Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Ale oczywiście do problemu 1/4000 ma się to nijak.
dokładnie
komor napisał/a:
Przydaje się, gdy chce się błyskać i trzeba się zmieścić w czasie X
niestety komor, przykro mi ale wtedy lepiej użyć modyfikatorów, blend, dyfuzorów w celu rozproszenia/zmniejszenia ilości zastanego niż nakładać filtr ND. Oczywiście można tak zrobić ale lepiej dla fotografii będzie jak nie założysz filtra ND, tylko zajmiesz się światłem zastanym. Dodatkowo komor, pozostaje jeszcze męska decyzja, żeby w takich warunkach nie robić ale rozumiem naoglądałeś się kupy zdjęć na flickrze w takim klimacie i musisz spróbować
Komor, moronice jeszcze mogę zrozumieć, chociaż ja bym domknął, szczególnie przy drobiu, pomijając że szkoda by mi było migawki
niestety komor, przykro mi ale wtedy lepiej użyć modyfikatorów, blend, dyfuzorów w celu rozproszenia/zmniejszenia ilości zastanego niż nakładać filtr ND. Oczywiście można tak zrobić ale lepiej dla fotografii będzie jak nie założysz filtra ND, tylko zajmiesz się światłem zastanym.
Akurat to zależy od tego co chce się osiągnąć - jeśli to ma być mocne gaszenie zastanego w słoneczny dzień, a do tego ma być odpowiednio mała GO, to innego wyjścia nie ma, jak najniższe ISO, czas synchro i ND (i mocna lampa, oczywiście). Jeśli zastane to po prostu ambient/tło, a nie klucz, czy kontra, to nic tu nie dadzą scrimy, czy blendy.
kozidron [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Lut, 2013
jaad75 napisał/a:
Akurat to zależy od tego co chce się osiągnąć - jeśli to ma być mocne gaszenie zastanego w słoneczny dzień, a do tego ma być odpowiednio mała GO, to innego wyjścia nie ma, jak najniższe ISO, czas synchro i ND (i mocna lampa, oczywiście).
Da radę, ćwiczyłem temat a filtr ND nie jest najlepszym rozwiązaniem.
Nie powiem, żeby to był temat, który jakoś specjalnie mnie ekscytuje ale pojawiło się kilka ciekawych produktów z zakresu gaszenia ostrego światła, wypróbuje je pewnie juz niedługo ale nie mam zamiaru trzymać się okolic pełnej dziury, raczej 2.8.
Co innego, że już sobie wyobraziłem komora z lampami 500W jak walczy w plenerze
niestety komor, przykro mi ale wtedy lepiej użyć modyfikatorów, blend, dyfuzorów w celu rozproszenia/zmniejszenia ilości zastanego niż nakładać filtr ND.
Przykro mi, nie posiadam ani odpowiednich akcesoriów, ani pomocników, którzy by mi to wszystko trzymali w plenerze.
kozidron napisał/a:
Dodatkowo komor, pozostaje jeszcze męska decyzja, żeby w takich warunkach nie robić ale rozumiem naoglądałeś się kupy zdjęć na flickrze w takim klimacie i musisz spróbowa
Przykro mi, ale ja takie zdjęcia po prostu czasem robię, a nie próbuję.
kozidron, mówię o typowej sytuacji, w której bywa konieczne użycie ND (jeśli ktoś nie chce przymykać).
To wszystko zależy od typu typowej sytuacji .
W typowej sytuacji to i polar "przymknie" o jedną działkę.
W typowej sytuacji o jakiej pisze jaad75, czyli zgaszenie silnego tła, to ND i lampa, modyfikatory na lampę tu nie pomogą.
W typowej sytuacji o jakiej pisze kozidron, czyli rozjasnienie i zmniejszenie kontrastu, modyfikatory pomogą, ale jak to się ma do chęci "nieprzymykania" i osłabiania zastanego?
W typowej sytuacji o jakiej pisze jaad75, czyli zgaszenie silnego tła, to ND i lampa, modyfikatory na lampę tu nie pomogą.
Jak czas X masz 1/200 czy 1/250 a zastane wychodzi Ci 1/500 to wystarczy ND1, żeby problem rozwiązać, a niewielkiej energii błysku z lampeczek reporterskich jeszcze wystarczy. Czasem i ND2 da radę jeszcze błysnąć, wszystko zależy od kadru.
Polar może spowodować problemy z kolorami, poza tym taniej skompletować parę przyzwoitych filtrów ND o różnej mocy i średnicy do posiadanych szkieł, niż parę przyzwoitych filtrów CPL. Jak zwykle każdy nas patrzy przez pryzmat tego, co już posiada i co częściej mu się przydaje.
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Mar, 2013
komor napisał/a:
poza tym taniej skompletować parę przyzwoitych filtrów ND o różnej mocy i średnicy do posiadanych szkieł
Modyfikatory z pewnością nie pomogą, ale odpowiednia lampa da radę bez problemu.
Natomiast, żeby to wszystko sprowadzić do rozsądnych poziomów jasności przy czasie synchro, bez przymykania przysłony, to tylko ND.
komor napisał/a:
niewielkiej energii błysku z lampeczek reporterskich jeszcze wystarczy. Czasem i ND2 da radę jeszcze błysnąć
Ty mówisz o gaszeniu słońca speedlightem przy migawce szczelinowej? Szacun...
pan.tadeusz [Usunięty]
Wysłany: Pią 01 Mar, 2013
hijax_pl napisał/a:
pan.tadeusz napisał/a:
a te z regulowaną mocą?
To są polaryzatory.
polaryzatory? miałem na myśli fadery ND Lightcrafta
zastanawiałem się kiedyś nad zakupem zamiast zwykłego filtra ale jakoś temat uciekł.
tak więc wracając... warto? miał ktoś z tym jakieś doświadczenia?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,07 sekundy. Zapytań do SQL: 10