Przetwarzanie danych osobowych

Nasza witryna korzysta z plików cookies

Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.

Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.

Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.

Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.

optyczne.pl forum.optyczne.pl  
•  FAQ  •  Szukaj  •  Użytkownicy  •  Grupy  •  Statystyki  •  Rejestracja  •  Zaloguj  •  Galerie  •   Ulubione tematy

----- R E K L A M A -----

Poprzedni temat :: Następny temat
Chęć na FF, ale Nikon szokuje wpadkami więc zmiana systemu?
Autor Wiadomość
Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   Chęć na FF, ale Nikon szokuje wpadkami więc zmiana systemu?

Tak więc jakiś rok temu zmieniałem puszkę z D90 i rozważałem zmianę systemu dla 7D i 100-400L do fotografii lotniczej. Zostałem w Nikonie z D300s i z sigmą 50-500 OS i jestem zadowolony, jednakże... Chyba ta pora roku i coś ręce zaczynają świerzbić na zmianę puszki :twisted:

Idealnie byłoby zostać z nikonem, bo mam rzeczoną sigmę 50-500 OS, do tego S85/1.4 którą uwielbiam i N50/1.4 (którego dośc rzadko używam prawdę mówiąc) i dwa mniej lubiane szkła 70-300VR i kitowy 18-105.

W dodatku D800 na papierze wygląda jak sprzęt idealny jak dla mnie, bo w trybie DX na pokazach lotniczych dałby jakies 16 megapiksli więc świetna sprawa, do tego na rajdach w lesie zalety pełnej klatki z jej małymi szumami na wysokich iso, no i ta słynna "magia pełnej klatki" w portretach na pełnej klatce... aaaaaleee.... właśnie - duże "ale" - to co Nikon zmajstrował z AF to makabra jakaś, zwłaszcza jak chcę używać w najbardziej wymagający dla AF sposób (pokazy lotnicze oraz mała głębia ze stałkami).

D600 to też jakaś porażka jak dla mnie, bo pomijając już fakt irytacji jaka by mnie dopadła (a denerwuję się szybko i miotam wyposażeniem po kwaterze) to na zdjęciach z pokazów gdzie używa się często wysokiej wartości przesłon byłaby tragedia.

I tutaj wpada w oko Canon 5D marek trzeci. AF by starczył podejrzewam (na bank byłoby gorzej jak w D300s, bu tutaj mam gęsią skórkę podniecenia na pokazach kiedy 80% ostrych zdjęc wychodzi :mrgreen: ) ale starczyłby myślę. Jedyna wada jak dla mnie w tym przypadku to brak funkcji Cropa w body, no i wszystko trzebaby cropować w postprocesie z pokazów.

Dochodzi jeszcze kwestia szklarni... po zmianie systemu musiałbym mieć coś na pokazy, i tutaj pewnie wziałbym sigmę 50-500 OS bo ma fajny zasięg i jakość za pieniądze, no i zostałoby niewiele kasy na resztę.
Stać by mnie było myślę na canonowską 50/1.4 i albo używaną starą wersję 70-200/2.8 IS (albo bez IS) lub zamiast 70-200 to 135/2. ten oststni obiektyw wygląda na ostrzejszy niż starsze 70-200 więc tak się przychylam, no i dałby mi mniej więcej taki sam "zasięg" na FF jak ulubione przezemnie na cropie 85mm (???) więc możnaby oprócz portretów do rajdów używać ;-)

Ktoś ma jakieś sugestie jaką szklarnie można kupić za jakieś 2100 GBP, czyli na chwilę obecną jakies 10 000 złotych?
zastosowanie :
- lotnicze
- trochę drobiu
- rajdy samochodowe (można podejść bliżej, tutaj nie trzeba super zasięgu. teraz daję radę z 85mm na cropie)
- portrety plenerowe w zastanym

Jest jeszcze jedna mała rzecz, która spowodowała, ze ostatnio zerkam w stronę canona... miałem ostatnio wymianę argumentów z kimś kto się przesiadł z D700 na 5DmkII i uważał, ze kolory, tonacja, zwłaszcza kolor skóry na zdjęciach z canona wygląda lepiej. Uważałem to za absurd, bzdurę i brak umiejętności obróbki, potem ze zmarszczonym czołem zacząłem przeglądać zdjęcia w necie, aby potwierdzić swoją balistyczna rekację na te absurdy i... hmm - nie wnikając w temat jakoś faktycznie muszę przyznać, ze te obrazki z canona jakoś naturalniej wyglądają (sam nie wierzę w to co piszę :neutral: )
Jedynie D800 mi się podoba pod względem obrazowania, ale ten nieszczęsny AF :evil:

Dobra - co myślicie Panie i Panowie?? :smile:

Reklama

MM 
Temu Panu już podziękujemy
GORSZY SORT POLAKA

Wysłany: Sob 02 Mar, 2013   

Na pewno warto kupić 135L. Spokojnie możesz też kupić nowe 70-200/2.8 Tamrona. Fajny, szybki, ostry od 2.8, ładnie rysuje.
Sigma 50-500 jest OK.
Kolory Nikona są OK przy dobrej pogodzie i samolotach. Przy gorszej, wyższym ISO i foto ludzi Canon wygrywa. Oczywiście pomijam speców od zaawansowanej obróbki tylko patrzę na wersję dla mało ingerujących w profile.
Zobacz ile zdjęć robić przy ogniskowej powyżej 300mm na cropie. Jak bardzo dużo to pomyśl o 400/5.6L Canona. Jak zobaczysz jakość na 5D3 to na D300 i Bigmę nawet nie spojrzysz. GWARANTUJĘ.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Wysłany: Nie 03 Mar, 2013   

MM, Dzięki, liczyłem na twój wkład w ten wątek :wink:

Ten Tamron pewnie jest świetny, ale... w UK cena jego to 1660 funtów :cry:
ja będę miał do dyspozycji na szkła około 2200, maksymalnie 2400 funtów, więc po zakupie jego starczyłoby tylko na jakąś 50mm stałkę i tyle. Nic na samoloty by nie zostało :cry:

Co do używanych ogniskowych, to na cropie teraz sigmę baaardzo rzadko skręcam na krócej niż 500 szczerze mówiąc. Ta 400/5.6 wyglada cenowo super, pooglądam jakieś sample w necie.
Ale powiedz no mi jeszcze - 400 na FF to będzie jak 300 na cropie... trochę krótko, jak one pracują z konwerterem 1.4? Da radę taki zestaw z konwerterem na samoloty pod względem AF? czy to ciągle będzie lepsza jakość niż z sigmy na 500?

EDIT:
Ach, no i ta 400/5.6 jest bez stabilizacji... przy zdjęciach śmiglaków na 1/250 nie jestem pewnien czy to będzie jednak ostre (???) A jednak angielskie pokazy to w 70% śmiglaki.

Fatman73 
Bywalec

Wysłany: Nie 03 Mar, 2013   Re: Chęć na FF, ale Nikon szokuje wpadkami więc zmiana syste

Pan_Żabka napisał/a:

Jedynie D800 mi się podoba pod względem obrazowania, ale ten nieszczęsny AF :evil:

Rozumiem, pisząc o nieszczęsnym AF, masz na myśli problem z "lewą stroną" ?
Sprawdzałeś jakąś sztukę D800 w sklepie, jeśli chodzi o AF właśnie ? Ja akurat kupiłem "pierwszy lepszy", w sklepie wykonałem kilkanaście zdjęć testowych za pomocą chyba 3 obiektywów i wszystko było ok. Już kilkunastu kumpli kupiło D800, z czego chyba z 3 wysłało swoje puszki na kalibrację -a z tych 3, tak na prawdę tylko 2 tej kalibracji potrzebowało ;-)

Pan_Żabka 
Entuzjasta

Lewy skrajny punkt tak mi nie przeszkadza, bo wiedząc o tym bublu można z tym żyć (choć w D300s używam do paningu rajdówek właśnie skrajne punkty). Gorzej z BF/FF bo jeśli w teście tutaj na optycznych brakło skali mikrokalibracji, to trochę niepokojące.
Fatman73, a Ty masz też takie problemy jak użytkownik Aereka zdaje się, że nawet po kalibracji problem występuje przy używaniu lampy? No nie ukrywam, że chciałbym usłyszeć, że problem z AF wymiera i nie słychać o większej ilości przypadków, wtedy nie musiałbym tracić kasy na zmianę systemu, w zamian mógłbym sobie pozwolić na używkę 70-200/2.8 VRI i z taką szklarnią byłbym ustawiony.

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Pan_Żabka napisał/a:
400 na FF to będzie jak 300 na cropie

Różnica polega na tym, że z takiego 400/5.6L i 5D3 możesz dać do netu cropa i nikt tego nie zauważy :wink:
Ta jakość to będzie masakra dla Bigmy. Ta jakość powala bez wysiłku 100-400L.

Jeżeli robisz dużo śmigła to... dużo treningu i monopod a i tak łatwo nie będzie. Zrobić ostro na 400mm i 1/60 to nie jest łatwa sztuka. Co do TC, to 400/5.6L jest masakrycznie ostre i z TC 1.4 ta jakość byłaby i tak dość niezła, tylko.... z oryginalnym TC 1.4 nie będzie działał AF na 5D3 (dopiero na 1DX i generalnie serii 1 na centralnym punkcie). Można to obejść zaklejając pewne styki. Niestety wtedy AF dość zwolni. Plus jest taki, że gołe szkło przy włączonym ograniczniku ostrzenia i na 5D3... Oj jak nie miałeś w ręku szkła Nikkora - tele stałki - z najwyższej półki to będziesz w szoku jak szybki może być AF. Prędkość AF-u w takim zestawie to jak Ferrari. Śmiga,pędzi, zwyczajnie szaleje - ale precyzyjnie i celnie.

Co do D800 i jego AF-u. Zamiast onanizować się tym co wyszło opacznym idź do sklepu i zobacz samemu jak to działa. Weź poprawkę na to, że gęsta matryca pokaże minimalne nietrafienia - niewidoczne na mniej upakowanym sprzęcie. Jak dla mnie jakość obrazka z D800 jest genialna.

Pan_Żabka 
Entuzjasta

MM, Szukam i szukam jakichś dobrych zdjęć lotniczych z tego szkła na necie i szczerze powiedziawszy z 6 stron na flickr żadne djęcie nie urywa pupy a znakomita większość jest nikczemnej jakości. szkoda że nie można zobaczyć co to szkło potrafi. Owszem - w drobiu jest ok, ale lotnictwo to jakaś miazga w necie.

Z testowaniem D800 w sklepie jest jeden problem - nie kupowałbym za gotówkę, tylko w kredo, i w dodatku w sklepie internetowym, więc przyślą cos i przetestować będę mógł dopiero w domu :neutral:

A powiedz jeszcze MM, pracowałeś z 135/2.0? jak będzie AF działał? dałoby to radę na rajdzie samochodowym? Mam teraz sigmę 85/1.4 i daje radę. Myślałem, ze jakby się sprawdzało to przez jakiś czas mógłbym żyć bez 70-200/2.8, bo na drugą wersję mnie nie stać, a pierwsza chyba już nie powala...?

MM 
GORSZY SORT POLAKA

Pan_Żabka napisał/a:
MM, Szukam i szukam jakichś dobrych zdjęć lotniczych z tego szkła na necie i szczerze powiedziawszy z 6 stron na flickr żadne djęcie nie urywa pupy

No to musisz mi zaufać, że warto. Zresztą na spotter.pl robi tym szkłem mój kumpel. Ja już pomijam, że robiłem zdjęcia tym obiektywem. Ja widziałem zdjęcia tego kolegi jak stał obok i robił te same kadry co ja na 100-400L. Jakość jest porównywalna do 500/4L. Tyle jeżeli chodzi o 400/5.6L :wink:

Pan_Żabka napisał/a:
pracowałeś z 135/2.0

Mam go od kilku lat. Daje spokojnie radę. Szczególnie na 5D3. Jest ogranicznik AF-u, jest szybkość i jest taka jakość, że.... mniam. Robię tym foty na FF swojej kobiecie i cały czas mi marudzi, że chce więcej. Tym obiektywem. Mam dalej tłumaczyć? :lol:
Robiłem zdjęcia Sigmą 85/1.4 Jak dla mnie 135L będzie szybsze, choć tej Sigmy nie sprawdzałem na Nikonie tylko na Canonie.

Pan_Żabka napisał/a:
mógłbym żyć bez 70-200/2.8, bo na drugą wersję mnie nie stać, a pierwsza chyba już nie powala...?

Pierwsza wersja jest gorsza od drugiej, ale nie jest zła. To klasa starszego 70-200/2.8 VR. Tego Nikkora mam w robocie na D300 a tego Canona w torbie. Canon jest porównywalny do nowego Tamiego 70-200/2.8 z VC, tylko ma mniejszą winietę, za to jest minimalnie ostrzejszy na f/2.8. Stabilizacja i szybkość jest zbliżona wszystkich trzech. W Tamim najprzyjemniej działa stabilizacja za to jest może z 10% wolniejszy od systemowych. Nie ma też niestety ogranicznika AF-u.
Jakbyś mieszkał w Łodzi to mógłbyś jutro pomacać sobie i postrzelać z wszystkich trzech szkieł 70-200 a tak to szukaj po necie dalej :razz:

Sunders 

Pan_Żabka, IMO do 5D3 albo maksymalistyczna wersja: Canon EF 400 f/5.6 L USM + Canon EF 70-200 f/2.8 L IS II USM za ok.2700GBP albo realistyczna: Canon EF 400 f/5.6 L USM + Canon EF 135 f/2.0 L USM + Canon EF 85 f/1.8 USM za ok.2150GBP.Oba zestawy IMO niezłe. 135L pod FF to IMO w canonie najlepsza portretówka o solidnej konstrukcji, szybkim AF-ie i jednocześnie ładnym bokeh :smile:

Fatman73 
Bywalec

Pan_Żabka napisał/a:
Fatman73, a Ty masz też takie problemy jak użytkownik Aereka zdaje się, że nawet po kalibracji problem występuje przy używaniu lampy?

W sumie nie jestem w temacie z jakim problemem walczył Aereka, ale jeśli chodzi o BF (lub FF, nie pamiętam) podczas używania wspomagania AF z lampy, to niestety takie coś mam (i nie mam -bo czasem jest ok.... trudno to wyjaśnić) z każdym Nikonem i z każdym obiektywem. Jedyne lekarstwo to wyłączyć to wspomaganie i używać tego z body.

Co do BF/FF i braku skali -na razie mam szczęście i wszystkie obiektywy, które podpinałem pod swojego D800 (a było tego ponad 15 sztuk już chyba), można było spokojnie w "skali regulacji" zmieścić (zwykle max. to zakres -7, +7, tylko jeden wymagał ustawienia -17).

Cytat:
.........pozwolić na używkę 70-200/2.8 VRI i z taką szklarnią byłbym ustawiony.

Oooo ten obiektyw działał z moim D800 (i D800E kolegi) wyśmienicie :-) Bez regulacji -dobra sztuka się trafiła.

komor 
Moderator

Fatman73 napisał/a:
jeśli chodzi o BF (lub FF, nie pamiętam) podczas używania wspomagania AF z lampy, to niestety takie coś mam (i nie mam -bo czasem jest ok.... trudno to wyjaśnić) z każdym Nikonem i z każdym obiektywem.

A dotyczy to jednej lampy czy wielu/każdej, której spróbowałeś?

Co do dylematu kolegi Pan_Żabka, to chce Ci się zmieniać system, sprzedawać szpeje, szukać następnych, tylko dlatego, że można trafić na wadliwego D800? Może mniejszym ryzykiem będzie jednak kupno D800 i w razie wtopy reklamacje/wymiana? Skoro mieszkasz w UK to kwestie reklamacyjne są tam chyba na wyższym poziomie cywilizacyjnym niż w PL, prawda?

Fatman73 
Bywalec

komor napisał/a:
A dotyczy to jednej lampy czy wielu/każdej, której spróbowałeś?

Sprawdzałem z dwoma SB-900 i jedną SB-800 (i chyba jeszcze SB600, ale nie pamiętam tak na 100%....) Niestety w każdym przypadku problem występował.
Najbardziej zastanawiające jest to, że czasami jest ok (np. ostatnio jak chciałem ten problem pokazać kumplowi -mój D800 z SB-800 z włączonym wspomaganiem, trafiał idealnie). Częściej jednak nie trafia, kiedy wspomaganie AF z lampy jest włączone.
I nie jest istotne czy wzorek zostanie wyświetlony czy nie (np. zasłonimy diody dłonią) -wystarczy samo włączenie tej funkcji, aby problem z trafianiem zaczął występować.

Sunders 

komor napisał/a:
Pan_Żabka, to chce Ci się zmieniać system, sprzedawać szpeje, szukać następnych, tylko dlatego, że można trafić na wadliwego D800?

Też się w pierwszej chwili po przeczytaniu zdziwiłem, ale do zyskania jest jednak parę rzeczy:
1.
Pan_Żabka napisał/a:
kolory, tonacja, zwłaszcza kolor skóry na zdjęciach z canona wygląda lepie

2.lepszy obiektyw do ptactwa /400/5,6L/ z szybszym i pewnym AF-em
3.lepsza portretówka /135L/
:smile:

dcs
[Usunięty]

:roll: ...bo 135DC to słabsza portretówka?

Sunders 

Cytat:
.bo 135DC to słabsza portretówka?

Też dobra, tylko trochę o ponad 1kpln droższa, poza tym ma jednak trochę wolniejszy AF a nie ma FTM i IF :smile:

Odpowiedz do tematu