.

Odpowiedz do tematu