Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
degol - klasztor spłonął w 1822 roku, a kilka lat później karmelitów z Zagórza przeniesiono do Lwowa. Reszty zniszczeń dokonał czas. Prace przy zabezpieczaniu ruin i częściowej odbudowie były prowadzone od 2000 roku, ale je przerwano (brak kasy).
zapytałem, gdyż na 166 zauważyłem datę " 26.05.99 !
dość niedawno jak na taką ruinę, dla tego zatrzymałem " się myślowo " i powstało we mnie pewne zdziwienie, przecież działań wojennych na naszych terytoriach ostatnio nie było !
Choć gierki nieprzerwanie trwają.
[ Dodano: Sro 27 Lut, 2013 23:07 ] marians, fajne miejsce, ma wielki potencjał.
Czy umiesz robić zdjęcia " droga gwiazd" ?
O coś takiego mi się rozchodzi :
Moim zdaniem kapitalne miejsce na taką twórczość !
degol - niestety do tego miejsca mam ograniczony dostęp w czasie odpowiednim do fotografowania gwiazd - jest ono oddalone o 40km od mojego domu, a ja nie mam własnego środka transportu (komunikacja publiczna w nocy nie jeździ).
marians, o to chodzi, że nie potrzebujesz światła !
To, że ruiny są oddddalone od cywilizacji, to jest atut tego miejsca !
Na poniższym zdjeciu nie miałem w ogóle światła !
Weźmiesz ze sobą jakąś latarkę by na dw óch, trzech fotach oświetlić fotografowany obiekt.
Resztę zdjeć robisz bez oświetlenia. Resztę znaczy ze 100 wyzwoleń migawki, a możesz i 150-200 wykonać.
Każde naświetlenie np. po 30s, przy ISO 200.
Niektórzy naświetlają np. po pięć minut , wiec mniej wyzwolę migawki ( duża oszczędność )
Nie zapomnij wyłączyć opcji " odszumiania długiego czasu naświetlania" - bo będziesz miał przerwy w gwiazdozbiorze !
Wszystko sklejasz programem i wyciągasz w obróbce.
Nie przejmuj się jeśli na zdjęciu nic nie widać początkowo.
Trzeba zrobić kilka darków, ze dwa trzy i skleić je ze wszystkimi zdjęciami już w procesie składania.
Ja robiłem ostatnio bez darków.
Chyba hijax_pl fajnie to gdzieś przedstawiał. Co to jest dark, jak składać foty etc.
hajhet - ja mieszkam jakieś 50km od tego miejsca, a byłem tam pierwszy raz (i pierwszy raz zobaczyłem na żywo) w październiku ubiegłego roku Jak powiadają: "cudze chwalicie, swego nie znacie".
171 - komin, ale nie wiem jakiemu obiektowi służył, chodziłem na końcu peletonu, wiec prawie nic nie skorzystałem z informacji przewodnika.
172
173
174stare drzewo, ciekawie się prezentuje jego pień.
175 drzewo pokazane w poziomie
176to jest koszarowiec, jego długość to ponad 2 km !
177 koszarowiec z boku
178 okno koszarowca
179 kolejne okno koszarowca
180 poniżej dwa symbole "Układu Warszawskiego"
181 II symbol Układu Warszawskiego
182 "A tu nie do pokonania mur Układu Warszawskiego, choć wybudowany sporo przed
183
184
185
186
187
188Tutaj podobno była grana końcowa scena filmu C.K. Dezerterzy, jak żołnierze wybiegają na wolną przestrzeń, choć w około takiej wolnej przestzreni nie ma, ale wiadomo, musiała być dograna w innym miejscu
189A tu jeden obiekt to łaźnia, a drugi szalet. Podobno szalet miał tylko kilka stanowisk, a niekiedy stacjonowało tam kilkadziesiąt tysięcy żołnierzy !
190
191 ten obiekt z pierwszego planu, to atrapa ! Ale trudna do odróżnienia nawet z dość bliskiej odległości. Dobudowana na potrzeby scenerii filmowej, sporo tutaj grano scen.
192 schody na wieżę obecnie widokową
193 widok z wieży, ale nie z najwyższego jej poziomu, gdyż nie zdążyłem na wyższy poziom, po prostu idąc ostatnim nie zostałem już na nią wpuszczony
194 ten kadr też robiony na bardzo szybko, bo mnie poganiano bym złaził !
Idąc w grupie nie za bardzo da się zrobić coś z sensem
195 tu jeszcze spichlerz, podobno grano w nim sceny do Pana Tadeusza
196
197
198
199
200
201no i koniec mojego spaceru, już bez grupy, bo grupa rozjechała się do domów, ale ja z dwoma znajomymi poszliśmy dale penetrować teren. Teren jest ogromny, sporo nie widzieliśmy !
Tu była Prochownia. Zdjęcie kombinowane z oświetleniem, użyto lampy SB900 z samowyzwalaczem, oraz kilka źródeł światła latarek
Mam nadzieję, że nie zamęczyłem oczu oglądających ?!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,08 sekundy. Zapytań do SQL: 9