Wykorzystujemy pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w naszej witrynie, a także do prawidłowego działania i wygodniejszej obsługi. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Partnerzy mogą połączyć te informacje z innymi danymi otrzymanymi od Ciebie lub uzyskanymi podczas korzystania z ich usług i innych witryn.
Masz możliwość zmiany preferencji dotyczących ciasteczek w swojej przeglądarce internetowej. Jeśli więc nie wyrażasz zgody na zapisywanie przez nas plików cookies w twoim urządzeniu zmień ustawienia swojej przeglądarki, lub opuść naszą witrynę.
Jeżeli nie zmienisz tych ustawień i będziesz nadal korzystał z naszej witryny, będziemy przetwarzać Twoje dane zgodnie z naszą Polityką Prywatności. W dokumencie tym znajdziesz też więcej informacji na temat ustawień przeglądarki i sposobu przetwarzania twoich danych przez naszych partnerów społecznościowych, reklamowych i analitycznych.
Zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies możesz cofnąć w dowolnym momencie.
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013 Pomoc w zakupie do 700zł
Witam,
Poszukuję aparatu kompaktowego (chyba, że będziecie mieli inne propozycję) do 700zł . Do wczoraj kwota max wynosiła 1k zł, ale niestety musiałem zasponsorować miesięczną dostawę kawy do Komendy i kwota zmalała.
Aparat raczej będzie służył uwiecznianiu krajobrazu, zabytków, autobusów (takie zboczenie zawodowe)...więc tak dla zabawy trochę.
Zdjęcia w dzień i w nocy. Amatorka z chęcią nauki.
Filtry mile widziane, zoom x36 to nie...wystarczy x3, Panorama? ooo tak...3D - aż tak to jest fajne? dobre nagrywanie filmów - jak jest to ok, nie to też ok. HD? chętnie...zasilanie obojętne.
Gabaryty również nie grają głównej roli. Ale za dużego również nie chciałbym.
Mam nadzieję, że pomożecie.
Sam trochę szukałem i znalazłem 3, 4 modele z Canona, Nikona i Olympusa ale wole wypytać.
Póki co tyle, chętnie odpowiem na wszelkie pytania.
Chętnie również wysłucham porad dotyczących doboru aparatu oraz na co patrzeć przy specyfikacji.
...rozumiem,że nie będzie służył do fotografowania źle zaparkowanych aut, na tle owych krajobrazów ;);)
wrocman [Usunięty]
Wysłany: Pon 04 Mar, 2013
jeśli to będzie jakieś Mondeo, Kia czy inny srebrno niebieski wóz to i owszem, może być taka możliwość, że będzie również i do tego służył takie artystyczne dostanę w wiadomości "informacyjnej" więc można to do dodać jako kolejne wymaganie...na zdjęciach muszą dobrze wychodzić radiowozy
A tak na poważnie, chcesz za 7 stów aparat do wszystkiego... będzie trudno bo w tym zakresie cenowym, jest tego na ceneo - prawda ?
Sprecyzuj co będzie najważniejsze jakieś max 2 cechy zdjęcia lub miejsc w których będą robione zdjęcia .
Może napisz co znalazłeś - będzie łatwiej
wrocman [Usunięty]
Wysłany: Wto 05 Mar, 2013
Jackiller napisał/a:
A tak na poważnie, chcesz za 7 stów aparat do wszystkiego...
Jak do wszystkiego? Głównie fotografowane będą krajobrazy, zabytki (bardziej na wycieczki) sporadycznie coś innego. Zdjęcia są tylko do mojej kolekcji, nie do gazety...super ekstra jakości i tak nie będzie.
tak jak wymieniłem, filmów dobry nie musi nagrywać(wogóle nawet nie musi), HD też nie musi mieć, wielkość nie ma zbytnio znaczenia. Zoomu x36 nie potrzebuje, bo go prawie nie używam, dobre makro również jest mi nie potrzebne.
Chciałbym żeby miał dobrą opcję robienia zdjęć w panoramie.
Może tak...główne oczekiwania:
- dobre zdjęcia na zewnątrz (w większości wypadkach są to miasta - morze czy góry raz na rok)
- tryb panoramy (krajobrazy, nie ludzi - raczej w drzewach dynamizmu nie ma więc powinno dobrze "składać" i tak)
- ewentualnie ilość filtrów artystycznych (dla zabawy)
To czy będzie mały, większy, menu skomplikowane...nie ma znaczenia.
Co znalazłem? Wcześniej Canon IXUS 510HS mieścił się z przedziale cenowy, ale cóż...
Panasonic Lumix DMC-SZ7? Olympus SP-600UZ ale tu z dużym zoomem. Ale to tylko po testach i komentarzach na tej stronie.
Chyba w ostateczności kwota wzrośnie do 800zł, ale wolałbym 700-750.
Z góry dziękuje za wszelką pomoc, komentarze i sugestię )
O właśnie.
I teraz już wiadomo trochę więcej.
Proponuję abyś obejrzał sobie sample z aparatu Samsung EX1
Sensor 1/1.7" CCD
Przesłona 1.8 - 2.4
Ogniskowa 24-72
I jeszcze kasa zostanie w kieszeni
wrocman [Usunięty]
Sample bardzo ładne i już teraz mógłbym powiedzieć, że to jest aparat dla mnie...ale...przeglądałem internet i chyba ten aparat jest już trudno dostępny. Większość ceny powyżej 1k albo ekspozycyjny (niby gwarancja, niby wszystko ok) więc narazie jeszcze może coś innego się znajdzie, a jak nie to będziemy kombinował tego EXa.
Coś na temat Canon PowerShot SX230 HS, OLUMPUS SZ-1 dobrego można powiedzieć?
Patyczak [Usunięty]
Dołączam się do tematu gdyż w moim nikt nie chce pisać i też polecono mi EX1, którego nigdzie już nie kupię (nie w takim stanie/cenie w jakim chcę go kupić).
Jest jakiś podobny "killer" jak EX1, ale łatwiej dostępny?
Ogólnie trzeba szukać ogniskowej 24mm przy jak najjaśniejszym obiektywie w tych pieniądzach. Pozostałe parametry bym sobie darował (może poza wielkością jak to ma znaczenie)
Np:
Olympus SP-810 UZ
Panasonic Lumix DMC-TZ25 3D 2
Samsung WB850F
Na papierze najlepiej wypada Szajsung, ale tu na forum kiedyś napisano, że czasem u samsunga wygląda to tak, jakby konstruował go dział marketingu bez porozumienia z działem technicznym.
wrocman [Usunięty]
Wysłany: Sro 06 Mar, 2013
Patyczak napisał/a:
Dołączam się do tematu gdyż w moim nikt nie chce pisać i też polecono mi EX1, którego nigdzie już nie kupię (nie w takim stanie/cenie w jakim chcę go kupić).
Jest jakiś podobny "killer" jak EX1, ale łatwiej dostępny?
EX1 z tego co się dowiedziałem jest dostępny w Euro, w sklepie internetowym napewno, w stacjonarnych - nielicznych. Cena? 999zł. MM też 999zł.
Oferty są też z powystawowych za ok 777zł.
Na Olympus SP-810 UZ jest akurat promocja w Euro - 700zł, Lumix 899zł.
Coś z mega zoomem? sony dsc-h100? BenQ DSC-GH700 (ale coś przekonania do firm komputerowych to nie mam), Fujifilm FinePix S4500?
coś z małego rozmiaru Olympus SH-21?
Samsung WB75?
Niestety już nie mam pomysłu...więc jeśli EXa jest warta 1k zł to chyba będzie kombinacja i zakup Samsunga.
[ Dodano: Sro 06 Mar, 2013 12:02 ]
oczywiście chodzi tam o Samsunga WB750.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
forum.optyczne.pl wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze.
Technologia ta jest wykorzystywana w celach reklamowych i statystycznych.
Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy,
a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania.
Pliki cookies mogą też być wykorzystywane przez współpracujących z nami reklamodawców, a także przez narzędzie Google Analytics, które jest przez nas wykorzystywane do zbierania statystyk.
Korzystanie z serwisu Optyczne.pl przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko »
Strona wygenerowana w 0,05 sekundy. Zapytań do SQL: 9