Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Tylko z jakimi dwoma przyzwoitymi obiektywami chciałabyś podpowiedzieć taki korpus "powyżej EL", żeby zmieścić się w cenie 5500 Być może Nikon ma takie dobre obiektywy w takiej cenie - wtedy sorki, masz rację
Do portretu i makro kupi Tamrona 60/2 za 1400zł, akurat powinna się zmieścić w cenie z D7100. Zdecydowanie będzie to lepsze rozwiązanie niż entrylevelowy shit. Tudzież kit.
pioroon, ale po co kupować entrylevelowy syf, zamiast czegoś porządnego? Po co kupować 18-105? To jakiś przykaz mieć w zbiorach jakiś smieszny plastikowy zoomik do wszystkiego i niczego? Interesuje ją portret i makro, to niech kupi szkło do tego. A 35-tka może być kolejna po 60-tce.
jaad75, zgoda. Taki 18-105 czy 18-55 to tak jak pisałem tylko na wypadek szerokiego kadru. Nie sądzę, żeby ktoś robił tylko makro i portret i nie potrzebował niczego <35 czy nawet <50-60.
Aszex [Usunięty]
Wysłany: Czw 28 Lut, 2013
jaad75, zoom kitowy jest potrzebny do fotografowania na co dzień. Być może później autorka dojdzie do wniosku, że woli tylko stałki, ale na początku musi być.
pioroon, moim zdaniem szkoda kasy na 5200 i lepiej kupić d5100 lub d7000.
Nie sądzę, żeby ktoś robił tylko makro i portret i nie potrzebował niczego <35 czy nawet <50-60.
A co w tym dziwnego? Poza tym 60-tką nie trzeba robić wyłącznie makro i portretu - spokojnie można ogarnąć wiele innych tematów, choćby nawet i krajobraz, czy architekturę wbrew pozorom.
Aszex napisał/a:
zoom kitowy jest potrzebny do fotografowania na co dzień
Fotografowania czego?
Aszex napisał/a:
ale na początku musi być.
Niby dlaczego?
Aszex napisał/a:
pioroon, moim zdaniem szkoda kasy na 5200 i lepiej kupić d5100 lub d7000.
można kupić D7000, albo D7100, ale lepiej D7100.
rafisko napisał/a:
Za 5 może mieć co najwyżej ze 2 dobre szkła.
Niekoniecznie. 50-tka, 35-tka, 85-tka f/1.8 to są dobre szkła. Nie bardzo dobre, ale dobre. Wspomniany Tamron optycznie jest bardzo dobry. A AF z D7100 może (nie musi) chodzić lepiej niż z 50D. AF to jedyny minus tego obiektywu.
Staram się fotografować wszystko, jednak najczęściej zajmuję się portretami i makro.
Jaad, naprawdę kupno tego nieszczęsnego 18-105 VR jest bezpieczną poradą dla osoby pytającej o sprzęt ogólny. No i po co ten D7100, którego nie ma, a jak będzie to będzie początkowo drogi? Przed chwilą jeszcze D7000 ze swoją „słynną matrycą IMX071” był taki debeściak, a teraz już zdjęć nie będzie umiał robić? Budżet nie jest z gumy, tym bardziej że sam uważasz, że ważniejsze jest dobre szkło niż ciemny plastikowy zoom. A to kosztuje.
Jaad, naprawdę kupno tego nieszczęsnego 18-105 VR jest bezpieczną poradą dla osoby pytającej o sprzęt ogólny.
Jak ktoś ma straszne parcie na plastikowy shit, to niech kupi z 18-55 - taki sam ciemny śmieć, tylko jeszcze tańszy.
komor napisał/a:
No i po co ten D7100, którego nie ma, a jak będzie to będzie początkowo drogi?
Niecałe $1200, czyli taniej niż D7000 na początku.
komor napisał/a:
Przed chwilą jeszcze D7000 ze swoją „słynną matrycą IMX071” był taki debeściak, a teraz już zdjęć nie będzie umiał robić?
Będzie, ale to jest lepsze body z jeszcze lepszą matrycą (podobną per pixel, ale z wyższą rozdzielczością i bez filtra) i jeszcze lepszym AF-em. Jest o wiele lepszą bazą na przyszłość. Tak, jak w momencie wejścia D7000 lepiej było kupować ten korpus niż dobry, ale stary już D90.
komor napisał/a:
Budżet nie jest z gumy, tym bardziej że sam uważasz, że ważniejsze jest dobre szkło niż ciemny plastikowy zoom. A to kosztuje.
Dlatego proponuję bardzo dobre body i bardzo dobre szkło, mieszczące się w budżecie.
Dziękuję wszystkim za pomoc, te uwagi są dla mnie naprawdę cenne i dały sporo do myślenia. Pozostawiając jeszcze sprawę korpusu na boku i wracając do obiektywów.. Chciałabym nieco sprecyzować swój wybór. Zapomniałam dodać, że będę potrzebowała oczywiście obiektywu 'uniwersalnego', który nadawałby się do fotografowania imprez rodzinnych, podróży itp. Dzięki Waszym uwagom zdecydowałam na razie odłożenie zakupu typowej portretówki z powodów oczywiście finansowych. Uwzględniając potrzebę posiadania obiektywu bardziej 'uniwersalnego' i obiektywu do makro, mógłby mi ktoś takowe polecić? W sprawie tego 'uniwersalnego' po jednej z uwag o jasności obiektywu zamiast 55-200 myślę o zakupie 18-200, który jest jaśniejszy. Czy jest to dobry pomysł? I jaki obiektyw byłby dobry do fotografii makro? Zależy mi, aby na zdjęciach dokładnie było widać detale owada. Czy taki obiektyw będzie zbyt drogi? Proszę o rady.
Jeszce raz bardzo dziękuję za pomocne rady oraz za zrozumienie, ponieważ nie jestem zaawansowana w tym temacie, a raczej dopiero początkującym - dlatego proszę o pomoc. Również przy propozycjach body i obiektywów proszę o uwzględnienie mojego poziomu zaawansowania w fotografii. Pozdrawiam!
Nie nada się nic ciemniejszego niż f/2.8, chyba, że dokupisz lampę, albo będą to imprezy plenerowe w dzień.
samshine napisał/a:
myślę o zakupie 18-200, który jest jaśniejszy. Czy jest to dobry pomysł?
Najgorszy z możliwych, poza tym, ten obiektyw nie jest wcale jaśniejszy.
samshine napisał/a:
I jaki obiektyw byłby dobry do fotografii makro? Zależy mi, aby na zdjęciach dokładnie było widać detale owada. Czy taki obiektyw będzie zbyt drogi?
Jeśli to ma być makro żywych owadów, to optymalny obiektyw makro do tego celu będzie z pewnością za drogi. Polecany wcześniej przeze mnie Tamron 60/2 będzie w wielu przypadkach miał zbyt krótką odległość przedmiotową. Coś w miarę taniego do tego celu, to np. Tamron 90/2.8 w starszej wersji - do kupienia nowy w okolicach 1500zł.
No chyba, że to nie ma być makro, tylko bardziej close-up, a do tego spacery, krajobrazy, jakieś tam portrety, to może Sigma 17-70/2.8-4...
Tylko ciekawe ile w PL będzie kosztował taki zestaw kit z 18-105. Znając życie między 5.500 a 6.000pln (skoro w USA ma to być jakieś 5.000pln). Może lepiej d5200 za 2.700 i zostanie większy budżet na szkła?
Łatwo to policzyć, dolary zamieniamy na euro przeliczamy przez kurs i mamy cenę w Polsce
Albo cena netto w USA = ~cena netto w PL, tyle że w USA sales tax w mało którym stanie przekracza 10%, czasem jest poniżej 5%, albo nawet 0%, a przeważnie można go w ogóle nie zapłacić zamawiając z innego stanu, niż ten, gdzie masz billing address karty.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,03 sekundy. Zapytań do SQL: 9